Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Με… νέα κόλπα συνεχίστηκε η ανοδική αντίδραση

Ποιες μετοχές πήραν τη σκυτάλη στην ανοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη ως τις παρυφές των 800 μονάδων. «Αυγάτισε» κατά 4 δισ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση σε τρεις συνεδριάσεις με κέρδη σχεδόν 10% για το ΓΔ και 21% για τις τράπεζες.

"Στο ίδιο έργο θεατές", ήταν όσοι παρακολούθησαν τις δύο πρώτες συνεδριάσει της χρηματιστηριακής εβδομάδας, με τους εν δυνάμει αγοραστές να ακολουθούν την ίδια πετυχημένη "συνταγή", που θέλει πρώτα να απορροφάται η όποια προσφορά και μετά οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. να κλείνουν κοντά στα υψηλά ημέρας.

Η σημαντική διαφοροποίηση από την χθεσινή συνεδρίαση, ήταν ο αξιοσημείωτα χαμηλότερος τζίρος και η εμφανής μετατόπιση του αγοραστικού ενδιαφέροντος, εκτός Τραπεζικού ταμπλώ και πιο συγκεκριμένα στις περισσότερες από τις υπόλοιπες Δεικτοβαρείς μετοχές, αλλά και σε λίγους τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, όπου υπάρχουν, ακόμα, "ενδιαφερόμενες δυνάμεις".

Με τις Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές "κουρασμένες", πλην Eurobank (+7,29%), ο υπόλοιπος μη Τραπεζικός 25αρη ανέλαβε να οδηγήσει ψηλότερα τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., με επικεφαλής τους δεη (+10%) και Jumbo (+8,39%). Με κέρδη μεγαλύτερα του 6% ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή και Folli Follie Group και με κέρδη μεγαλύτερα των πέντε ποσοστιαίων μονάδων οι Αεροπορία Αιγαίου, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ελ. Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, Viohalco, Motor Oil.

Δύο τα "κόκκινα σημάδια" στο ταμπλώ του FTSE25 και πιο συγκεκριμένα οι Grivalia (-2,51%) και Μέτκα (-0,23%).

Τεχνικά, η εικόνα παραμένει λίαν καλή, καθώς οι δύο τελευταίες συνεδριάσεις έδωσαν "λευκά κεριά" και αν συνυπολογιστεί ότι ο Γενικός Δείκτης έκλεισε και το "gap" στις 769 μονάδες και άφησε πίσω του και την πρώτη αντίσταση στις 780 μονάδες, τότε η επόμενη μεγάλη "μάχη" θα δοθεί στο ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων, ανοδική υπέρβαση του οποίου θα δημιουργήσει τις τεχνικές προϋποθέσεις για κίνηση προς τις 850 μονάδες.

Στην περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, η ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 233 μονάδων, έδωσε ένα πρώτο αγοραστικό σήμα και προϋποθέσεις κίνησης προς τις 242 μονάδες.
Πρώτη στήριξη στις 229 μονάδες, δεύτερη και κυριότερη στην ζώνη 225 - 220, ενώ καθοδική κίνηση χαμηλότερα των 214 μονάδων, απαιτεί κινήσεις "stop loss" από τους "long".

Με "τσιμπημένες" συναλλαγές ακολούθησαν την κίνηση της "spot" Αγοράς όσοι συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται στην Αγορά Παραγώγων, χωρίς να πάρουν ιδιαίτερες πρωτοβουλίες, ενώ συγκρατημένα αισιόδοξα μηνύματα συνεχίζουν να έρχονται από την Αγορά ομολόγων, καθώς και σήμερα συνεχίστηκε η αποκλιμάκωση των αποδόσεων για τους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους, ιδιαίτερα στις κοντινές λήξεις: 10ετες (10,68%), 5ετες (15,1%) και 3ετες (18,95%).

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις διεθνών αναλυτών, η συνάντηση Μέρκελ - Τσίπρα μπορεί να μην έβγαλε κάποια είδηση, όπως και αναμενόταν, όμως άφησε όλα τα "παράθυρα ανοιχτά" και "την μπάλα στην Ελληνική πλευρά".

