Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί τρίτωσε το... κακό στο Χρηματιστήριο

Ακαρπη η πρωινή ανοδική προσπάθεια. Σε χαμηλό 335 μηνών(!) προσγειώθηκε ο τραπεζικός Δείκτης. Οι πωλήσεις «χώρας» από τους επενδυτές και τα μηνύματα από την αγορά παραγώγων και την τεχνική ανάλυση. Ποιο είναι το απαισιόδοξο σενάριο.

Η αυστηρή στάση της Ευρωζώνης στο θέμα των δεσμεύσεων της Χώρας δημιουργεί προβληματισμό και ανησυχία στους επενδυτές, καθώς αυξάνει τις πιθανότητες αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις της νέας Κυβέρνησης με την τρόικα" τονίζουν οι περισσότεροι αναλυτές.

Αυτό επιβεβαίωσε και η σημερινή δήλωση εκπροσώπου της ΕΚΤ σύμφωνα με την οποία "η ΕΚΤ θα διατηρήσει τις εξαιρέσεις που ισχύουν και διασφαλίζουν την παροχή ρευστότητας στις Ελληνικές Τράπεζες, υπό τον όρο ότι η Ελλάδα θα παραμείνει σε πρόγραμμα και θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της".

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση, όχι μόνο αποδείχθηκε η τρίτη συνεχόμενη πτωτική, για Γενικό Δείκτη αλλά και για τον δείκτη των Τραπεζών, με τον πρώτο να αθροίζει απώλειες 8,92% και τον δεύτερο απώλειες 8,95%, αλλά επιβεβαίωσε για πολλοστή φορά ότι οι εν δυνάμει πωλητές έχουν εντυπωσιακά πολλές επιλογές.

Και αν οι περισσότεροι ενεργοί παίκτες συνεχίζουν να παρακολουθούν τον Τραπεζικό κλάδο και την μετοχή της ΔΕΗ, καθώς αυτοί οι τίτλοι συνεχίζουν να δείχνουν σαν οι "πρώτες επιλογές" των πωλητών, τα αρνητικά μηνύματα συνεχίζουν να έρχονται και από το υπόλοιπο ταμπλό του FTSE25, καθώς τρεις, μη Τραπεζικοί, Δεικτοβαρείς τίτλοι έχουν διασπάσει καθοδικά ισχυρότατες στηρίξεις, ενώ οι τελικές δημοπρασίες επιφύλαξαν σημαντικές εκπλήξεις και έκλεισαν έξι μη Τραπεζικές, Δεικτοβαρείς, μετοχές στα χαμηλά ημέρας (εκτενής ανάλυση θα γίνει στην συνέχεια του σχολίου).

Μάλιστα τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι σημαντικά χειρότερα, αν οι Πειραιώς και ΕΕΕ δεν επιχειρούσαν κίνηση, μόνιμα με θετικό πρόσημο, έχοντας σημαντικές βοήθειες από ΕΧΑΕ (+2,89%) και Folli Follie Group (+2,08%).

Απόλυτα αρνητικά παραμένουν τα μηνύματα από την Αγορά Παραγώγων και ιδιαίτερα από το συμβόλαιο του δεύτερου μήνα, ενώ έχουν αρχίσει οι πρώτες μετακυλίσεις θέσεων εν όψει της επόμενης Παρασκευής 16/1, όταν και υπάρχει η λήξη των συμβολαίων Ιανουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι το συμβόλαιο του Φεβρουαρίου αξίζει μεγαλύτερης προσοχής, καθώς αυτό ενσωματώνει τις εκτιμήσεις για τις τελευταίες ημέρες του προεκλογικού αγώνα, αλλά και τα πρώτα δεκαήμερα μετά την εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιανουαρίου και την τότε υπάρχουσα κατάσταση!

Έτσι, ενώ ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε σήμερα στις 244,36 μονάδες με απώλειες 1,84%, οι τελευταίες πράξεις έγιναν για το συμβόλαιο του Φεβρουαρίου στις 234,75 μονάδες (-3%), ενώ το συμβόλαιο βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 233 μονάδες, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις αυτών που συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται στην Αγορά Παραγώγων!

