Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: «Ταμείο» 10% σε τρεις συνεδριάσεις

Στις 835 μονάδες σκαρφάλωσε ο Γενικός Δείκτης σε ένα ποντάρισμα που αντανακλά τις πολιτικές εξελίξεις. Η διάσπαση του… Τ+2 και οι προσδοκίες για τη συνέχεια. Ποιες μετοχές μπήκαν σε ρόλο οδηγού. Ποια είναι τα τεχνικά όρια κίνησης των δεικτών.

Χωρίς κάποια ιδιαίτερα νέα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τον ανοδικό καταλύτη, η ανοδική κίνηση ξεπέρασε τον στενό ορίζοντα του Τ+2 και έδειξε να διεκδικεί κάτι περισσότερο.

Από την άλλη, αν οι ενεργοί παίκτες δεν γνωρίζουν κάτι παραπάνω το οποίο θα μπορούσε να ακυρώσει τις ανησυχίες των αμέσως προηγούμενων εβδομάδων, τότε η όλη κίνηση της Αγοράς αγγίζει τα όρια της "άγνοιας κινδύνου" και μπορεί εύκολα να αποδειχθεί ακόμα μία "bull trap", για όσους δεν αποδειχθούν αρκετά γρήγοροι στην πρώτη αλλαγή του κλίματος.

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές και μετά από εβδομάδες δημοσιευμάτων σύμφωνα με τα οποία "οι Γερμανοί ήταν έτοιμοι να αφήσουν την Ελλάδα να βγει από το ευρώ", φαίνεται να επικρατεί μια πιο συνετή λογική. Σε αυτό φαίνεται πως βοηθά η ρητορική των τελευταίων ημερών από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Αρκετοί επενδυτές αποτιμούν τις θέσεις που διατυπώνονται ως περισσότερο ήπιες, ικανές αν μετουσιωθούν σε πράξη να οδηγήσουν σε ομαλή εξέλιξη τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους.

Χθες ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι θα ήταν «παρανοϊκό να θέλουμε να διαλύσουμε το ευρώ» και εκτίμησε ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους για ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Βέβαια στην ίδια συνέντευξη δεν άφησε περιθώρια μετεκλογικών συνεργασιών με Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ και Γ. Παπανδρέου. Δείγμα τη προσπάθειας του κόμματος για αυτοδυναμία, αλλά και θέση που δημιουργεί προβληματισμό για το ενδεχόμενο νέων εκλογών αν δεν επιτευχθεί ο στόχος.

Ασφαλώς και η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά ήταν "καραshortαρισμένη", όμως θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να συνεχίσει να κινείται με μόνο μοχλό ανόδου το "short covering" και τις εικασίες για διαφαινόμενη αλλαγή της φρασεολογίας από το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και ορισμένους ξένους οίκους, χωρίς να εισρεύσει στο σύστημα συναλλαγών "φρέσκο χρήμα".

Από την άλλη δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη και η νέα μικρή αποκλιμάκωση στις πιέσεις των Ελληνικών Κρατικών ομολόγων, με τις αποδόσεις να διαμορφώνονται ως εξής: 10ετες (9,10%), 5ετες (9,55%) και 3ετες (10,52%).

Σε κάθε περίπτωση και παρά το γεγονός ότι η βραχυπρόθεσμη τάση δείχνει να εξαρτάται στον απόλυτο βαθμό από τις διαθέσεις των ενεργών χαρτοφυλακίων (άλλωστε παίζουν μόνα τους), είναι κοινό μυστικό ότι χρειάζεται η είδηση - καταλύτης και πολύ περισσότερα κεφάλαια, προκειμένου να διασπαστεί ανοδικά η ισχυροποιημένη ζώνη αντίστασης των 850 - 860 μονάδων, ακόμα και αν αυτοί που θέλουν την Αγορά και κατ΄ επέκταση τις αποτιμήσεις, σε υψηλότερα επίπεδα, ξεκίνησαν και το "rotation".

Στην λογική των "εναλλασσόμενων πρωταγωνιστών" και η σημερινή κίνηση του τίτλου της ΕΕΕ (+2,15%). Υπενθυμίζεται ότι κατά την χθεσινή συνεδρίαση ο τίτλος κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, κλείνοντας, μάλιστα, σε νέα ιστορικά χαμηλά, όμως σήμερα κάποιοι διέγνωσαν επενδυτική ευκαιρία που απλά δεν την διέκριναν χθες (!)

