Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τα στοιχήματα για τα «ναι» στη Βουλή

Άνοδος 2% καταγράφεται στο ΧΑ με τον Γενικό Δείκτη να κινείται πάνω από τις 950 μονάδες. Πού τοποθετούν το κρίσιμο όριο οι αναλυτές για την πρώτη ψηφοφορία. Στο επίκεντρο και οι εξελίξεις στις διεθνείς αγορές με άξονα τη Ρωσία. Τα τεχνικά όρια για τη συνεδρίαση.

Στον απόηχο της ρωσικής κρίσης, υπό τη σκιά των διεθνών εξελίξεων και με το βλέμμα στραμμένο στη σημερινή πρώτη ψηφοφορία για ΠτΔ το Χ.Α. μετρά δυνάμεις και περιμένει. Παράλληλα στις διεθνείς αγορές αναμένουν και τη Fed σε μία κρίσιμη όσο και πονηρή συγκυρία.

Στο Χρηματιστήριο η... ζημιά έγινε στο τέλος, όπως σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος, για να ακολουθήσει μίνι ράλι στο... νήμα στις ευρωαγορές, αλλά με τη Wall Street να «κοκκινίζει» λόγω πετρελαίου και Μόσχας.

Στο Χ.Α. η πλειονότητα των βραχυπρόθεσμων κινήσεων και των περισσότερων στοιχημάτων που παίζονται αυτήν την περίοδο προφανώς και σχετίζεται με τις πολιτικές εξελίξεις, εν προκειμένω με τη διαδικασία εκλογής (ή όχι) ΠτΔ.

Σε χρηματιστηριακά και επιχειρηματικά γραφεία είναι λογικό να κυκλοφορούν κάθε λογής σενάρια και ενδεχόμενα για την... επόμενη και τη... μεθεπόμενη ημέρα. Αναζητούνται εναλλακτικές, άμυνες, αλλά ταυτόχρονα σχεδιάζονται και επιθέσεις κι η πλειονότητα των ενεργών παραγόντων κι επαγγελματιών θεωρεί τη σημερινή πρώτη διαδικασία πρόκριμα για τη συνέχεια, μέχρι και την Παρασκευή, και μέχρι το τέλος του χρόνου.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες συγκλίνουν στην εκτίμηση πως ο αριθμός των 165 ψήφων/βουλευτών θα ήταν μία ικανοποιητική βάση αναφοράς και ζυμώσεων για τις επόμενες μία-δύο εβδομάδες.

Στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής θεωρεί πως οποιοσδήποτε αριθμός χαμηλότερος των 162 θα επιτάχυνε τις εξελίξεις στην αγορά, προδικάζοντας από σήμερα-αύριο κιόλας την αδυναμία εκλογής ΠτΔ, επισπεύδοντας ενδεχομένως την ενεργοποίηση μηχανισμών αυτόματων πωλήσεων στο φάσμα των μετοχών του FT 25.

Ιδιώτης χρηματιστής εκτιμά πως έστω και μία ψήφος πάνω από τις 165 θα ενίσχυε τα σενάρια προεξόφλησης εκλογής ΠτΔ, ενεργοποιώντας ίσως και από αύριο συντονισμένες αγορές στην πλειονότητα των χαρτιών του 25άρη.

Κοινή εκτίμηση των ανθρώπων της αγοράς είναι πως το πρώτο ενδεχόμενο επιταχύνει τις εξελίξεις και οδηγεί την αγορά προς νέα χαμηλά και τον τραπεζικό κλάδο σε νεότερα ιστορικά ελάχιστα, ενώ με το δεύτερο ο FT 25, η μεγάλη κεφαλαιοποίηση κι οι τράπεζες αντιδρούν θεαματικά. Με το πρώτο ενδεχόμενο ο Γ.Δ. «φεύγει» για χαμηλότερα των 810 μονάδων και ο τραπεζικός προς τις 85, με το δεύτερο ο Γ.Δ. υπεραντιδρά για τις 850 και τις 880 μονάδες, με τον τραπεζικό δείκτη άνω των 110 μονάδων, τουλάχιστον.

Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση και στο πρώτο αλλά και στο δεύτερο ενδεχόμενο χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, αυξημένη ετοιμότητα καθώς, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο Φίλιππος Πανταζής, αναζητούνται και εξετάζονται νέα σενάρια για συμβιβαστική λύση, γεγονός που μπορεί να προκύψει στη συνέχεια ακόμη και εάν το αποτέλεσμα της σημερινής διαδικασίας είναι αρνητικό για τις αγορές και εκ πρώτης όψεως προοιωνίζεται μη εκλογή ΠτΔ.

Σε ένα τόσο ρευστό διεθνές περιβάλλον, με τις περιβόητες αγορές να επιτίθενται στη Ρωσία (και προσωπικά στον Βλ. Πούτιν και στην πολιτική του) με τις δραματικές παρενέργειες για την οικονομία αυτής της μεγάλης χώρας, σε ένα τόσο αβέβαιο -και βραχυπρόθεσμο- εσωτερικό μέτωπο, το Χ.Α. δεν μπορεί να κάνει κάτι περισσότερο από το να περιμένει.

Και τα όποια πονταρίσματα προεξόφλησης περιορίζονται σε βελτιωτικές ανοδικές κινήσεις της τάξης των 40-50 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη, με άμεση κατοχύρωση των όποιων υπεραξιών, και επιλεκτικές κινήσεις σε μετοχές που κρατούν την αγορά. Και στις τελευταίες συνεδριάσεις είναι πολύ συγκεκριμένες, σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Alpha Bank, σε 2-4 χαρτιά σηματωρούς της μεγάλης κατηγορίας (ΜΕΤΚΑ, Αεροπορία Αιγαίου κ.ά.).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v