Από εκεί και πέρα, θα μπορούσε εύκολα να υποστηριχθεί ότι η χθεσινή "ανάδυση" του Γενικού Δείκτη από το ενδοσυνεδριακό χαμηλό των 761,20 μονάδων πήγε στράφι, καθώς το σημερινό "κουδούνι της λήξης" βρήκε τον Γενικό Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου να χάνει το σύνολο της χθεσινής αντίδρασης και νε κλείνει σε νέα χαμηλά 26 μηνών, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 1/11/2012 (761,24 μονάδες).
Και αυτά παρά το ανοδικό ξεκίνημα, με αφορμή την καλύτερη εικόνα στις διεθνείς Αγορές.

Το ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Νέα χαμηλά 335 μηνών για τον Τραπεζικό δείκτη, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 27/2/1987 (87,86 μονάδες).

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, ο σημαντικά χαμηλότερος τζίρος, ενώ σε νέα ιστορικά χαμηλά έκλεισαν η Εθνική και τα warrants των Εθνικής και Πειραιώς. Το ιστορικά χαμηλότερο κλείσιμο ισοφάρισε και ο τίτλος της "νέας" Viohalco.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις επαγγελματιών του χώρου, οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις δείχνουν ότι βαδίζουμε προς ένα έντονα πολωτικό 16ημερο που αναμφισβήτητα θα επηρεάζει καθημερινά την αγορά. Με τα παρόντα δεδομένα οι 750 μονάδες αποτελούν ένα επίπεδο που θα δοκιμαστεί εκ νέου τις προσεχείς ημέρες.

Διάσπαση των 750 μονάδων θα δυσχεράνει σημαντικά την τεχνική εικόνα της Αγοράς και θα προβληματίσει τους παράγοντες της, καθώς σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο πιθανόν να προεξοφλείται πολυήμερο αδιέξοδο στο σχηματισμό Κυβέρνησης με ότι αυτό συνεπάγεται για τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους και τις δανειακές υποχρεώσεις της Χώρας.

Για τους ξένους επενδυτές η κατάσταση είναι απλή. Η Χώρα, δεν έχει Κυβέρνηση που μπορεί να μας εκπροσωπήσει στη μεγάλη διαπραγμάτευση που ξεκινά άμεσα στην Ευρώπη για την ανάπτυξη και το χρέος και αν αποκτήσει δεν είναι ξεκάθαρο ποιες θέσεις θα πρεσβεύει.

Επί πλέον, η διατήρηση των μετοχικών θέσεων των διεθνών funds συνιστά ένα μάλλον υπεραισιόδοξο σενάριο, καθώς ουδείς επιθυμεί τον εγκλωβισμό του σε επιλογές υπό την ομηρεία του πολιτικού κινδύνου.

Εν όψει λοιπόν της μεγιστοποίησης του Ελληνικού "country risk", μόνο περαιτέρω κινήσεις αποεπένδυσης αναμένονται από τους πρωταγωνιστές του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, που αναπόφευκτα θα πιέσουν περαιτέρω τις τιμές Δεικτοβαρών και μη, μετοχών.

Σύμφωνα με το απαισιόδοξο σενάριο, ο Γενικός Δείκτης μπορεί να υποχωρήσει προς τις 621 ή και 589 μονάδες αν ενταθούν οι πωλήσεις. Σε αυτό το περιβάλλον θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και τις Αγορές του εξωτερικού που είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα και ανά πάσα στιγμή μπορεί να διορθώσουν, αλλά και το ιδιαίτερα ασταθές γεωπολιτικό τοπίο.

Σε κάθε περίπτωση το 2015, και ειδικά οι πρώτοι μήνες θα είναι πολύ δύσκολοι με εναλλαγές συναισθημάτων, προσήμων και διάθεσης για επενδυτές, ψηφοφόρους και πολιτικούς.

Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα και όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, το "stop" στο "intraday short" έχει κατέβει στις 255 μονάδες.

Μικρή αποκλιμάκωση των πιέσεων στην Αγορά Παραγώγων, με τις αποδόσεις των Ελληνικών τίτλων να διαμορφώνονται ως εξής: 3ετές (13,82%), 5ετές (11,56%) και 10ετές (10,19%). Από την άλλη και σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες και ενώ υπάρχει σημαντική "ουρά" πωλήσεων, τείνει να γίνει καθημερινό φαινόμενο, οι λίγοι αγοραστές να αποτραβιούνται σε ολοένα και χαμηλότερα επίπεδα, δυσχεραίνοντας το έργο των ε.δ.!

