Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τραπεζική βουτιά με τζίρο περιπτέρου!

Διευρύνεται η πτώση του Χρηματιστηρίου με τον Γενικό Δείκτη στη ζώνη των 765 μονάδων. Απώλειες 10% για τον τραπεζικό δείκτη. Σε χαμηλά επίπεδα κινείται ο τζίρος. Προσπάθειες διαφοροποίησης από Jumbo, Aegean και ΟΛΠ.

Στα χαμηλά ημέρας, με τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 765 μονάδων (-3,4%), παραμένει κολλημένο το ΧΑ. Εκτός των τελευταίων εξελίξεων με αφορμή το EWG, τον EFSF (και την εμπλοκή με το 1,2 δισ. ευρώ του ΤΧΣ) βραχυπρόθεσμα θα πρέπει να συνεκτιμηθεί η αλλαγή κλίματος στις διεθνείς αγορές απόρροια του εμφυλίου στην Υεμένη που πυροδοτεί ράλι στις τιμές του πετρελαίου.

Στα ξένα χρηματιστήρια, μετά την καταγραφή ιστορικών και πολυετών υψηλών- κορυφών από τη Φρανκφούρτη, το Παρίσι, μέχρι το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη, έχει αρχίσει ένας γύρος υποχώρησης που εντείνεται από εχθές λόγω των ανησυχιών για ανάφλεξη στην πολύπαθη περιοχή της Μ. Ανατολής.

Σημαντική ενίσχυση για την τιμή του πετρελαίου, στο 1,10$ η σχέση ευρώ-δολαρίου, σημαντικές απώλειες για DAX, CAC 40 και FTSE 100 καθώς εκδηλώνονται ρευστοποιήσεις στους περισσότερους κλάδους. Κίνηση απόλυτα φυσιολογική για όσους έχουν αποκομίσει υψηλές αποδόσεις από τη φρενήρη άνοδο, που είχε προηγηθεί (μέχρι τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας).

Εως τις 12.219 μονάδες το ενδοσυνεδριακό υψηλό του DAX στη συνεδρίαση της Δευτέρας 16/3 με τον δείκτη να ακολουθεί διορθωτική πορεία.

Μάλιστα νωρίτερα διασπάσθηκε καθοδικά η κρίσιμη, βραχυπρόθεσμα, περιοχή των 11.800 μονάδων καθώς ο δείκτης με απώλειες 1,44% υποχωρούσε στις 11.694 μονάδες. Εξέλιξη που τεχνικά ενισχύει το ενδεχόμενο της περαιτέρω υποχώρησης του γερμανικού χρηματιστηρίου προς τις 11.500 μονάδες ενδεχόμενο στο οποίο αναφερθήκαμε στα σχόλια της Τρίτης.

Με τα ξένα χρηματιστήρια σε διόρθωση, με την Αθήνα να σπεύδει να παρουσιάσει έναν κατάλογο μέτρων/μεταρρυθμίσεων για να γίνουν δεκτός από τους δανειστές το Χ.Α. δεν θα μπορούσε να πάει κόντρα στην τάση. Αλλωστε μετά την 3ήμερη ανοδική αντίδραση (και τη χθεσινή αργία) η κατοχύρωση μέρους βραχυπρόθεσμων θέσεων ήταν ό,τι πιο συνετό για έναν παίκτη ο οποίος κερδίζει 6,90% σε μέτρηση Γενικού Δείκτη, την τελευταία εβδομάδα.

Ακόμη μεγαλύτερες οι αποδόσεις για κάποιον που είχε τοποθετηθεί εβδομαδιαία στον τραπεζικό κλάδο, στις μετοχές των 4 συστημικών ομίλων και στα warrants των Εθνικής, Πειραιώς και Alpha Bank.

