Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στους πωλητές το «πάνω χέρι»

Το θετικό ξεκίνημα το διαδέχτηκαν ρευστοποιήσεις στο σύνολο σχεδόν των μετοχών του FT25. Γιατί άλλαξε ξαφνικά το κλίμα στις τάξεις των επενδυτών. Σε Πειραιώς, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και ΕΧΑΕ οι μεγαλύτερες πιέσεις. Κέρδη για Grivalia, Ελλάκτωρ. Σε μέτρια επίπεδα κινούνται οι συναλλαγές.

Γύρισμα στο Χ.Α., διόρθωση έως 3% για τον Γενικό Δείκτη, που νωρίτερα υποχωρούσε στις 835 μονάδες από το αρχικά υψηλό των 876,85 μονάδων.

Με τις συναλλαγές να παραμένουν, σε μέτρια επίπεδα, αντίστοιχα των τελευταίων ημερών, μόνο που η πλειονότητα των θέσεων αγοράς μέσα σε ένα 5λεπτο αντικαταστάθηκε από θέσεις πώλησης. Συνέπεια η σε σύντομο χρόνο απόσυρση του όποιου αγοραστικού ενδιαφέροντος και η επιθετικότερη συμπεριφορά των πωλητών.

Το τι άλλαξε μέσα σε 5΄-10΄ λίγο μετά τις 11.40-11.45 και η αρχική αντίδραση εξανεμίστηκε με τους πωλητές να κυριαρχούν κατά κράτος, αποδίδεται από αρκετούς παράγοντες της αγοράς στο αποτέλεσμα της συνάντησης Κυρ. Μητσοτάκη - Πάνου Καμμένου.

Πράγματι κατ' αρχάς οι δύο εξελίξεις συμπίπτουν χρονικά, καθώς οι πρώτες πιεστικές πωλήσεις ενεργοποιήθηκαν με το που ο επικεφαλής των ΑΝΕΛ ξεκαθάρισε τη στάση του, γεγονός που φέρνει ακόμη πιο κοντά τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Ήδη, σε χρηματιστηριακά και επιχειρηματικά γραφεία κυκλοφορούν 2-3 πιθανές ημερομηνίες, ό,τι αυτό θα μπορούσε να σημάνει για το χρηματιστήριο. Και μάλιστα σε μία συγκυρία όπου το μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού αφορά σε ένα ποντάρισμα και στις πολιτικές διεργασίες.

Στις 11.50 οι εντολές πώλησης είχαν αυξηθεί και είχαν διαχυθεί σχεδόν σε όλο το εύρος των μετοχών του FT 25. Γύρισμα και του δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης από τις 281,22 έως τις 269,77 μονάδες, με τον δείκτη να βρίσκει μικρή στήριξη πέριξ της περιοχής των 277 μονάδων. Σημείο όπου έγιναν και πάλι ορισμένες κινήσεις σε μετοχές που είχαν διορθώσει έως 5,65%.

Είναι προφανές πως σε μία συνεδρίαση με αυξημένη μεταβλητότητα και όταν μία μετοχή από τα 5,20 ευρώ υποχωρεί σε σύντομο χρόνο έως τα 4,86 ευρώ για να αντιδράσει λίγο μέχρι τα 4,98 ευρώ, από τα λίγα που μένουν είναι το... κυνήγι της διαφοράς - μεταβολής της τιμής.

Στο μείον οι 23 από τις μετοχές του δείκτη και, όπως σημείωναν παράγοντες της αγοράς, ερώτημα είναι τι θα γίνει όταν μετά τις 13.00-13.30 ενεργοποιηθεί ο κύριος όγκος των εντολών των ξένων παικτών. Πάντως, οι ειδήσειςκι οι εξελίξεις τρέχουν ήδη στα διεθνή ΜΜΕ, μεταδίδοντας όλες τις λεπτομέρειες.

Το «πρώτα εκλογές και μετά συναίνεση» του Π. Καμμένου διαπέρασε σαν... ηλεκτροσόκ το ταμπλό, δίνοντας απόλυτο προβάδισμα στους short παίκτες και πολύ γρήγορα μεταδόθηκε στα διεθνή ΜΜΕ με πιθανότατη μάλιστα ημερομηνία των εκλογών την τέταρτη Κυριακή του Ιανουαρίου. Για να δούμε...

Προσώρας μικρό μόνο μέρος των δανεισμένων μετοχών έχει βγει προς πώληση, στα παράγωγα τα ΣΜΕ του δείκτη παραμένουν έως τις 269 μονάδες, με τις όποιες κινήσεις να περιορίζονται κοντά στα χαμηλά ημέρας.

Αναφέρουμε ενδεικτικά γυρίσματα μετοχών του FT 25 για τον σχηματισμό καλύτερης εικόνας της διακύμανσης που έχει διαμορφωθεί και πάλι. Στη μετοχή της ΕΧΑΕ από τα 5,35 έως τα 4,99 ευρώ, στον Μυτιληναίο από τα 5,20 έως τα 4,86 ευρώ, στην ΕΥΔΑΠ από τα 5,28 έως τα 4,28 ευρώ, στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ από τα 2,43 στα 2,25 ευρώ, στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή από τα 2,24 έως τα 2,10 ευρώ, στη F.F. Group από τα 29,98 έως τα 26,69 ευρώ, στην Τιτάν από τα 20,15 έως τα 19,05 ευρώ κ.ο.κ.

Λίγο μετά τις 13.00 η αξία των συναλλαγών ήταν στα 37,2 εκατ. ευρώ από τα οποία το 69% στις τράπεζες.

Στο 1,49 από 1,58 ευρώ η μετοχή της ΕΤΕ, στο 0,88 από το 0,962 ευρώ της Πειραιώς, στο 0,489 από το 0,508 ευρώ η Alpha Bank.

Σε αντίθεση με το Χ.Α., στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια συνεχίζεται η ανοδική αντίδραση, με ενδεικτικό το 1,80% του DAX προς τις 9.720 μονάδες, κίνηση που υποβοηθείται και από την ανακοίνωση οικονομικών στοιχείων, μεγεθών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v