Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απώλειες στην αρχή της συνεδρίασης για το Γενικό Δείκτη

Πτώση άνω του 2% καταγράφει το ΧΑ στο ξεκίνημα. Κλειδί ο τραπεζικός κλάδος και κυρίως η μετοχή της Εθνικής. Ανθεκτική η ζώνη των 950 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη. Στις ανακοινώσεις για τα μεγέθη του 2014 στρέφεται η προσοχή.

Δεύτερο σερί ιστορικό υψηλό για τον δείκτη Dow Jones, στα μαλακά η Γαλλία από την Κομισιόν και στην Αθήνα καίγονται για ρευστό.

Κερδίσαμε μία ανάσα, τα δύσκολα είναι μπροστά, σημειώνει ο αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, απηχώντας το γενικότερο κλίμα που κυριαρχεί στα περισσότερα μέτωπα.

Στενά κι ασφυκτικά τα περιθώρια για την κυβέρνηση και την ελληνική πλευρά, παρά την παράταση που εξασφάλισε καθώς σε δημοσιονομικό, χρηματοοικονομικό κι επιχειρηματικό επίπεδο επικρατεί συναγερμός.

Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποσαφηνίζει πώς θα επαναφέρει την εξαίρεση (waiver) για τη χρήση των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρων για την παροχή ρευστότητας όταν το Διοικητικό Συμβούλιο κρίνει πως έχουν αποκατασταθεί οι συνθήκες για επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος.

Εύλογα στο Χρηματιστήριο Αθηνών μπήκε φρένο εχθές στην τελευταία ανοδική κίνηση βασικών δεικτών και μετοχών που με πρωταγωνιστή τον τραπεζικό κλάδο οδήγησε την αγορά από τα χαμηλά των 708 έως τα τοπικά υψηλά των 945 μονάδων.

Ανοδικός κύκλος με πολλά χαρακτηριστικά ράλι προεξόφλησης (της επίτευξης καταρχήν συμφωνίας για την παράταση, μέχρι τον Ιούνιο) που είχε ως στυλοβάτες τον τραπεζικό κλάδο αλλά και πολλές μετοχές/εισηγμένες της μεγάλης κεφαλαιοποίησης με εμφανή την ενεργοποίηση και ιδιωτών επενδυτών προς τις τελευταίες θετικές συνεδριάσεις.

Εν τέλει η ευρύτερη περιοχή των 950 μονάδων αποδείχτηκε για τον Γενικό Δείκτη ανθεκτικό εμπόδιο για την όποια προσπάθεια συνέχισης σε επίπεδα έως τις 1.040 μονάδες. Για τον ft25 αντίστοιχα η ζώνη τιμών 282-285 με τον τραπεζικό κλάδο να παραμένει κλειδί και της βραχυπρόθεσμης τάσης.

Σε αυτά τα επίπεδα έγινε την Τρίτη και την Τετάρτη κατοχύρωση σημαντικών θέσεων, στην πλειονότητά τους κερδοφόρων, ενώ στη διάρκεια της χθεσινής υποχώρησης καταγράφηκαν αλλαγές θεματοφυλάκων, μετακύλιση ρευστότητας από τράπεζες (κυρίως σε ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ αλλά και σε ΕΛΛΑΚΤΩΡ, MIG, Jumbo, Motor Oil κ.ά.), δίνοντας την αίσθηση μίας κυκλικής μετακίνησης ενδιαφέροντος, κεφαλαίων σε τιμές άνω των 925-900 μονάδων.

Η συνέχεια τόσο η βραχυπρόθεσμη όσο κι η πιο βραχυμεσοπρόθεσμη αναμένεται με επίσης αυξημένη μεταβλητότητα, βραχείες τοποθετήσεις, σημαντική αντασφάλιση θέσεων (μέσω των παραγώγων) σε ένα χρηματιστήριο ιδιαίτερα ευάλωτο στις εξελίξεις (είτε θετικές είτε αρνητικές).

Χρηματιστηριακοί αναλυτές εκτιμούν πως μέχρις ότου διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για μία ενδεχόμενη επόμενη κίνηση (έως τις 1.040 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη) η προσοχή των επενδυτών θα επικεντρωθεί περισσότερο στα επιμέρους στοιχεία της αγοράς και των εισηγμένων.

Περίοδος ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων κι οι χρηματιστηριακές διαμορφώνουν ανάλογα τιμές-στόχους, κάνουν προβλέψεις, ενώ φέτος θα είναι περισσότερες οι εισηγμένες που θα ανακοινώσουν διανομή μερίσματος.

Τα επιμέρους μπορεί να κάνουν τη διαφορά, με τον ΟΤΕ και την ΤτΕ να είναι σήμερα στο επίκεντρο, ενώ θετικό ξεκίνημα για το 2015 κάνει ο Φουρλής.

Βραχυπρόθεσμα ο τραπεζικός κλάδος, που εχθές δέχθηκε πίεση και λόγω εξόδου των Πειραιώς, Eurobank από τον δείκτη EuroStoxx 600 θα πρέπει να βγάλει σύντομα, σήμερα-αύριο, αντίδραση από τα επίπεδα των 800 μονάδων (Τραπεζικός Δείκτης). Το ενδιαφέρον παραμένει επικεντρωμένο στην Εθνική που οπισθοχώρησε με 11,31% στο 1,49 ευρώ και θα πρέπει να γυρίσει και πάλι ανοδικά από το 1,46-1,47 ευρώ που θεωρείται πολύ σημαντική ζώνη τιμών.

Το χθεσινό γύρισμα στην αγορά μετοχών αποτυπώθηκε και στην αγορά παραγώγων καθώς αυξήθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον μήνα Μάρτιο, που έφθασαν τα 40.296 συμβόλαια.

Οπως αναφέρεται αναλυτικά (σχόλιο για ΧΠΑ του Θανάση Σταυρόπουλου), το συμβόλαιο του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 7.756, 7.540 για τον Μάρτιο, 215 για τον Απρίλιο και 1 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 273,75) κινήθηκε μεταξύ 272 και 282,75 μονάδων, κλείνοντας με μικρό premium 0,27%.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (18.329 Folli Follie Group), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (3.017), ΔΕΗ (2.076), Alpha Bank (10.802), Εθνική (20.374), Πειραιώς (26.614), Eurobank (20.171), ΟΠΑΠ (1.015), Μυτιληναίο (200), MIG (1.895), ΓΕΚ (269), Ελ. Πετρέλαια (215), ΕΧΑΕ (285), Motor Oil (169), Τιτάνα (122).

Οσον αφορά τα αποτελέσματα 2014 και το ενδιαφέρον που υπάρχει σήμερα για τον ΟΤΕ, η Πειραιώς προχώρησε εχθές σε μείωση της τιμής-στόχου στα 12 από τα 13,2 ευρώ, με τη μετοχή του Οργανισμού να κλείνει οριακά πάνω από τα 9 ευρώ με συναλλαγές 20,4 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v