Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση για το ΧΑ στο ξεκίνημα

Απώλειες άνω του 2% καταγράφει το ΧΑ στην αρχή της συνεδρίασης. Στο 3ήμερο που προηγήθηκε σημειώθηκαν σημαντικές υπεραξίες, δεδομένο που οδηγεί στην κατοχύρωση θέσεων. Η διασπορά των κινήσεων σε μη τραπεζικές μετοχές ενδέχεται να λειτουργήσει σαν μαξιλάρι στις πωλήσεις.

Εν αναμονή της... λίστας (και) το Χ.Α., καθώς χρονικά και κεφαλαιακά περιθώρια έχουν στενέψει σε όρια ασφυξίας.

Οι ενέργειες των δανειστών, μια στο καρφί και μια στο πέταλο, όπως εύστοχα σημειώνει η Έλενα Λάσκαρη, επιβεβαιώνουν την ισχύ τους έναντι της ελληνικής πλευράς, την ώρα που για την κυβέρνηση έχει σημάνει η ώρα της αλήθειας με το εσωτερικό μέτωπο (του ΣΥΡΙΖΑ) να ανεβάζει τους τόνους.

Στο Χ.Α. κυρίως οι βραχυπρόθεσμοι ήταν αυτοί που επιχείρησαν να προεξοφλήσουν ανοδικά μία σειρά εξελίξεων που συντείνουν στην εκτίμηση πως η "λύση" είναι κοντά. Προεξόφληση που έδωσε πόντους στους αγοραστές, οι οποίοι με συντονισμένες ενέργειες αρχικά στις τράπεζες και την Τρίτη σε άλλες μετοχές του δείκτη ώθησαν την αγορά στις παρυφές των 800 μονάδων.

Στις πρώτες δύο συνεδριάσεις με στοχευμένες κινήσεις στις μετοχές του τραπεζικού κλάδου και με διάχυση του ενδιαφέροντος στην πλειονότητα των υπόλοιπων, στην τρίτη ανοδική συνεδρίαση. Με τον FT 25 στα όρια των 238 μονάδων, τις τράπεζες κοντά στις 640 μονάδες και με συναλλαγές αξίας περίπου 50 εκατ. ευρώ σε μη τραπεζικές μετοχές.

Εύγλωττα ο Θανάσης Σταυρόπουλος σημείωνε πως πλέον... η ερώτηση του εκατομμυρίου για την κυβέρνηση είναι ποια μέτρα θα επιλέξει που θα μπορέσουν να πείσουν τους τεχνοκράτες των Βρυξελλών και ταυτόχρονα θα είναι εύπεπτα για την εσωκομματική αντιπολίτευση και σχετικά εύηχα στο κομματικό ακροατήριο.

Προφανώς μέχρι τη Δευτέρα, το αργότερο Τρίτη, θα έχει κριθεί αυτή η πράξη του... δράματος, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.

Από τη μέχρι τώρα στάση ορισμένων "ισχυρών χεριών" η αγορά κλίνει προς το ενδεχόμενο της θετικής αποδοχής των μέτρων/προτάσεων της Αθήνας ούτως ώστε να ξεκλειδώνεται μία μικρή δόση ρευστότητας. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο το Χ.Α. θα μπορούσε να συνεχίσει προς τον επόμενο σημαντικό στόχο του των 840-850 μονάδων.

Ωστόσο στο τριήμερο που έχει προηγηθεί έχουν σημειωθεί σημαντικές υπεραξίες κάτι που προεξοφλείται πως θα οδηγήσει ορισμένους στην κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων θέσεων. Οι χθεσινές εξελίξεις (EWG, ECB κ.λπ.) και το διεθνές περιβάλλον συνηγορούν υπέρ του σεναρίου της υποχώρησης της αγοράς προς τις πρώτες βραχυπρόθεσμες στηρίξεις.

Η ευρύτερη περιοχή των 760 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη παραμένει αξιόπιστο σημείο αναφοράς κυρίως για όσους κινούνται σε ορίζοντα λίγων ημερών, ειδικότερα μέχρι και τη συνεδρίαση της Τρίτης 31 Μαρτίου, τελευταίας και χρηματιστηριακά ημέρας για τον μήνα και για το πρώτο τρίμηνο του 2015.

Από τις θέσεις που θα ρευστοποιηθούν και από την τακτική όσων παραμένουν αγοραστές/long προσβλέποντας σε αποδοχή των ελληνικών προτάσεων θα εξαρτηθεί η πορεία της αγοράς. Ή χαμηλότερα των 760 μονάδων (μέχρι και αύριο) ή από Δευτέρα για τις 850.

Η διασπορά των κινήσεων σε μη τραπεζικές μετοχές, στους τίτλους των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ ενδέχεται να λειτουργήσει σαν μαξιλάρι στις όποιες πωλήσεις γίνουν σήμερα, καθώς την Τρίτη τοποθετήθηκαν κεφάλαια στην ανοδική αντίδραση μετοχών-σηματωρών.

Ενδεικτική η περίπτωση των Μυτιληναίου, ΤΕΝΕΡΓ/ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Motor Oil, MIG, Jumbo, Viohalco, Αεροπορίας Αιγαίου, Τιτάν, FF Group.

Οπως εκτιμά ο Βασίλης Μαρκάκης (The Trader's Diary) οι διορθωτικές διαθέσεις στις ξένες αγορές και το αρνητικό (;) αποτέλεσμα της συζήτησης στο EWG επί του ελληνικού αιτήματος για την επιστροφή ποσού 1,2 δισ. ευρώ στο Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), θα γίνουν μάλλον οι αφορμές για κατοχύρωση των βραχυπρόθεσμων κερδών, κατά την αυριανή συνεδρίαση.

Όμως το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών θα εξακολουθήσει να παραμένει αυξημένο στις επόμενες συνεδριάσεις, εν αναμονή της λίστας των μεταρρυθμίσεων που θα ξεκλειδώσει την προκαταβολή της δόσης.

Εκτός απροόπτου, οι 860 μονάδες παραμένουν εφικτός στόχος.

Ανάλογη εικόνα αναμονής και στα παράγωγα, καθώς σύμφωνα με τη SOLIDUS ΑΕΠΕΥ τα discount των ΣΜΕ του FTSE 25 Απριλίου κυμάνθηκαν στο 0,19% και μεταξύ των 230 και των 239 μονάδων.
Oι συναλλαγές αυξήθηκαν στα 7403 συμβόλαια όσον αφορά τα ΣΜΕ του FTSE 25, ενώ οι ανοιχτές θέσεις αυξήθηκαν στα επίπεδα των 39.081 συμβολαίων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v