Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Αφαντοι» οι επενδυτές από το Χρηματιστήριο

Στις 800 μονάδες «προσγειώθηκε» εκ νέου ο Γενικός Δείκτης, με τη σημερινή συνεδρίαση να σηματοδοτείται από τον δεύτερο χαμηλότερο τζίρο της χρονιάς. Επισφαλείς όλες οι κινήσεις, λένε οι αναλυτές. Έντονες πιέσεις σε Coca Cola, ΟΤΕ, Εθνική. Κέρδη για Eurobank, Μυτιληναίο, Μέτκα.

Συνεχίζεται η προσπάθεια να διατηρηθεί ο Γενικός Δείκτης υψηλότερα της ζώνης των 800 - 790 μονάδων, προκειμένου να μην ενσκήψει νέο κύμα "ανησυχούντων πωλητών, όμως ταυτόχρονα συνεχίζεται η διολίσθηση του τζίρου σε επίπεδα απελπισίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση η μικτή αξία συναλλαγών γλίστρησε σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα, συμπληρώθηκαν εννέα συνεδριάσεις με τζίρο χαμηλότερα του ψυχολογικού ορίου των 100 εκατ. ευρώ, ενώ η σημερινή συνεδρίαση έδωσε τον δεύτερο χαμηλότερο τζίρο για το τρέχον έτος (ο χαμηλότερος στις 2/1, στα 30,633 εκατ.), χωρίς να έχει το "άλλοθι" της χθεσινής συνεδρίασης που ήταν η αργία στην Wall Street.

Καθίσταται πασιφανές ότι συνεχίζεται η προσπάθεια συντήρησης και δημιουργίας εντυπώσεων, ότι αντέχει η ζώνη 800 - 790 με ιδιαίτερα χαμηλούς τζίρους, παρά το γεγονός ότι η περιρρέουσα ατμόσφαιρα αλλά και η τρέχουσα ειδησεογραφία συνηγορούν για επαναπροσέγγιση των 750 μονάδων, αν όχι σε κίνηση προς χαμηλότερα επίπεδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι πρότινος οι εναλλαγές προσήμων, όσον αφορά το κλείσιμο του Δείκτη, γίνονταν ανά τρεις συνεδριάσεις, όμως όλα δείχνουν ότι η Αγορά επιστρέφει σε "ταχύτερες κινήσεις", όσον αφορά τα "ημερήσια γούστα της"!

Από την άλλη, τα χρονικά περιθώρια για τους εν δυνάμει πωλητές στενεύουν, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, με τους εγχώριους αναλυτές να περιμένουν την επόμενη κίνηση των "αντίπαλων στρατοπέδων".

Από εκεί και πέρα θα πρέπει να σημειωθεί ότι παρά τον χαμηλό τζίρο δεν έλειψαν οι ημερήσιες διακυμάνσεις, τόσο για τον Γενικό Δείκτη, όσο και για επιμέρους Δεικτοβαρείς τίτλους.

Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με "ανοδική αύρα" από την χθεσινή θετική συνεδρίαση και το κλείσιμο των βασικών δεικτών κοντά στα υψηλά ημέρας και με την συμπλήρωση των πρώτων δύο λεπτών της σημερινής συνεδρίασης ο Δείκτης "έβλεπε" τα υψηλά ημέρας των 814,45 μονάδων.

Κάπου εκεί ρίχτηκαν προς πώληση 14580 τεμάχια της ΕΕΕ, με τον τίτλο να υποχωρεί μέχρι τα 13,55 ευρώ (-8,57%) και τον Γενικό Δείκτη να επιχειρεί κάθετη κίνηση μέχρι τις 801,14 μονάδες.

Η προσπάθεια "ανασύνταξης" έφερε τον Γενικό Δείκτη μέχρι τις παρυφές των 812 μονάδων, χωρίς να τον επαναφέρει σε θετικό πρόσημο, για να ακολουθήσουν νεότερες "δοκιμαστικές βουτιές" μέχρι το επίπεδο των 802 μονάδων, έχοντας σαν αρνητικούς πρωταγωνιστές τους Εθνική (υποχώρησε μέχρι τα 1,32 ευρώ, -3,65%), Folli Follie Group (μέχρι τα 27,81 ευρώ, -3,44%), Viohalco (μέχρι τα 1,93 ευρώ, -3,98%), Ελλάκτωρα (μέχρι τα 1,90 ευρώ, -3,55%) και Ελ. Πετρέλαια (μέχρι τα 3,54 ευρώ, -3,01%).

