Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Στα 13 δισ. η χασούρα της εβδομάδας

Τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση στο «κόκκινο» για τον ΓΔ, που έκλεισε την εβδομάδα με απώλειες 20%. Νέα ιστορικά χαμηλά για Eurobank, Viohalco, όπως και για τα warrants Εθνικής-Πειραιώς. Αντέδρασαν ΟΤΕ, Alpha, ΟΠΑΠ. Τι περιμένει τώρα η αγορά.

Οι τρεις πτωτικές συνεδριάσεις που είχαν προηγηθεί με αθροιστικές απώλειες 20% για τον Γενικό Δείκτη και σαφώς μεγαλύτερες σε επιμέρους τίτλους και η συρρίκνωση της συνολικής κεφαλαιοποίησης του Χ.Α. κατά 13 δισ. ευρώ, σε συνδυασμό με την πτωτική "ουρά" που ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση, ήταν επόμενο να δημιουργήσουν συνθήκες αντίδρασης, τεχνικού χαρακτήρα, έστω για την "τιμή των όπλων" και την δημιουργία εντυπώσεων, πως η Αγορά δεν "γκρεμίζεται αμαχητί"!

Αυτό ακριβώς συνέβη κατά την σημερινή, τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, όμως οι εν δυνάμει πωλητές, σε ρόλο "big brother" απέδειξαν ότι είχαν τον τελευταίο λόγο και οι βασικοί δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου δεν γλύτωσαν ένα ακόμα αρνητικό πρόσημο, το τέταρτο κατά σειρά, σε μία "εφιαλτική" χρηματιστηριακά εβδομάδα.

Για όσους επιμένουν να ασχολούνται με τα στατιστικά στοιχεία, η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε αφαίρεσε από τον Γενικό Δείκτη 20,18% και από τον Τραπεζικό 24,41%.

Η μέση ημερήσια μικτή αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 158,6 εκατ., ενισχυμένη κατά 76%.

Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης σημειώνει απώλειες 29,09% και ο Τραπεζικός απώλειες 44,91%.

To ημερήσιο γράφημα του Γενικού Δείκτη

Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση για όσους τοποθετήθηκαν στα υψηλά τρέχοντος έτους, όταν η συντριπτική πλειονότητα των εγχώριων επαγγελματιών εκτιμούσαν ότι ήταν θέμα ημερών η υπέρβαση των 1400 - 1500 μονάδων, για τον Γενικό Δείκτη.

Από το υψηλότερο κλείσιμο τρέχοντος έτους που για τον Γενικό Δείκτη σημειώθηκε στις 18/3 (1369,56 μονάδες) οι απώλειες φθάνουν στο 39,8%, ενώ για τον Τραπεζικό δείκτη από το υψηλότερο κλείσιμο των 211,3 μονάδων (20/3) οι απώλειες φθάνουν στο 53,1%.

H πορεία του τραπεζικού δείκτη από τις αρχές του έτους

Σε αντίθεση με την spot Αγορά που έκανε μία προσπάθεια αντίδρασης (οι απαισιόδοξοι την χαρακτήρισαν σαν το "τίναγμα της ψόφιας γάτας"), οι εμπλεκόμενοι στις Αγορές ομολόγων και Παραγώγων δεν φάνηκε να έχουν τα ίδια διλήμματα.

Η απόδοση του Ελληνικού 10ετούς παραμένει στις παρυφές του 9%, ενώ το συμβόλαιο του δείκτη για τον δεύτερο μήνα (Ιανουάριος) που έχει και μεγαλύτερη σημασία, καθώς το συμβόλαιο του Δεκεμβρίου λήγει την επόμενη Παρασκευή (19/12) επιμένει να διαπραγματεύεται με ένα εμφατικό discount, παρά το γεγονός ότι ξεκίνησαν οι πρώτες μετακυλίσεις θέσεων.

Καθαρά πτωτική και η "μεγάλη εικόνα" της spot Αγοράς και αυτό επιβεβαιώνεται και από την τελική αναλογία ανοδικών (56) - πτωτικών (67) μετοχών, ενώ 25 τίτλοι τερμάτισαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 4%, παρά το σφυροκόπημα των αποτιμήσεων που έχει προηγηθεί.