Με αυτά τα φαινόμενα να επαναλαμβάνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, από την εποχή που τα ξένα funds έχουν πάρει τα "ηνία" της εγχώριας Αγοράς, μόνο απορίας άξιον δεν είναι το γιατί πολλά από τα θεωρούμενα συντηρητικά χαρτοφυλάκια παραμένουν επιδεικτικά αποστασιοποιημένα από τα δρώμενα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Από εκεί και πέρα, το μόνο που δείχνει σίγουρο και δεν χωρά την παραμικρή αμφιβολία είναι ότι οι βασικοί δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου συμπλήρωσαν και τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, με τον Γενικό Δείκτη να αθροίζει κέρδη 9,68% και τον Τραπεζικό δείκτη κέρδη 12,46%.

Το ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Παρά το γεγονός ότι για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση ο τζίρος παρέμεινε σαφώς χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ. ευρώ και νέα αύξηση παρουσίασαν οι συναλλαγές στην Αγορά Παραγώγων, λόγω κινήσεων "stop loss", αλλά και εντεινόμενων μετακυλίσεων θέσεων.

Πολύ κοντά στην θεωρητική του τιμή κινείται το συμβόλαιο του δείκτη για τον πρώτο μήνα, ενώ νέα συρρίκνωση παρουσίασε το discount για το συμβόλαιο του Φεβρουαρίου. Μένοντας στο συμβόλαιο του δεύτερου μήνα, ίσως αξίζει αναφοράς μία κίνηση που έλαβε χώρα λίγο μετά τις 16.36, όταν και με "ανοιχτή" εντολή πώλησης "πετάχτηκαν" προς πώληση λίγο περισσότερα από 1750 συμβόλαια. Η κίνηση έπιασε απροετοίμαστους αγοραστές και ε.δ., με αποτέλεσμα το συμβόλαιο του Φεβρουαρίου να υποχωρήσει μέχρι το χαμηλό ημέρας των 252 μονάδων, διαμορφώνοντας πρόσκαιρο discount, μεγαλύτερο του 6%. Αν αυτή η "δοκιμαστική βουτιά" είχε κάποιο νόημα θα φανεί στις επόμενες συνεδριάσεις.

Παράγωγα: Το ημερήσιο διάγραμμα για το συμβόλαιο Φεβρουαρίου

Από εκεί και πέρα και για όσους επέλεξαν να ακολουθήσουν την τάση αλλά δεν φημίζονται για τα πολύ γρήγορα αντανακλαστικά τους, χρειάζεται αυξημένη προσοχή, καθώς οι τελευταίες συνεδριάσεις δημιούργησαν πρόσκαιρους αγοραστές που θα μεταβληθούν σε πρώτους πωλητές, αν γυρίσει απότομα η τάση.

Σύμφωνα με εγχώριους παράγοντες της Αγοράς, οι περισσότεροι των οποίων παρακολουθούν εμβρόντητοι την κίνηση των τελευταίων ημερών, οι 850 και σε ακρότητα οι 860 μονάδες δείχνουν σαν βραχυπρόθεσμο "ταβάνι" της Αγοράς, προεκλογικά. Από εκεί και πέρα, η κατεύθυνση της Αγοράς θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από το εκλογικό αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα και όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπως αναφέρθηκε και χθες, η διάσπαση των 255 μονάδων, έδωσε σήμα εισόδου στους γρήγορους παίκτες, ενώ η ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 263 μονάδων εκτιμάται ότι ανοίγει τον δρόμο προς την ζώνη 268 - 274. Το "stop" για τους "long" στις 247 μονάδες, με πρώτη στήριξη στις 255 - 252 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η ανοδική κίνηση των τελευταίων συνεδριάσεων οδήγησε τον Γενικό Δείκτη στην ανάκτηση των απωλειών που είχαν καταγραφεί από την αρχή του έτους και όχι μόνο, επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Ωστόσο, διαμόρφωσε εύλογα ερωτηματικά σε σχέση με τους λόγους που την προκάλεσαν, δεδομένου ότι βρισκόμαστε 12 ημέρες πριν τη διεξαγωγή των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου και η επιρροή του πολιτικού κινδύνου στην Ελληνική Οικονομία συνεχίζει να υφίσταται σε υψηλό βαθμό.

Και τούτο γιατί το ενδεχόμενο σχηματισμού Κυβέρνησης Ευρωπαϊκού προσανατολισμού με ρεαλιστική ατζέντα επιλογών στην Οικονομία, εξακολουθεί να είναι αβέβαιο.

Επομένως, ενισχύεται η πιθανότητα διενέργειας νέων εκλογών, διαδικασία με επώδυνες συνέπειες για την Οικονομία που ήδη βιώνει σκηνικό στάσης αναμονής.

Παράλληλα, στο εσωτερικό η Χρηματιστηριακή Αγορά έλαβε τη βοήθεια της Αγοράς ομολόγων, καθώς οι δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων που υπενθύμισαν ότι είναι νομικά αδύνατη η εκδίωξή μας από το ευρώ, συνέβαλαν στη μείωση των spreads των 10 ετών ομολόγων οδηγώντας τις αποδόσεις στη ζώνη του "ευπρεπέστερου" 9,5%.
Ακόμη, τεχνικοί λόγοι υπαγορεύουν μια ανοδική κίνηση της Αγοράς για την επίτευξη της μετακύλισης των θέσεων "short" επί ΣΜΕ σε επόμενους μήνες.

