Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τι κρύβει το comeback των αγοραστών

Νέα τεχνικά δεδομένα διαμόρφωσε η άνοδο του ΓΔ στις 810 μονάδες. Οι επιθετικές τοποθετήσεις και τα ρίσκα για τη συνέχεια. Τι φοβούνται οι απαισιόδοξοι, που ποντάρουν οι αγοραστές. Κινητικότητα και στα ελληνικά ομόλογα.

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, που θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι εξέθεσε τους βραχυπρόθεσμα απαισιόδοξους, αλλά δεν έπεισε όλους όσους παραμένουν επιδεικτικά εκτός Αγοράς, υποστηρίζοντας ότι τίποτα απολύτως δεν έχει αλλάξει από τους "προβληματισμούς" που ταλανίζουν το Χ.Α. εδώ και αρκετούς μήνες.

Η άνοδος αποδίδει στην εκτίμηση ότι οι ειδησιογραφία των τελευταίων ημερών συντείνει στο ότι δεν θα υπάρξει σύγκρουση με την Ευρώπη ακόμα και στο ενδεχόμενο επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ μετά και τη δήλωση του επικεφαλής του κόμματος ότι προτίθεται να εξοφλήσει τα ομόλογα που λήγουν το Μάρτιο. 

Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να επισημανθεί ότι ο Γενικός Δείκτης, κατά την σημερινή συνεδρίαση, όχι μόνο έδωσε την τεχνική κίνηση που ανέμεναν οι περισσότεροι αναλυτές και η οποία θα έπρεπε να εκτονωθεί στην περιοχή των 810 μονάδων, αλλά έκανε και το "κάτι παραπάνω" προσπαθώντας να πείσει ότι κάτι αλλάζει στο Χ.Α., έστω και αν το τελικό κλείσιμο τον βρήκε χαμηλότερα από το επίπεδο των 810 μονάδων.

Σε κάθε περίπτωση και με βάση τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, επόμενο τεχνικά ζητούμενο είναι η κίνηση προς την ζώνη 840 - 850, όμως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή αν ο Δείκτης "ανακρούσει πρύμναν" και επιστρέψει σε κλεισίματα χαμηλότερα των 790 μονάδων. Σε μία τέτοια περίπτωση χρειάζονται "κινήσεις μπαλέτου" και άμεση μείωση θέσεων, καθώς θα επιστρέψουν τα σενάρια επαναδοκιμασίας των 750 μονάδων, οι οποίες είναι άγνωστο αν θα αντέξουν στην πίεση του νέου κύματος πωλήσεων, καθώς στις τάξεις των πωλητών θα προστεθούν και οι αγοραστές των τελευταίων συνεδριάσεων.

Με βάση τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, για να αλλάξει κάτι σημαντικά προς το καλύτερο θα πρέπει ο Γενικός Δείκτης να δώσει κλεισίματα υψηλότερα των 905 μονάδων και ο FTSE25 υψηλότερα των 292 μονάδων.

Με βάση τα ημερήσια διαγράμματα και όσον αφορά τον Γενικό Δείκτη, το "stop" για τους "short" έχει κατέβει στις 841 μονάδες.

Το ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Παρά το γεγονός ότι παραμένει γρίφος η "ποιότητα" των αγοραστών, κατά τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις, η όλη κίνηση της spot Αγοράς έτυχε θετικής υποδοχής από τους εμπλεκόμενους στην Αγορά Παραγώγων, οι οποίοι αύξησαν σημαντικά τις συναλλαγές για το συμβόλαιο του πρώτου μήνα (πιθανόν και από κινήσεις "stop loss", όταν φάνηκε να καταστρατηγούνται ανοδικά οι 255 μονάδες) ενώ εντάθηκαν και οι μετακυλίσεις θέσεων προς τον δεύτερο μήνα (Φεβρουάριο), όπου αν και σμικρύνθηκε παραμένει το ευδιάκριτο discount. Η υποτίμηση για τον πρώτο μήνα έχει συρρικνωθεί αποφασιστικά, καθώς απομένουν μόλις τέσσερις συνεδριάσεις για την λήξη των συμβολαίων του Ιανουαρίου.

Συγκρατημένα θετικά μηνύματα και από την Αγορά ομολόγων, καθώς παρατηρήθηκε και νέα άμβλυνση των πιέσεων στους Ελληνικούς τίτλους. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές η απόδοση του Ελληνικού 10ετους διαμορφώνεται στο 9,44%, του 5ετους στο 9,96% και του 3ετους στο 11,32%.

