Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Βρήκε τη λύση και… χωρίς τις τράπεζες

Στο υψηλό ημέρας 12 blue chips με τους επενδυτές να κινούνται σε ευρωπαϊκό τέμπο λόγω της προσδοκίας για QE. Μικρός ο τζίρος προβληματίζει για τη συνέχεια της κίνησης. Πιέσεις στις τράπεζες, αλλά κέρδη άνω του 7% για ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίο, ΕΧΑΕ. Ράλι 17% στη MIG.

"Γκολ και θέαμα" είχε η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, της τελευταίας πριν την εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιανουαρίου, με την Σοφοκλέους, κόντρα σε κάθε αρχική πρόβλεψη, να ξεπερνά τις όποιες επιφυλάξεις για το εκλογικό αποτέλεσμα και τις αρνητικές "εισαγόμενες" εκθέσεις, που ήταν αφορμή για το αρνητικό ξεκίνημα.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε, με την βοήθεια των τελικών δημοπρασιών και του σχετικά θετικού κλίματος στις Ευρωπαϊκές Αγορές, πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας, το οποίο άλλωστε το "είδε" κατά την διάρκεια των δημοπρασιών.

Έτσι κόντρα στην τρέχουσα ειδησεογραφία και στην εικόνα των αμέσως προηγούμενων συνεδριάσεων, οι σημερινές τελικές δημοπρασίες έκλεισαν στο υψηλό ημέρας 12 μη Τραπεζικούς Δεικτοβαρείς τίτλους, όταν στην συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης 15 blue chips είχαν κλείσει στο χαμηλό ημέρας, για να ακολουθήσουν 9 στην συνεδρίαση της Πέμπτης και 3 Δεικτοβαρείς τίτλοι στην συνεδρίασης της περασμένης Παρασκευής.

Το τι άλλαξε σήμερα, μάλλον το γνωρίζουν μόνο οι ενεργοί παίκτες στο Χ.Α. που κάνουν ότι είναι δυνατόν να δικαιολογήσουν όλους θεωρούν το Ελληνικό Χρηματιστήριο "θερμοκήπιο μεταβλητότητας".

Από την άλλη, μπορεί η σημερινή συνεδρίαση να είχε "γκολ και θέαμα", όμως σίγουρα δεν είχε θεατές, κάτι που επιβεβαιώνεται από τον δεύτερο χαμηλότερο τζίρο, για το τρέχον έτος, με τον χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 2/1 (30,663 εκατ.) και τίποτα δεν δείχνει ότι θα επιστρέψουν τα θεωρούμενα "νουνεχή" χαρτοφυλάκια, αν δεν "ομαλοποιηθεί" η κατάσταση. Να σημειωθεί ότι συμπληρώθηκαν 8 συνεδριάσεις με τον τζίρο να παραμένει χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ. ευρώ.

Στον σημερινό τζίρο, καταλυτικό ρόλο μπορεί να έπαιξε και η σημερινή αργία στην Wall Street (ημέρα Martin Luther King). Τα συμβόλαια πετρελαίου, χρυσού και Κρατικών ομολόγων διαπραγματεύονται κανονικά στις ηλεκτρονικές συναλλαγές του Globex, ενώ το CME Group η μεγαλύτερη πλατφόρμα futures στον Κόσμο θα παραμένει κλειστή.

Παίρνοντας τα πράγματα με την σειρά, ο Γενικός Δείκτης προερχόταν από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις με αθροιστικές απώλειες 5,36% και ο Τραπεζικός δείκτης από τρεις συνεχόμενες αρνητικές συνεδριάσεις με αθροιστικές απώλειες 9,12%. Αξίζει, βέβαια, εδώ να επισημανθεί ότι πριν τις τελευταίες τρεις αρνητικές συνεδριάσεις, για τον Γενικό Δείκτη, είχαν προηγηθεί τρεις θετικές (από 9 έως και 13/1) με αθροιστικά κέρδη 9,68% και πιο πριν τρεις αρνητικές (από 5 έως και 8/1) με αθροιστικές απώλειες 8,92%.