Δεν απέφυγαν να κλείσουν σε νέα ιστορικά χαμηλά οι Eurobank, Viohalco, όπως και τα warrants των Εθνικής και Πειραιώς.

Βλέποντας με ψυχραιμότερο μάτι τις τελευταίες συνεδριάσεις στο ταμπλό του Χ.Α., είναι περισσότερο από πασιφανής η διάθεση μείωσης, ή και μηδενισμού, θέσεων από εγχώριους και ξένους παίκτες, με τους τελευταίους να αισθάνονται σαφώς μεγαλύτερη πίεση, λόγω "στενής θύρας εξόδου".

Αυτό σε συνδυασμό με τα καθημερινά "margin calls" δημιουργούν εικόνες μικροπανικού και βέβαια σε ένα τέτοιο σκηνικό, όπου η Αγορά παραμένει προσηλωμένη στις πολιτικές εξελίξεις που δείχνουν ευμετάβλητες από ώρα σε ώρα και δεν μπορούμε να μιλάμε για θεμελιώδη και ελκυστικές αποτιμήσεις, καθώς "το φθηνότερο είναι εχθρός του φθηνού".

Η Αγορά θα παραμείνει εγκλωβισμένη σε πτωτική αναμονή, μέχρι και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ δεν λείπουν και οι πλέον δυσοίωνες προβλέψεις που αναφέρονται στα χαμηλά του 2012, έστω και αν κάποιοι τίτλοι κινούνται ήδη σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα.

Συμπερασματικά, η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά έχει μπει, για τα καλά, σε μία πτωτική περιδίνηση και θα συνεχίσει να έχει αντίπαλο τον χρόνο, μέχρι να αποκατασταθεί η ορατότητα στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό, με βραχύβιες ανοδικές αντιδράσεις που μάλλον θα αποτελέσουν "εστίες νέων εγκλωβισμών".

Από την άλλη, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν βρισκόμαστε στην περίοδο 1999 - 2000, όπου υπήρχε το περίφημο "Κόμμα του Χρηματιστηρίου" και πλέον σαφώς λιγότεροι, έως ελάχιστοι, ασχολούνται με τα δρώμενα στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλό. Αυτός ο παράγοντας μπορεί να αποδειχθεί καταλυτικός, για τις επικείμενες πολιτικές εξελίξεις!

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Βαγγέλης Σιούτης

"Πρωτοφανής η πτώση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, την τρέχουσα εβδομάδα, με απώλειες από τα υψηλά πάνω από 230 μονάδες" αναφέρει ο Βαγγέλης Σιούτης.

Με την ανακοίνωση της επίσπευσης της Προεδρικής εκλογής και με την ανακοίνωση του υποψήφιου Προέδρου δεν δημιουργήθηκε η δυναμική για τον μαγικό αριθμό "180" με αποτέλεσμα να αυξάνεται η πιθανότητα πρόωρων εκλογών. Η αυξημένη πολιτική αβεβαιότητα έχει οδηγήσει σε ρευστοποιήσεις ξένων αλλά και Ελλήνων επενδυτών ενώ η έντονη πτώση έχει δημιουργήσει νέα "margin calls" και υποχρεωτικές ρευστοποιήσεις.

Οι επόμενες συνεδριάσεις, ως την τρίτη ψηφοφορία, θέλουν αυξημένη προσοχή από τους επενδυτές αφού ενδεχόμενη μη εκλογή Προέδρου θα δημιουργήσει αυξημένη ανησυχία. Προεκλογική περίοδος στη Χώρα μας σημαίνει ένταση, λαϊκισμός, αντίπαλα στρατόπεδα, ενώ και το αποτέλεσμα της πιθανής εκλογικής αναμέτρησης δεν γνωρίζουμε τι Κυβέρνηση θα φέρει και τι πολιτική θα ακολουθηθεί.

Με την πτώση της τρέχουσας εβδομάδας ο Γενικός Δείκτης έχει στηριχθεί προς το παρόν στο 61,8% διόρθωση όλης της κίνησης από τα χαμηλά των 471 μονάδων ως τα υψηλά των 1379. Η διάσπαση αυτού του επιπέδου ανοίγει τον δρόμο προς τις επόμενες στηρίξεις των 750 και 650 μονάδων.

