Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Πρώτος στόχος η... «αντίδραση»

Ανοδικό το ξεκίνημα με στόχο να ξεκολλήσει ο Γενικός Δείκτης από την ευρύτερη περιοχή των 750 μονάδων. Κίνδυνος απώλειας σημαντικών περιοχών στήριξης για αρκετές μετοχές. Ανυπέρβλητο εμπόδιο για τον FT 25 οι 255 μονάδες.

Δεύτερο σερί άλμα στη Wall Street, σε ρυθμό προεξόφλησης των ενεργειών της ΕΚΤ οι ευρωαγορές, με ενδεικτική την... εκτίναξη κατά 3,36% του DAX στις 9.837,61 μονάδες, στο Χ.Α. όμως τριτώνει η διόρθωση με τον Γενικό Δείκτη να ξανακυλά προς τις 750 μονάδες.

Οι Ευρωπαίοι ετοιμάζουν plan B και... plan C, αποκαλύπτει η Αγγελική Παπαμιλτιάδου, ο Θανάσης Σταυρόπουλος αναφέρεται στην ενεργοποίηση «ξεχασμένων» Ελλήνων παικτών, μόνο που για το ελληνικό χρηματιστήριο χάνεται μία χρυσή ευκαιρία που προσφέρεται πανευρωπαϊκά λόγω των επικείμενων κινήσεων του Μ. Ντράγκι, της πιθανολογούμενης αναδιάταξης δυνάμεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Στο Χ.Α. συνεχίζεται η προσπάθεια αποτύπωσης και αφομοίωσης των περισσότερων αρνητικών εξελίξεων αλλά και πολλών σεναρίων που δεν αρέσουν στις αγορές και στους δανειστές, το «ξένο κεφάλαιο».

Βέβαια σε μέγκενη δεν είναι μόνο το χρηματιστήριο. Σε ασφυκτικό κλοιό έχει περιέλθει και το χρηματιστήριο, όπως σχεδόν ολοκληρωτικά η χώρα, με το πολιτικό προσωπικό να αναζητεί εναγωνίως διέξοδο και να ασχολείται περισσότερο με την επιβίωσή του και την παρουσία του στη λεγόμενη «επόμενη ημέρα».

Ωστόσο, είναι άδικο για μία χρηματιστηριακή αγορά, έστω ρηχή όπως η δική μας, έστω περιφερειακή όπως η ελληνική, να αδυνατεί όχι να ακολουθήσει τις ευρωπαϊκές, αλλά να σηκώσει... κεφάλι, έστω και τεχνικά, δικαιολογώντας τη λειτουργία και τον ρόλο της ως αγοράς.

Μονόδρομος για την Ελλάδα η ανάπτυξη, σημειώνει ο νέος πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ, Σπύρος Κυρίτσης, και προφανώς οι νουνεχείς το ίδιο σκέφτονται. Μόνο που ο νέος πρόεδρος κλείνει τη συνέντευξή του (στον Στέφανο Κοτζαμάνη) συμπληρώνοντας το αυτονόητο, πως δηλαδή «...το ενδιαφέρον θα επανέλθει όταν ομαλοποιηθεί η κατάσταση». Μέχρι τότε οι ρευστοποιήσεις συνεχίζονται, Έλληνες αλλά και ξένοι μειώνουν τις θέσεις τους κι οι όποιοι αγοραστές με γνώμονα τον... κανόνα εχθρός του φθηνού είναι το φθηνότερο στήνονται σε χαμηλές τιμές, σε αποτιμήσεις απαξιωτικές για αρκετές εισηγμένες, όχι μόνο από τη μεγάλη αλλά και από τη μεσαία - χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.

Στις 244,36 μονάδες με νέες απώλειες 1,84% ο FT 25, καθώς στις 21 μετοχές του δείκτη κυρίως οι πωλητές είχαν τον τελευταίο λόγο (μετά την αρχική προσπάθεια αντίδρασης). Μόλις 4 τίτλοι, CC HBC, FF Group, ΕΧΑΕ και Πειραιώς, διασώθηκαν εχθές, ενώ στις τράπεζες συνεχίζεται η ταλαιπωρία, με την ΕΤΕ να υποχωρεί στο νέο ιστορικό ελάχιστο του 1,23 ευρώ (αποτίμηση 4,42 δισ. ευρώ).

Σταθερά πολύ κοντά στα ιστορικά ελάχιστά του ο κλαδικός δείκτης, σαφής ένδειξη πως ναι μεν έχουν ενσωματωθεί πολλές αρνητικές εξελίξεις και σενάρια για τις τράπεζες, αλλά όχι όλες ακόμη.

Το αποθαρρυντικό είναι πως, εκτός από τις τράπεζες, πιέσεις-ρευστοποιήσεις δέχονται εδώ και εβδομάδες αρχικά η ΔΕΗ, στη συνέχεια ο ΟΠΑΠ και τελευταία ο ΟΤΕ. Γεγονός που θέτει σε καθημερινή δοκιμασία ακόμη και αυτά τα τρέχοντα χαμηλά επίπεδα/στηρίξεις του Γ.Δ. και του FT 25.

Σταδιακά ρευστοποιήσεις εντείνονται και σε άλλες μετοχές-σηματωρούς, με συνέπεια τον κίνδυνο ακύρωσης μεσομακροπρόθεσμων σχηματισμών, την ενδεχόμενη λύση σημαντικών περιοχών στήριξης για τίτλους όπως Μυτιληναίος, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ κ.ά. που μέχρι πρότινος αποτελούσαν θεσμικές επιλογές ξένων και Ελλήνων διαχειριστών κι επενδυτών.

Η αδυναμία της αγοράς να αντιδράσει έστω και εχθές, να δείξει κάποια αντανακλαστικά στην κίνηση των ξένων έστω με καθυστέρηση κι η εύκολη ακύρωση της αρχικής προσπάθειας αντίδρασης είναι αλήθεια πως απογοήτευσαν αρκετούς.

Ορισμένοι θα επιχειρήσουν και σήμερα για μία ύστατη έστω κίνηση, προκειμένου να ξεκολλήσει από την ευρύτερη περιοχή των 750 μονάδων, προσπάθεια θα γίνει και σήμερα, να δούμε με ποιο αποτέλεσμα.

Από τεχνική πλευρά δεν έχει αλλάξει κάτι ιδιαίτερα -πάντα βραχυπρόθεσμα-, με τις 255 μονάδες να αποδεικνύονται εχθές... ανυπέρβλητο εμπόδιο για τον FT 25. Περίπου αυτή η περιοχή παραμένει αρχική αντίσταση, όπως σημειώναμε στον χθεσινό Εκηβόλο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v