Η "ερώτηση του εκατομμυρίου" για την Ελληνική Κυβέρνηση είναι "ποια μέτρα θα επιλέξει που θα μπορέσουν να πείσουν τους τεχνοκράτες των Βρυξελλών και ταυτόχρονα θα είναι 'εύπεπτα' για ην 'εσωκομματική Αντιπολίτευση" και σχετικά 'εύηχα' για το κομματικό ακροατήριο";

Από την άλλη, με διαδικασία κατεπείγοντος προώθησε ο επικεφαλής του Eurogroup το αίτημα της Αθήνας να επιστραφεί ποσό 1,2 δισ. ευρώ από το "μαξιλάρι" του ΤΧΣ, ζητώντας να εξεταστεί το αίτημα από EWG και EFSF. Παράλληλα, πηγές από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι έχουν κινηθεί όλες οι διαδικασίες για να βρεθεί χρηματοδότηση για την Ελλάδα που να καλύπτει το διάστημα έως τα τέλη Απριλίου. Σύμφωνα με Κοινοτικό Αξιωματούχο προγραμματίζεται για αύριο έκτακτη τηλεδιάσκεψη του EuroWorkingGroup με θέμα τις συζητήσεις Ελληνικής Κυβέρνησης και Θεσμών στην Αθήνα.

"Τα Κρατικά Ταμεία θα στερέψουν ως τις 20 Απριλίου αν η Ελλάδα δεν λάβει νέα χρηματοδοτική βοήθεια από τους πιστωτές της", δήλωσε καλά πληροφορημένη πηγή στο πρακτορείο Reuters. Ειδικότερα η Ελληνική Κυβέρνηση ελπίζει ότι αν οι Υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης εγκρίνουν την τελευταία λίστα μεταρρυθμίσεων τότε θα δώσουν το 'πράσινο φώς' για την επιστροφή 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη της ΕΚΤ από Ελληνικά ομόλογα. H Κυβέρνηση αναμένει επίσης να λάβει περίπου 1,2 δισ. ευρώ από τους πόρους που έχουν απομείνει στο ΤΧΣ, τους οποίους πήρε τον περασμένο μήνα η Ευρωζώνη", πρόσθεσε η πηγή.

Την λίστα των μεταρρυθμίσεων και την αντίδραση του Eurogroup περιμένει και η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, προκειμένου να κινηθεί ψηλότερα, με καλύτερη ψυχολογία και ξεπερνώντας τις όποιες ενδοσυνεδριακές διορθώσεις, αλλά και την προσφορά όσων προχωρούν σε ρευστοποιήσεις καταγράφοντας σημαντικά βραχυπρόθεσμα κέρδη.

Πάντως αξίζει υποσημείωσης ότι οι σημερινοί αγοραστές δεν "φοβήθηκαν" τα σημαντικά κέρδη των τριών τελευταίων συνεδριάσεων, αλλά ούτε και την αυριανή αργία και συνέχισαν τις τοποθετήσεις, αλλά και τις αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων (στην λογική του ποια μετοχή έχει μείνει πίσω), μέχρι το τέλος της συνεδρίασης.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει αθροιστικά κέρδη 9,8% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών αθροιστικά κέρδη 21,72%, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. σημειώνει τριήμερη ενίσχυση, περίπου, 4 δισ ευρώ.

Το ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Στους επιμέρους τίτλους τα τριήμερα κέρδη για την Alpha Bank στο 24,64%, για την Εθνική στο 23,53% για την Eurobank στο 21,18% και για την ΔΕΗ στο 20,45%.

Σαφώς πιο "δυσκίνητη" η Πειραιώς με τριήμερα κέρδη 13,78%.

Σημαντικές οι αποδόσεις και για τα Τραπεζικά warrants. Ο παραστατικός τίτλος της Alpha Bank σημειώνει τριήμερα κέρδη 39,58%, της Εθνικής 30,81% και της Πειραιώς 18%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Με θετική "ψήφο εμπιστοσύνης" υποδέχθηκαν οι Αγορές το αποτέλεσμα της επταμερούς συνάντησης στις Βρυξέλλες αλλά και της πολύωρης συνάντησης Τσίπρα-Μέρκελ στο Βερολίνο, εκτιμά ο Δημήτρης Τζάνας.