"Την επόμενη εβδομάδα έχουμε την πρώτη ψηφοφορία (17/12) και την Σύνοδο Κορυφής ( 18/12) ενώ οι διεθνείς Αγορές θα έχουν την προσοχή τους στραμμένη στη διήμερη συνεδρίαση της FED (16 και 17 /12) και στη συνέντευξη τύπου που θα ακολουθήσει" επισημαίνει ο υπεύθυνος συναλλαγών της Guardian Trust.

-Μάνος Χατζηδάκης

"Ως ζωικό είδος η ύπαρξη των μαύρων κύκνων θεωρείτο μέχρι πρότινος αρκετά σπάνια έως μυθική" αναφέρει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Ως εκ τούτου χαρακτήρισε την εμφάνιση ακραίων φαινομένων που πιθανόν λόγω χρώματος του φτερώματος είχαν μια απαισιόδοξη ή καταστροφική διάσταση. Οι "μαύροι κύκνοι" στην οικονομία δεν είναι τόσο τα αρνητικά γεγονότα όπως ας πούμε το να αστοχήσει μια εταιρεία να πιάσει τις εκτιμήσεις της Αγοράς στα κέρδη της, όσο το να εμφανιστεί ένα γεγονός το οποίο θα αυξήσει κατακόρυφα το βαθμό αβεβαιότητας του κοντινού μέλλοντος και άρα το ρίσκο μιας επένδυσης.

Έτσι λοιπόν η απόφαση της έναρξης της εκλογής Προέδρου χωρίς να είναι ξεκάθαρη για την Αγορά η εξασφάλιση των απαραίτητων ψήφων στις τρεις πρώτες ψηφοφορίες, αφενός έφερε πιο κοντά τα σενάρια πρόωρων εκλογών αφετέρου δημιούργησε συνθήκες ντόμινο τόσο στην Χρηματιστηριακή όσο και στην δευτερογενή Αγορά ομολόγων.

Οι αποτιμήσεις, τα θεμελιώδη και οι εκτιμήσεις για την νέα χρονιά έχουν ήδη περάσει σε δεύτερο πλάνο, η ψυχολογία έχει τον πρώτο λόγο και η αύξηση των συναλλαγών μετά την Δευτέρα (+76%) δείχνει ότι ακόμα υπάρχει έντονη πίεση από την πλευρά της προσφοράς.

Οι μνήμες του 2012 επανήλθαν στο προσκήνιο και ήταν ο κύριος λόγος για τον οποίο η Αγορά επιτάχυνε την κίνηση της χωρίς να δημιουργήσει καν την αμφιβολία της αλλαγής του σκηνικού έως το απόγευμα της Παρασκευής.

Θα ήταν κοινότυπο να αναφέρουμε ότι η μεταβλητότητα και η νευρικότητα θα συνεχιστούν όσο το πολιτικό σκηνικό παραμένει ρευστό. Αυτό που χρειάζεται για να αντιμετωπίσει ένας επενδυτής την τρέχουσα συγκυρία είναι υπομονή, ψυχραιμία και ενημέρωση. Λόγω των πολύ ειδικών συνθηκών δεν νοείται επίσης ένα χαρτοφυλάκιο να είναι 100% τοποθετημένο στην Ελληνική Αγορά, ή έστω να έχει κάποια επιπλέον ρευστά διαθέσιμα ή μια θέση ασφάλισης.