Και βέβαια, δεν πρέπει να μας διαφεύγει η ρηχότητα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, γεγονός που επιτρέπει την κατά το δοκούν μόχλευση του Γενικού Δείκτη από μια μικρή παλέτα Δεικτοβαρών μετοχών, διαδικασία που συχνά διακρίνει τη συναλλακτική συμπεριφορά του Χ.Α. την τελευταία διετία, εκτρέφοντας υπέρμετρη μεταβλητότητα και αποθαρρύνοντας τη συμμετοχή σε αυτό.

Από την άλλη πλευρά, στο εξωτερικό περιβάλλον, όλα τα μάτια είναι στραμμένα στην ΕΚΤ από την οποία όλοι περιμένουν να κάνει το μεγάλο βήμα της εφαρμογής μιας ισχυρής δόσης ποσοτικής χαλάρωσης ύψους 500 δισ ευρώ μετά τις 22/1, στο βαθμό που ξεπεραστεί το εμπόδιο του Ευρωδικαστηρίου όπου έχουν προσφύγει οι Γερμανοί.

Η υλοποίηση αυτών των ενεργειών θα έχει σημαντικά δυνητικά οφέλη και για την Ελληνική Οικονομία μέσω της διαμόρφωσης θετικής πιστωτικής επέκτασης από τις Τράπεζες, εφόσον όμως η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται σε συμφωνημένο πρόγραμμα με τους δανειστές της.

Έτσι, η ανοδική κίνηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου δύσκολα μπορεί να αποσυνδεθεί από τη διαδικασία αποεπένδυσης, που έχει χαρακτηρίσει την περίοδο μετά την αναγγελία πρόωρων εκλογών, αφού δεν υπάρχει ουσιαστική αλλαγή των δεδομένων. "Εκτός αν κάποιοι ψηφίζουν (από τώρα ;) θετικά την προοπτική γρήγορης συμφωνίας της νέας Ελληνικής Κυβέρνησης με τους δανειστές της και την εξασφάλιση νέας πιστωτικής γραμμής από την Ε.Ε. στο πλαίσιο του ECCL, εξέλιξη που ασφαλώς θα είναι ευεργετική τόσο για τα Ελληνικά ομόλογα όσο και τις μετοχές" τονίζει ο σύμβουλος επενδύσεων της TecGroup.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν και την δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές, ανοδικές διαθέσεις στην Ευρώπη, ενώ με σημαντικά κέρδη ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street Με άνοδο άνω του 1% κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street, καθώς τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα της Alcoa διαμόρφωσαν θετικές προσδοκίες για τη συνέχεια.

Μένοντας στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, στο υψηλότερο επίπεδο σε διάστημα σχεδόν 14 ετών σκαρφάλωσαν στα τέλη Νοεμβρίου τα ανοίγματα θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε το Αμερικανικό Υπουργείο Εργασίας. Οι ανοιχτές θέσεις αυξήθηκαν στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 4,972 εκατ. τον Νοέμβριο, ήτοι στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2001.

Από την άλλη, αξιοπρόσεκτα κέρδη σημειώνει η μετοχή της Apple, έπειτα από την αναβάθμιση από την Credit Suisse. Πιο συγκεκριμένα, ο οίκος αναβάθμισε την σύσταση σε "outperform" από "neutral", επικαλούμενη τις ισχυρές πωλήσεις του iPhone και τις εκτιμήσεις ότι η εταιρεία θα διαθέσει μεγαλύτερα ποσά στους μετόχους της (στα $200 δισ). Επίσης αναβάθμισε την τιμή-στόχο στα $130, από τα $110 προηγουμένως. Επίσης, προχώρησε σε ανοδική αναθεώρηση των κερδών ανά μετοχή για τη χρήση του 2015 κατά 18% στα $9,44.

Χαμηλότερα των $46 κινείται το US Oil και χαμηλότερα των $1,18 το ευρώ.

Επιστροφή στο ΧΑ

Ένα βήμα πριν τον ELA βρίσκονται και πάλι οι Ελληνικές Τράπεζες, ανεξαρτήτως του ποιος θα βρεθεί στην Κυβέρνηση, υποστηρίζει το πρακτορείο Bloomberg, σημειώνοντας πως οι απειλές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι κάτι που η Αθήνα θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη.

