Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Πτώση στο φινάλε

Στο «κόκκινο» γύρισε ο Γενικός Δείκτης λίγο πριν το κλείσιμο. Πιέσεις σε Πειραιώς, MIG, Coca Cola. Οριακές απώλειες για Εθνική, ΟΤΕ. Με κέρδη κλείνουν τη συνεδρίαση Aegean, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΟΛΠ, Μέτκα. Απώλειες 26% για την Τράπεζα Κύπρου.

Στις δημοπρασίες χάθηκε τελικά το θετικό πρόσημο για τον Γενικό Δείκτη. 

Νωρίτερα, το Euro2day.gr μετέδιδε:

Ανοδικό γύρισμα στη Φρανκφούρτη, κέρδη στο Χ.Α., σε βαθύ... κόκκινο η Μόσχα. Όλο και αγριεύει το παιχνίδι από το ρωσικό μέτωπο, μέχρι το ελληνικό, με τις αγορές να έχουν παρουσιάζουν ταχύτητα και μεταβλητότητα μόλις λίγες συνεδριάσεις πριν από το κλείσιμο του χρόνου.

Στο Χ.Α. συνεχίζεται για δεύτερη κατά σειρά συνεδρίαση το...  στοίχημα προεξόφλησης χαμηλού τζίρου και μέτριου ρίσκου, από τη στιγμή που ο DAX γύρισε προς τις 9.400 μονάδες και όταν όλες οι άλλες αγορές ομολόγων χωρών της ευρωπεριφέρειας παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα απόδοσης, πλην της ελληνικής που «διατηρείται» σε υψηλές τιμές.

Το γεγονός πως η ανοδική αντίδραση κράτησε ακόμη και την ώρα που διόρθωναν οι ευρωαγορές και το χρηματιστήριο της Μόσχας κατέρρεε, όπως και η τιμή του πετρελαίου, ενισχύει την εκτίμηση όσων πιστεύουν πως ορισμένα «ισχυρά χέρια» θα ποντάρουν μέχρι και αύριο στο αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας.

Στα του... ταμπλό, το συνεχιζόμενο -3,54% στη μετοχής της CC HBC στα 15,29 ευρώ περιορίζει σε κάποιο βαθμό την έκταση της συνολικής αντίδρασης του δείκτη. Δεν ξεπερνά τις 850 μονάδες ο Γ.Δ., στις 274-275 ο FT 25.

Όμως εκτός από τη CC HBC και της Πειραιώς που υποχωρεί στο 0,947 ευρώ, στις άλλες 23 μετοχές οι αγοραστές είναι αυτοί που έχουν τον πρώτο λόγο.

Στις τράπεζες ευτυχώς που αντιδρά πειστικότερο απ' ό,τι χθες η Εθνική, φτάνοντας το 1,53 ευρώ, πολύ κοντά στην πρώτη ασθενή αντίσταση του 1,55. Το ενθαρρυντικό είναι πως η ΕΤΕ αντιδρά με συγκριτικά αυξημένο τζίρο 9,6 εκατ. ευρώ, δηλαδή τον υψηλότερο από τις άλλες τράπεζες.

Επίσης ενθαρρυντικό το γεγονός πως μέχρι τώρα η υπεραπόδοση της μετοχής της ΔΕΗ υποστηρίζεται από αυξημένες συναλλαγές, αξίας 1,5-1,6 εκατ. ευρώ, σε τιμές έως 6,85% ανώτερες στα 5,87 ευρώ. Σημαντικά χαρτοφυλάκια, κυρίως ξένα, έχουν ξαναπάρει θέσεις στη μετοχή της Επιχείρησης από τα τελευταία χαμηλά, ενώ στη σημερινή συνεδρίαση αγορές γίνονται και από «εγχώρια funds».

Εξίσου ενθαρρυντικό το ότι στην περίπτωση των ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, όχι μόνο απορροφήθηκε η προσφορά στα χαμηλά της ημέρας (όπως αναφέραμε στο δεύτερο σχόλιό μας), αλλά σταδιακά στον μεν ΟΠΑΠ οι αγοραστές έφθασαν έως τα 9,03 ευρώ, ενώ στον ΟΤΕ μέχρι τα 9,15 ευρώ. Εκπληρώνεται έτσι μία από τις βασικές προϋποθέσεις που είχαν τεθεί από χθες προκειμένου να τελεσφορήσει η προσπάθεια της ανοδικής αντίδρασης μέχρι και τη συνεδρίαση της Τετάρτης.

Σημειωνόταν πως θα έπρεπε έστω η μία από τις δύο μετοχές (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ) να καλύψει άμεσα και σε κλείσιμο τα 9 ευρώ, στην καλύτερη δε περίπτωση να υπερβούν και οι δύο τη συγκεκριμένη τιμή. Εάν οι ΟΤΕ και ΟΠΑΠ κλείσουν σήμερα πάνω από τα 9 ευρώ, τότε το... ποντάρισμα για την αυριανή ψηφοφορία θα γίνει ακόμη πιο ενδιαφέρον.

Και μετά, από Πέμπτη βλέπουμε..., ανάλογα και με το κλείσιμο των θέσεων του FT 25 και των ΣΜΕ των μετοχών την Παρασκευή.

Έως τα 4,98 ευρώ η μετοχή του Μυτιληναίου αρχίζει να «βλέπει» και πάλι τα 6,05-6,10 ευρώ, με τον μέχρι τώρα τζίρο να κρίνεται ικανοποιητικός. Έως τα 3,92 ευρώ τα Ελληνικά Πετρέλαια (παίζει ρόλο και η επιστροφή που αποφασίσθηκε στη Γ.Σ.), έως τα 2,21 ευρώ η ΕΛΛΑΚΤΩΡ, έως τα 2,16 ευρώ η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, έως τα 19,22 ευρώ ο σηματωρός Τιτάν, έως τα 9,15 ευρώ η Jumbo, στο 0,167 ευρώ η MIG, στο 1,86 ευρώ η Viohalco, χωρίς ιδιαίτερη αντίσταση στα 7,82 ευρώ η Αεροπορία Αιγαίου (με αγοραστές ισχυρά χέρια σε κάθε διόρθωση), στα 8,52 ευρώ η ΜΕΤΚΑ.

Πτώση της τάξης του 17% καταγράφει η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου με την τιμή στα 0,19 ευρώ.

Από τον FT mid, η Lamda Development, μετά το χθεσινό 10άρη, διορθώνει 2,92% στα 3,66 ευρώ. Στα 3,17 ευρώ με 3,26% η μετοχή του Fourlis με αυξημένες συναλλαγές κι ένα πακέτο 119.557 τεμαχίων στα 3,06 ευρώ, συνολικής αξίας 365.844 ευρώ.

Στις 14.00 ο τζίρος δεν είχε ξεπεράσει τα 35 εκατ. ευρώ, ενώ η σχέση ανοδικών προς καθοδικές μετοχές ήταν στο 55 προς 26. Θυμίζω πως στη χθεσινή συνεδρίαση με άνοδο «έκλεισαν» 80 μετοχές έναντι 42 που υποχώρησαν. Η δε αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε εχθές στα 89,7 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v