Με την εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, κυριολεκτικά να μην ξέρει που πηγαίνει και την μεταβλητότητα να έχει "χτυπήσει κόκκινο", το μόνο που δείχνει σίγουρο είναι ότι στο χρηματιστηριακό ταμπλώ δεν έχουν λόγο παρουσίας όσοι δεν φημίζονται για τα εξαιρετικά γρήγορα αντανακλαστικά τους.

Οι περισσότεροι εγχώριοι αναλυτές δηλώνουν απόλυτα αναρμόδιοι για να εξηγήσουν το τι γίνεται στο Χ.Α. κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, όμως οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις θεωρούν πως δεν είναι εξαιρετικά μακριά το επόμενο κύμα πωλήσεων που θα τεστάρει τα πρόσφατα χαμηλά.

Ασφαλώς και υπάρχει και η λιγότερο απαισιόδοξη σχολή σκέψης σύμφωνα με την οποία το πρόσφατο βύθισμα του Γενικού Δείκτη προς την περιοχή των 750 μονάδων προεξόφλησε τα περισσότερα από τα αρνητικά σενάρια, όμως αυτό μένει να αποδειχθεί τόσο στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, όσο και μετεκλογικά, όπου η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά θα κληθεί να τιμολογήσει το εκλογικό αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση και αν εξαιρεθούν οι "τολμηροί" traders, όλοι οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι με το Ελληνικό Χρηματιστήριο, έχουν κάθε λόγο να παραμένουν με αυξημένη ρευστότητα, παρακολουθώντας τις εξελίξεις.

Αξίζει εδώ να επισημανθεί ότι τόσο στην συνεδρίαση της Παρασκευής και πολύ περισσότερο με την σημερινή "ακρότητα" ο Γενικός Δείκτης δοκίμασε τιμές σημαντικά χαμηλότερες από το επίπεδο των 790 μονάδων, όμως και στις δύο περιπτώσεις έκλεισε σημαντικά υψηλότερα. Υπενθυμίζεται ότι στην συνεδρίαση της Παρασκευής ο Δείκτης υποχώρησε μέχρι τις 777,61 μονάδες και σήμερα μέχρι τις 782,42, όμως και στις δύο περιπτώσεις η "επιχείρηση εφησυχασμού" αποδείχθηκε καταλυτική, για το τελικό κλείσιμο.

Ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Μπορεί να αιφνιδιάστηκαν από τις τελικές δημοπρασίες, οι εμπλεκόμενοι στην Αγορά Παραγώγων, με αποτέλεσμα οι τελευταίες πράξεις να γίνουν με σημαντικό discount, όμως καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης η παραμένουσα υποτίμηση τόσο για το συμβόλαιο του δείκτη στον πρώτο μήνα, όσο και στον δεύτερο, έδειχνε απόλυτα ελεγχόμενη.

Μικρή αποκλιμάκωση των πιέσεων στην Αγορά Ελληνικών ομολόγων, με τις αποδόσεις να διαμορφώνονται ως εξής: 10ετες (9,02%), 5ετες (9,88%) και 3ετες (10,80%).

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την σημερινή συνεδρίαση, σε νέα ιστορικά χαμηλά έκλεισε ο τίτλος της Eurobank (-4,12%), όσο και το warrant της Εθνικής.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Μπήκαμε στην τελευταία εβδομάδα προ εκλογών, με τις πολιτικές αντιπαραθέσεις να φτάνουν στο ζενίθ, ενώ η κάθε δήλωση έχει την σημασία της, επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Το Τραπεζικό Σύστημα δοκιμάζεται για άλλη μία φορά, ενώ τα δημοσιονομικά, ήδη, μας δείχνουν πως πάνε σημαντικά πίσω λόγω των εξελίξεων.