Από εκεί και πέρα οι λίγοι αγοραστές ανάλαβαν πρωτοβουλίες και με τους πωλητές να τηρούν στάση αναμονής, ο Δείκτης κάλυψε τις αρχικές απώλειες και για μεγάλο διάστημα αναλώθηκε σε εναλλαγές προσήμων.

Μετά τις 15.27 ο Δείκτης "φόρεσε μόνιμα τα κόκκινα" και επιχείρησε νέα "επίσκεψη" προς τα χαμηλά ημέρας, με τους εν δυνάμει πωλητές να δίνουν "εντονότερη παρουσία" στον τίτλο του ΟΤΕ, με την μετοχή του Οργανισμού να υποχωρεί μέχρι τα 8,66 ευρώ (-5,04%).

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσω των τελικών δημοπρασιών τέσσερις Δεικτοβαρείς τίτλοι έκλεισαν στα χαμηλά ημέρας, ενώ σε νέο ιστορικό χαμηλό έκλεισαν τα warrants των Εθνικής και Πειραιώς.

Σύμφωνα με εγχώριους παράγοντες της Αγοράς, η συνεχιζόμενη κακή εικόνα των Τραπεζικών μετοχών στέλνει απαισιόδοξα μηνύματα, καθώς δείχνει ότι το πρόβλημα ρευστότητας της Αγοράς και γενικότερα της Ελληνικής Οικονομίας ενδεχομένως διαρκέσει για αρκετό διάστημα και μετά τις εκλογές, μέχρι η όποια Κυβέρνηση καταφέρει να κλείσει τα ανοιχτά μέτωπα με τους Δανειστές μας. Σημαντικά δείγματα γραφής σχετικά με την στάση των τελευταίων, αναμένονται την προσεχή Πέμπτη όπου η ΕΚΤ στην έναρξη του προγράμματος αγοράς ομολόγων θα διασαφηνίσει με ποιούς όρους και αν θα συμπεριλάβει και τα Ελληνικά ομόλογα σε αυτό.

Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα και όσον αφορά τον Γενικό Δείκτη, αν συνεχιστεί η εικόνα της πτωτικής αναμονής, η ζώνη των 760 - 750 και σε ακρότητα το επίπεδο των 720 μονάδων, θεωρούνται σαν το "τελευταίο προπύργιο", πριν επιστρέψουν τα σενάρια που θέλουν οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. να επαναπροσεγγίζουν τα χαμηλά του 2012!

Το ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Στην περίπτωση του Τραπεζικού δείκτη, το "τελευταίο οχυρό" εντοπίζεται στις 85 - 80 μονάδες, καθώς από εκεί και χαμηλότερα ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών θα κινηθεί προς "αχαρτογράφητα μονοπάτια".

Παρέμειναν οι ισχνές συναλλαγές και η μικρή υποτίμηση για τα συμβόλαια του δείκτη, στην Αγορά Παραγώγων, ενώ έδειξαν να επιστρέφουν οι πιέσεις στα Ελληνικά Κρατικά ομόλογα, με τις αποδόσεις να διαμορφώνονται ως εξής: 10ετες (9,28%), 5ετες (10,07%) και 3ετες (11,04%).

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές

Καθαρά τεχνικά συνεχίζει να κινείται το Ελληνικό Χρηματιστήριο στις τελευταίες συνεδριάσεις, με τις ολιγοήμερες ανοδικές εξάρσεις να ακολουθούν αντίστοιχου περίπου μεγέθους καθοδικές συνεδριάσεις, γύρω από την περιοχή των 800 μονάδων, επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Οι κινήσεις αυτές, προϊόν της εγγενούς μεταβλητότητας της Αγοράς μας και της χρόνιας ρηχότητάς της πιστοποιούν ότι έχει καθισχύσει ο βραχυπρόθεσμος και μόνο, χαρακτήρας των τοποθετήσεων, με τα κεφάλαια μακράς πνοής να είναι σε πλήρη αποχή.

