Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Μίνι ράλι πριν την πρώτη πράξη στη Βουλή

Διευρύνει τα κέρδη του ο Γενικός Δείκτης, που κινείται πλέον πάνω από τις 860 μονάδες, πριν τον πρώτο γύρο για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας. Κέρδη άνω του 6% για ΔΕΗ, ΟΠΑΠ. Υπεραποδίδουν ΕΤΕ, Jumbo, ΟΛΠ. Μέτριος ο τζίρος. Αυξάνεται ο δανεισμός τίτλων, κινητικότητα στα παράγωγα.

Επιταχύνει το Χ.Α. με τον Γενικό Δείκτη έως 3,45% ψηλότερα, την ώρα που ο DAX στη Φρανκφούρτη διορθώνει κατά 0,58% στις 9.520 μονάδες και αφού νωρίτερα είχε αποτύχει ακόμη μία προσπάθεια της Μόσχας να στηρίξει το ρούβλι.

Προφανές το ότι στο Χ.Α. διαδραματίζεται ένα άλλο.. έργο, με το πρώτο μέρος του να ολοκληρώνεται σήμερα το απόγευμα και χρηματιστηριακά αύριο Παρασκευή. Και ακολουθούν τα επόμενα, το δεύτερο και το τρίτο μέρος, μέχρι το κλείσιμο της χρονιάς.

Πάνω από τις 275 μονάδες εδώ και περίπου μισή ώρα ο FT25, κίνηση που για αρκετούς σημαίνει κάτι περισσότερο -τουλάχιστον με γνώμονα την τεχνική ανάλυση - προσέγγιση της αγοράς και του δείκτη- και που τους έχει καταστήσει σαφώς επιθετικότερους απ΄ ό,τι στην αρχή.

Ομως ο τζίρος παραμένει μέτριος, δεν υπερβαίνει τα 35-36 εκατ. ευρώ, επικεντρώνεται δε στις γνωστές 8-10 μετοχές.

Από τις μετοχές του δείκτη μόνον μία, της Αεροπορίας Αιγαίου, υποχωρεί ενώ στις υπόλοιπες οι αγοραστές έχουν τον πρώτο λόγο.

Ωστόσο θα πρέπει να συνεκτιμηθεί πως σε μετοχές του δείκτη, λ.χ. σε ΕΤΕ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ έχει αυξηθεί ο δανεισμός, ενώ κινητικότητα παρατηρείται και στην αγορά παραγώγων. Αυτό αποδίδεται στην προσπάθεια των βραχυπρόθεσμων παικτών που είτε θέλουν να αντισταθμίσουν τις θέσεις τους, να τις καλύψουν, είτε επιδιώκουν να δημιουργήσουν θέσεις short με ορίζοντα μέχρι και την Παρασκευή. Το θέμα του δανεισμού και των αντισταθμιστικών θέσεων στο ΧΠΑ ας το έχουμε κατά νου.

Στην περιοχή των 102 μονάδων ο Τραπεζικός Δείκτης καθώς η Εθνική αντιδρά μέχρι τα 1,51 ευρώ, η Alpha Bank έως τα 0,496, ανεβάζοντας ελάχιστα τον πήχη στις 13.20, στα 0,946 η Πειραιώς, στα 0,208 ευρώ η μετοχή της Eurobank.

Ομως η διαφορά δεν γίνεται τόσο με τις τράπεζες όσο με την 3άδα ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, με τη συνδρομή της CC/HBC και το σύνολο των υπολοίπων να ακολουθεί, πολλές από τις οποίες ξεπερνώντας σε απόδοση τον δείκτη.

Με απόδοση έως 7,5% η μετοχή της ΔΕΗ περνά τα 6,15 ευρώ και σε εβδομαδιαία θετική απόδοση, γεγονός στο οποίο εστιάζαμε στο προηγούμενο σχόλιό μας. Οπως και για τον ΟΤΕ που νωρίτερα έφτασε έως τα 9,38, και για τον ΟΠΑΠ έως τα 9,45 ευρώ.

Το ενθαρρυντικό είναι πως σε αυτές τις 3 μετοχές με την ισχυρή φορά αντίδρασης έχουν αλλάξει χέρια σχεδόν 9 εκατ. ευρώ που σημαίνει και πως «βραχυπρόθεσμη ρευστότητα» ποντάρει σε αυτές και βραχυπρόθεσμες υπεραξίες 1, 2, 3 ημερών κατοχυρώνονται. Αυτό ενδεχομένως να αυξήσει την ταχύτητα κυκλοφορίας μέσα στην διάρκεια της συνεδρίασης.

Στα 15,38 ευρώ η μετοχή της CC/HBC με συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές, με την αντίδραση να υποστηρίζει τον δείκτη.

Εως τα 9,36 ευρώ- και με πακέτα- η μετοχή της Jumbo, έως τα 2,23 της Τέρνα Ενεργειακής, στα 5,12 ευρώ επιταχύνει ο Μυτιληναίος, στα 2,28 η ΕΛΛΑΚΤΩΡ, έως τα 4,02 τα Ελληνικά Πετρέλαια. Σημαντική κίνηση για τον σηματωρό, την ΤΙΤΑΝ, κατά 4,05% στα 19,72 ευρώ, και τη FFG κατά 3,77% στα 27,51 ευρώ.

Με αρνητικό πρόσημο μόνο μία από τον FT Mid- Lamda Development στα 3,67 ευρώ-, ισχυρότερη κίνηση για τις μετοχές των Intralot, Fourlis, Frigoglass, ΥΓΕΙΑ, Πλαστικά Θράκης.

Λίγο πριν από τις 14.00 η σχέση ανοδικών - καθοδικών διαμορφωνόταν στο 62/27, ενώ είχαν γίνει ακόμη 4 πακέτα. Στην Alpha Bank για 4.000.000 τεμάχια στα 0,4925 ευρώ, στον ΟΤΕ για 110.000 στα 9,425, στην Πειραιώς για 476.686 στα 0,94 και στα ΕΧΑΕ για 73.164 τεμάχια στα 5,275 ευρώ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v