Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

O Τσίπρας ανοίγει τα χαρτιά του για ΠτΔ και διαπραγμάτευση

Τι διαμηνύει η κυβέρνηση μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Οι λεπτές ισορροπίες στα δύο μέτωπα. Στην Κ.Ο. μιλά στις 16:00 ο πρωθυπουργός και ανακοινώνει τον εκλεκτό για το Προεδρικό Μέγαρο.

O Τσίπρας ανοίγει τα χαρτιά του για ΠτΔ και διαπραγμάτευση

Σε ένα σκληρό μπρα ντε φερ μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών εξελίσσεται η κρίσιμη διαπραγμάτευση για την επόμενη μέρα στη χώρα μας, όπως φάνηκε και στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup.

Οι Ευρωπαίοι εμφανίστηκαν με πολύ σκληρές θέσεις και δίχως να έχουν κάνει βήμα πίσω σε σχέση με την προηγούμενη Τετάρτη, ο Γιάνης Βαρουφάκης κατήγγειλε την αλλαγή του αρχικού κειμένου το οποίο του είχε δοθεί και απέρριψε την τελική τους πρόταση, με αποτέλεσμα η συνεδρίαση να ολοκληρωθεί πολύ νωρίτερα του αναμενομένου, μέσα σε σκηνικό απόλυτης ρήξης.

«Δεν εκβιαζόμαστε», διαμηνύει η κυβέρνηση, που απορρίπτει τη λογική των τελεσιγράφων και στηλιτεύει κάποιους οι οποίοι «δεν θέλουν διαπραγματεύσεις και επιμένουν να στηρίζουν ένα πρόγραμμα που έχει αποτύχει».

Και παρά το χάσμα που δείχνει να χωρίζει τις δύο πλευρές, ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει την αισιοδοξία του ότι η συμφωνία θα επέλθει ακόμη και μέσα στις επόμενες 48 ώρες, χρονικό διάστημα που θεωρείται καθοριστικό για τις εξελίξεις.

Στην πολιτική λύση συνεχίζει να επενδύει και το Μέγαρο Μαξίμου, εκτιμώντας ότι εφόσον υπάρξει η βούληση των εταίρων, η επιθυμητή συμφωνία θα έρθει «άμεσα και εύκολα». Όπως έλεγε αργά το βράδυ στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, «εμείς είμαστε ξεκάθαροι και δεν μπλοφάρουμε. Θα συνεχίσουμε με απόλυτη νηφαλιότητα και ευθύνη απέναντι στους πολίτες ώστε να μπορέσουμε να έχουμε μια αμοιβαία επωφελή λύση, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Ευρώπη».

Πολιτικό επίπεδο

Πλέον, τη σκυτάλη από τον κ. Βαρουφάκη παίρνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος ήδη από τη στιγμή που ολοκληρώθηκε η χθεσινή συνεδρίαση, βρίσκεται σε συνεχείς επαφές με τους στενούς συνεργάτες του και τους υπουργούς της κυβέρνησης. Τις επόμενες ώρες αναμένεται να εντείνει και τις διεθνείς επαφές του, επικοινωνώντας με τον κ. Γιούνκερ αλλά και με άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους, σε μια προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου σε πολιτικό επίπεδο.

Σε τεχνικό επίπεδο, όπως φάνηκε και από τη χθεσινή συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών, η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να κάνει ορισμένα βήματα πίσω για να κλείσει η συμφωνία, με συγκεκριμένες όμως κόκκινες γραμμές. «Δεν υπάρχει ούτε φόβος και δεν πρέπει να υπάρχει ούτε αγωνία για το τι θα γίνει την επόμενη ημέρα. Κανείς δεν θέλει να πυροβολήσει τα πόδια του αυτήν τη στιγμή. Η κυβέρνηση έχει αποφασιστικότητα να φέρει εις πέρας την εντολή που έχει λάβει», τόνισε χθες σε τηλεοπτική εκπομπή του Star ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι κλειδί για τη σύγκλιση των δύο πλευρών είναι η φρασεολογία με την οποία θα είναι γραμμένο το κείμενο της συμφωνίας, καθώς αμφότεροι, στο πλαίσιο του επικοινωνιακού παιχνιδιού, θα πρέπει να εμφανιστούν ως νικητές -από τη δική του μεριά ο καθένας- κατά τον τελικό απολογισμό. Ως ένα βαθμό αυτό φάνηκε από τα κείμενα που διέρρευσαν χθες. Ωστόσο, δεν είναι καθόλου σίγουρη η τελική έκβαση και οι συμβιβασμοί τους οποίους μπορεί να κάνουν τα δύο μέρη.

Αβραμόπουλος ή άλλος;

Την ίδια ώρα, έντονες είναι οι διεργασίες και σε εσωτερικό επίπεδο, καθώς σήμερα θα γίνει γνωστό το όνομα του υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας που θα προτείνει η κυβέρνηση.

Μολονότι το όνομα του Δημήτρη Αβραμόπουλου εξακολουθεί να παίζει με σοβαρές πιθανότητες, ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να σταθμίσει δύο σοβαρούς παράγοντες: Ο ένας είναι οι αντιδράσεις μέσα από το κόμμα του και κυρίως από την εσωκομματική αντιπολίτευση για υποψηφιότητες προσώπων από το χώρο της κεντροδεξιάς και ο άλλος οι ενστάσεις Γιούνκερ στην ενδεχόμενη αποχώρηση του επιτρόπου του η οποία θα φέρει ανακατατάξεις στο Κολλέγιο των Επιτρόπων.

Κάποιοι μάλιστα συσχετίζουν την τελική απόφαση για τον κ. Αβραμόπουλο με τη διαπραγμάτευση για το οικονομικό πρόγραμμα μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών.

Από την άλλη, πληθαίνουν οι φωνές μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ που ζητούν αριστερό πρόεδρο, ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος θα προτιμούσε κεντροδεξιό, όλα τα μηνύματα έχουν φτάσει στο Μέγαρο Μαξίμου και σήμερα στις 4 μ.μ., κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας θα ανοίξει τα χαρτιά του. Κάτι που θα συμβεί την ίδια ώρα και στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

Η ψηφοφορία θα γίνει αύριο το απόγευμα στις 7.30 και απαιτούνται 180 «ναι».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v