Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ανεβάζουν ταχύτητα οι αγοραστές

Διευρύνεται η άνοδος του χρηματιστηρίου με τον FTSE 25 να κινείται στα επίπεδα των 260 μονάδων. Κέρδη άνω του 3% για ΕΧΑΕ, Ελλάκτωρ. Ενισχύονται Εθνική Tράπεζα, Μυτιληναίος, Alpha Bank, Τέρνα Ενεργειακή. Aπώλειες για ΔΕΗ, Grivalia, ΟΛΠ.

Κέρδη στο Χ.Α., μετά το αρχικό αναγνωριστικό ξεκίνημα, τη σταθεροποιητική εικόνα που διαμορφώθηκε μέχρι τις 11:15-11:20 με τους αγοραστές να αναλαμβάνουν τον πρώτο ρόλο λίγο πριν από τις 11:30.

Χαρακτηριστικό της μέχρι τώρα εικόνας τα σημαντικά πακέτα που αλλάζουν και σήμερα χέρια και μάλιστα σε μετοχές των Eurobank, Grivalia, ΟΠΑΠ και Εθνικής, γεγονός που σε ανοδική αγορά θεωρείται υποστηρικτικό της διαμορφωμένης τάσης.

Στην αρχή της συνεδρίασης δοκιμάστηκαν οι κοντινότερες στηρίξεις για τον Γ.Δ. στις 806,68, για τον FT 25 στις 257,28 και στην περιοχή των 94/95 μονάδων για τον Τραπεζικό. Ικανοποιητικός ο τζίρος με ιδιαίτερη αναφορά στις προσυμφωνημένες πράξεις, ειδικότερα δε στη για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση κινητικότητα που σημειώνεται στη μετοχή της Eurobank.

Σταδιακή και η αλλαγή κλίματος και τάσης καθώς λίγο μετά τις 11:30 ανοδικά κινούνταν οι 20 από τις μετοχές του δείκτη σε αντίθεση με το πρώτο ημίωρο όπου αγοραστές υπερίσχυαν σε 5-7 τίτλους του FT 25. Καθοριστικό για το κλίμα και την τάση το ότι σε μετοχές-σηματωρούς όπως λ.χ. η CCHBC που μπορούν να κάνουν τη διαφορά η αρχικά πτωτική πορεία αναστράφηκε με αποτέλεσμα να βοηθηθεί και ο δείκτης.

Παραμένει στο επίκεντρο ο τραπεζικός κλάδος, με συναλλαγές και σήμερα σε Eurobank, Εθνική (θυμίζοντας τον αυξημένο τζίρο και στη χθεσινή συνεδρίαση), χωρίς να υστερούν Πειραιώς και Alpha Bank. Ομως για τις δύο πρώτες χρειάζεται ειδική αναφορά, καθώς ήταν αυτές που είχαν υπερπιεστεί και είχαν διορθώσει σε νέα ιστορικά ελάχιστα. Επιπλέον για την ΕΤΕ θα πρέπει να συνεκτιμηθεί η κινητικότητα που παρατηρείται τις τελευταίες συνεδριάσεις και στο ΕΤΕτπ (που επίσης είχε γράψει... χαμηλό).

Από την 3άδα ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ περισσότερο ενδιαφέρον παρουσίαζε εξαρχής η μετοχή του ΟΠΑΠ (και λόγω της αρνητικής διαγραμματικής εικόνας αλλά και της υποβάθμισης από τις χρηματιστηριακές).

Στα 8,90 ευρώ η μετοχή του Οργανισμού, στα 8,63 του ΟΤΕ, στα 5,27 ευρώ της ΔΕΗ με αγοραστές και στις τρεις και... σύμμαχο τη βραχυπρόθεσμη τεχνική μέτρηση. Και για τις τρεις πιθανότατα θα δοκιμασθούν, λίγο ψηλότερα, οι πρώτες αντιστάσεις όπου και θα κριθεί η συνέχεια της τάσης. Πάντα με ορίζοντα την αγορά μέχρι και τη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Στο 1,92 ευρώ η ΓΕΚ Τέρνα, στο 1,94 ευρώ η ΤΕΝΕΡΓ με σταθερούς αγοραστές από τα τελευταία χαμηλά τους, στο 0,184 η MIG, στα 6,19 ευρώ ανακάμπτει η Motor Oil, στα 5 η μετοχή των Ελληνικών Χρηματιστηρίων, στα 7,20 ευρώ της Αεροπορίας Αιγαίου, στο 1,99 νωρίτερα της ΕΛΛΑΚΤΩΡ που επίσης είχε υπερπιεστεί.

Στις 11.45 ο μεν Γ.Δ. ήταν στις 821,92 μονάδες (1,62%), ο δε FT 25 υψηλότερα κατά 1,64% στις 262,41 μον. όπου και η σημαντική αντίσταση, ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη συνέχεια. Επίπεδα που θα χρειαστούν λίγο περισσότερη προσοχή την επόμενη ώρα...

Στα 22,2 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v