Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΚΤ: 306 τράπεζες άντλησαν 129,8 δισ. από τα TLTRO

Νέα τροφή στα σενάρια για πλήρες πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης δίνει η περιορισμένη συμμετοχή των τραπεζών στη φτηνή χρηματοδότηση του Μάριο Ντράγκι

ΕΚΤ: 306 τράπεζες άντλησαν 129,8 δισ. από τα TLTRO

Περιορισμένη χαρακτηρίζεται η συμμετοχή των τραπεζών και στο δεύτερο γύρο των στοχευμένων φτηνών δανείων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (T-LTRO). Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΚΤ, στο πρόγραμμα συμμετείχαν 306 τράπεζες, που συνολικά άντλησαν από το πρόγραμμα χρηματοδότηση 129,8 δισ. ευρώ.

Οι αναλυτές είχαν ήδη θέσει χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών για το δεύτερο γύρο των T-LTRO. Σε δημοσκόπηση του Reuters η μέση πρόβλεψη έκανε λόγο για 130 δισ. ευρώ ενώ σε δημοσκόπηση του Bloomberg έκανε λόγο για 148 δισ. ευρώ.

Συνολικά και στους δύο γύρους των T-LTRO, οι τράπεζες άντλησαν 212,4 δισ. ευρώ, σχεδόν το ήμισυ δηλαδή από τα 400 δισ. ευρώ που είχε προσφέρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η αντίδραση των αγορών στην ανακοίνωση της ΕΚΤ ήταν άμεση, καθώς αποδεικνύεται πως ο αντίκτυπος αυτής της πρωτοβουλίας του Μάριο Ντράγκι για να δοθεί αναπτυξιακή ώθηση στη Γηραιά Ήπειρο είναι περιορισμένος, με αποτέλεσμα να τροφοδοτούνται νέα σενάρια για πλήρες πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και αγορές κρατικών ομολόγων. 

"Ενισχύονται οι προσδοκίες ότι η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε πιο επιθετικές κινήσεις για να πετύχει την επέκταση του προϋπολογισμού της στο 1 τρις. ευρώ" σχολιάζει το πρακτορείο Reuters. 

Οι αγορές φαίνεται πως έχουν την ίδια εκτίμηση. Ο Euro STOXX 50 κατέγραφε άνοδο 0,7% με το άκουσμα της είδησης, το ενιαίο νόμισμα υποχώρησε στα 1,2414 δολ. ενώ οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων Ιταλίας και Ισπανίας υποχωρούν στο 2,01% και 1,84% αντίστοιχα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v