Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πώς θα διατηρηθεί η αντίδραση

Αρνητικό ξεκίνημα για τον ΓΔ με ισχυρή πτώση της Coca Cola. Αναγκαία προϋπόθεση για την άμεση συνέχιση της βραχυπρόθεσμης κίνησης στο XA η υπέρβαση των 818-820 μονάδων, με τη συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων μετοχών. Στις επικείμενες αποφάσεις της ΕΚΤ στραμμένα τα βλέμματα.

Σε υψηλά 7 ετών οι ευρωαγορές εν αναμονή QE από την ΕΚΤ, βρήκε τη λύση και... χωρίς τις τράπεζες το Χ.Α., ενώ απομένουν τρεις και σήμερα για την αναμέτρηση της Κυριακής.

Προσδοκίες και τριήμερη αντίδραση προεξόφλησης στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αναμένοντας μεθαύριο Πέμπτη τα νεότερα από την ΕΚΤ και τον Μ. Ντράγκι. Ενδεικτικά όσα γίνονται (και) στο γερμανικό χρηματιστήριο, με τον DAX από ιστορικό σε ιστορικό υψηλό στις παρυφές -πλέον- των 10.300 μονάδων.

Στο Χ.Α. σε μία χαμηλών συναλλαγών κίνηση, με... κόστος 54,3 εκατ. ευρώ (αλλά με μόνο το 47% στις τράπεζες) η αντίδραση ήρθε από τις μετοχές που λίγο έως πολύ προεξοφλούσαν οι ειδικοί της αγοράς. Με ΔΕΗ, CC HBC και ΟΤΕ αλλά και την πλειονότητα των μετοχών-σηματωρών να ακολουθούν άμεσα, μετά την υπερπίεση των τελευταίων ημερών. Στις 811,78 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με τον Θανάση Σταυρόπουλο να μετρά 12 blue chips στα υψηλά ημέρας. Συνεκτιμώντας πως η υπεραπόδοση των περισσότερων πραγματοποιήθηκε με συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές και επιτάχυνση της κυκλοφορίας (μετά τις 14.00-14.30).

Οι Jumbo, CC HBC, Μυτιληναίος, Τιτάν, FF Group, MIG, EXAE, ΜΕΤΚΑ, ΕΥΔΑΠ, Αεροπορία Αιγαίου, Ελληνικά Πετρέλαια και Motor Oil συγκέντρωσαν τζίρο και αγοραστές, ενώ από την τριάδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ ξεχώρισε με την επαναφορά της... τάσης της η μετοχή της ΔΕΗ.

Ειδικοί και μη της αγοράς σημείωναν τις τελευταίες ημέρες πως από τη στιγμή που ο τραπεζικός κλάδος παραμένει εγκλωβισμένος στα προβλήματα, στις εκκρεμότητές του και ο κλαδικός δείκτης δεν πείθει για άμεση υπέρβαση των (τουλάχιστον) 98 μονάδων, η όποια προσπάθεια αντίδρασης θα έλθει είτε από τις μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ είτε από τη δεικτοβαρή CC HBC. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο εάν διαφαινόταν πως επιχειρείται προσπάθεια αποκόλλησης από τα χαμηλά της ευρύτερης περιοχής των 750 μονάδων, το ρηχό χρηματιστήριο θα μπορούσε να κινηθεί αρχικά προς τις 820 μονάδες.

Από τη στιγμή που οι τράπεζες ήταν εκτός θα χρειάζονταν όσο το δυνατόν περισσότερες μετοχές από ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και CC HBC, αλλά με ταυτόχρονη κίνηση τίτλων όπως λ.χ. ο Μυτιληναίος, η ΕΧΑΕ, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και άλλων από αυτήν την ομάδα εισηγμένων.

Στην περιοχή των 90 μονάδων ο Τραπεζικός Δείκτης, με την ΕΤΕ στο 1,37 ευρώ, την Πειραιώς στο 0,912 ευρώ, την Alpha Bank στο 0,45 και στο 0,163 ευρώ με σημαντικές απώλειες η Eurobank.

Ορισμένοι αναλυτές σχετίζουν τη βραχυπρόθεσμη τάση του κλάδου με την όποια απόφαση της ΕΚΤ μεθαύριο, θεωρώντας πως Πέμπτη-Παρασκευή ο δείκτης ή θα πιεστεί προς τα ιστορικά χαμηλά του ή θα δώσει σημαντική ανοδική κίνηση πάνω από τις 98 προς τις 102 μονάδες. Είναι θέμα πολιτικής απόφασης των δανειστών, κυρίως του Βερολίνου, εάν και τι και με ποιους όρους θα αποφασισθεί κάτι που θα συμπεριλαμβάνει και τους «ελληνικούς τίτλους», σημείωνε παράγων της αγοράς. Εκτιμά πως λογικά αύριο, από το μέσον και μετά της συνεδρίασης, ενδεχομένως να αποτυπωθεί στη διακύμανση των τραπεζικών μετοχών τι προεξοφλείται στις 22 Ιανουαρίου. Σε αυτήν την καμπή η Morgan Stanley «κουρεύει» έως και 39% τις τιμές-στόχους για τις τραπεζικές μετοχές, ενώ η HSBC δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στις ελληνικές μετοχές.

Από τεχνική πλευρά απαραίτητη προϋπόθεση για την άμεση συνέχιση της βραχυπρόθεσμης κίνησης θεωρείται η υπέρβαση των 818-820 μονάδων, με τη συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων μετοχών.

Με τη μετοχή της ΔΕΗ να πρέπει σύντομα να συνεχίσει προς την πρώτη βραχυπρόθεσμη αντίσταση (σχετικά σε λίγο στον Εκηβόλο) και τη CC HBC τουλάχιστον έως τα 15,05 ευρώ. Συνεκτιμώντας πως η αγορά παραμένει εδώ και καιρό σε πτωτικό κανάλι, βλέποντας επίπεδα ενδεχομένως χαμηλότερα των 750 μονάδων (προς τις 710), αλλά με αφορμές όπως αυτή της ΕΚΤ να είναι... αμαρτία να μένουν ανεκμετάλλευτες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v