Από την άλλη η ΕΕ συνεχίζει τις προσπάθειες ομαλοποίησης, χωρίς παρόλα αυτά να υποχωρεί στα ζητούμενα της, με τις δηλώσεις αρκετών Κρατών να μην συζητάνε καν για το χρέος, ωθώντας σε αναδίπλωση και την εγχώρια Αντιπολίτευση με δηλώσεις ότι το χρέος χρειάζεται επιμήκυνση και μείωση επιτοκίων και όχι "κούρεμα". Τα ξένα ΜΜΕ, πλέον, μιλάνε ανοιχτά για μία εξάμηνη παράταση στο πρόγραμμα μιας και το δίμηνο δεν αρκεί για τις διαπραγματεύσεις.

Το άγνωστο και το αχαρτογράφητο της κατάστασης είναι αυτό που φοβίζει τους Έλληνες και ξένους επενδυτές, με αποτέλεσμα η Αγορά να τηρεί στάση αναμονής περιμένοντας τις εξελίξεις. Σε περίπτωση δημιουργίας Κυβέρνησης η Αγορά μπορεί να κάνει ένα ράλι ανακούφισης, ενώ σε περίπτωση δεύτερου γύρου εκλογών η πιέσεις θα ενταθούν σε μεγαλύτερο βαθμό.

Ο χρόνος ήδη κυλάει εναντίον μας, μιας και η Οικονομία για άλλη μία φορά και χωρίς λόγο, απορυθμίστηκε και ουσιαστικά αντί να ασχολούμαστε με το πώς θα ανακάμψει, έχουμε μπει σε εκλογικές περιπέτειες.

Η Αγορά θα βολιδοσκοπήσει την πολιτική που θα ακολουθήσει η νέα Κυβέρνηση, για να κρίνει το τι μέλλει γενέσθαι, κάτι που στην παρούσα δεν είναι ξεκάθαρο.

Φυσικά προηγείται ο "σκόπελος" μιας συμφωνίας με την τρόικα και το πιο πιθανό είναι πως μία πολιτική λύση έχει περισσότερες πιθανότητες. Δεν θέλουμε να σκεφτόμαστε καν μονομερείς ενέργειες, μιας και το μόνο που μπορούν να πετύχουν είναι το χάος.

Η απόφαση της SNB να αποσύρει την πρότερη πολιτική, μάς προϊδεάζει ότι τελικά η ποσοτική χαλάρωση που ανακοίνωσε ο Draghi είναι πλέον πραγματικότητα, με τις αποφάσεις της 22 Ιανουαρίου να αναμένονται όχι ως προς το "ΑΝ", αλλά ως προς το "ΠΩΣ". Μια πραγματικότητα που ενδυναμώνεται από το γεγονός ότι λίγες μέρες πριν τις ανακοινώσεις, επιλύθηκε το νομικό ζήτημα σχετικά με τον περιορισμό (στην συγκεκριμένη περίπτωση την άρση του περιορισμού) του μεγέθους της QE.

Έχοντας πλέον ζήσει την ύφεση σε όλα της τα στάδια, σε νεοκλασικούς όρους, (μείωση συνολικού προϊόντος, μείωση κόστους παραγωγής-μισθοί και Α' Ύλες-, δημοσιονομικές προσαρμογές, κλπ), η Ευρώπη έρχεται αντιμέτωπη με μια μεγάλη πρόκληση έχοντας όλες τις προϋποθέσεις για υγιή ανάπτυξη, με το σχετικά φθηνό της νόμισμα να δίνει τον τόνο, και την κυρίαρχη Γερμανία να δανείζεται πλέον με μηδενικό επιτόκιο (εδώ και αρκετό καιρό).

Στο κομμάτι της Ελληνικής πραγματικότητας, τώρα, τα πράγματα είναι πολύ ξεκάθαρα. Η Ευρώπη θα "αγοράσει" Ελληνικό χρέος (μέσω αγοράς ομολόγων κατά το επικείμενο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης) με την βασική προϋπόθεση ότι δεν παραμένουν ανοιχτές συμβάσεις (δλδ να έχουμε βγει από το Μνημόνιο).

