Γαλλία: Δώδεκα νεκροί από πυρά στα γραφεία εφημερίδας

Δύο άντρες εισέβαλαν στα γραφεία της Charlie Hebdo με καλάσνικοφ και εκτοξευτήρες ρουκετών. Τα γραφεία της εν λόγω εφημερίδας έχουν αποτελέσει στόχο τρομοκρατικών επιθέσεων μετά τη δημοσίευση το 2011 σκίτσων του Μωάμεθ.

Γαλλία: Δώδεκα νεκροί από πυρά στα γραφεία εφημερίδας

Τουλάχιστον δώδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι τόσοι τραυματίστηκαν από πυρά στα γραφεία της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, μεταδίδει το Reuters. 

Σύμφωνα με δήλωση άνδρα ασφαλείας, δύο κουκουλοφόροι εισέβαλαν στα γραφεία της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo και άνοιξαν πυρ με αυτόματα όπλα. Mε βάση πηγές, κρατούσαν και εκτοξευτήρες ρουκετών ενώ διέφυγαν από το σημείο με δύο οχήματα.

"Πριν από μισή ώρα δύο άνδρες με μαύρες κουκούλες και οπλισμένοι με καλάσνικοφ εισέβαλαν στο κτίριο. Λίγα λεπτά μετά ακούσαμε συνεχή πυρά", είπε αμέσως μετά την επίθεση ο μάρτυρας Μπενουά Μπρενζέ, προσθέτοντας ότι άνθρωποι έφευγαν τρέχοντας από το κτίριο. 

Τα πυρά αυτόματων όπλων προκάλεσαν θύματα, δήλωσε ο σκιτσογράφος της εφημερίδας Luz. 

Ο Γάλλος πρόεδρος μόλις ενημερώθηκε για το περιστατικό έσπευσε στο σημείο. "Η Γαλλία τελεί σε κατάσταση σοκ" τόνισε ο Φρ. Ολάντ και προσέθεσε ότι "αυτή η τρομοκρατική επίθεση είναι επίθεση εναντίον της ελεύθερης φωνής".

Η περιοχή της γαλλικής πρωτεύουσας κηρύχθηκε σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού, στο επίπεδο "συναγερμός για επίθεση", ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.  

Τον γύρο του διαδικτύου κάνουν οι πρώτες εικόνες από τη στιγμή της επίθεσης στην Charlie Hebdo. 







"Υπάρχουν θύματα", σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, ενώ μεταξύ των νεκρών συγκαταλέγονται και δύο αστυνομικοί, κατά την επίθεση στα γραφεία του Charlie Hebdo, με βάση αστυνομική πηγή.



"Πρόκειται για σφαγή", δήλωσε δημοσιογράφος της σατιρικής εφημερίδας. Όπως μεταδίδει η Le Figaro οι τραυματίες είναι 10, οι 5 σε κρίσιμη κατάσταση και οι 5 πιο ελαφρά.




Κάποιοι εργαζόμενοι βρήκαν καταφύγιο στην ταράτσα του κτιρίου όπως ανήρτησαν στο twitter.



Σύμφωνα με τον δημαρχο του Παρισιού, υπάρχουν έξι τραυμτίες σε πολύ σοβαρή κατάσταση. 



Τα γραφεία της σατιρικής εφημερίδας είχαν γίνει στόχος εμπρηστών τον Νοέμβριο του 2011 όταν οι εκδότες είχαν αποφασίσει να δημοσιεύσουν σκίτσα του Προφήτη Μωάμεθ.



Γιούνκερ: "Βάρβαρη" πράξη που "μας σοκάρει όλους" 

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ καταδίκασε την "βαρβαρότητα" της επίθεσης εναντίον των γραφείων της γαλλικής σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo σήμερα στο Παρίσι, χαρακτηρίζοντάς της "απαράδεκτη πράξη".

"Είμαι βαθιά συγκλονισμένος από τη βίαιη και απάνθρωπη επίθεση στα γραφεία της Charlie Hebdo. Είναι μια απαράδεκτη ενέργεια, μια βαρβαρότητα που μας σοκάρει όλους, ως ανθρώπους και Ευρωπαίους", ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Γιούνκερ. 

Καταδικάζει ο Λευκός Οίκος 

Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε "με τον εντονότερο τρόπο" την επίθεση εναντίον των γραφείων της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 12 άνθρωποι.

"Όλοι στον Λευκό Οίκο εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στις οικογένειες όσων σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στην επίθεση αυτή", είπε ο Τζος Έρνεστ, ο εκπρόσωπος του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι MSNBC.

Αποτροπιασμό εξέφρασε ο Α. Σαμαράς

Τον αποτροπιασμό του για την πολύνεκρη επίθεση στο Παρίσι και την αλληλεγγύη των Ελλήνων στα θύματα, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με δήλωσή του.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός αναφέρει:

«Εκ μέρους των Ελλήνων, εκφράζω τη βαθιά μας θλίψη και τον αποτροπιασμό μας για την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι.

Οι Έλληνες είμαστε αλληλέγγυοι στις οικογένειες των αθώων θυμάτων και συμμετέχουμε στο πένθος του φίλου Γαλλικού λαού».
 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v