Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ρελάνς για μετοχές και ομόλογα

Οι τράπεζες σε ρόλο οδηγού στην ευρεία άνοδο που καταγράφεται, με τον ΓΔ πάνω από τις 800 μονάδες. Σημαντική αποκλιμάκωση και στις αποδόσεις των ομολόγων. Ράλι 8,5% για Εθνική, κέρδη άνω του 5% για Alpha, Πειραιώς. Ισχυρά κέρδη και για Jumbo, ΜΙG, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ.

Με τις τράπεζες στις 800 μονάδες η επαναφορά στο Χ.Α. Μέτριων συναλλαγών μεν η αντίδραση, καλοδεχούμενη και τεχνικά φυσιολογική δε η κίνηση της αγοράς από τα χαμηλά της περασμένης Πέμπτης - Παρασκευής.

Ανοδος για τις μετοχές, άνοδος στα συμβόλαια των αγοραστών/long, υποχώρηση στην απόδοση των ομολόγων με ενδεικτική την αποκλιμάκωση του 10ετούς σε μία... στροφή της αγοράς που η Handelsblatt διερωτάται για το αν ο χαρισματικός κ. Τσίπρας μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα να ανακάμψει.

Εμφανής η μεταβολή στη στάση των «ξένων κέντρων» που σε διάστημα μίας - δύο εβδομάδων στρέφονται από τη σεναριολογία περί... Grexit στα χαρίσματα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στην περιοχή των 255-258 μονάδων ο FT25, με μοχλό τον τραπεζικό (5,25%), κίνηση που υποβοηθείται τόσο από την αγορά ομολόγων όσο κι από τις... επικαιροποιημένες θέσεις των ξένων, των δανειστών.

Από τον τραπεζικό κλάδο, στη μετοχή της Εθνικής σημειώνεται περιορισμένης έκτασης ρευστοποίηση θέσεων από τα 1,41 ευρώ και μετά τη βραχύβια αντίδραση από τα 1,23 ευρώ (ιστορικό χαμηλό) και τα 1,27 ευρώ της Παρασκευής. Τεχνικά στη μετοχή της ΕΤΕ εμφανίζεται, βραχυπρόθεσμα πάντα, το μεγαλύτερο περιθώριο σημαντικής κίνησης προς τα 1,50 ευρώ.

Στο εύρος των 0,438 - 0,473 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank με ανάλογη κίνηση κατοχύρωσης μικρού αριθμού θέσεων. Στα 0,910-0,968 ευρώ η μετοχή της Πειραιώς με τον τίτλο να έχει διολισθήσει πριν από λίγο στα 0,953 ευρώ. Ανάλογη κίνηση σημειώνεται και στη μετοχή της Eurobank, αποτέλεσμα κυρίως ενδοσυνεδριακών αλλαγών θέσεων (αγορών - πωλήσεων - αγορών) δεδομένης μάλιστα της «επιτάχυνσης» της ταχύτητας/κυκλοφορίας στην πλειονότητα των μετοχών της μεγάλης κατηγορίας. Στη μετοχή της Eurobank άλλαξε χέρια μεγάλο πακέτο στα 0,19 ευρώ.

Από την 3άδα ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ υπερισχύουν μεν οι αγοραστές, ωστόσο στα υψηλά ημέρας γίνονται ρευστοποιήσεις κυρίως απ΄ όσους κινούνται στον ορίζοντα των 2-3 συνεδριάσεων.

Ειδικότερα στη μετοχή του ΟΤΕ, το εύρος διακύμανσης διαμορφώνεται στα 8,32-8,65 ευρώ, ενώ νωρίτερα διολίσθησε στα 8,60 ευρώ, στου ΟΠΑΠ μεταξύ 8,19 και 8,85 με μικρή υποχώρηση στα 8,80 ευρώ. Ανάλογη κίνηση παρατηρείται και για τη μετοχή της ΔΕΗ που στο εύρος των 4,89-5,25 ευρώ με 5,17 ευρώ γίνονται αρκετές συναλλαγές.

Σε ποιες μετοχές επικεντρώνεται και ποιες... αποφεύγει υπογραμμίζει η NBG, κι η χρηματιστηριακή ομάδα της Εθνικής αναδεικνύει τα top picks και τα πολιτικά ρίσκα.

Στο... ταμπλό διατηρείται η υπεραπόδοση μετοχών όπως Μυτιληναίος, ΓΕΚ/Τέρνα, ΕΧΑΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΜΟΗ, MIG, FF GROUP, METKA, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΛΛΑΚΤΩΡ κ.ά.

Στη μετοχή του Μυτιληναίου συναλλαγές γίνονται στα 4,32-4,47 ευρώ, στη ΓΕΚ/Τέρνα στα 1,80-1,90 ευρώ, στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ συναλλαγές πραγματοποιούνται στο εύρος των 1,83-1,98 ευρώ.

Ανάλογες κινήσεις επιχειρούνται σε μετοχές του 25άρη και της μεσαίας κατηγορίας. Από την τελευταία ξεχωρίζουν FOURLIS, θυγατρικές του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ/ΣΙΔΕΝΟΡ, Intralot, Πλαστικά Θράκης, ΥΓΕΙΑ, ΣΙΔΕΝΟΡ, ΠΛΑΙΣΙΟ, ΕΥΑΘ κ.ά.

Σε μέτρια επίπεδα, νωρίτερα (15.40-15.45), η αξία των συναλλαγών. Το σχεδόν 50% στις τραπεζικές μετοχές, ενώ αυξημένες είναι και σε τίτλους πέραν των τραπεζών και της 3άδας.

Από τεχνική πλευρά για τον FT25 βραχυπρόθεσμη μέτρηση «ανεβαίνει» στον Εκηβόλο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v