Η τραγική πολιτική συγκυρία όμως, (πολιτική αστάθεια, δυσκολία εγκαθίδρυσης αυτοδύναμης Κυβέρνησης, αντιμνημονιακές τάσεις) έρχεται να προσθέσει μεγάλη ανησυχία στην εξίσωση, καθώς λίγο μετά τις εκλογές (τον πρώτο τουλάχιστον γύρο), η Ελλάδα καλείται να λήξει τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, κάτι που πιθανότατα θα αναβάλλεται έως να βρεθεί το κατάλληλο πολιτικό σχήμα. Και όσο αναβάλλονται οι τελικές συμφωνίες, τόσο θα αναβάλλεται και η πραγματοποίηση του προγράμματος αγοράς Ελληνικών ομολόγων.

Και έτσι, θα αναβάλλεται η "μεταφορά" του χρέους μας στην ΕΚΤ, και μάλιστα με τις Αγορές να πιέζουν κι άλλο τις αποδόσεις των ομολόγων, "σφίγγοντας" περεταίρω την τελική έκβαση.

Όσοι νομίζουν ότι θέλουν να τοποθετηθούν στην εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά πρέπει να έχουν πολύ συγκεκριμένο σχέδιο και κρατώντας παράλληλα αυξημένη ρευστότητα.

Φαίνεται αυτοκτονικό να "πυροβολήσουμε τα πόδια μας" μιας και το μόνο σίγουρο είναι πως πρέπει να παραμείνουμε με όποιο κόστος στο άρμα της Ευρώπης, καθώς από μόνοι μας δεν έχουμε καμία τύχη σαν Χώρα να σταθούμε στα πόδια μας. Φυσικά η διαπραγμάτευση παίζει το ρόλο της και μέσα από αυτή μπορούμε να κάνουμε την διαφορά, μιας και η Χώρα ήδη έχει βρεθεί στα όρια της και δεν επιδέχεται περαιτέρω οικονομικές πιέσεις.

Εν κατακλείδι, ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ θεωρεί απολύτως κρίσιμο το εκλογικό αποτέλεσμα, αν πάρουμε τα παραπάνω ως πιθανότερα ενδεχόμενα, κυρίως σχετικά με τις αποφάσεις του Draghi. Θετική έκβαση θα φέρει τεράστια ανακούφιση στην πολύ πιεσμένη Κεφαλαιαγορά και τα ομόλογα (Κρατικά και Εταιρικά) θα απομακρυνθούν αισθητά από τις πολύ υψηλές αποδόσεις που προσφέρουν αυτήν την περίοδο.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές, ενώ αίσθηση έκανε το -1,51% για την Hang Seng και πολύ περισσότερο το 7,7% για την Shanghai. Ήταν η μεγαλύτερη Πτώση των Κινεζικών Μετοχών των Τελευταίων 5 Ετών, καθώς η Κρατική Εποπτική Αρχή Κεφαλαιαγοράς επέβαλε πρόστιμα σε πολλές χρηματιστηριακές, για παραβίαση των ορίων "margin" περισσότερo του επιτρεπόμενου.

Τρίτη ημέρα ανόδου για την Ευρώπη, με το θετικό κλίμα να συντηρείται από τις προσδοκίες ότι η ΕΚΤ στη συνεδρίαση της Πέμπτης θα ανακοινώσει πρόγραμμα επαναγοράς Κρατικών ομολόγων για τόνωση της οικονομίας της Ευρωζώνης.

Ανακάμπτει το Χρηματιστήριο της Ζυρίχης. Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, η πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης που την εφάρμοσε επί χρόνια η Fed, μοιάζει αναπόφευκτη λύση στην προσπάθεια αναθέρμανσης της ανάπτυξης στη ζώνη του ευρώ.

