Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ξεκίνημα «στο κόκκινο» για τον Γενικό Δείκτη

Σε κλοιό πιέσεων η αγορά από το ξεκίνημα, με τον ΓΔ να υποχωρεί προς τις 755 μονάδες. Αβεβαιότητα για την «επόμενη μέρα» εν μέσω αντικρουόμενων δηλώσεων και απειλών. Τα όρια για τις τράπεζες και τα blue chips. Το μήνυμα από τα παράγωγα πριν το triple witching.

Σε παγίδα χρέους η Ελλάδα, πολεμικό κλίμα λίγο πριν από τις κρίσιμες συναντήσεις και την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Βερολίνο, με την Αθήνα να ζητά επανεκκίνηση στη συμφωνία του Eurogroup.

Σε ανάλογο κλοιό (και) το Χ.Α., που εχθές έκλεισε στις 769,77 μονάδες, έχοντας αντιδράσει έως τις 788,36.

Από την Ουάσιγκτον μέχρι τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο το διεθνές σύστημα έχει εστιάσει στο ελληνικό πρόβλημα, πιέζοντας ασφυκτικά για μία λύση που προφανώς θα είναι ετεροβαρής για την ελληνική πλευρά εάν και εφόσον γίνει αποδεκτή. Ελάχιστα βέβαια τα περιθώρια ελιγμών της κυβέρνησης, ενώ ο επικεφαλής του Eurogroup (εκτός όλων των άλλων) επισείει απειλές... Κύπρου λίγες μέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής.

Στις ξένες αγορές διχασμένη η Wall εν όψει Fed, στη Φρανκφούρτη ο DAX διόρθωσε εχθές στις 11.980 μονάδες (-1,54%), στο Παρίσι ο CAC 40 κατά 0,64% στις 5.028 μονάδες, ενώ το ευρώ παραμένει στα χαμηλά του 1,0573-1,0652 δολαρίου.

Σε νευρική αναμονή εύλογα (και) το Χ.Α., με τις τράπεζες να αντιδρούν, την τριάδα ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ να υπεραποδίδει και με τους αγοραστές να λαμβάνουν θέσεις σε μετοχές-σηματωρούς... Ενδεικτική η θετική εικόνα για τις μετοχές των Μυτιληναίου, Motor Oil, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, Αεροπορίας Αιγαίου, ΜΕΤΚΑ με ικανοποιητικές συναλλαγές.

Για τις τράπεζες σημαντική ένδειξη το κλείσιμο του κλαδικού δείκτη στις 580-585 μονάδες, το κλείσιμο της Πειραιώς πάνω από το 0,36 ευρώ, στο 0,365 (σχετική αναφορά για τη σημασία αυτής της κίνησης στον χθεσινό Εκηβόλο). Επιπρόσθετα αρκούντως ικανοποιητική η συμπεριφορά μετοχών όπως Frigoglass και Τιτάν (επίσης έχουν ανέβει στη στήλη), δικαιώνοντας και την τεχνική προσέγγιση όσων παρακολουθούν συγκεκριμένους τίτλους κι εισηγμένες.

Να συμπληρώσουμε ότι το ADR της ΕΤΕ στο NYSE ενισχύθηκε κι άλλο στο 1,30 δολάριο (0,78%), με διακύμανση στο εύρος του 1,28-1,32 δολαρίου, θυμίζοντας πως σε διάστημα 52 εβδομάδων το δικαίωμα έχει χαμηλή τιμή 0,98 δολάριο και υψηλή στα 5,83 δολάρια!

Την ίδια περίοδο, όπως αναφέρει η Αναστασία Παπαϊωάννου, τα τεχνικά κλιμάκια «ξεσκόνισαν» τις ελληνικές τράπεζες εστιάζοντας σε καταθέσεις, ρευστότητα, επισφάλειες και ανοίγματα, δηλαδή ακριβώς σε όσα έχουν φέρει χρηματιστηριακά τον κλάδο στα ιστορικά του ελάχιστα.

Δεν έπεισε τους επενδυτές η πολιτική διαπραγμάτευση, σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος, ωστόσο όπως εκτιμούσε η επικείμενη συνάντηση Μέρκελ - Τσίπρα θα μπορούσε να φέρει ανακωχή πωλήσεων δίνοντας τη δυνατότητα να αγοραστεί χρόνος.

Σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη (Fast Finance) οι 226 μονάδες είναι η κοντινότερη στήριξη για τον FT 25, ενώ ζητούμενη είναι η μη καθοδική διάσπαση των 220 μονάδων. Η αγορά δείχνει να ψάχνει την αφορμή ή την προσδοκία για να αντιδράσει, προεξοφλώντας πως επισπεύδεται η... κάποιας μορφής συμφωνίας, παρ' όλα αυτά δημοσιεύματα ξένων ΜΜΕ και επιθετικές δηλώσεις αξιωματούχων από την πλευρά των δανειστών λειτουργούν σαν τροχοπέδη στην ψυχολογία και στην τάση.

Μεθαύριο έχουμε το πρώτο triple witching για το 2015, και για αυτό χρήσιμη είναι μία... ματιά στα παράγωγα. Μειώθηκαν σημαντικά οι ανοιχτές θέσεις, για τον πρώτο μήνα, στα 26.903 συμβόλαια.

Το συμβόλαιο του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 59.234, 31.100 για τον Μάρτιο, 28.120 για τον Απρίλιο, 14 για τον Μάιο και 0 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 230,75) κινήθηκε μεταξύ των 226 και των 232,75 μονάδων και αιφνιδιαζόμενο από τις τελικές δημοπρασίες στη spot αγορά αύξησε την υπερτίμηση στο 1,30%.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (11.207 ΔΕΗ, 7.016 ΟΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.581), ΔΕΗ (2.279), Alpha Bank (15.938), Εθνική (17.999), Πειραιώς (50.177), Eurobank (52.436), ΟΠΑΠ (929), Μυτιληναίο (1.556), MIG (7.684), Jumbo (390), ΓΕΚ (552), ΕΧΑΕ (1.155), Ελλ. Πετρέλαια (4.536), ΜΕΤΚΑ (118), ΣΙΔΕΝΟΡ (267), Frigoglass (337), Motor Oil (208), Σωλ. Κορίνθου (238).

Σύμφωνα με τη Solidus ΑΕΠΕΥ τα premium των ΣΜΕ του FTSE 25 Μαρτίου κυμάνθηκαν στα επίπεδα του 0,46% και κυμάνθηκαν μεταξύ των 226 και των 232,75 μονάδων.

Από τεχνική πλευρά, όπως σημειώνεται από την ομάδα ανάλυσης The Trader's Diary, οι αγοραστές -μετά από τόσες διαψεύσεις των προσδοκιών τους- δεν τόλμησαν να προεξοφλήσουν θετικά τις επικείμενες, ιστορικές(;) συναντήσεις κορυφής. Ανέκρουσαν πρύμναν ενώπιον της πρώτης ασθενούς αντίστασης της κατερχόμενης γραμμής τάσης R1, με αποτέλεσμα το κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας ν' απογοητεύσει ακόμα και τους τελευταίους εναπομείναντες αισιόδοξους.

Οι 759 μονάδες ενδέχεται να δοκιμαστούν ξανά κατά τις επόμενες συνεδριάσεις, όμως δύσκολα θα παραβιαστούν, αν δεν προκύψει κάποια ιδιαίτερα αρνητική είδηση. Το πιθανότερο σενάριο είναι ο δείκτης να κινηθεί πλευρικά, με κατακόρυφη μείωση της μεταβλητότητας και του τζίρου, εν αναμονή των αποτελεσμάτων της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με τους Γιούνκερ, Μέρκελ, Ολάντ και Ντράγκι στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., την προσεχή Πέμπτη, αλλά και εκείνης με την Α. Μέρκελ της προσεχούς Δευτέρας.

Εν τέλει θεωρείται μάλλον σκόπιμο οι βραχυπρόθεσμοι short να διατηρήσουν τις θέσεις τους για όσο διάστημα ο δείκτης παραμένει χαμηλότερα του υψηλού των 788 ή έστω της αντίστασης των 799 μονάδων.

Θεωρείται επίσης, σύμφωνα με τον Βασίλη Μαρκάκη, σκόπιμο οι βραχυπρόθεσμοι long να διατηρήσουν τις θέσεις τους για όσο διάστημα ο δείκτης παραμένει πάνω από τις 759 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v