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Η διατήρηση του αδιάσπαστου της ζώνης 760 - 735 είναι πολύ πιθανό να δώσει μια ανοδική ανάσα προς το επίπεδο αντίστασης των 810 με 840 μονάδων δοκιμάζοντας έτσι τα νεύρα και τις αντοχές των καθοδικών παικτών" αναφέρει ο Απόστολος Μάνθος.

Στην αντίθετη όμως περίπτωση, που ο Γενικός Δείκτης περάσει πτωτικά από το σημείο των 735 μονάδων τότε θα ανοίξει διάπλατα ο δρόμος για τη καταστρατήγηση των 700 μονάδων και κατάβασης προς το όριο των 650 με 630 μονάδων.

Στο μεσοπρόθεσμο, τώρα, τοπίο των εβδομαδιαίων κυρίως διαγραμμάτων, η τεχνική εικόνα δεν αφήνει και πολλά περιθώρια ανοδικού διαλογισμού καθώς έχουν σπάσει καθοδικά σημαντικά σημεία στήριξης και οι περισσότεροι ταλαντωτές τονίζουν τη συνέχιση της υπάρχουσας κυρίαρχης τάσης.

Για να αλλάξει κάτι συνταρακτικά στη στρατηγική των "Bears" και σύμφωνα με την εκτίμηση του υπεύθυνου τμήματος ανάλυσης και επενδυτικής κατεύθυνσης της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ, θα πρέπει ο Γενικός Δείκτης να "αρπάξει" ανοδικά τις 900 μονάδες γεγονός, όπου φαίνεται προς το παρόν, δίχως τον κατάλληλο πολιτικό καταλύτη, ως "όνειρο θερινής νυκτός".

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Το "πράσινο" επικράτησε στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, με μοναδική "κόκκινη παραφωνία" την Shanghai (-2,39%), ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η νέα υποχώρηση του γιεν ευνόησε τις εξαγωγικές εταιρείες του Ιαπωνικού Nikkei.

Έντονα ανοδικές διαθέσεις στην Ευρώπη, με τους επενδυτές να εκτιμούν ότι πλησιάζει η ώρα που ο Draghi θα αναλάβει επιθετικότερες πρωτοβουλίες, ενώ με αξιοπρόσεκτα ανοδικές διαθέσεις ξεκίνησε και η συνεδρίαση στην Wall Street, στον απόηχο των στοιχείων από την Αγορά Εργασίας και των πρακτικών της Fed.

Νέο χαμηλό 9 ετών για το ευρώ έναντι του δολαρίου, μικτή εικόνα για τα πολύτιμα μέταλλα, ενώ προσπαθεί να αντιδράσει, από το συνεχές σφυροκόπημα, το πετρέλαιο.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε ότι διατήρησε αμετάβλητο το επιτόκιό της στο ιστορικό χαμηλό του 0,5% και το ύψος του προγράμματος αγορών ομολόγων στις 375 δισ. λίρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι το επιτόκιο βρίσκεται στο ιστορικό χαμηλό του 0,5% από τον Μάρτιο του 2009, ενώ το πρόγραμμα αγορών ομολόγων παραμένει αμετάβλητο από τον Ιούλιο του 2012.

"Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι έτοιμο να λάβει νέα μη συμβατικά μέτρα αν χρειαστεί, μεταξύ των οποίων και η αγορά Κρατικών ομολόγων", τόνισε ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι σε επιστολή του προς τον Ιρλανδό ευρωβουλευτή Λουκ Μινγκ Φλάναγκαν.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι Αξιωματούχοι της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ συμφώνησαν ότι τα επιτόκια δεν αναμένεται να αυξηθούν πριν από τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης του Δεκεμβρίου. Εν τω μεταξύ, οι Αξιωματούχοι της Fed εξέφρασαν ανησυχίες για τις οικονομικές αναταράξεις στο εξωτερικό, αλλά τόνισαν ότι περιμένουν περαιτέρω μέτρα τόνωσης από τις Κεντρικές Τράπεζες.