Το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα και η επίπτωση της αβεβαιότητας στις λειτουργικές επιδόσεις και στη ρευστότητα των Τραπεζών ήταν τα βασικά θέματα που συζήτησαν στελέχη της Goldman Sachs με τραπεζικούς, policymakers και σχολιαστές της Αγοράς, κατά την επίσκεψή τους στην Αθήνα. Η εκτίμηση της ομάδας της Goldman είναι ότι υπάρχει κίνητρο για συμβιβασμό μεταξύ της Κυβέρνησης και της τρόικας μετά τις εκλογές, ωστόσο αυτό δεν θα είναι εύκολο να επιτευχθεί. 

Τη σύσταση "neutral" διατηρεί για το Χ.Α. η JP Morgan, αναμένοντας μεγάλη μεταβλητότητα. Ο οίκος υπογραμμίζει ότι τo "Grexit" είναι μεγαλύτερο θέμα τώρα από ότι το 2012, όμως θεωρεί ότι είναι πιθανότερο το Χρηματιστήριο να ολοκληρώσει το πρώτο εξάμηνο του 2015 πάνω από τα τρέχοντα επίπεδα, ακόμη και σε επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις 25 Ιανουαρίου. Ως εκ τούτου, συνιστά αγορές σε κάθε πτωτική συνεδρίαση μετά από επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές.

Στα 263,6 εκατ. ευρώ θα ανέλθουν τα καθαρά κέρδη της Coca Cola Hellenic το 2014, εκτιμά η Deutsche Bank. Τα συνολικά έσοδα εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 6,47 δισ. και τα EBITDA στα 800 εκατ.

Ο Γενικός Δείκτης, κατά την σημερινή συνεδρίαση, ξεκίνησε με εναλλαγές προσήμων, υποχωρώντας μέχρι τις 806,68 μονάδες (-0,29%). Από τις 11.10 και μετέπειτα, ο Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο αναρριχόμενος μέχρι τις 842,84 μονάδες (+4,18%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 840,81 (+3,93%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 835,4 μονάδες με κέρδη 3,26%.

Ο τζίρος έφθασε τα 84,6 εκατ. από τα οποία τα 13,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΓΡΙΒ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑΤΠ, ΑΛΦΑ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΥΡΩΒ, ένα "πακέτο" 23000000 τεμ. στα 0,1900 ευρώ και άλλο ένα 15000000 τεμ. στα 0,1955 ευρώ).

Διακινήθηκαν συνολικά 120186741 τίτλοι, από τους οποίους οι 109793324 αφορούσαν συναλλαγές στον FTSE25.
Μένοντας στο ταμπλώ του 25αρη, όλοι οι τίτλοι "είδαν" και τα δύο πρόσημα, πλην των Ελλάκτωρα και Folli Follie Group που δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι MIG, Grivalia.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 81 ανοδικές μετοχές, έναντι 36 πτωτικών, όμως η επικρατούσα επιφυλακτικότητα στα μεσαία και χαμηλότερα στρώματα του ταμπλώ, επέτρεψε σε μόλις 18 τίτλους να τερματίσουν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 5%.

--ΧΠΑ

Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ περαιτέρω αύξηση παρουσίασαν οι συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη (εντάθηκαν οι μετακυλίσεις θέσεων) και μείωση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (28.568 συμβόλαια).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 35.564, 15.331 για τον Ιανουάριο, 20.169 για τον Φεβρουάριο και 64 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 269) κινήθηκε μεταξύ 256,5 και 271,5 μονάδων, διατηρώντας το οριακό premium στο 0,34%. Η υποτίμηση για το συμβόλαιο του δείκτη στον δεύτερο μήνα, παρέμεινε στο 1,24%.

Μειώθηκε δανεισμός τίτλων (300.000 Alpha Bank, 10.142 Jumbo), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.128), ΔΕΗ (1.431), Alpha Bank (5.286), Εθνική (6.433), Πειραιώς (2.828), Eurobank (7.566), MIG (1.111), ΟΠΑΠ (700), ΕΧΑΕ (153), Μυτιληναίο (251), Jumbo (542), Ελλάκτωρα (211), ΓΕΚ (186), Motor Oil (136).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, σαφή προτίμηση προς τα δικαιώματα αγοράς έδειξαν οι επενδυτές, αφού επί των συνολικών 1.315 δικαιωμάτων υψηλής κεφαλαιοποίησης που σημειώθηκαν, τα 1.140 αφορούσαν calls έναντι μόλις 175 puts. H τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα παρέμεινε στο 68%.

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.

Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank (38.557.874 τεμ.), Eurobank (9.772.475 τεμ.), Πειραιώς (26.673.696 τεμ.), Εθνική (1.392.077 τεμ.).

Ας σημειωθεί ότι 33.411 συμβόλαια του δείκτη, λήξεως Ιανουαρίου, δεν έχουν κλείσει, ούτε έχουν μετακυλιστεί θέσεις.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v