Το Χρηματιστήριο κατέγραψε την 3η συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, ενώ αποκλιμάκωση σημειώνουν και οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων που κινούνται πάλι στη ζώνη του 11%, επίπεδο πάντως που δεν αντανακλά ακόμη εμπιστοσύνη για τις προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας.

Η "επιστράτευση", επομένως, της πολιτικής οδού για να υποβοηθηθεί η προσπάθεια αναζήτησης "κοινής γλώσσας" ανάμεσα στην Ελλάδα και τους Δανειστές της επικροτείται χωρίς ακρότητες αυτή τη φορά.

Ίσως, τελικά, αυτός ήταν ο μόνος τρόπος να ανανεωθεί η πεποίθηση ότι η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει στην Ευρωζώνη, γεγονός που πιθανολογεί έστω και με ποσοστό 50% ακόμη και ο George Soros, καθώς το "λιώσιμο των πάγων" στη σχέση με το Βερολίνο ήδη συντελέστηκε.

Ζητούμενο πλέον είναι να υποβληθεί το ταχύτερο λίστα μεταρρυθμίσεων προς έγκριση από το επόμενο Eurogroup. Που οφείλει να είναι κοστολογημένη και με σαφείς αναφορές στους τρόπους αύξησης των φορολογικών εσόδων και στις διαδικασίες των αποκρατικοποιήσεων.

Έτσι, διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις ανταπόκρισης των δανειστών στο κατεπείγον αίτημα άμεσης χρηματοδότησης, καθώς τα ταμιακά διαθέσιμα του Κράτους εξαντλούνται πλέον με ορατό τον κίνδυνο αδυναμίας αποπληρωμής δανειακών υποχρεώσεων, ή/και καταβολής των λοιπών υποχρεώσεων του προϋπολογισμού, όπως άλλωστε ομολογήθηκε δημόσια.

Παράλληλα, η ΕΚΤ πρέπει να χαλαρώσει τη στρόφιγγα μέσω της αύξησης του ορίου του ELA και μέσω της αύξησης του πλαφόν που επιτρέπεται να τοποθετηθούν σε έντοκα γραμμάτια.

Βασίμως πλέον, είναι πιθανό να υπάρξουν θετικές εξελίξεις τις επόμενες ημέρες διαμορφώνοντας βελτίωση στις ασφυκτικές συνθήκες ρευστότητας που επικρατούν στο Τραπεζικό Σύστημα, αλλά και γενικότερα στην Ελληνική Οικονομία.

Δεδομένου δε ότι η Ελληνική Οικονομία μοιάζει με τη "μικρή κάμαρα του Χότζα", όπου συνωστίζονταν άνθρωποι και ζώα και μόλις βγήκε ένα από αυτά υπήρξε σημαντική ανακούφιση, η χορήγηση ακόμη και ολίγων δισ ευρώ, θα διαμορφώσει άλλο κλίμα και την προσδοκία αλλαγής των δεδομένων μέσω της εδραίωσης της στροφής προς το ρεαλισμό στο Κυβερνητικό Επιτελείο.

Ωστόσο, η υποβολή δέσμης μεταρρυθμίσεων με προϋποθέσεις αποδοχής θα τεσταριστεί αυστηρά, προκειμένου η Ελληνική Οικονομία να αποκτήσει πρόσβαση σε νέες δεξαμενές κεφαλαίων, ώστε να αποχωρήσει οριστικά από το καθεστώς "οιονεί ασθενούς σε ΜΕΘ" (= Μονάδας Εντατικής Θεραπείας), όπου η άντληση ρευστότητας είναι αυστηρά περιορισμένη.

Να επανέλθει δηλαδή στις φυσιολογικές συνθήκες που έχουν σαν αποτέλεσμα την άντληση κεφαλαίων ακόμη και με αρνητικά επιτόκια για Χώρες που πρόσφατα εξήλθαν από το καθεστώς του μνημονίου (π.χ. Ιρλανδία), σαν αποτέλεσμα της εφαρμοζόμενης ποσοτικής χαλάρωσης.