Από την άλλη, ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ μειώθηκε κατά 4.000 την εβδομάδα που έληξε στις 2 Ιανουαρίου. Το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι στα Ταμεία εμφανίστηκαν 294.000 νέοι άνεργοι, από 298.000 την περασμένη εβδομάδα. Πρόκειται για την 16η εβδομάδα από τις τελευταίες 17 στις οποίες ο αριθμός παραμένει κάτω από το επίπεδο των 300.000. Οι οικονομολόγοι περίμεναν ότι ο αριθμός των αιτήσεων για τακτικό επίδομα θα μειωνόταν στις 290.000.

Επιστροφή στο ΧΑ

Με το... σταγονόμετρο συνεχίζεται η μείωση της ανεργίας στην Ελλάδα, που, σύμφωνα με τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τον Οκτώβριο διαμορφώθηκε στο 25,8% από 26% τον Σεπτέμβριο.

Η πολιτική αβεβαιότητα της Ελλάδας είναι πιστωτικά αρνητική για τις Ελληνικές Τράπεζες, σύμφωνα με τη Moody's. Όπως αναφέρει ο διεθνής οίκος, η πολιτική αβεβαιότητα αναφορικά με την Κυβέρνηση της Ελλάδας και η συνακόλουθη επανεμφάνιση της φημολογίας αναφορικά με έξοδο της Χώρας από την Ευρωζώνη βλάπτουν την εμπιστοσύνη των καταθετών και εμποδίζουν την πρόσβαση των Τραπεζών στη ρευστότητα. 

Επιπλέον, η πολιτική αβεβαιότητα είναι πιθανόν να οδηγήσει σε πάγωμα των επενδύσεων του Ιδιωτικού Τομέα, της Κατανάλωσης και των Ιδιωτικοποιήσεων, τα οποία χρειάζεται η Ελλάδα για να ενισχύσει την οικονομική της ανάπτυξη.
Σε μείωση των τιμών - στόχων για τις μετοχές των Ελληνικών Τραπεζών προχώρησε η Goldman Sachs βλέποντας υψηλότερα βραχυπρόθεσμα ρίσκα και χαρακτηρίζοντας τα Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα της Χώρας "ομήρους των πολιτικών εξελίξεων".

Ο οίκος προχωρά σε μείωση της τιμής-στόχου για την Εθνική στα 2 από 2,55 ευρώ, και για την Alpha Bank στα 0,58 από 0,7 ευρώ, διατηρώντας σύσταση "buy" και για τις δύο μετοχές. Σύσταση "neutral" διατηρεί η Goldman Sachs για τον τίτλο της Πειραιώς, μειώνοντας το στόχο στο 1,12 από 1,40 ευρώ, και για τον τίτλο της Eurobank στο 0,24 ευρώ από 0,32 ευρώ.

Από εκεί και πέρα και επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις αναρριχόμενος μέχρι τις 792,98 μονάδες (+1,96%), όμως το θετικό πρόσημο διατηρήθηκε μέχρις τις 12.18. Από εκεί και πέρα ο Δείκτης "φόρεσε τα κόκκινα" και "δεν τα έβγαλε μέχρι τέλους"΄, υποχωρώντας μέχρι τις 757,78 μονάδες (-2,56%).

Στις 17.00 βρέθηκε στις 760,86 (-2,17%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 761,66 μονάδες με απώλειες 2,06%.

Ο τζίρος προσγειώθηκε στα 76,2 εκατ. από τα οποία τα 10,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΓΡΙΒ, ΦΦΓΚΡΠ, ΜΕΤΚ, ΠΕΙΡ, ΕΧΑΕ, μεταβιβάστηκε το 1,16% της ΕΧΑΕ μέσω δυο "πακέτων" 378.579 και 380.000 τεμαχίων αντίστοιχα. Η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε στα 4,60 ευρώ για το πρώτο "πακέτο" και στα €4,47 για το δεύτερο).

Κατά την συνεδρίαση άλλαξαν χέρια 72027197 τίτλοι.

Κακή η τελική εικόνα με 33 ανοδικές μετοχές έναντι 91 πτωτικών, ενώ 34 τίτλοι τερμάτισαν την συνεδρίαση με απώλειες από 4 έως 20%.