Έτσι, ενόσω ο πολιτικός κίνδυνος διατηρεί το υψηλό Ελληνικό "countryrisk", θα συντηρείται το παρόν σκηνικό με το σενάριο της πλαγιοκαθοδικής κίνησης να είναι πιθανότερο, καθώς θα συντελούνται αρνητικές μάλλον, παρά θετικές, εξελίξεις στην Οικονομία, στο βαθμό που η αναγγελία ότι το 2015 θα είναι έτος ανάπτυξης αδυνατίζει ολοένα και περισσότερο.

Έτσι, τις προηγούμενες ημέρες πιστοποιήθηκε η δραματική υστέρηση των Δημοσίων εσόδων το τελευταίο δίμηνο του έτους. Η αφαίμαξη ρευστότητας εξαιτίας αναλήψεων από τους καταθέτες αναγκάζει τις Τράπεζες να προσφύγουν στον "ακριβό" ELA για την ανάκτησή της. Η αλλαγή πολιτικής της Ελβετικής Κεντρικής Τράπεζας (απελευθέρωση ισοτιμίας φράγκου με ευρώ) ενόψει της εφαρμογής ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ, πλήττει τους χιλιάδες Έλληνες δανειολήπτες στεγαστικών δανείων με ρήτρα Ελβετικού νομίσματος. Και τέλος, ο προεκλογικός λόγος του συνόλου των Ελληνικών κομμάτων είναι αναντίστοιχος της σοβαρότητας που απαιτεί η Ελληνική Οικονομία, καθώς λείπει το πλέγμα των θέσεων που θα συνιστούν ένα πειστικό αφήγημα σε σχέση με τους τρόπους επανεκκίνησής της το ταχύτερο δυνατό.

Ωστόσο, τις επόμενες ημέρες και πριν τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο Μάριο Ντράγκι. Την Πέμπτη 22 Ιανουαρίου, ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης αναμένεται να εξαγγείλει πακέτο ποσοτικής χαλάρωσης με στόχο την αντιμετώπιση των συνθηκών αποπληθωρισμού που έχουν πλέον επικρατήσει στην Ευρωζώνη.
Παρά τις ενστάσεις του Βερολίνου, που μην επιθυμώντας την αμοιβαιοποίηση του χρέους προκρίνει την υλοποίηση των δράσεων μέσω των Εθνικών Τραπεζών, η στιγμή είναι ιστορικής σημασίας για την Ευρώπη αφού εναρμονίζει έτσι τις δράσεις της με αυτές που έχουν προηγηθεί από τις άλλες Κεντρικές Τράπεζες, δηλαδή των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Βρετανίας.

Η Ελλάδα μπορεί να είναι παρούσα σε αυτή τη διαδικασία με αυτονόητα θετικές επιπτώσεις στη ρευστότητα που θα συμπαρασύρει και το Χρηματιστήριο. Αν βεβαίως υπάρξει Κυβέρνηση μετά την Κυριακή που θα ζητήσει άμεσα παράταση του υφιστάμενου προγράμματος, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή πρόταση που θα προκύψει από το επόμενο Eurogroup, ώστε να υπάρξει προοπτικά, νέα συμφωνία με τους δανειστές.

"Θα χρειαστεί ωστόσο να περιμένουμε μέχρι τη Δευτέρα για να έχουμε ευκρινέστερες απαντήσεις για τα παραπάνω" τονίζει ο σύμβουλος επενδύσεων της TecGroup.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μόνη "κόκκινη" εξαίρεση τον δείκτη ASX 200 (-0,03%), ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές, όπου ξεχώρισαν οι Nikkei (+2,07%), Shanghai (+1,82%, μετά τις χθεσινές συντριπτικές απώλειες) και Sensex 30 (+1,85%).

Μικτά πρόσημα στην Ευρώπη, παρά το ανοδικό ξεκίνημα, ενώ επιφυλακτικά ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.
Πιέζονται US Oil και ευρώ, ενώ κέρδη σημειώνουν τα πολύτιμα μέταλλα.

