Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νευρικότητα στις ευρωπαϊκές αγορές

Αρνητικό πρόσημο για τους περισσότερους χρηματιστηριακούς δείκτες της Ευρώπης. Τάση αποστροφής κινδύνου για τους επενδυτές, αλλά όχι κινήσεις πανικού μετά το χθεσινό αδιέξοδο στο Eurogroup. Πως ερμηνεύουν οι αναλυτές την αντίδραση των αγορών.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 1,27% στις 10.784 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,2% στις 4695 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,28% στις 6.842 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει απώλειες 1,09% στις 10.573 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI κινείται χαμηλότερα κατά 0,21% στις 5326 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB καταγράφει πτώση 1,17% στις 20.918 μονάδες.

«Η αντίδραση στις αγορές, αν και αρνητική, είναι σχετικά ήπια επειδή πολλοί επενδυτές εξακολουθούν να πιστεύουν ότι είναι πιθανή η επίτευξη συμφωνίας, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι ακόμη και με έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ο χρηματοοικονομικός αντίκτυπος δεν θα έχει τις καταστροφικές επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει πριν μερικά χρόνια» σχολιάζουν οι  Financial Times.

«Είναι μεγάλος κίνδυνος και οι πιέσεις είναι τεράστιές» υποστηρίζει από την πλευρά του ο Joost Van Leenders της BNP Paribas και συμπληρώνει: «Οι δύο πλευρές πρέπει να μετακινηθούν ενώ τα περιθώρια ελιγμών είναι πολύ μικρά»

Αντίστοιχη είναι και η εικόνα στην αγορά ομολόγων. Το 3ετές ελληνικό yield καταγράφει άλμα 188 μονάδων βάσης, στο 19,59%, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων του ευρωπαϊκού Νότου καταγράφουν ήπια άνοδο. Συγκεκριμένα, οι αποδόσεις των ιταλικών και ισπανικών 10ετών ομολόγων ενισχύονται κατά 3 μονάδες βάσης στο 1,68% και 1,62% αντιστοίχως. Νωρίτερα άγγιξαν το 1,73% και 1,67% αντιστοίχως.

 «Αναμένεται να επικρατήσει τάση αποστροφής ρίσκου μετά το τελεσίγραφο της Παρασκευής, με πιο αμυντική στάση στις αγορές της περιφέρειας» αναφέρει ο Rainer Guntenmann της Commerzbank.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v