Από τις μετοχές του FTSE25 και όπως προαναφέρθηκε, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι Πειραιώς και ΕΕΕ.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Αεροπορία Αιγαίου, Μυτιληναίος, Τιτάνας, Viohalco, Motor Oil, Jumbo.

Τρεις από τις μετοχές του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, έχουν σπάσει, θεωρητικά, ισχυρές στηρίξεις εντείνοντας τις τεχνικές ανησυχίες.

Η μετοχή της ΕΕΕ παραμένει χαμηλότερα από την ισχυρή στήριξη των 15,00 ευρώ και αν δεν επιστρέψει άμεσα, δεν αποκλείεται να βάλει σε δοκιμασία τις επόμενες στηρίξεις στα 14,00 και 13,00 ευρώ.

Καθοδική διαφυγή χαμηλότερα της ζώνης στήριξης 8,70 - 8,00 ευρώ, έδωσε ο τίτλος της Jumbo. Η επόμενη ισχυρή στήριξη εντοπίζεται στην ζώνη 5,40 - 5,00 ευρώ, με ενδιάμεση στήριξη στα 6,10 ευρώ.

Έχασε την τεχνική στήριξη των 10,50 ευρώ και "παλεύει" να κρατηθεί σε επαφή με το ψυχολογικό όριο των 10,00 ευρώ, ο ΟΛΠ.

Επόμενη σημαντική "μάχη" θα δοθεί στα 9,42 ευρώ, καθοδική διάσπαση των οποίων θα "ανοίξει την καταπακτή" για κίνηση προς τα 7,00 ευρώ.

Τεχνικά και όσον αφορά τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., η εικόνα κρίνεται απόλυτα οριακή. Αν ο Γενικός Δείκτης χάσει την επαφή του με τις 760 μονάδες, η επόμενη σημαντική στήριξη εντοπίζεται στην ζώνη 680 - 652.

Σημαντικό σημείο αναφοράς, κρίνονται οι 240 μονάδες για τον FTSE25. Καθοδική διαφυγή θα ανοίξει τον δρόμο για κίνηση προς τις 208 - 200 και 190 μονάδες.

Τρομάζει το discount του Φεβρουαρίου

Συνεδρίαση υψηλής μεταβλητότητας, που ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις και τερματίστηκε κοντά στα χαμηλά ημέρας και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ αξιοπρόσεκτη μείωση παρουσίασαν οι συναλλαγές, λιγότερο στο συμβόλαιο του δείκτη και περισσότερο στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (22.772 συμβόλαια).

Συνεχίστηκαν οι μετακυλίσεις θέσεων, με τους "short" να ρολλάρουν θέσεις επιθετικότερα.

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 9.002, 6.694 για τον Ιανουάριο, 2.303 για τον Φεβρουάριο και 5 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 238,25) κινήθηκε μεταξύ 237,5 και 249,75 μονάδων, αυξάνοντας την υποτίμηση στο 1,9%, αν υπολογιστούν τα προς διανομή μερίσματα. Η υποτίμηση για το συμβόλαιο του δείκτη στον δεύτερο μήνα, πλησίασε στο 4% .

Αυξήθηκε ο δανεισμός τίτλων (51.839 ΕΕΕ, 5.052 Folli Follie Group, 100.000 Eurobank, 13.000 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1,147), ΔΕΗ (808), Alpha Bank (2.642), Εθνική (7.542), Πειραιώς (2.481), Eurobank (5.095), MIG (742), ΟΠΑΠ (399), Ελλάκτωρα (252), ΕΧΑΕ (206), Μυτιληναίο (381), ΓΕΚ (324), Jumbo (171), Frigoglass (115).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTASE κινήθηκε στα επίπεδα του 68%, ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν πενιχρός στα μόλις 81 δικαιώματα (57 δικαιώματα αγοράς και 24 δικαιώματα πώλησης).

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.

Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank (38.685.364 τεμ.), Eurobank (9.258.815 τεμ.), Εθνική (1.724.528 τεμ.), Πειραιώς (25.905.583 τεμ.).

Ας σημειωθεί ότι 47.519 συμβόλαια του δείκτη, λήξεως Ιανουαρίου, δεν έχουν κλείσει, ούτε έχουν μετακυλιστεί θέσεις.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v