Μένοντας στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και όσον αφορά τον δείκτη - σηματωρό S&P 500, σύμφωνα με αναλυτές τα κρίσιμα σημεία εντοπίζονται στις 1988 και 2028 μονάδες. Κλείσιμο χαμηλότερα των 1988 μονάδων ενδέχεται να επιτείνει την διόρθωση προς τις 1956 μονάδες, ενώ ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 2028 μονάδων, θα δώσει "καύσιμα" κίνηση προς τις 2069 μονάδες.

Ξεκινώντας από την Ασία, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για το ΑΕΠ της Κίνας, ενέτειναν τις προσδοκίες για περισσότερα μέτρα τόνωσης της Οικονομίας. Πιο συγκεκριμένα η οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα αυξήθηκε με το μικρότερο ρυθμό των τελευταίων 24 ετών, λόγω της χαμηλής παγκόσμιας ζήτησης και της αδύναμης Αγοράς κατοικίας. Το Κινεζικό ΑΕΠ σημείωσε αύξηση 7,4% το 4ο τρίμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι, κοντά στο στόχο που έχει θέσει η Κίνα για ανάπτυξη 7,5% στο έτος, ενώ σε σχέση με το 3ο τρίμηνο, το ΑΕΠ αυξήθηκε 7,3% καλύτερα των εκτιμήσεων που έκαναν λόγο για αύξηση 7,2%. Η ανάπτυξη ήταν χαμηλότερη από το 7,7% που επιτεύχθηκε το 2013, ενώ ήταν η χειρότερη επίδοσή της από το 3,8% που σημειώθηκε το 1990.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη και όσον αφορά την Γερμανία, ο δείκτης οικονομικού κλίματος του Οικονομικού Ινστιτούτου ZEW εκτινάχθηκε τον Ιανουάριο στο 48,4 από 34,9 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές - σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters- προέβλεπαν πολύ μικρότερη ενίσχυση στο 40.

Η Παγκόσμια Οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,5% το 2015, σύμφωνα με την τελευταία πρόβλεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, χαμηλότερη κατά 0,3% σε σχέση με την εκτίμηση της έκθεσης του Οκτωβρίου. Για το 2016 εκτιμάται στο 3,7%. 

Οι αναλυτές του ΔΝΤ υποστηρίζουν ότι η Παγκόσμια ανάπτυξη θα λάβει ώθηση από τις χαμηλότερες τιμές στο πετρέλαιο. Ωστόσο, αυτή θα αντισταθμιστεί από αρνητικούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων και η αδυναμία των επενδύσεων λόγω των χαμηλών προσδοκιών για τις προοπτικές της ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας "εντός των τειχών", τρεις μήνες μετά την έναρξη διαπραγματεύσεων με την Ελληνική πλευρά, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) παγώνει, σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Ανάπτυξης, το σχέδιο για τη χρηματοδότηση της Ελληνικής Οικονομίας. 

Σε "Neutral" από "Overweight" υποβαθμίζει τη σύσταση για την μετοχή της Coca Cola η JP Morgan. Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο η υποβάθμιση αποδίδεται στην επιδείνωση των μακροοικονομικών συνθηκών σε κρίσιμες για τον όμιλο Αγορές, όπως εκείνες της Νιγηρίας και της Ρωσίας.

Στα 18,7 ευρώ, από 16,7 πριν αυξάνει την τιμή-στόχο για την μετοχή του Τιτάνα η Eurobank Equities σε έκθεση στην οποία αναβαθμίζει τη σύσταση σε "Hold" από "Sell".

Νέα, υψηλότερη τιμή-στόχο για τη μετοχή της Aegean, στα 9,2 από 9,1 ευρώ δίνει η Piraeus Sec. σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση "outperform". Εκτιμά ότι η εταιρεία θα εμφανίσει ισχυρή χρηματοοικονομική απόδοση το 2015. 

Στα 3,4 ευρώ, από 4,9 πριν μειώνει την τιμή-στόχο για την μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ η Eurobank Equities σε έκθεση στην οποία διατηρεί την σύσταση "Buy". 

Νέα, χαμηλότερη τιμή-στόχο για τη μετοχή της ΕΧΑΕ, στα 5,4 από 7,6 ευρώ, δίνει η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος σε έκθεσή της στην οποία υποβαθμίζει και τη σύσταση σε "accumulate". 

