Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σπύρος Κυρίτσης: Μονόδρομος για την Ελλάδα η ανάπτυξη

Δεν μπορούμε να μείνουμε εδώ που είμαστε ούτε να πάμε πίσω, τονίζει ο νέος πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ. Η Ελλάδα θα μείνει στο ευρώ. Τι δείχνει η εικόνα του χρηματιστηρίου και ποια νέα προϊόντα θα προχωρήσουν όταν ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

Σπύρος Κυρίτσης: Μονόδρομος για την Ελλάδα η ανάπτυξη

Ο κ. Σπύρος Κυρίτσης επανήλθε στο τιμόνι του ΣΜΕΧΑ, σε μια περίοδο όπου η αυξημένη πολιτική αβεβαιότητα έχει επηρεάσει δυσμενώς την οικονομία, το χρηματιστήριο, αλλά και τα χειμαζόμενα οικονομικά των χρηματιστηριακών εταιρειών.

Ο κ. Κυρίτσης μιλά στο Euro2day.gr για τις τρέχουσες προκλήσεις της αγοράς, αλλά και για την εκτίμησή του πως η χώρα θα παραμείνει στο ευρώ και πως η οικονομία θα μπει σε φάση ανάκαμψης από τη στιγμή που θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

Αναφερόμενος επίσης στα νέα προϊόντα-τομές που δημιούργησε το Χρηματιστήριο -εταιρικά ομόλογα, ΕΚΕΣ και ΑΚΕΣ- εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα προκαλέσουν και πάλι το ενδιαφέρον της αγοράς, μόλις η γενικότερη αβεβαιότητα υποχωρήσει.

Κύριε Κυρίτση, αναλαμβάνετε εκ νέου την προεδρία του ΣΜΕΧΑ σε μια δύσκολη συγκυρία για την οικονομία της χώρας. Ποιο είναι το κυριότερο πρόβλημα που καλείται σήμερα να αντιμετωπίσει η χρηματιστηριακή αγορά;

Η αγορά του 2015 σε σχέση με εκείνη της προηγούμενης θητείας μου (2012-2013) βρίσκεται σε πολύ διαφορετική κατάσταση. Η τρέχουσα πολιτική αβεβαιότητα την επηρεάζει από το δεύτερο εξάμηνο του 2014, εξέλιξη που κλιμακώθηκε και επιδεινώθηκε μέσα στο Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, με αφορμή αρχικά την προεδρική εκλογή και στη συνέχεια με την προκήρυξη βουλευτικών εκλογών για τις 25 του μηνός. Η αγορά λοιπόν βρίσκεται από το περασμένο καλοκαίρι σε μια δύσκολη φάση για την προσέλκυση επενδυτών και αυτό κατά συνέπεια έχει επηρεάσει τη λειτουργία και τη βιωσιμότητα των επαγγελματιών σε αυτήν. Εκτιμώ ότι αυτή η κατάσταση των τελευταίων 6-7 μηνών θα συνεχιστεί και για ένα διάστημα μετά τις εκλογές, τουλάχιστον μέχρις ότου επιτευχθεί σχηματισμός κυβέρνησης.

Οι χρηματιστές ποιο μήνυμα στέλνουν στα πολιτικά κόμματα;

Όπως και στο παρελθόν, έτσι και τώρα, οι χρηματιστές ζητούν την ύπαρξη πολιτικής σταθερότητας. Η πολιτική σταθερότητα αποτελεί προαπαιτούμενο ώστε η αγορά μας να λειτουργήσει με τα χαρακτηριστικά μιας «κανονικής αγοράς», δηλαδή να επηρεάζεται από τα θεμελιώδη μεγέθη, από την ανάπτυξη της οικονομίας, από τη δυναμική των εισηγμένων εταιρειών και όχι να άγεται και να φέρεται από διάφορα σενάρια του αν συμβεί το ένα, ή αν συμβεί το άλλο...