Εφόσον η Αγορά αντέδρασε ακαριαία χωρίς να δώσει κάποια ευκαιρία ουσιαστικής αντίδρασης ώστε να τεθεί η επιλογή κάποιων ρευστοποιήσεων με καλές προϋποθέσεις, θα ήταν πιο χρήσιμο να δημιουργηθεί ένα απόθεμα ρευστότητας το οποίο θα εκμεταλλευόταν τις ειδικές συνθήκες της Αγοράς και θα έβρισκε καλύτερα επίπεδα (επανα)τοποθετήσεων.
Όλα τα παραπάνω θα αναιρεθούν μόνο εφόσον εκλείψει η πηγή των αβεβαιοτήτων και η οποία εδράζεται στην επόμενη ημέρα μετά τις τρεις ψηφοφορίες ανάδειξης του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Τεχνικά η εβδομάδα έκλεισε με ρεκόρ εβδομαδιαίων απωλειών (-20,18%) από το 2000 και μετά. Μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα σημειώθηκε η δεύτερη μεγαλύτερη αρνητική διακύμανση όλων των εποχών (-12,78%) ενώ οι μέση ημερήσιοι τζίροι επανήλθαν δυναμικά πάνω από τα 150 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα η Αγορά έκλεισε πολύ κοντά στο χαμηλό έτους ενώ οι υποτιμήσεις στα Παράγωγα που λήγουν την ερχόμενη Παρασκευή ξεπέρασαν τις τρεις ποσοστιαίες μονάδες.

Τα στατιστικά περιγράφουν μια εξαιρετικά έντονη δυναμική πτώσης που σε επιμέρους τίτλους έφθασε μέχρι και το 45%. Όλοι οι επιμέρους βραχυπρόθεσμοι και μεσοπρόθεσμοι τεχνικοί δείκτες αναίρεσαν τα σήματα αγορών που κρατούσαν μέχρι την περασμένη Δευτέρα, ενώ οι ταλαντωτές παρά την έντονη κίνηση μόλις εισήλθαν στις παρυφές των υποτιμητικών ζωνών το απόγευμα της Παρασκευής.

Θα ήταν μάλλον άστοχο να υποστηριχθεί ότι οι 1040 μονάδες λειτούργησαν ως πεδίο αντίστασης αφού το μέγεθος της πτώσης ήταν συνδυασμός πολλών επιμέρους παραγόντων που επιτάθηκαν και από τα σημαντικά κέρδη που είχαν επιμέρους τίτλοι το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Στο ερώτημα για την επόμενη στήριξη, ή το επίπεδο από το οποίο μπορεί να ξεκινήσει μια αντίδραση, η απάντηση έρχεται από το βαθμό πώλησης που αναμένουμε να φθάσουν οι ημερήσιοι ταλαντωτές. Η σύγκλιση των ακραίων τιμών του RSΙ με τα επίπεδα της Αγοράς βρίσκεται στις 750 μονάδες, όπου σε συνάρτηση με τον όγκο συναλλαγών είναι πολύ πιθανό να εκδηλωθεί κάποια ισχυρότερη ανοδική κίνηση.

"Την προσεχή εβδομάδα δεσπόζει η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το απόγευμα (19:00) της 17ης Δεκεμβρίου. Νωρίτερα την Τρίτη 16 θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου με αρχική τιμή τα 24 λεπτά ενώ την Τετάρτη θα διεξαχθεί η τελευταία δημοπρασία εντόκων 13 εβδομάδων για φέτος αρχικού ύψους 1 δισ ευρώ. Την Πέμπτη θα διεξαχθεί το Eurogroup στο οποίο είναι προγραμματισμένη η συζήτηση για την επέκταση της πιστωτικής γραμμής της Ελλάδας" υπενθυμίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές, με τον Nikkei να τερματίζει σε θετικό έδαφος, εν μέσω προσδοκιών ότι ο Πρωθυπουργός της Χώρας Shinzo Abe θα επανεκλεγεί στις εκλογές της Κυριακής.

Σημαντικές απώλειες καταγράφουν οι δείκτες στην Ευρώπη, με κύριο υπαίτιο τις εκ νέου πιέσεις στις τιμές του πετρελαίου και τις ενεργειακές μετοχές να σημειώνουν νέες απώλειες, έπειτα από την ανακοίνωση της Διεθνής Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA), η οποία προχώρησε σε υποβάθμιση των εκτιμήσεών της για την Παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το 2015. Στη μηνιαία της έκθεση, η ΙΕΑ αναφέρει ότι η ζήτηση πετρελαίου διεθνώς θα αυξηθεί κατά 900.000 βαρέλια την ημέρα το 2015 στα 93,3 εκατ. βαρέλια.

