Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τι θα κρίνει τη συνέχιση της αντίδρασης

Περισσότερες συναλλαγές, «πειστικότερη» άνοδος του FTSE 25 και υπέρβαση αντιστάσεων για μετοχές-σηματωρούς είναι η βασική προϋπόθεση για να έχει συνέχεια η αντίδραση. Στο προσκήνιο οι πολιτικές εξελίξεις και τα μηνύματα από Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη.

Ανάκαμψη ευρωαγορών χάρη στα εταιρικά deals, ενεργειακές πιέσεις στη Wall Street, μερική επαναφορά αγοραστών στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Στην Αθήνα (και) το ΧΑ τρέχει στην προεκλογική περίοδο, κι ο Φίλιππος Πανταζής αναφέρεται στο άνοιγμα Τσίπρα προς τη μεσαία τάξη, τη στιγμή που στην Ευρώπη πληθαίνουν οι φωνές για επίσπευση ενός προγράμματος χαλάρωσης.

Ο κεντρικός τραπεζίτης της Αυστρίας και μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ  Ε. Νοβότνι προειδοποιεί για τους κινδύνους και προτρέπει σε ταχύτερη δράση. Εντείνονται οι φωνές για QE εν όψει της συνεδρίασης της 22ας Ιανουαρίου. Το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ σημειώνει πως η τράπεζα δεν μπορεί να συμφωνήσει σε "κούρεμα" ελληνικών ομολόγων, συμπληρώνοντας πως η ΕΚΤ είναι έτοιμη να αποφασίσει ως προς το αν θα προχωρήσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, όμως αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα το κάνει κιόλας.

Μεγάλο, πολύ μεγάλο, παιχνίδι με την ελληνική κρίση, σημαντικό μέρος του και το αποτέλεσμα των εκλογών της 25ης/1, για πολλούς καταλύτης (ή και επιταχυντής) ευρύτερων εξελίξεων σε Ευρώπη, ευρωνότο και βεβαίως στη χώρα μας.

Στο Χ.Α. το... ξεφούσκωμα των σεναρίων περί Grexit, η προς το ρεαλιστικότερο μετατόπιση του ΣΥΡΙΖΑ κι η συγκατάβαση μέρους των δανειστών οδήγησαν σε μία διήμερη ανοδική αντίδραση, σημαντική ως προς την έκτασή της, καλοδεχούμενη από όλες τις απόψεις, τεχνικά συμβατή (και επιβεβλημένη), με τον Θανάση Σταυρόπουλο να ανιχνεύει τι κρύβεται πίσω από την επαναφορά της αγοράς πάνω από τις 800 μονάδες, την αναζωπύρωση του βραχυπρόθεσμου για τις τραπεζικές μετοχές, η ανοδική προσπάθεια της πλειονότητας των μετοχών του FT 25 αλλά και των περισσότερων του FT Mid. Χωρίς να λείψουν και λιγοστές εξαιρέσεις εισηγμένων/μετοχών από τις χαμηλότερες κατηγορίες.

Η NBG εισηγείται στρατηγική προσαρμοσμένη στη συγκυρία, εστιάζοντας, εύλογα, στην πολιτική σκηνή που αναμένεται να συνεχίσει να αποτελεί αρνητικό παράγοντα για τις μετοχές και τα ομόλογα το πιθανότερο μέχρι και τις αρχές Φεβρουαρίου.

Στη βραχυπρόθεσμη μέτρηση σημαντικό θεωρείται το διάστημα μέχρι και τη συνεδρίαση της Παρασκευής (και) λόγω της λήξης της σειράς Ιανουαρίου στα παράγωγα, με αρκετά συμβόλαια να έχουν αγοραστεί στις προηγούμενες συνεδριάσεις προς τα επίπεδα των 257-258 και των 263-265 μονάδων. Ο πρώτος στόχος επιτυγχάνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό ωστόσο για τη συνέχιση και την επίτευξη του δεύτερου απαιτούνται προϋποθέσεις που δεν υπήρξαν ούτε στη χθεσινή ούτε στη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Περισσότερες συναλλαγές, πειστικότερη κίνηση της μεγάλης κατηγορίας και άμεση υπέρβαση σημαντικών αντιστάσεων για μετοχές-σηματωρούς είναι η βασική προϋπόθεση για να έχει συνέχεια, αν όχι σήμερα, από αύριο πάλι η αντίδραση της αγοράς.

Ειδικότερα, πειστικό κλείσιμο του Γ.Δ. πάνω από τις 810 μονάδες, και διατήρηση της βραχυπρόθεσμης φοράς των τραπεζών προς την περιοχή των 100 μονάδων (για τον κλαδικό δείκτη) αλλά και περαιτέρω απομάκρυνση των ΔΕΗ και ΟΠΑΠ από τα πρόσφατα χαμηλά τους θα καθορίσουν, αν όχι σήμερα, από αύριο την εν εξελίξει προσπάθεια απεγκλωβισμού από την ευρύτερη περιοχή των 850 μονάδων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v