Πιστεύετε ότι υπάρχει φόβος εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη; Έχουν δίκιο ή άδικο οι αγορές που φοβούνται;

Έχω την εντύπωση πως περισσότερα είναι τα δημοσιεύματα που αναφέρονται στον κίνδυνο του Grexit και όχι οι συμπεριφορές των επενδυτών όσον αφορά αυτό το ενδεχόμενο. Βεβαίως, όπως όλοι έχουν διαπιστώσει τις τελευταίες εβδομάδες, έχει επανέλθει -κυρίως στο διεθνή τύπο- η αναφορά περί εξόδου ή μη της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά σε επίπεδο επενδυτών δεν νομίζω ότι υπάρχει η ίδια ενεργητικότητα όσον αφορά τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σ' αυτό. Προφανώς η χώρα είναι στο ευρώ και θα παραμείνει. Με το ευρώ πορευόμαστε και θα πορευτούμε στο μέλλον.

Η αποκατάσταση της πολιτικής αβεβαιότητας θα οδηγήσει σε ανάκαμψη την ελληνική οικονομία;

Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας είναι μονόδρομος. Δεν μπορούμε να παραμείνουμε εδώ που είμαστε, δεν μπορούμε να πάμε πίσω. Μπορούμε να πάμε μόνο μπροστά. Αισιοδοξώ πως σύντομα θα μπορέσουμε να μπούμε σε θετική φάση.

Σε θεσμικό επίπεδο, ποια είναι τα βασικά αιτήματα του ΣΜΕΧΑ;

Σε θεσμικό επίπεδο τις προηγούμενες μέρες -επί της προεδρίας του απερχόμενου προέδρου του κ. Αλέξανδρου Μωραϊτάκη- είχαμε μια πολύ θετική εξέλιξη: Κατέστη εφικτό μετά από μεγάλες και μακρόχρονες προσπάθειες, να καταργηθεί η περιβόητη διάταξη περί επαγγελματία της αγοράς. Επρόκειτο για μια διάταξη πρωτοφανή σε παγκόσμιο επίπεδο, η οποία, παρ' όλα αυτά, πέρασε από το ελληνικό κοινοβούλιο.

Εμείς όμως από την πλευρά μας με σειρά επιχειρημάτων -πέρα από τις πολύ σημαντικές προσπάθειες του κ. Μωραϊτάκη, θα ήθελα να τονίσω και τη συμβολή των υπόλοιπων φορέων της ελληνικής κεφαλαιαγοράς- καταφέραμε να πείσουμε για την ορθότητα των θέσεών μας και τελικά επί υπουργίας του κ. Γκίκα Χαρδούβελη η διάταξη αυτή αποσύρθηκε. Πρόκειται για κάτι που θα βοηθήσει την αγορά μας.

Επ' ευκαιρία, θα ήθελα ως εκπρόσωπος των χρηματιστών να ευχηθώ στον κ. Μωραϊτάκη καλή επιτυχία στις επικείμενης βουλευτές εκλογές. 

Πέραν αυτού, σε μια ζώσα αγορά, πάντα θα υπάρχουν αιτήματα από την πλευρά μας. Για παράδειγμα, κατά καιρούς έχουμε θέσει διάφορα θέματα που αποσκοπούν -σε κανονιστικό πλαίσιο- στην περαιτέρω μείωση των πάγιων εξόδων των χρηματιστηριακών εταιρειών και κατ' επέκταση των υποόλοιπων ΑΕΠΕΥ. Θέματα που αφορούν υποχρεώσεις είτε προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, είτε προς το χρηματιστήριο.

Οι συνθήκες της αγοράς έχουν αλλάξει και για να συνεχίσουμε να παραμένουμε στην αγορά εμείς τα μέλη του χρηματιστηρίου -εμείς που εξυπηρετούμε τους Έλληνες ιδιώτες επενδυτές- χρειάζεται τόσο οι εποπτικοί φορείς, όσο και το υπουργείο, στο βαθμό που του αναλογεί, να δουν με μεγάλη συμπάθεια τα αιτήματα που κατά καιρούς έχουμε υποβάλει και να ανταποκριθούν θετικά σε αυτά.