Απόλυτα ελεγχόμενες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στον χρυσό, πιέζεται προς τα $48 το US Oil, μικρή ανοδική αντίδραση για το ευρώ, το οποίο αν διασπάσει ανοδικά τα $1,1650 μπορεί να κινηθεί προς τα $1,1728-43.

Στην περίπτωση του πετρελαίου, πορεία προς τα κάτω και μάλιστα χαμηλότερα από κρίσιμο σημείο στήριξης των $48,25 ανοίγει το δρόμο για το χαμηλό της 13ης Ιανουαρίου στα $45,17. Κλείσιμο πάνω από τα $50,49 δημιουργεί τις προϋποθέσεις για το επίπεδο των $53,77.

Βραχυπρόθεσμα ανοδική δείχνει η τάση για τον χρυσό. Κλεισίματα υψηλότερα των $1300, δημιουργούν προϋποθέσεις για minimum κίνηση προς τα $1316. Αντίθετα κλεισίματα χαμηλότερα των $1274, θα αυξήσουν τις πιθανότητες διόρθωσης προς $1249.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, σε "αρνητικό" από "σταθερό" αναθεώρησε το "outlook" της Ελληνικής Οικονομίας η Fitch, ενώ επιβεβαίωσε την αξιολόγηση "Β". Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης "η αναθεώρηση των προοπτικών της Ελληνικής Οικονομίας οφείλεται στην παρούσα πολιτική αβεβαιότητα η οποία έχει αυξήσει τους κινδύνους για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας και ενδέχεται να καθυστερήσει κάποιους μήνες την πρόσβαση της Χώρας στις Αγορές. 

Σε αύξηση της τιμής-στόχου για την Μυτιληναίος στα 8 ευρώ ανά μετοχή, από 7,8 ευρώ προηγουμένως, αλλά μείωση για την Μέτκα στα 11,5 ευρώ από 15 ευρώ προηγουμένως, προχώρησε με ξεχωριστές της εκθέσεις η Euroxx, η οποία ωστόσο διατηρεί και για τις δυο μετοχές αμετάβλητη τη σύσταση "overweight".

Σε ότι αφορά την Μέτκα, η Euroxx εκτιμά πως το 2014 θα είναι μια καλή χρονιά, με τις πωλήσεις να διαμορφώνονται στα 583 εκατ. ευρώ, τα EBITDA στα 98 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 81 εκατ. ευρώ, ωστόσο οι συνεχιζόμενες ένοπλες συγκρούσεις στη Συρία θα προκαλέσουν μερική αναστολή της εκτέλεσης projects στην Περιοχή, με αποτέλεσμα να υπάρξει σημαντική επιβράδυνση στον ρυθμό ανάπτυξης των κερδών της εταιρείας το 2015-2016.

Σε μείωση των τιμών-στόχων για τις Ελληνικές Τράπεζες προχώρησε η Morgan Stanley σε έκθεσή της στην οποία υποβαθμίζει και την Alpha Bank, την κορυφαία της επιλογή από τον κλάδο, σε "equalweight", σε ευθυγράμμιση με Eurobank και Πειραιώς. 

Διατηρεί τη σύσταση "overweight" η HSBC για τις Ελληνικές μετοχές, εκτιμώντας ότι οι επικείμενες Εθνικές εκλογές θα δημιουργήσουν λιγότερα προβλήματα από εκείνα που πιστεύει η Αγορά, ενώ επισημαίνει ότι η Χώρα δεν θα αποχωρήσει από την Ευρωζώνη. 

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά την σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με αρνητικές διαθέσεις υποχωρώντας μέχρι τις 782,42 μονάδες (-1,03%). Ακολούθησαν εναλλαγές προσήμων, όμως μετά τις 13.42 ο Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο. Στις 17.00 βρέθηκε στις 806,5 μονάδες (+2,01%), μέσω των τελικών δημοπρασιών αναρριχήθηκε μέχρι τις 812,27 (+2,74%) και τελικά έκλεισε στις 811,78 μονάδες με κέρδη 2,68%.