Τόσο μεγάλος ήταν ο "ενθουσιασμός" των σημερινών αγοραστών, που η συντριπτική πλειονότητα των τίτλων του FTSE25 έκλεισε με αξιοπρόσεκτα έως και ιδιαίτερα σημαντικά κέρδη, ενώ οι "επιθετικοί" αγοραστές "ξεπέρασαν" ακόμα και τις σημαντικές αποκοπές στον τίτλο του ΟΠΑΠ, κλείνοντας τον τίτλο του Οργανισμού Προγνωστικών με αξιοπρόσεκτα κέρδη (+4,51%), παρά το αναμενόμενο αρνητικό ξεκίνημα.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα οι μετοχές του ΟΠΑΠ ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς: α) το προμέρισμα χρήσης 2014, € 0,2017 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: € 0,1815 ανά μετοχή) και β) το καθαρό ποσό € 0,0283 ανά μετοχή, το οποίο προήλθε από τη διανομή αφορολόγητων αποθεματικών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ταμπλώ του 25αρη, μόλις δύο τίτλοι έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο και πιο συγκεκριμένα οι Grivalia (-0,78%) και ο τίτλος της "νέας" ΕΕΕ (-2,11%, έκλεισε σε νέα ιστορικά χαμηλά).

Από τους θετικούς πρωταγωνιστές, ξεχώρισαν οι Jumbo (+9,27%), MIG (+9,20%), ΕΥΔΑΠ (+7,69%), ενώ με κέρδη μεγαλύτερα του 6% ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι Alpha Bank, Motor Oil, Εθνική, Μέτκα και Τέρνα Ενεργειακή. Από την άλλη, ίσως αξίζει να σημειωθεί ότι πλην των Eurobank, Viohalco, Ελλάκτωρα, Ελ. Πετρελαίων και ΟΠΑΠ, όλοι οι άλλοι τίτλοι του FTSE25 έκλεισαν με πωλητές.

Απόλυτα επιφυλακτικοί συνεχίσουν να δηλώνουν οι εγχώριοι αναλυτές υπερτονίζοντας ότι αυτό που συνέβη στο Χ.Α. κατά τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις ήταν ακόμα μία επιβεβαίωση της υπάρχουσας μεταβλητότητας, η οποία είναι αποτέλεσμα της "ταυτότητας" των ενεργών παικτών.

Σύμφωνα με αυτή την άποψη, οι διαφαινόμενες πολιτικές εξελίξεις που ξεκίνησαν από τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ, άλλαξαν την δομή και τα χαρακτηριστικά των ξένων χαρτοφυλακίων, καθώς οι μεσομακροπρόθεσμοι παίκτες έδωσαν την θέση τους σε κερδοσκοπικά hedge funds, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα την αυξημένη μεταβλητότητα, σε συνδυασμό με την χαμηλή συμμετοχή των εγχώριων θεσμικών και την περίπου μηδενική συμμετοχή των "κωδικών λιανικής".

Σύμφωνα με την συντηρητική σχολή σκέψης, είναι εξαιρετικά εύκολο η Αγορά να επιστρέψει εντόκως τα κέρδη των τελευταίων δύο συνεδριάσεων, κάθε ανοδική αντίδραση είναι ευκαιρία ρευστοποιήσεων σε σχετικά καλύτερες τιμές, ενώ ο "ελέφαντας στο δωμάτιο" παραμένουν οι πολιτικές εξελίξεις και κάθε χρηματιστηριακή εκτίμηση για το πρώτο τρίμηνο - εξάμηνο του 2015, πλησιάζει στα "όρια της αστρολογίας".

Η βραχυπρόθεσμη πορεία του Χ.Α. θα εξαρτηθεί από τις προθέσεις της νέας Κυβέρνησης, αν αυτή προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, έστω και αν κατά πολλούς η πρόσφατη προσέγγιση του Δείκτη στην περιοχή των 750 μονάδων προεξόφλησε πολλούς από τους ενδεχόμενους πολιτικούς και οικονομικούς κινδύνους.

Από εκεί και πέρα, τα στοιχεία που προβλημάτισαν όσον αφορά την "ποιότητα" των σημερινών αγοραστών και τις προθέσεις τους για την συνέχεια, ήταν η σχετικά χαμηλή καθαρή αξία συναλλαγών και πολύ περισσότερο το γεγονός ότι της ανοδικής κίνησης ηγήθηκε ο, κατά γενική ομολογία, "ευάλωτος" Τραπεζικός κλάδος, ο οποίος εσωκλείει και τα περισσότερα ερωτήματα για την "επόμενη μέρα" σε περίπτωση αλλαγής του πολιτικού σκηνικού.

