Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτωτικό ξεκίνημα στο Χρηματιστήριο

Απώλειες στην αρχή της συνεδρίασης για το ΧΑ. Οι τράπεζες αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο και σήμερα, στον απόηχο των χθεσινών θετικών δηλώσεων Ντράγκι, που έδωσαν ώθηση στον κλάδο. Πώς κινούνται τα ισχυρά ξένα χαρτοφυλάκια. Η εικόνα στα παράγωγα.

Βροχή οι προειδοποιήσεις από τον Μ. Ντράγκι εχθές κι όμως στο Χ.Α. υπερίσχυσαν τα «ισχυρά χέρια» που επιμένουν να προεξοφλούν την εμφάνιση ενός... από μηχανής Θεού εν όψει του Eurogroup της Δευτέρας.

Η ΕΚΤ κλείνει τη στρόφιγγα της ρευστότητας με στόχο την άμεση συμμόρφωση της Αθήνας, κι η Αναστασία Παπαϊωάννου σημειώνει πως καμία πρωτοβουλία και κανένα περιθώριο κινήσεων με στόχο την άντληση ρευστότητας από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, για την κάλυψη των αναγκών του Δημοσίου, δεν αφήνουν οι πιστωτές στην ελληνική πλευρά.

Στεγνή η ΕΚΤ προς την Αθήνα, τη στιγμή που ο κεντρικός τραπεζίτης κήρυξε και τυπικά την ιστορική για τα δεδομένα της Ε.Ε. υλοποίηση ενός προγράμματος που συμβάλλει στη συρρίκνωση των ελλειμμάτων χωρών μεγαλύτερων και προβληματικότερων απ΄ ό,τι η δική μας. Αναφέρομαι στην περίπτωση του... Γάλλου ασθενή, αλλά δεν είναι της παρούσης να πολιτικολογήσουμε για τη στάση της ΕΚΤ και τη σκοπιμότητα της τακτικής Μ. Ντράγκι.

Αυτό που μας ενδιαφέρει κατ΄ αρχάς είναι η εικόνα της αγοράς, μετά τη χθεσινή ανάσα με αιχμή τις τράπεζες καθώς ο κλαδικός δείκτης αντέδρασε 6,31% στις 713,76 μονάδες με συναλλαγές περίπου 37 εκατ. ευρώ. Γεγονός πως ο υψηλότερος τζίρος πραγματοποιήθηκε στη μετοχή της Eurobank με 18,437 εκατ. ευρώ, όταν στη δεύτερη Εθνική άλλαξαν χέρια 9,913 εκατ. ευρώ.

Γεγονός το ότι όχι μόνο ο Τραπεζικός Δείκτης κράτησε σε κλείσιμο τις σημαντικές 680 μονάδες, όπως επανειλημμένα σημειώνουμε τις δύο τελευταίες ημέρες, αλλά και ότι στη μετοχή της Εθνικής οι αγοραστές την «έκλεισαν» πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας στο 1,34 ευρώ.

Γεγονός πως στον τραπεζικό κλάδο μάλλον ολοκληρώθηκε -ή ολοκληρώνεται σύντομα- η έξοδος ισχυρών ξένων χαρτοφυλακίων (κυρίως του Capital, όπως είναι ήδη γνωστό στην αγορά) με ισχυρούς αγοραστές να απορροφούν την προσφορά στη διάρκεια της υποχώρησης κυρίως της Eurobank και δευτερευόντως της Πειραιώς.

Το τι και πώς συγκεκριμένα «ισχυρά χέρια» προσβλέπουν με αφετηρία τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών την Δευτέρα θα φανεί σύντομα και θα αποτυπωθεί από Τρίτη - Τετάρτη. Οι ενδείξεις πάντως για τη σημερινή συνεδρίαση είναι θετικές.

Ποιο είναι το momentum για την αγορά όσο αντέχουν οι 850 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη αναλύει ο Γιώργος Α. Σαββάκης, ενώ ο Χρήστος Κίτσιος αναφέρεται στο... καυτό παρασκήνιο με την πώληση της Finansbank και τη στάση του ΤΧΣ.

Επιπλέον ο Γιώργος Α. Σαββάκης εστιάζοντας στην ομιλία του κεντρικού τραπεζίτη Mario Draghi διακρίνει πολλά σημεία με ελληνικό ενδιαφέρον, αλλά δύο είναι εκείνα που έχουν σημασία: α) η Ελλάδα ξέρει τι πρέπει να κάνει για να αρχίσει η ΕΚΤ και πάλι να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εχέγγυα από τις ελληνικές τράπεζες για την παροχή ρευστότητας και β) οι ελληνικές τράπεζες είναι φερέγγυες. Το τελευταίο αποτελεί, κατά την εκτίμηση ανθρώπων της αγοράς, ικανό λόγο για τη χθεσινή κόντρα κίνηση συνολικά του τραπεζικού κλάδου.

Και μάλιστα με συγκριτικά αυξημένο τζίρο, σε σχέση με τον συνολικό. Γεγονός που αποτυπώθηκε άλλωστε στην κίνηση τόσο των warrants όσο και των συμβολαίων στο ΧΠΑ.

Στα παράγωγα ειδικότερα, οριακά χαμηλότερα επίπεδα οι ανοιχτές θέσεις, για τον πρώτο μήνα, στα 38.588 συμβόλαια. Το συμβόλαιο του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 6.355, 6.158 για τον Μάρτιο, 197 για τον Απρίλιο και 0 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 254,5) κινήθηκε μεταξύ 246 και 255,75 μονάδων, διατηρώντας την υπάρχουσα υπερτίμηση στο 0,15%.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v