Ο εξαιρετικά χαμηλός τζίρος συρρικνώθηκε στα 54,2 εκατ. από τα οποία τα 2,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΜΠΕΛΑ, ΠΕΙΡ).

Άλλαξαν χέρια, συνολικά, 84205196 τίτλοι, από τους οποίους τα 79983322 τεμ. αφορούσαν συναλλαγές μετοχών του FTSE25.

Από τις μετοχές του 25αρη, μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε η μετοχή της Eurobank, ενώ δεν "κοκκίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι Grivalia, EEE, ΕΥΔΑΠ, Τιτάν.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Αεροπορία Αιγαίου, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΟΛΠ, Ελλάκτωρ, ΟΤΕ, Ελ. Πετρέλαια, Τιτάν, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος, Grivalia, Folli Follie Group.

Μένοντας στο ταμπλώ της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόλις τρεις τίτλοι τερμάτισαν την συνεδρίαση με αρνητικό πρόσημο και πιο συγκεκριμένα οι Alpha Bank (-0,44%), Eurobank (-4,12%), Jumbo (-0,34%). Αμετάβλητοι οι τίτλοι των Εθνικής και ΟΠΑΠ.
Από την "πράσινη" πλευρά, τα μεγαλύτερα κέρδη για MIG (+17,18%, αύξηση κεφαλαίου κατά 300 εκατ. ευρώ αποφάσισε αιφνιδιαστικά το ΔΣ της MIG έχοντας έγκριση προηγούμενης συνέλευσης. Δημόσια πρό(σ)κληση προς την KKR να συμμετάσχει, αλλά και άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων με τρίτους μεγάλους επενδυτές, όπως η Fortress), ΔΕΗ (+9,01%), Μυτιληναίο (+9,03%), Ελλάκτωρα (+8,24%) και ΕΧΑΕ (+7,14%). Κέρδη μεγαλύτερα του 6% για ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Grivalia, Folli Follie Group.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 62 ανοδικές μετοχές, έναντι 39 πτωτικών, ενώ 22 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 5%.

--ΧΠΑ

Με συνεδρίαση δύο όψεων ξεκίνησε η εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, καθώς τις αρχικές πιέσεις διαδέχθηκε αξιοπρόσεκτη άνοδος.

Παρά την σημαντική μεταβλητότητα, οι συναλλαγές παρουσίασαν εντυπωσιακή καθίζηση στα συμβόλαια του δείκτη και σχετικά μικρότερη στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (20.172 συμβόλαια).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 5.394, 5.326 για τον Φεβρουάριο και 68 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 253) κινήθηκε μεταξύ 245 και 255,5 μονάδων και αιφνιδιαζόμενο από τις τελικές δημοπρασίες αύξησε την υποτίμηση στο 1,85%. Μετά τις 17.00 έγιναν πράξεις με discount έως και 2,20%.

Παρέμεινε χαμηλά ο δανεισμός τίτλων (13.331 Εθνική, 15.402 Πειραιώς, 28.600 Alpha Bank, 9.300 Grivalia, 61.600 Eurobank, 26.835 Αεροπορία Αιγαίου, 19.144 ΔΕΗ, 6.824 ΟΠΑΠ, 13.210 ΟΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (893), ΔΕΗ (1.567), Alpha Bank (4.571), Εθνική (3.009), Πειραιώς (1.746), Eurobank (4.024), ΟΠΑΠ (402), Μυτιληναίο (668), Ελλάκτωρα (183), MIG (2.531).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE υποχώρησε στο 60%, ενώ ο όγκος συναλλαγών διατηρήθηκε εξαιρετικά χαμηλά, στα 301 δικαιώματα (285 calls και μόλις 21 puts).

Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank (43.022.118 τεμ.), Eurobank (9.772.468 τεμ.), Πειραιώς (24.236.814 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v