Συμπερασματικά και επειδή η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά έχει περιέλθει στα χέρια "ειδικών παικτών", όσοι δεν κινούνται με εξαιρετικά γρήγορα αντανακλαστικά, καλό θα είναι να παραμείνουν θεατές και με αυξημένη ρευστότητα.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Ο φόβος και η ελπίδα είναι τα δύο βασικά συναισθήματα που ουσιαστικά κυριαρχούν αυτή την περίοδο και όλα εξαρτώνται όχι μόνο από την πολιτική έκβαση αλλά από την συνέχεια των διαπραγματεύσεων, επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Η Ευρώπη προσπαθεί να ρίξει τους τόνους, ενώ οι συζητήσεις για την συνέχεια του έργου και τις πιθανές λύσεις δίνουν και παίρνουν. Είναι σημαντικό να δημιουργηθεί μία Κυβέρνηση άμεσα, χωρίς περαιτέρω χρονοτριβή και δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, μιας και η Χώρα θα συρθεί σε περαιτέρω ανασφάλεια.

Ο χρόνος λειτουργεί ήδη εναντίον της Οικονομίας, μιας και λόγω των εκλογών είμαστε εκτός ορίων, καθώς η Αγορά έχει νεκρώσει και περιμένει τις εξελίξεις για να κινηθεί.

Το άγνωστο είναι αυτό που φοβίζει περισσότερο μιας και η λύση μπορεί να είναι μόνο πολιτική. Μπορεί τα δημοσιεύματα να μιλάνε για απροβλημάτιστη Ευρώπη, παρόλα αυτά σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να μπει στην διαδικασία να φέρει την κατάσταση στα όρια οπότε πρέπει να βρεθεί μία οριστική λύση.

Το θέμα χρέος είναι το εύκολο της υπόθεσης όσο και αν φαίνεται οξύμωρο. Το θέμα είναι τι θα ζητήσει από την Ελλάδα να υλοποιήσει για να προχωρήσει σε πρώτη φάση για το χρηματοδοτικό κενό που έχουμε για το 2015.

Στην παρούσα οι πολιτικές εξελίξεις έχουν προτεραιότητα και είναι φυσικό να οδηγούν την κίνηση. Είναι δεδομένο πως οι Αγορές θέλουν ψυχολογία και πολιτική ηρεμία για να λειτουργήσουν και φυσικά κινούνται με πάταγο σε περίπτωση μίας απόφασης που δεν την περιμένουν.

Από την άλλη η ΕΚΤ μένει να μας δείξει τις προθέσεις της, μιας και από την στιγμή που θα ξεκινήσει το QE και όσο είμαστε μέσα στο πρόγραμμα με την παράταση που έχουμε πάρει, πρέπει να στηρίξει την αγορά ομολόγων. Οι περισσότεροι τίτλοι προσπαθούν να συντηρηθούν με τους αγοραστές παρόλα αυτά να μην βιάζονται περιμένοντας παράλληλα και τις εξελίξεις.

"Εν κατακλείδι παραμένουμε με αυξημένα μετρητά, ή σε περίπτωση αγορών στα αγοραστικά σήματα έχουμε πολύ συγκεκριμένα 'stop loss'. Μένουν μόλις 9 συνεδριάσεις για τις εκλογές και δεν υπάρχει ουσιαστικός λόγος για ανάληψη μεγάλου ρίσκου. Μπορεί οι αποτιμήσεις σε κάποιες εταιρίες να είναι σε δελεαστικά επίπεδα παρόλα αυτά η προσφορά και η ζήτηση στους τίτλους κάνουν την διαφορά. Το σύστημα την περίοδο που διανύουμε δοκιμάζει τις αντοχές του και μαζί και τις αντοχές των κατόχων τίτλων. Η Οικονομία είναι στην πιο εύθραυστη φάση της και η όποια Κυβέρνηση πρέπει να προσέξει ιδιαίτερα με τις κινήσεις της" τονίζει ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την πρώτη συνεδρίαση της νέας εβδομάδας οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές, όπου ξεχώρισε το -1,71% για την Shanghai, ενώ η Αγορά του Τόκυο παρέμεινε κλειστή (λόγω εθνικής αργίας για την Ημέρα της Ενηλικίωσης).