Ο Γενικός Δείκτης, όπως προαναφέρθηκε κινήθηκε μεταξύ 814,45 (+0,33%) και 801,14 μονάδων (-1,31%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 802,81 μονάδες (-1,10%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 802,12 μονάδες με απώλειες 1,19%.

Ο τζίρος προσγειώθηκε στα 47,7 εκατ. από τα οποία τα 5,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΔΕΗ, ΑΛΦΑ, ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ). Άλλαξαν χέρια 63827525 τίτλοι από τους οποίους τα 57405721 αφορούσαν συναλλαγές στο ταμπλώ του FTSE25.

Από τις μετοχές του 25αρη, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι Πειραιώς, Μέτκα, ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή και Eurobank (μόλις χθες έκλεισε σε νέα ιστορικά χαμηλά). Αντίθετα δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι Αεροπορία Αιγαίου, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ, ΟΤΕ και Folli Follie Group.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Εθνική, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΥΔΑΠ και ΕΧΑΕ.

Περίπου ισορροπημένη η τελική εικόνα με 60 ανοδικές μετοχές έναντι 58 πτωτικών ενώ η μικρή κινητικότητα στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις επέτρεψε σε 25 τίτλους να ολοκληρώσουν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.
Χαμηλότερα του 25αρη, κινητικότητα σε Σιδενόρ, Ελ. Καλώδια, Κέκροπα, Frigoglass, ενώ τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε η Kleeman.

Κέρδη 4% για τα Πλ. Θράκης, παρά το γεγονός ότι από σήμερα η μετοχή της εταιρείας ήταν διαπραγματεύσιμη στο Χ.Α. χωρίς το καθαρό ποσό € 0,025 ανά μετοχή, το οποίο προήλθε από τη διανομή αφορολόγητων αποθεματικών.

Τέλος ασφαλώς και ξεχώρισε το +7,96% για την Τρ. Ελλάδος, με αυξημένες συναλλαγές, λόγω της αξιοπρόσεκτης μερισματικής απόδοσης. Υπενθυμίζεται ότι το µικτό µέρισµα ανά µετοχή που θα προταθεί στη γ.σ. των µετόχων της Τράπεζας ανέρχεται σε 0,6720 ευρώ, αµετάβλητο σε σχέση µε την προηγούµενη χρήση. Στα ταμεία του Δημοσίου αναμένεται να εισρεύσουν 641,2 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη της Τράπεζας στη χρήση 2014 ανήλθαν σε 654,5 εκατ. ευρώ, έναντι 831,1 εκατ. ευρώ της προηγούµενης χρήσης. Οι προβλέψεις ενισχύθηκαν και στη χρήση 2014 κατά 130,1 εκατ. ευρώ. Το συνολικό ύψος των προβλέψεων, στις 31 Δεκεµβρίου 2014, ανήλθε σε 6.788,7 εκατ. ευρώ.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση εναλλαγής προσήμων και αρνητικού τελικού κλεισίματος και στην Αγορά Παραγώγων, με κυριότερο χαρακτηριστικό την μείωση των συναλλαγών στο συμβόλαιο του δείκτη και την μικρή αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (21.192 συμβόλαια).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.299, 3.305 για τον Φεβρουάριο και 94 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 252,75) κινήθηκε μεταξύ 251 και 257,5 μονάδων και κλείνοντας μειώνοντας την υποτίμηση στο 0,45%.

Παρέμεινε χαμηλά ο δανεισμός τίτλων (5.675 Εθνική, 26.779 Πειραιώς, 12.800 Alpha Bank, 72.436 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (486), ΔΕΗ (1.145), Alpha Bank (5.356), Εθνική (4.257), Πειραιώς (986), Eurobank (6.318), ΟΠΑΠ (560), Μυτιληναίο (428), MIG (1.195).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE Large αυξήθηκε στο 68% ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν στα 593 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (348 δικαιώματα αγοράς και 245 δικαιώματα πώλησης).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank (42.078.172 τεμ.), Eurobank (9.772.468 τεμ.), Πειραιώς (24.236.814 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v