Για παράδειγμα η μετοχή της ΕΤΕ που υποχωρεί έως 10,3% στο 1,14 ευρώ μετρά θετική απόδοση 11,76% σε διάστημα εβδομάδας. Εως το 0,30 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank επίσης με σημαντικές απώλειες σήμερα αλλά με κέρδη 16,07% σε διάστημα εβδομάδας. Με πτώση 17% έκλεισε η Πειραιώς.

Ο Τραπεζικός Δείκτης υποχώρησε έως τις 585 μονάδες με περιθώριο απωλειών μέχρι (το πολύ) τις 580. Προσώρας ο κλαδικός δείκτης υποχωρεί στο κανάλι των 610-580 χωρίς να έχει αλλάξει - ακόμη- η βραχυπρόθεσμη φορά του που παραμένει ανοδική.

Οι συναλλαγές μέτριες, σταδιακά μετά τις 12.00-12.30 μειώθηκαν αισθητά και πλέον διαμορφώνονται χαμηλότερα της συνεδρίασης της Τρίτης αλλά και του μέσου όρου των 3 ανοδικών συνεδριάσεων.

Μέχρι τις 13.30-13.35 η ροή συναλλαγών πωλήσεων/αγορών ήταν τέτοια που παρέπεμπε σε στάση αναμονής των περισσότερων, επιφυλακτικότητα εν όψει της Δευτέρας και με προσδοκίες για την τελευταία συνεδρίαση του μήνα, εάν προκύψει κάτι θετικό στις δύο τελευταίες ημέρες του Μαρτίου.

Μάλιστα χρηματιστηριακοί παράγοντες εμφανίζονταν επιφυλακτικοί όχι τόσο για το "ελληνικό πρόβλημα" εκτιμώντας πως θα εξευρεθεί λύση-διέξοδος όσο για την τροπή που έχει πάρει και πάλι η κατάσταση στις διεθνείς αγορές, με αφορμή την...Υεμένη.

Από αυτή την άποψη και δεδομένης της αρνητικής εικόνας που δείχνει, βραχυπρόθεσμα, ο DAX, αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον η σημερινή συνεδρίαση στην Wall Street. Οι ίδιοι παράγοντες εστιάζουν στον S&P 500, που θεωρείται και ο δείκτης διεθνής σηματωρός της στάσης που κρατούν τα πανίσχυρα "ξένα χέρια". Στις 2.061,05 μον. με απώλειες 1,46% εχθές βράδυ ο S&P.

Στα καθ΄ ημάς οι μέχρι τώρα χαμηλές συναλλαγές δεν δημιουργούν ανησυχία με μερίδα αναλυτών να θεωρεί πως όσο ο Γ.Δ. δεν χάνει τις 759 δεν ακυρώνεται η τάση που δημιουργήθηκε στο 3ήμερο 20-24/3. Θα δείξει, πάντως καθώς σε τέλος μήνα και κλείσιμο 3μήνου οδεύουν όλες οι διεθνείς αγορές (την Τρίτη 31/3) μετά από ένα θεαματικό ράλι των χρηματιστηριακών αξιών σε έναν από τους πιο προσοδοφόρους μήνες των τελευταίων ετών.

Στο Χ.Α. η διάθεση αναμονής αποτυπώνεται εκτός από τις συναλλαγές στην πληθώρα των πακέτων, προσυμφωνημένων πράξεων που έχουν γίνει, στις αγορές που συνεχίζονται στα χαμηλά ημέρας και στην εικόνα μετοχών-σηματωρών όπως Jumbo, MIG, Αεροπορία Αιγαίου.

Από τα χαμηλά ημέρας συναλλαγές στις μετοχές των ΕΧΑΕ, ΓΕΚ/Τέρνα, Μυτιληναίου, ΕΛΠΕ, ΜΕΤΚΑ κ.ά. με ανοιχτό πάντα το ενδεχόμενο η διόρθωση να διευρυνθεί έως τις 759 μονάδες.

Στις 13.50 η αξία των συναλλαγών στα 37 εκατ. ευρώ από τα οποία το περίπου 56% στις τράπεζες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v