Υπήρχε μια προσδοκία πως από το φθινόπωρο που πέρασε θα βλέπαμε κινητικότητα σχετικά με τις νέες αγορές που δημιούργησε το χρηματιστήριο, χωρίς ωστόσο η προσδοκία αυτή να επιβεβαιωθεί και στην πράξη. Πιστεύετε ότι υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης αυτών των αγορών στο μέλλον;

Το χρηματιστήριο με θαρραλέο θα έλεγα τρόπο προέβη σε μια σειρά θεσμικές αλλαγές, έτσι ώστε να καταστήσει πιο ελκυστική την εγχώρια κεφαλαιαγορά. Θα έλεγα πως οι βασικές αλλαγές είναι δύο: Η πρώτη αφορά τη νέα αγορά εταιρικών ομολόγων και η δεύτερη τη δυνατότητα εισαγωγής στο χρηματιστήριο, ή σχηματοποίησης στην ελληνική κεφαλαιαγορά νέων επενδυτικών προϊόντων όπως είναι τα ΑΚΕΣ (Αμοιβαία Κεφάλαια Επιχειρηματικών Συμμετοχών) και τα ΕΚΕΣ (Εταιρείες Κεφαλαίου Επενδυτικών Συμμετοχών).

Η αγορά των ελληνικών ομολόγων είναι μια ιδιαίτερα ελκυστική και ενδιαφέρουσα αγορά, γιατί έτσι όπως έχει εξελιχθεί στην Ελλάδα το οικονομικό περιβάλλον, είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι καλές εταιρείες -εισηγμένες ή μη- θα αναζητήσουν κάποια στιγμή χρηματοδότηση και εκτός τραπεζών. Δίπλα δηλαδή στον κλασικό τρόπο δανεισμού των εταιρειών από τις τράπεζες, όπως και στο εξωτερικό, μπορεί να υπάρξει και ένα ακόμη εργαλείο που θα λέγεται αγορά εταιρικών ομολόγων.

Αυτό λοιπόν το εργαλείο, το χρηματιστήριο το διαμόρφωσε ως προϊόν και ως κομμάτι της αγοράς του. Την άνοιξη και το καλοκαίρι που πέρασαν, υπήρξε ενδιαφέρον από την αγορά -τόσο από εισηγμένες, όσο και από μη εισηγμένες εταιρείες- ωστόσο στη συνέχεια και με την αλλαγή του κλίματος που ανέβασε τα επιτόκια, τα πράγματα άλλαξαν. Αντιλαμβάνεστε ότι σήμερα είναι απαγορευτικό για μια εταιρεία να μπορέσει να υποστηρίξει επιτόκια της τάξης του 6%, 7%, 8%, 9%, ή 10%. Άρα, η αγορά υπάρχει και εκτιμώ πως με την ομαλοποίηση της κατάστασης θα επανέλθει σίγουρα στο προσκήνιο.

Σε ό,τι αφορά τα εργαλεία ΑΚΕΣ και ΕΚΕΣ, είναι εργαλεία που δίνουν πραγματικά νέες δυνατότητες σε επενδυτές, είτε σε όσους συμμετέχουν στη σύσταση αυτών των εταιρειών, είτε σε αυτούς που θα επενδύσουν σ' αυτές τις επιχειρήσεις.

Μέσα από αυτά μπορούν να χρηματοδοτηθούν εταιρείες υγιείς με δυναμικά χαρακτηριστικά και να προσελκύσουν το ενδιαφέρον ξένων funds, λειτουργώντας ως καλάθια συγκέντρωσης επενδυτικού ενδιαφέροντος και χρηματοδότησης.

Και σ' αυτήν την περίπτωση, πιστεύω πως το ενδιαφέρον θα επιστρέψει όταν ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v