Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ανοιγμα με πτώση κάτω από τις 800 μονάδες

Εγκλωβισμένη στις πολιτικές εξελίξεις η αγορά αρχίζει πτωτικά τη συνεδρίαση. Στο επίκεντρο και οι αποφάσεις της ΕΚΤ. Κρίσιμες οι 242-244 μονάδες για τον FT 25. Οι τράπεζες και οι πιέσεις σε ΟΤΕ. Τι αναμένουν οι χρηματιστές.

Δύο και σήμερα, με το Χ.Α. κάτω από την περιοχή των 800 μονάδων από το ξεκίνημα της συνεδρίασης.

Σε καυτό διήμερο για την Ελλάδα στη... Φρανκφούρτη αναφέρεται η Αναστασία Παπαϊωάννου, αποτυπώνοντας εύγλωττα όσα συμβαίνουν στο προσκήνιο, κυρίως όμως όσα διαδραματίζονται παρασκηνιακά.

Στις διεθνείς αγορές η προσοχή είναι στραμμένη, σχεδόν αποκλειστικά, στη Φρανκφούρτη, στην ΕΚΤ με τους περισσότερους αρθρογράφους και αναλυτές να μην περιμένουν θεαματικές εκπλήξεις. Στη λογική αυτή και το εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο των Financial Times (Wolf) για την ΕΚΤ που θα πρέπει να κάνει τη δουλειά της και το Βερολίνο να σκεφτεί ακόμη και το ακραίο ενδεχόμενο «ελβετικής εξόδου».

Σε αυτήν τη συγκυρία στα ευρωχρηματιστήρια συνεχίστηκε και εχθές η «επιχείρηση προεξόφλησης» των κινήσεων της ΕΚΤ, με ενδεικτική την πορεία του DAX στα «ιστορικά υψηλά» του, ενώ στη Wall Street τεχνολογικής μορφής ήταν η ώθηση για τις αμερικανικές μετοχές.

Σε αυτό το περιβάλλον το Χ.Α. συνεχίζει εγκλωβισμένο στις πολιτικές εξελίξεις, που αμέσως μετά την ΕΚΤ και τις εκλογές της 25ης/1 θα μονοπωλήσουν την προσοχή, το ενδιαφέρον και την κριτική και τις πιέσεις των ξένων.

«Από Δευτέρα... ετοιμαζόμαστε για τα δυσεπίλυτα», εκτιμούσε έμπειρος χρηματιστής, ο οποίος παρομοίαζε το ελληνικό χρηματιστήριο με ναρκοπέδιο. «Δεν ξέρεις πού θα πατήσεις και δεν γνωρίζεις τι θα σου σκάσει» συμπλήρωνε, με τις «παγίδες» και τις «ευκαιρίες» μπροστά μας καθημερινά.

Εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για να φτάσουμε στην αναμέτρηση της Κυριακής η όποια απόφαση της ΕΚΤ (κυρίως) για την Ελλάδα, που κατά την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς θα δώσει πρόγευση όσων επιφυλάσσουν οι δανειστές για τον νικητή των εκλογών, από Δευτέρα.

Με «άφαντους» τους επενδυτές, όπως σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος, το Χ.Α. υποχώρησε και πάλι προς τις 800 μονάδες, αλλά σε αντίθεση με την προχθεσινή συνεδρίαση ο τραπεζικός κλάδος δεν ήταν αυτός που δέχτηκε τη μεγαλύτερη πίεση.

Ο κλαδικός δείκτης υποχώρησε οριακά 0,17% στην περιοχή των 90-91 μονάδων, με σταθερή την Alpha Bank (0,45 ευρώ), μικρή αντίδραση για την Πειραιώς (0,919 ευρώ), κίνηση της Eurobank στο 0,169 ευρώ και σημαντικές απώλειες για την ΕΤΕ στο 1,32 ευρώ.

Όμως προβλημάτισαν, όχι τόσο η CC HBC με τη νέα υποχώρηση σε χαμηλότερες τιμές (έως τα 13,55 ευρώ), όσο η επανάκαμψη των πωλητών σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ. Έως τα 8,66 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ, γύρισμα για τον ΟΠΑΠ από τα 8,70 έως τα 8,32 ευρώ, ενώ στη ΔΕΗ κρατάμε το χθεσινό υψηλό ημέρας των 5,31 ευρώ που είναι, πλέον, η βραχυπρόθεσμη αντίσταση.

Τεχνικά για τον FT 25 (στις 253,89 μονάδες) σημαντική θεωρείται η περιοχή των 242-244 μονάδων, όπου και είχαν ληφθεί αρκετές θέσεις σε συμβόλαια την προηγούμενη εβδομάδα.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v