Μια πτώση 20% στις τιμές πετρελαίου θα τονώσει την Παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη κατά 0,3% τα επόμενα δύο χρόνια, εκτιμά η Fitch. H Fitch προβλέπει Παγκόσμια ανάπτυξη 2,4% το 2014, 2,9% το 2015 και 3% το 2016.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η Βιομηχανική παραγωγή της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 0,1% τον Οκτώβριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Σε ετήσια βάση, η παραγωγή του Ευρωπαϊκού Βιομηχανικού τομέα αυξήθηκε κατά 0,7%. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση κατά 0,2% σε μηνιαία βάση. Η Eurostat αναθεώρησε πτωτικά και τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου, κάνοντας λόγο για αύξηση της παραγωγής κατά 0,5% έναντι αρχικής εκτίμησης στο 0,6%.

Επιφυλακτικά ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street, ενώ πιέζεται το δολάριο.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού σημείωσε πτώση 0,2% το Νοέμβριο, καταγράφοντας την δεύτερη πτώση τους τελευταίους τρεις μήνες, ανέφερε το Υπουργείο Εργασίας. Οι αναλυτές του Marketwatch προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα υποχωρήσει κατά 0,1%.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζουν το University of Michigan και η Thomson Reuters ενισχύθηκε στις 93,8 μονάδες (στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2007) σύμφωνα με την προκαταρκτική μέτρηση από 88,8 μονάδες τον Νοέμβριο. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires τοποθετούσαν τον δείκτη στις 90 μονάδες.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων του Δημοσίου, ύψους 1 δισ. ευρώ , διάρκειας 13 εβδομάδων, θα διεξαχθεί την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014, με λήξη στις 20 Μαρτίου 2015, όπως ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ.

Στο μεγάλο "στοίχημα" του Αντώνη Σαμαρά με την επίσπευση της εκλογής Προέδρου, αλλά και στη νευρικότητα των εταίρων της Χώρας αναφέρεται το άρθρο του "Ecοnomist". "Ο κ. Σαμαράς έχει ήδη χάσει ένα 'στοίχημα'. Το πλάνο του να βγάλει πρόωρα την Ελλάδα από το μνημόνιο αυτόν το μήνα κατέρρευσε όταν οι Αγορές αντέδρασαν άσχημα ωθώντας τις αποδόσεις των 10ετών Ελληνικών ομολόγων πάνω από το 9%. Η Προεδρική εκλογή είναι ακόμη μεγαλύτερο 'στοίχημα'. 

Το 2015, σημειώνει η Goldman Sachs, είναι η τελευταία χρονιά που η Χώρα αντιμετωπίζει σημαντικές λήξεις ομολόγων και συνολικά το ποσό που θα απαιτηθεί φτάνει τα 24 δισ. (υπό την προϋπόθεση ότι θα πετύχει το πρωτογενές πλεόνασμα που προβλέπεται). Εκτιμά ότι μέρος αυτών μπορεί να βρεθεί με ίδια μέσα (αποκρατικοποιήσεις, προνομιούχες μετοχές Τραπεζών, πληρωμές κερδών της ΕΚΤ από Ελληνικά ομόλογα κ.ά.). 

Οι πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα είναι ένα πιστωτικά αρνητικό (credit negative) γεγονός, καθώς θέτει σε κίνδυνο τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για την επόμενη μέρα, μετά την ολοκλήρωση του μνημονίου, τονίζει σε ανάλυσή της η Moody's. 

Με τιμή εισαγωγής €0,24 επιστρέφουν την Τρίτη (16/12) στα Χρηματιστήρια Κύπρου και Αθήνας 8.904.425.940 τίτλοι της Τράπεζας Κύπρου ονομαστικής αξίας €0,10, μετά από απουσία 21 μηνών. Η επιστροφή της μετοχής της Τράπεζας Κύπρου γίνεται μετά την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση της τον Αύγουστο, με την έκδοση κεφαλαίου €1 δισ. στα €0,24 ανά μετοχή.