Μικτή η εικόνα και στην Ευρώπη, ενώ με ελεγχόμενες πιέσεις ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street, καθώς η νέα βουτιά των τιμών του πετρελαίου επιβαρύνει τον ενεργειακό κλάδο. Η προσοχή των επενδυτών αναμένεται παράλληλα να στραφεί στα εταιρικά αποτελέσματα με την Alcoa να ανακοινώνει σήμερα τα μεγέθη της μετά την ολοκλήρωση των συναλλαγών στο NYSE.

Μικρά κέρδη για τα πολύτιμα μέταλλα, το ευρώ παλεύει να κρατήσει τα $1,18, ενώ χαμηλότερα των $47 κινείται το US Oil. Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, συνεχόμενα κλεισίματα χαμηλότερα των $47 θα ανοίξουν την "καταπακτή" για κίνηση κάτω από τα $40 το βαρέλι.

Κάνοντας λόγο για νέα τάξη πραγμάτων που δημιουργείται από τη σχιστολιθική παραγωγή στην Αγορά πετρελαίου, η Goldman Sachs προχωρά σε υποβάθμιση των προβλέψεών της για τις τιμές του μαύρου χρυσού. Αναθεωρεί επί τα χείρω τις προβλέψεις της για το πετρέλαιο Brent εκτιμώντας, πλέον, ότι στους 3 μήνες, στους 6 μήνες και στο 12μηνο θα τελεί υπό διαπραγμάτευση στα $42, στα $43 και στα $70 ανά βαρέλι αντιστοίχως.

Ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης θα παραμείνει σταθερός, κατά μέσο όρο, στα Κράτη Μέλη του ΟΟΣΑ, καθώς και στην Ευρωζώνη, παρά την ύπαρξη ενδείξεων ότι η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, εξασθενεί, ανακοίνωσε σήμερα ο διεθνής οργανισμός.

Από την άλλη, ένα ακόμη μεγάλο deal ανακοινώθηκε για τον Φαρμακευτικό κλάδο. Η Shire, που δεν κατάφερε να προχωρήσει στην εξαγορά της AbbVie τον Οκτώβριο, ανακοίνωσε την εξαγορά της NPS Pharmaceuticals έναντι 5,2 δισ. δολ. Η εξαγορά γίνεται με καταβολή μετρητών, στα 46 δολ. για κάθε μετοχή της NPS. Η συμφωνία έγινε με premium 7,2% από το κλείσιμο της Παρασκευής και σχεδόν 50% από το επίπεδο της μετοχής στις 16 Δεκεμβρίου, όταν έγινε για πρώτη φορά γνωστό το ενδιαφέρον της Shire για τη NPS.

Επιστροφή στο ΧΑ

Τράπεζες και άλλα Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα στην Ευρώπη κάνουν "stress tests" στα εσωτερικά συστήματά τους και "ξεσκονίζουν" τα έκτακτα σχέδια που είχαν καταρτίσει προ διετίας για την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, σύμφωνα με την "Wall Street Journal". 

"Οι επενδυτές αγοράζουν προστασία για να αντιμετωπίσουν πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ", υποστηρίζει το πρακτορείο Bloomberg. 

Από την άλλη, η NBG αναμένει ότι οι εγχώριοι επενδυτές θα παραμείνουν πωλητές το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς. Παράλληλα η υποαπόδοση των Ελληνικών μετοχών μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις τοποθετήσεις ξένων "παθητικών" (passive) επενδυτών στο rebalancing του MSCI το Μάρτιο. Οι ενεργοί επενδυτές στις αναδυόμενες Αγορές εξακολουθούν να παραμένουν "underweight" στην Ελληνική Αγορά και η NBG εκτιμά ότι η κατοχή Ελληνικών τίτλων μπορεί να επιταχυνθεί το δεύτερο μισό της χρονιάς.

Ο χρηματοοικονομικός κλάδος αναμένεται να επηρεαστεί περισσότερο στην τρέχουσα συγκυρία, σημειώνει η NBG Securities. Όπως αναφέρει, οι Τράπεζες λογικά θα συνεχίσουν να υποαποδίδουν έναντι των μη Χρηματοοικονομικών εταιριών το α' τρίμηνο. Η χρηματιστηριακή βλέπει μεγαλύτερα ρίσκα για τον Κατασκευαστικό κλάδο, εταιρείες Λιανικού Εμπορίου και τον κλάδο Παιγνίων εν όψει των εκλογών. Από την άλλη, οι αποτιμήσεις κάποιων Επιχειρήσεων πλησιάζουν κοντά, ή διαπραγματεύονται ήδη τα πιεσμένα επίπεδα που είχαν δει οι μετοχές στα τέλη Μαϊου του 2012 (Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil και Ελληνικά Πετρέλαια).

