Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Δεν βάζουν φρένο οι αγοραστές

Το αποτέλεσμα για την προεδρική εκλογή προφανώς και δεν είναι αυτό που θα έδινε «αέρα» στους χθεσινούς επιθετικούς αγοραστές. Στο προσκήνιο παραμένουν οι πολιτικές διεργασίες. Η προσοχή στις τράπεζες και κυρίως στην Εθνική. Σε ανοδική τροχιά ο ΓΔ.

Αποτίμηση του χθεσινοβραδινού αποτελέσματος που μπορεί να μην ήταν αυτό που θα ήθελαν οι αγορές, δεν αποκλείει όμως τις πολιτικές διεργασίες για νέες εξελίξεις.
 
Το χθεσινό αποτέλεσμα προφανώς και ενισχύει το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών (...συμβαίνουν κι αυτά στις δημοκρατίες της γερμανοκρατούμενης Ευρώπης), προφανώς και δεν είναι αυτό που θα έδινε αέρα στους χθεσινούς επιθετικούς αγοραστές και σε όσους προεξοφλούσαν το εντελώς αντίθετο. That's life, όμως, και συνεχίζουμε. 
 
Στο σχετικό θέμα του Φίλιππου Πανταζή αναφέρονται όλες οι λεπτομέρειες από την πολιτική αρένα, ο Θανάσης Σταυρόπουλος στο χθεσινό σχόλιό του αναφέρεται σε όλα όσα συνέβησαν στη σημαντική αντίδραση με μέτριο κόστος 92,6 εκατ. ευρώ. 
 
Οι επενδυτές δείχνουν ψυχραιμία στο ξεκίνημα και ο Γενικός Δείκτης αφού σημείωσε πτώση 0,5% κινήθηκε σε θετικό πρόσημο. Σε αυτό συμβάλει και το ανοδικό ξεκίνημα στις ευρωαγορές.
 
Σημειωτέον πως η χθεσινή αντίδραση/προεξόφληση έφερε τον Γενικό Δείκτη στις 862,06 μονάδες, τον FT 25 στις 276,57 και τον τραπεζικό στην περιοχή των 101,87 μονάδων. 
 
Υπεραπόδοση για τις μετοχές των ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΥΔΑΠ, Jumbo, Μυτιληναίου αλλά και των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, F.F. Group κ.ά. και θα πρέπει να δούμε σήμερα ποιες θα υποστηριχθούν και ποιες όχι.
 
Οι βραχυπρόθεσμες στηρίξεις είναι -σε γενικές γραμμές- αρκετά κοντά, οπότε στην πιθανότατη δοκιμασίας τους θα φανεί εάν και σε τι τιμές ενεργοποιούνται αγοραστές.
 
Σε μετοχές με σχηματισμό αναστροφής ή προσπάθειας διαμόρφωσης αντίδρασης περιμένουμε λιγότερη πίεση, το πρόβλημα -κατά την εκτίμησή μου- εντοπίζεται σε τίτλους που είναι ήδη σε εμφανή καθοδική πορεία, και υπό το βάρος των συνεχόμενων ιστορικών χαμηλών έχουν να διαχειριστούν τεράστιο φορτίο πωλήσεων.
 
Ενδεικτική και λόγω βάρους/στάθμισης θεωρούμε τη μετοχή της ΕΤΕ (και για αυτό την αναφέρουμε ξεχωριστά στον Εκηβόλο).
 
Η ΕΤΕ, παρά τη μείωση της χρηματιστηριακής αξίας (στα 5,34 δισ. ευρώ) παραμένει ένα από τα βασικά «βαριά χαρτιά» με αυξημένη στάθμιση και στον κλαδικό δείκτη. Και για αυτό θα πρέπει να επικεντρωθούμε στη διακύμανση του τραπεζικού δείκτη, καθώς παραμένει εγκλωβισμένος σε καθοδικό σχηματισμό που οδηγεί προς τα «ιστορικά χαμηλά» επίπεδα (προς τις 85 μονάδες). 
 
Σήμερα θα φανεί εάν και σε ποιο βαθμό μπορεί να υπάρξουν δυνάμεις που εκ των πραγμάτων είναι υποχρεωμένες να αναθεωρήσουν την τακτική τους, να εξοικειωθούν και με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και να δούμε πώς θα διαχειριστούν το χθεσινό αποτέλεσμα. Συνεκτιμώντας πάντα πως αύριο, τρίτη Παρασκευή του μήνα, λήγει στο ΧΠΑ η σειρά μηνός, τριμήνου και έτους.
 
Ήδη αρκετά συμβόλαια του FT 25 έχουν «πωλήσεις» για χαμηλότερα των 269 μονάδων.  Αυτά αρχικά, και θα είμαστε συνεχώς... alert. 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v