Για το σκοπό αυτό θα χρειαστεί να διαμορφωθεί επαρκής συνοχή στο Κυβερνητικό Σχήμα, γεγονός που δύσκολα μπορεί να προεξοφληθεί στην παρούσα φάση.

Έτσι και σύμφωνα με την άποψη του συμβούλου επενδύσεων της TecGroup, παραμένει χαμηλά ο πήχης των προσδοκιών για την πορεία του Γενικού Δείκτη, με στόχο την περιοχή των 800-850 μονάδων για τις επόμενες ημέρες, τουλάχιστον στο αισιόδοξο σενάριο βραχυχρόνιων εξελίξεων.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά κέρδη και μικρές ημερήσιες διαφορές ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, θετικό κλίμα στην Ευρώπη, με ελεγχόμενα θετικές διαθέσεις ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street. Μικρά κέρδη για τα πολύτιμα μέταλλα, κινήσεις κατοχύρωσης κερδών για US Oil και ευρώ.

Ξεκινώντας από την Ασία, ο δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ στην Κίνα υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο 11 μηνών και διαμορφώθηκε στο 49,2 το Μάρτιο από 50,7 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές προέβλεπαν οριακή υποχώρηση στο 50,6, ενώ μετά τα παραπάνω στοιχεία ελπίζουν ότι η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας θα πιεστεί για νέα χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής και θα προχωρήσει και σε μείωση επιτοκίων.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη, ο συνολικός δείκτης ΡΜΙ άγγιξε το 54,1 το Μάρτιο που είναι το υψηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2011. Τον προηγούμενο μήνα, ο δείκτης είχε διαμορφωθεί στο 53,3 το Φεβρουάριο και οι αναλυτές προέβλεπαν μικρή ανάκαμψη στο 53,6.

Σημαντικές πιέσεις δέχεται η μετοχή της Lufthansa μετά την συντριβή του επιβατικού αεροπλάνου της Γερμανικής εταιρείας, χαμηλού κόστους, "Germanwings", θυγατρικής της Lufthansa.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν τον Φεβρουάριο για πρώτη φορά τους τελευταίους τέσσερις μήνες. Το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε 0,2%.Η άνοδος αυτή ήταν αντίστοιχη με τις προβλέψεις των αναλυτών του "Marketwatch".

Οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών αυξήθηκαν κατά 7,8% το Φεβρουάριο στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 539.000, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά ετών. Είναι η πρώτη φορά από το 2008 που οι πωλήσεις το δωδεκάμηνο είναι πάνω από το επίπεδο των 500.000 για δύο συνεχόμενους μήνες. Οι οικονομολόγοι του "Marketwatch" προέβλεπαν ότι οι πωλήσεις θα διαμορφωθούν στις 455.000.

Επιστροφή στο ΧΑ

Οι πιθανότητες η Ελλάδα να φύγει από την Ευρωζώνη είναι τώρα στο 50-50, σύμφωνα με τον George Soros.

Σε μείωση της τιμής-στόχου για την μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων στα 5,8 ευρώ ανά μετοχή, από τα 7,1 ευρώ προηγουμένως, προχώρησε η Societe Generale, διατηρώντας αμετάβλητη τη σύσταση "buy".

Η πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα επιδείνωσε το δ' τρίμηνο του 2014 τις επιδόσεις των Ελληνικών εισηγμένων Επιχειρήσεων που σχετίζονται με τα Καταναλωτικά Προϊόντα, ωστόσο το α' τρίμηνο του 2015 διαφαίνεται κάποια βελτίωση των τάσεων, σύμφωνα με έκθεση της Eurobank για τα G.RE.CO (Greek Gaming, Retail,Consumer).

Η ΑΧΕ εστιάζει την ανάλυση της στους Coca Cola Hellenic (δίνει σύσταση "sell" με τιμή-στόχο 13 ευρώ), ΟΠΑΠ ("buy" με τιμή 12,90 ευρώ), Folli Follie Group "σύσταση "hold" με τιμή στόχο 30,60 ευρώ", Jumbo (σύσταση "buy" με τιμή 13,30 ευρώ), Intralot (σύσταση "hold" με τιμή στόχο 1,65 ευρώ) και Fourlis (σύσταση "hold" με τιμή 4,70 ευρώ ανά μετοχή).

