Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οι προβολείς στην πολιτική «αρένα»

Με το βλέμμα στραμμένο στην εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας και στις ζυμώσεις παραμένει το Χ.Α. Βαραίνει το κλίμα στις διεθνείς αγορές. Στο προσκήνιο οι τράπεζες με τον κλαδικό δείκτη στο όριο των 100 μονάδων.Πτώση 12% στο ταμπλό για την Τρ. Κύπρου.

Ελιγμοί της τελευταίας στιγμής πριν από την πρώτη κρίσιμη ψηφοφορία, με την... κλήρωση αύριο το απόγευμα, αρκετά μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης.
 
Η πρώτη κρησάρα πλησιάζει, με γκρίζο περιβάλλον στις διεθνείς αγορές, ασθενή αντίδραση στο Χ.Α. και νέα αντιπαράθεση για την παρέμβαση του διοικητή της ΤτΕ. 
   
Στο σχετικό θέμα του Φίλιππου Πανταζή παρουσιάζονται όλες οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, η Αναστασία Παπαϊωάννου αναφέρεται στα της ενέργειας του Γ. Στουρνάρα, την ίδια ώρα που, όπως με σαφήνεια αποτυπώνει ο Παν. Υφαντής, είναι οι πιθανές συνέπειες λόγω του πολιτικού ρίσκου στον τουρισμό. 
     
Θα περιοριστούμε στα της αγοράς, με τον Θανάση Σταυρόπουλο να έχει υπερκαλύψει όσα έγιναν στη χθεσινή συνεδρίαση, ενώ νωρίτερα στον Εκηβόλο ανεβάσαμε λίγες -πρώτες- βολές για σήμερα. 
       
Αμφίσημη η στάση των ξένων οίκων και παικτών. Ο Χρ. Κίτσιος έχει αποκαλύψει από εχθές τις λεπτομέρειες της... εξόδου της Capital από θέσεις σε ελληνικές μετοχές, ενώ η Deutsche Bank αναφέρεται στην κλιμάκωση της αβεβαιότητας, αλλά η HSBC δηλώνει αγοραστής στο ελληνικό χρηματιστήριο προτιμώντας μετοχές του τραπεζικού κλάδου. 
 
Να ξεκινήσουμε από τον δεικτοβαρή κλάδο με τον δείκτη στο όριο των 100 μονάδων, με μη πειστική τη χθεσινή προσπάθεια στην Εθνική, ισχυρότερη στην Alpha Bank και με υπεραπόδοση για την Πειραιώς. Σε εντελώς αποκλίνουσα φορά η Eurobank, με τη μετοχή να υποχωρεί στο 0,203 ευρώ. Στο 0,201 ευρώ το ιστορικό χαμηλό της Eurobank, με την τεχνική εικόνα αποθαρρυντική, προδικάζοντας την περαιτέρω  ταλαιπωρία του τίτλου, ίσως κάτω από και το 0,20 ευρώ. 
   
Για τον κλάδο να πιστωθεί η επιστροφή στο χρηματιστηριακό ταμπλό των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου. Αρχική τιμή διαπραγμάτευσης-εκκίνησης το 0,24 ευρώ με παράλληλη επανεισαγωγή σε Χ.Α. και ΧΑΚ. 
   
Από τις εισηγμένες θα σταθούμε στη... νέα τάση που διαμορφώνεται μεταξύ αρκετών διοικήσεων εισηγμένων και αφορά την επιστροφή κεφαλαίου. Κάτι που θεωρείται βέβαιο πως θα διευρυνθεί στη συνέχεια, καθώς θα ακολουθήσουν κι άλλες εταιρείες. 
 
Κατ' αρχάς  η γ.σ. των Ελληνικών Πετρελαίων αποφάσισε την επιστροφή 0,21 ευρώ/μετοχή με την τρέχουσα τιμή του τίτλου στα 3,70 ευρώ (πολύ κοντά στο χαμηλό των 3,66 ευρώ της 12ης/12). Σε επιστροφή 0,13 ευρώ έχει προχωρήσει ήδη η Αιολική με το δικαίωμα να έχει αποκοπεί από τη χθεσινή συνεδρίαση. 
     
Στα της χθεσινής συνεδρίασης να συνεκτιμηθεί πως μετά την ένταξη της ΑΡΑΙΓ στον FT 25, αυξάνεται αναλογικά η σημασία της μετοχής της Lamda Development στον FT Mid. Με το χθεσινό θεαματικό 10,88% στα 3,77 ευρώ (119.742 ευρώ), ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποστηρίχθηκε σημαντικά για να αντιδράσει 2,58% στις 750 μονάδες.  

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v