Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Σε δοκιμασία τώρα οι 900 μονάδες

Νέες πιέσεις στο Χρηματιστήριο με τον FTSE 25 στη ζώνη των 270 μονάδων. Απώλειες υψηλότερες του 4% για Alpha Bank, Πειραιώς, Eurobank, Folli Follie. Στο «κόκκινο» Εθνική, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Τιτάνας, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή. Κόντρα στην πτώση κινούνται ΟΤΕ, Coca Cola, Jumbo.

Κινδυνεύουν οι 900 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, καθώς για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση συνεχίζεται η πτώση που ξεκίνησε εχθές από τις 945 μονάδες.

Εως τις 896 νωρίτερα με απώλειες σχεδόν 2,85% το Χ.Α., με τις συναλλαγές να ξεπερνούν τα 30 εκατ. ευρώ αλλά και προσπάθεια επαναφοράς πάνω από τις 900 μονάδες, με CC/HBC, OTE, και Jumbo. Θετικό το ταμείο για τον Φεβρουάριο, η ΕΤΕ παίρνει όλες τις... αποδόσεις αυτόν τον μήνα, ενώ η Πειραιώς μετρά τη μεγαλύτερη διόρθωση.

Οι ρευστοποιήσεις, που έχουν ξεκινήσει κυρίως από τον τραπεζικό κλάδο, διαχέονται στην πλειονότητα των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης καθώς στην αγορά συζητιούνται τόσο το κυβερνητικό «αλαλούμ» με τις ιδιωτικοποιήσεις και τα κόκκινα δάνεια όσο κι η «επίθεση» Μηλιού κατά Βαρουφάκη.

Περιστατικά που δεν είναι δυνατόν να περνούν απαρατήρητα από την αγορά, πόσο δε μάλλον σε μία εξαιρετικά δυσχερή συγκυρία, την ώρα που η Αθήνα ασφυκτιά για ρευστό και ακολουθεί περίοδος φωτιά μέχρι τον Ιούνιο.

Τουλάχιστον δεν είναι σε ανάλογο μήκος κύματος τα νεότερα που έρχονται από το εξωτερικό με το πρώτο ισχυρό γερμανικό «ναι» στην ελληνική συμφωνία. Συνεπώς η αυριανή διαδικασία ψήφισης από τη γερμανική βουλή αποκτά διαδικαστικό χαρακτήρα καθώς συμφωνούν στην πλειονότητά τους οι βουλευτές των δύο μεγαλύτερων κομμάτων CDU-SPD.

Αύριο Παρασκευή ολοκληρώνεται χρηματιστηριακά ο Φεβρουάριος που συνολικά και παρά τη χθεσινή και τη σημερινή διόρθωση θα κλείσει με σημαντικά κέρδη. Ενδεικτικά για τον Γενικό Δείκτη παρά τη διεύρυνση των απωλειών, πριν από λίγο στο 2%, η απόδοση διαμορφώνεται στο 10,85% από την αρχή του μήνα. Οπως σημείωναν χρηματιστηριακοί παράγοντες υπό προϋποθέσεις η διήμερη διόρθωση μπορεί και να διευκολύνει πολλούς βραχυπρόθεσμους που και τον μήνα θα κλείσουν θετικά και τη δυνατότητα να ξεκινήσουν τον Μάρτιο από χαμηλότερες τιμές θα έχουν.

Αλλωστε τεχνικά για τον Γενικό Δείκτη όλη η τελευταία κίνησή του (από τις 708 έως τις 945 μονάδες) δικαιολογεί περιθώριο διόρθωσης μέχρι τα επίπεδα των 865-850 μονάδων.

Σταθερές οι ρευστοποιήσεις και σήμερα στις τράπεζες, με τον κλαδικό δείκτη έως τις 800 μονάδες, με πωλητές σε Πειραιώς, Eurobank αλλά και σε Εθνική, Alpha Bank. Για τον Τραπεζικό Δείκτη ο απολογισμός Φεβρουαρίου είναι οριακά αρνητικός, μετά και το σημερινό -4,25% ενώ επιμέρους για τις μετοχές μόνη κερδισμένη βγαίνει της Εθνικής.

Εως το 1,40 ευρώ συνεχίστηκε νωρίτερα η υποχώρησή της που όμως μετρά θετική απόδοση 13,39% από την αρχή του μήνα. Αντιθέτως μήνας-εφιάλτης για την Πειραιώς καθώς με απώλειες 23,75% είναι μακριά από την Alpha Bank (-3,16%) αλλά και τη Eurobank που στο 0,153 ευρώ σημειώνει απώλειες 1,29% τον Φεβρουάριο.

Ωστόσο η διήμερη σημαντική υποχώρηση των τραπεζικών μετοχών επιφέρει εκ νέου ανακατατάξεις στην αποτίμηση των εισηγμένων με την ΕΤΕ να οπισθοχωρεί στην τρίτη θέση με 5,017 δισ. ευρώ έναντι 5,043 της Alpha Bank και 5,712 δισ. ευρώ της CC/HBC που ξανά περνά στην πρώτη θέση του σχετικού πίνακα. Γίνεται σαφές το πόσο εύκολα μέσα σε 1-2 συνεδριάσεις μπορεί να... εξατμιστεί χρηματιστηριακή αξία από έναν όμιλο λ.χ. όπως η ΕΤΕ και από τα 5,8 να περιορισθεί στα 5 δισ. ευρώ. Δείγμα και αυτό της αυξημένης μεταβλητότητας που έχει πλέον το Χ.Α. και όπως όλα δείχνουν θα έχει συνέχεια τους επόμενους 3-4 μήνες.

Στην τέταρτη θέση με 4,332 δισ. ευρώ έχει ανέβει ο ΟΤΕ, που νωρίτερα ανακοίνωσε κέρδη αυξημένα κατά 30% και διανομή μερίσματος για πρώτη φορά από το 2011. Μεγάλοι ευνοημένοι από την απόφαση της διοίκησης να προχωρήσει στη διανομή 0,08 ευρώ/μτχ. ο βασικός μέτοχος Deutsche Telekom αλλά και το δημόσιο ταμείο.

Με εβδομαδιαία απόδοση 20% η μετοχή του ΟΤΕ επιβεβαιώνει όσους έβλεπαν κίνηση προεξόφλησης με αφορμή και το μέρισμα, ενώ στο εύρος των 8,82-9,14 ευρώ πραγματοποιούνται σημαντικές συναλλαγές για λογαριασμό και ξένων χαρτοφυλακίων.

Ο ΟΤΕ και η CC/HBC είναι σχεδόν οι μόνες από τις 25 μετοχές του δείκτη με αγοραστές σε ανώτερες τιμές και θετικό πρόσημο, ενώ λίγο μετά τις 11.30 προστέθηκε και η Jumbo. Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν πως κίνηση προεξόφλησης ανάλογη με του ΟΤΕ (με αφορμή τα αποτελέσματα) επιχειρείται και στη μετοχή της Jumbo, που ανακοινώνει το 6μηνό της.

Με θετικό πρόσημο και αποτίμηση 1,428 δισ. ευρώ η Jumbo καταλαμβάνει τη 12η θέση του σχετικού πίνακα αποτιμήσεων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v