Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδικό ξεκίνημα στο Χρηματιστήριο

Με άνοδο προς τις 840 μονάδες ξεκινά την εβδομάδα ο ΓΔ, ενώ οι επενδυτές επικεντρώνονται στις ζυμώσεις πριν από την πρώτη ψηφοφορία για Πρόεδρο την Τετάρτη. Τα στοιχήματα προεξόφλησης, τα υπερπιεσμένα επίπεδα της αγοράς και οι πωλήσεις των ξένων.

H πρώτη από μία σειρά κρίσιμων εβδομάδων ξεκινά σήμερα από την περιοχή των 825 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη, με την πλειονότητα των μετοχών του FT 25 σε εμφανή καθοδική φορά.

Ωστόσο σήμερα καταγράφεται μια πρώτη αντίδραση, με τον Γενικό Δείκτη να εμφανίζει άνοδο 1,4% προς τις 840 μονάδες και τις περισσότερες μετοχές του FT 25 στο "πράσινο". 

Κι ενώ οι διεθνείς αγορές έρχονται από τη σημαντική υποχώρηση του Dow Jones τη Παρασκευή στη Wall Street και τη συνεχιζόμενη διόρθωση του πετρελαίου (ένεκα και των σημαντικότατων γεωπολιτικών εντάσεων...) και το «ελληνικό πρόβλημα» είναι και πάλι πρώτο θέμα σε ξένα ΜΜΕ, επενδυτικούς οίκους και φορείς πανίσχυρων συμφερόντων.

Στο σχόλιο της Κυριακής επιχειρήθηκε η ακτινογραφία (κυρίως τεχνική) των 25 μετοχών του δείκτη, όπου καταδεικνύεται η αδυναμία των περισσότερων μετοχών-εισηγμένων της μεγάλης κατηγορίας, οι αδυναμίες αλλά και οι πιθανές εστίες αντίδρασης.

Ο Γιώργος Α. Σαββάκης καταγράφει τα σενάρια οκτώ επενδυτικών οίκων για το «ελληνικό πρόβλημα», με δεδομένη μέχρι τώρα τη σημαντική -για τις αντοχές της αγοράς μας- μείωση θέσης συγκεκριμένων οίκων, τη στάση αποχής-αναμονής άλλων αλλά και τις διακριτικές τοποθετήσεις λίγων και σαφώς ριψοκίνδυνων παικτών από τα τελευταία χαμηλά.

Στις 265 μονάδες ο FT 25, με τον τραπεζικό στην περιοχή των 99 μονάδων, καθώς η μετοχή της Εθνικής έχει υπερπιεστεί μέχρι το 1,46 ευρώ, της Πειραιώς στο 0,93 ευρώ, της Alpha Bank στο 0,47 ευρώ και της Eurobank στο 0,21 ευρώ. Για τις μετοχές της ΕΤΕ και της Alpha Bank επιχειρήθηκε αντίδραση στη συνεδρίαση της Παρασκευής, ενώ της Πειραιώς σταθεροποιήθηκε προς το κλείσιμο. Ωστόσο ο κλάδος εξακολουθεί να βρίσκεται στη μέγκενη (και) των πολιτικών εξελίξεων.

Στην προεκλογική εκλογή αναφέρεται ο Φίλιππος Πανταζής, με την πρώτη ψηφοφορία (Τετάρτη 19.00) για τον ΠτΔ να θεωρείται ενδεικτική της πρόθεσης των εμπλεκομένων και των πιθανών διεργασιών στη συνέχεια. Συνεπώς μέχρι και τη συνεδρίαση της Τετάρτης στην αγορά θα επιχειρηθεί ένα... πρώτο στοίχημα προεξόφλησης. Με γνώμονα πως η δεύτερη ψηφοφορία (και το... ανάλογο στοίχημα) ακολουθεί τη λήξη της σειράς Δεκεμβρίου (τριμήνου και έτους) στα παράγωγα στις συνεδριάσεις της Τετάρτης-Πέμπτης, ενδεχομένως να κριθεί ένα σημαντικό μέρος του στοιχήματος.

Η στάση των ξένων θεωρείται πως δύσκολα θα αλλάξει σήμερα-αύριο - ο Χρήστος Κίτσιος αναδεικνύει άλλη μία πλευρά της ακραίας διόρθωσης-απαξίωσης των τελευταίων ημερών, τη θέση της Capital και τα... ψιλά γράμματα της κίνησης αυτής.

Στο... ταμπλό οι μετοχές που πουλήθηκαν από το ισχυρό ξένο χαρτοφυλάκιο έχουν εμφανή διορθωτική φορά, μείωση θέσης και σημαντική συρρίκνωση χρηματιστηριακής αξίας. Το πού θα βγάλει αυτό και εάν η Capital ή άλλα «ξένα σπίτια» κινηθούν ανάλογα ή αντιθετικά θα φανεί στη συνέχεια, μέσα στις επόμενες μία-δύο εβδομάδες. Κοντός... ψαλμός, που λένε...

Χρηματιστηριακοί αναλυτές εκτιμούν πως εάν η ευρύτερη περιοχή των 818 μονάδων αντέξει μέχρι και την Τετάρτη, τότε ίσως και με μία βραχεία συσσώρευση να επιχειρηθεί μία κόντρα κίνηση-αντίδραση του Γ.Δ. προς τις 850-880 μονάδες. Αρκετά όμως θα εξαρτηθούν και από το αποτέλεσμα της Τετάρτης (θυμίζω το απόγευμα στις 19.00 μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης...).

Σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη (Fast Finance) για τον Γ.Δ. η περιοχή των 810 μονάδων είναι το 61% της ανοδικής κίνησης από το επίπεδο των 480 μέχρι το υψηλό έτους των 1.380 μονάδων. Περιοχή σημαντική, που μπορεί να βγάλει αντίδραση αλλά και που εάν δεν συντρέξουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις θα μπορούσε να οδηγήσει την αγορά χαμηλότερα.

Περισσότερα (και) για τεχνικά σημεία και παρατηρήσεις και... ψιλά γράμματα στον Εκηβόλο. Και στη διάρκεια της συνεδρίασης.

Άντε και καλή εβδομάδα...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v