Ένα ακόμη ισχυρό τρίμηνο από τον ΟΠΑΠ αναμένει η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος, σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση "accumulate" με τιμή-στόχο στα 10 ευρώ για τη μετοχή του Οργανισμού. Ειδικότερα για το Q4, η χρηματιστηριακή προβλέπει αύξηση των εσόδων κατά 17% σε ετήσια βάση, στα 1,25 δισ. ευρώ, καθώς αναμένεται όφελος τόσο από τα συνεχόμενα τζακ ποτ στο "Τζόκερ" όσο και από την κυκλοφορία νέων παιχνιδιών (Σκρατς). Τα κέρδη του Οργανισμού αναμένεται να ανέλθουν στα 62,2 εκατ. ευρώ και στα 181,1 εκατ. ευρώ για το σύνολο της χρήσης. Σε συγκρίσιμη βάση, αναμένεται να διαμορφωθούν στα 210 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 26,5% σε ετήσια βάση. Στο μέτωπο του μερίσματος, η χρηματιστηριακή προβλέπει τη διανομή 0,56 ευρώ ανά μετοχή. Δεδομένου ότι η εταιρρία έχει ήδη διανείμει ενδιάμεσο μέρισμα 0,23 ευρώ, αναμένεται να διανείμει 0,33 ευρώ ανά μετοχή. Ο ανακοινώνει αποτελέσματα στις 30 Μαρτίου.

Η Εθνική Τρ. παραμένει κορυφαία επιλογή της Deutsche Bank, παρότι τα αποτελέσματα δ΄ τριμήνου ήταν χαμηλότερα του αναμενόμενου, διατηρώντας αμετάβλητη την τιμή-στόχο των 2 ευρώ ανά μετοχή και τη σύσταση "buy". Σύμφωνα με την Deutsche, η Εθνική διαθέτει ένα "ανώτερο προφίλ" ρευστότητας σε σχέση με τις άλλες Ελληνικές Τράπεζες, ενώ η επερχόμενη συναλλαγή της Finansbank εκτιμάται ότι θα τονίσει το discount έναντι των άλλων Τραπεζών με το οποίο διαπραγματεύονται οι δραστηριότητές της στην Ελλάδα.

Η Goldman Sachs, από την πλευρά της, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Εθνική, για το δ' τρίμηνο, σημειώνει πως ήταν χαμηλότερα των εκτιμήσεων, κυρίως λόγω έκτακτων στοιχείων. Αντιθέτως, τα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια υπερέβησαν τις εκτιμήσεις.

Σε αποτίμηση των αποτελεσμάτων δ' τριμήνου των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών προχώρησε η Euroxx, σε έκθεσή της, στην οποία διατηρεί σύσταση "overweight" για τον κλάδο.

Σε επαναλαμβανόμενη βάση, οι Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς παρέμειναν ζημιογόνες το Q4 ενώ και η Εθνική γύρισε σε ζημιές μετά από 8 συνεχόμενα τρίμηνα κερδοφορίας.

Αυτό αντανακλά τις διευρυμένες ζημιές από συναλλαγές, τις εποχιακά υψηλές λειτουργικές δαπάνες και τις αυξημένες προβλέψεις για τα κόκκινα δάνεια.

Παράλληλα, σημειώνει ότι είναι συγκρατημένα αισιόδοξη ότι η Ελλάδα θα ολοκληρώσει επιτυχημένα την τρέχουσα αξιολόγησης και θα έλθει σε συμφωνία για νέο πρόγραμμα μετά τον Ιούνιο, κάτι που θα βοηθήσει τις Τράπεζες να επιστρέψουν σταδιακά στην ομαλότητα. Το μεγαλύτερο αρνητικό ρίσκο αφορά μια πιθανή νέα πολιτική αβεβαιότητα μετά τη λήξη της τετράμηνης παράτασης του προγράμματος.

