Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καγκελαρία: Bάση συζήτησης η πρόταση Βαρουφάκη

Ως «επιστολή» και όχι «Δούρειο Ίππο» χαρακτηρίζει η καγκελαρία την ελληνική πρόταση, που όμως δεν προχωρά αρκετά. Ξεκαθαρίζει ότι υπάρχει ενιαία γραμμή με το Σόιμπλε. Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ θέλει να βρεθεί λύση με την Ελλάδα.

Καγκελαρία: Bάση συζήτησης η πρόταση Βαρουφάκη

Η εκπρόσωπος της καγκελαρίας δηλώνει ρητά πως η γερμανική κυβέρνηση είναι ενωμένη στη θέση της αναφορικά με την Ελλάδα. Τονίζει μάλιστα πως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έκανε εξαιρετική δουλειά κατά τη διάρκεια της κρίσης και στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα" και πως η καγκελάριος έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον υπουργό Οικονομικών. Ο τόνος της κας. Κριστιάν Βιρτς κατά την τακτική συνέντευξη Τύπου ήταν "πιο συμφιλιωτικός" όπως σχολιάζει και το πρακτορείο Reuters.

"Η επιστολή από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών καθιστά σαφές ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για στήριξη από την ΕΕ. Η επιστολή είναι ένα καλό σημάδι που μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να διαπραγματευόμαστε" δήλωσε προσθέτοντας μάλιστα ότι οι υπουργοί Οικονομικών "συνεχίζουν να διαπραγματεύονται σε αυτή τη βάση" και πως οι συνομιλίες ελπίζουμε πως θα οδηγήσουν σε συμφωνία με την Ελλάδα".

Η εκπρόσωπος της καγκελαρίας συμπλήρωσε πως ο ελληνικός λαός έχει κάνει τεράστιες προσπάθειες τα τελευταία χρόνια και πως οι μεταρρυθμίσεις φέρνουν επιτυχία καθώς η οικονομία αναπτύσσεται ξανά.

Η κα. Βιρτς δήλωσε πάντως, πως η τελευταία πρόταση της Αθήνας για παράταση «δεν προχωρά αρκετά» και διευκρίνισε πως το Βερολίνο θα περιμένει το αποτέλεσμα του σημερινού Eurogroup για να αποφασίσει εάν χρειάζονται και άλλες συναντήσεις. Σημείωσε ωστόσο πως η τελευταία πρόταση Βαρουφάκη καθιστά σαφές το ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται για περαιτέρω βοήθεια από την Ε.Ε. και αυτό είναι "καλή βάση για περαιτέρω διαπραγματεύσεις".

Σε ό,τι αφορά τις σκληρές δηλώσεις του τελευταίου 24ώρου, ο εκπρόσωπος της Α. Μέρκελ δήλωσε πως θα χαρακτήριζε την ελληνική πρόταση «επιστολή» και όχι «Δούρειο Ίππο». Αναφορικά με τη χθεσινή επικοινωνία της Άγκελας Μέρκελ με τον Αλέξη Τσίπρα, είπε πως δεν θα αμφισβητούσε την άποψη ότι η συζήτησή ήταν «εποικοδομητική».

«Είναι λάθος να υποστηρίζει κανείς ότι ο Σόιμπλε δεν θέλει λύση για την Ελλάδα» δήλωσε και ο εκπρόσωπος του ίδιου του Γερμανού υπουργού Οικονομικών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v