Γυρνώντας στα πεπραγμένα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε έντονα πτωτικά υποχωρώντας μέχρι τις 810,05 μονάδες (-2,17%), σημείο όπου ενεργοποιήθηκαν αγοραστικά αντανακλαστικά και τα οποία είχαν σαν αποτέλεσμα, μετά τις 10.50 ο Δείκτης να γυρίσει σε θετικό πρόσημο και να αναρριχηθεί μέχρι τις 842,08 μονάδες (1,7%).
Από εκεί και πέρα ήταν εμφανές ότι οι λίγοι αγοραστές ξέμεναν από δυνάμεις και μετά τις 15.56 ο Δείκτης "ξαναφόρεσε τα κόκκινα".

Ακολούθησε νευρικότητα και εναλλαγές προσήμων και στις 17.00 ο Δείκτης βρέθηκε στις 827,9 μονάδες (-0,01%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 824,49 με απώλειες 0,42%.

Ο τζίρος περιορίστηκε στα 145,6 εκατ. από τα οποία τα 18,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΥΤΙΛ, ΕΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑΤΠ, ΜΠΕΛΑ, ΑΛΦΑ). Έξι τίτλοι (ΑΛΦΑ, ΟΠΑΠ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΟΤΕ, ΕΥΡΩΒ) "απασχόλησαν" το 75% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε η ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ενώ δεν ήλθαν σε επαφή με το "+" οι Grivalia, EEE, Motor Oil. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ και Grivalia.
Μένοντας στις Δεικτοβαρείς μετοχές, οι πρώτες θέσεις στις κεφαλαιοποιήσεις του Χ.Α. καταλαμβάνονται από: Alpha Bank (6 δισ), ΕΕΕ (5,9 δισ), Πειραιώς (5,67 δισ), Εθνική (5,16 δισ) και ΟΤΕ (4,2 δισ).

Χαμηλότερα του 25αρη, όπου συνεχίζεται η "σφαγή των νηπίων", ασφαλώς και ξεχώρισε το +13,48% για την Ιντρακόμ.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση σημαντικής μεταβλητότητας, που αύξησε τις συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη, ενώ χαμηλότερα κινήθηκε ο όγκος στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (32.687 συμβόλαια). Συνεχίστηκαν οι μετακυλίσεις θέσεων, ενώ σημειώθηκαν σημαντικές πωλήσεις και από μεγάλους παίκτες.

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 20.851, 17.634 για τον Δεκέμβριο, 3.158 για τον Ιανουάριο, 1 για τον Φεβρουάριο και 58 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 258,5) κινήθηκε μεταξύ 254 και 270,75 μονάδων, αυξάνοντας την υπάρχουσα υποτίμηση στο 2,73%, ενώ το συμβόλαιο του δεύτερου μήνα (Ιανουάριος) επέκτεινε την υποτίμηση στο 3,77%.

Να σημειωθεί ότι παραμένουν ανοιχτά 32.864 συμβόλαια του δείκτη, λήξεως Δεκεμβρίου.

Αυξήθηκε σημαντικά ο δανεισμός τίτλων (5.998 Τιτάν, 73.480 ΟΠΑΠ, 12.143 ΕΧΑΕ, 12.858 ΕΕΕ, 10.356 Motor Oil, 415.300 Alpha Bank, 24.231 Grivalia, 16.642 Jumbo, 6.246 Viohalco, 8.757 Intralot, 355.000 Eurobank, 170.156 Εθνική, 22.419 Ελλάκτωρ, 10.505 Ελ. Πετρέλαια, 5.584 Μέτκα), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.663), ΔΕΗ (1.791), Alpha Bank (4.274), Εθνική (10.245), Πειραιώς (6.070), Eurobank (2.599), Μυτιληναίο (815), ΟΠΑΠ (546), MIG (1.037), ΓΕΚ (813), Motor Oil (119), Ελ. Πετρέλαια (635), Μέτκα (106), ΕΧΑΕ (400), Jumbo (277), Folli Follie Group (126), Ελλάκτωρα (536), Frigoglass (114).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, ιδιαίτερα χαμηλό ήταν το ενδιαφέρον για την Αγορά δικαιωμάτων υψηλής κεφαλαιοποίησης όπου σημειώθηκαν μόλις 235 τεμάχια (185 calls και 50 puts) ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα ανήλθε στο 60%.

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank (34.946.637 τεμ.), Eurobank (9.538.590 τεμ.), Εθνική (2.843.427 τεμ.), Πειραιώς (24.776.463 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v