Η χρηματιστηριακή δίνει τιμή-στόχο στα 0,7 ευρώ για την Πειραιώς, στα 2 ευρώ για την Εθνική, στο 0,15 ευρώ για τη Eurobank και στο 0,45 ευρώ για την Alpha.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, είναι κοινό μυστικό ότι οι περισσότεροι traders συνεχίζουν να παρακολουθούν τους τίτλους των Πειραιώς και Eurobank, λόγω και της "ταλαιπωρίας" από την πρόσφατη έξοδο από τον δείκτη Eurostoxx 600. Τεχνικά και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, αν συνεχιστεί το θετικό κλίμα, τα 0,4200 ευρώ (Πειραιώς) και 0,1130 ευρώ (Eurobank) είναι κοντινές αντιστάσεις ενώ σημαντικότερες είναι τα 0,4700 και 0,1400, αντίστοιχα.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 797,1 μονάδες (+3,99%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 795,45 (+3,78%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 794,57 μονάδες με κέρδη 3,78%.

Ο τζίρος, ο χαμηλότερος των τελευταίων 5 συνεδριάσεων περιορίστηκε στα 92,9 εκατ. από τα οποία τα 8,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΑΛΦΑ, ΜΠΕΛΑ, ΓΡΙΒ, ΕΧΑΕ, ΣΑΡ, μεταβιβάστηκε το 1,15% της εισηγμένης στην τιμή των 7,43 ευρώ. Η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε μέσω τριών πακέτων 301.781, 50.000 και 50.000 τεμαχίων αντίστοιχα).

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 88 ανοδικές μετοχές, έναντι 32 πτωτικών, ενώ 25 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 6%.

Χαμηλότερα του 25αρη, κέρδη και "αξιοπρεπείς" συναλλαγές συνδύασαν οι Kleeman (+8,24%), Ιντρακόμ (+6,49%) και Άβαξ (+5,21%).

Επιστρέφοντας στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, με "ΑΜΕΜ" (Αυτόματος Μηχανισμός Ελέγχου Μεταβλητότητας) ξεκίνησαν την συνεδρίαση οι Eurobank, Folli Follie Group, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ και ΕΧΑΕ.

Δεν ήλθαν σε επαφή με το "κόκκινο" οι ΕΥΡΩΒ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ, ΤΕΝΕΡΓ).
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΕΕ, Μυτιληναίος, ΟΤΕ και Τιτάνας.

--ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με κυριότερο χαρακτηριστικό την αύξηση του όγκου στο συμβόλαιο του δείκτη και την σημαντική μείωση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (72.174 συμβόλαια).

Σταθερές οι ανοιχτές θέσεις, για τον πρώτο μήνα (Απρίλιος), στα 38.621 συμβόλαια.

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 7.403, 7.351 για τον Απρίλιο, 51 για τον Μάιο και 1 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 238) κινήθηκε μεταξύ 230 και 239 μονάδων, γυρίζοντας σε υπερτίμηση 0,13%.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (561), ΔΕΗ (1.027), Alpha Bank (5.260), Εθνική (6.413), Πειραιώς (15.240), Eurobank (38.773), ΟΠΑΠ (423), Μυτιληναίο (706), MIG (1.189), Jumbo (291), ΓΕΚ (512), ΕΧΑΕ (272), Folli Follie Group (119), ΕΥΔΑΠ (116), Ελ. Πετρέλαια (472), Μέτκα (185), Τιτάνα (111).

Να σημειωθεί ότι τα αναγραφόμενα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών αφορούν όλους τους μήνες, ενώ ο πίνακας στο τέλος του σχολίου αναφέρεται μόνο στα συμβόλαια επί μετοχών του πρώτου μήνα.

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE Large Cap υποχώρησε στο 58%, με τους επενδυτές να στρέφονται περισσότερο στα δικαιώματα αγοράς (925 calls), έναντι των δικαιωμάτων πώλησης (81 puts).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank (45.909.942 τεμ.), Eurobank (102.499.072 τεμ.), Πειραιώς (30.976.111 τεμ.), Εθνική (2.087.934 τεμ.), ΟΠΑΠ (1.275.903 τεμ.).

Πηγή: Alpha Finance

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v