Σε μείωση της τιμής-στόχου του ΟΠΑΠ στα 10 ευρώ ανά μετοχή από 15,50 ευρώ προηγουμένως και υποβάθμιση της σύστασης σε "accumulate" από "buy" προχώρησε με έκθεσή της η IBG. 

Επιστρέφοντας στα "υπόλοιπα" της σημερινής συνεδρίασης, από σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών αποφάσισε την άρση της προσωρινής αναστολής διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρείας "DIVERSA Α.Ε.Β.Ε.".

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ελαφρώς πτωτικές διαθέσεις υποχωρώντας μέχρι τις 775,55 μονάδες (-0,51%), όμως από τις 10.45 και μετά. κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 816,8 μονάδες (+4,78%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 810,92 (+4,02%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 809,01 μονάδες με κέρδη 3,78%.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Τραπεζικός δείκτης αναρριχήθηκε μέχρι τις 98,07 μονάδες (+8,03%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 95,51 μονάδες με ημερήσια κέρδη 5,21%.

Ο τζίρος, ο μεγαλύτερος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων, έφθασε τα 82,1 εκατ., όμως από αυτά πρέπει να αφαιρεθούν τα 13,6 εκατ. που αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΑΛΦΑΤΠ, ΕΥΡΩΒ, μεταβιβάστηκαν 56.350.000 μετοχές της Eurobank στην τιμή των 0,19 ευρώ. Η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε μέσω δυο πακέτων 50.000.000 και 6.350.000 τεμαχίων αντίστοιχα. Ο συνολικός τζίρος των πακέτων ανήλθε στα 10.500.000 ευρώ).

Συνολικά διακινήθηκαν 124835196 τίτλοι, από τους οποίους τα 115446074 αφορούσαν μετοχές του FTSE25.
Μόλις επτά τίτλοι (ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΟΠΑΠ, ΜΠΕΛΑ, ΠΕΙΡ, ΟΤΕ), απέσπασαν το 73,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του 25αρη, μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε η ΕΕΕ. Αντίθετα δεν ήλθαν σε επαφή με το "κόκκινο" οι Πειραιώς, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή, MIG, Viohalco. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Αεροπορία Αιγαίου και Motor Oil.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 92 ανοδικές μετοχές έναντι 33 πτωτικών, ενώ 30 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 6%.

--ΧΠΑ

Ανοδικής αντίδρασης συνέχεια, κατά την πρώτη συνεδρίαση της νέας εβδομάδας και στην Αγορά Παραγώγων, με κυριότερο χαρακτηριστικό την σημαντική αύξηση των συναλλαγών, τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (30.546 συμβόλαια). Συνεχίστηκαν οι μετακυλίσεις θέσεων.

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 27.132, 13.522 για τον Ιανουάριο, 13.542 για τον Φεβρουάριο και 68 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 258,75) κινήθηκε μεταξύ 243,25 και 261,25 μονάδων, γυρίζοντας σε οριακό premium 0,22%. Η υποτίμηση για το συμβόλαιο του δείκτη στον δεύτερο μήνα, μειώθηκε στο 1,23%.

Συνεχίστηκε ο αξιοπρόσεκτος δανεισμός τίτλων (365.000 Alpha Bank, 5.310 Jumbo, 7.148 Εθνική, 5.686 Ελλάκτωρ, 92.718 ΟΠΑΠ, 12.243 ΟΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.412), ΔΕΗ (1.447), Alpha Bank (6.732), Εθνική (8.725), Πειραιώς (2.178), Eurobank (5.486), MIG (1.233), ΟΠΑΠ (1.015), ΕΧΑΕ (264), Μυτιληναίο (476), Jumbo (331), Ελλάκτωρα (191), ΓΕΚ (248), Μέτκα (110), Folli Follie Group (130).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, περιορισμένη ήταν η κινητικότητα στην Αγορά δικαιωμάτων υψηλής κεφαλαιοποίησης όπου καταγράφηκαν συνολικά 530 τεμάχια (327 calls και μόλις 203 puts), ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα υποχώρησε στο 68%.

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.

Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank (39.073.193 τεμ.), Eurobank (9.258.815 τεμ.), Πειραιώς (25.688.720 τεμ.).

Ας σημειωθεί ότι 40.434 συμβόλαια του δείκτη, λήξεως Ιανουαρίου, δεν έχουν κλείσει, ούτε έχουν μετακυλιστεί θέσεις.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v