Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτωτικό ξεκίνημα στο ΧΑ

Μικρές απώλειες καταγράφει το ΧΑ στην αρχή της συνεδρίασης. Το πρόβλημα για την αγορά είναι πως εκτός των εγγενών προβλημάτων και της αβεβαιότητας που επικρατεί στο εσωτερικό έχει επανακάμψει αρνητικά και ο "γεωπολιτικός παράγοντας". Κλειδί οι τράπεζες.

Βγαίνει ταμειακά ο Μάρτιος, με σημαντικές απώλειες το Χρηματιστήριο, καθώς ο Γενικός Δείκτης μετρά απώλειες 13,13% μετά και το χθεσινό "άδειασμα" προς τις 764 μονάδες.

Κι αν για την κυβέρνηση, το οικονομικό επιτελείο το άγος μεταφέρεται για τον Απρίλιο, όπως σημειώνουν η Ελενα Λάσκαρη και ο Φίλιππος Πανταζής στο ΧΑ μετά το... bank bang εύλογο ερώτημα είναι ποιο δυσμενές σενάριο προεξοφλείται με το χθεσινό 11,88% του Τραπεζικού Δείκτη.

Στο καναβάτσο ξανά ο κλάδος, όπως εύστοχα ανάφερε ο Θανάσης Σταυρόπουλος με τον δείκτη να έχει υποχωρήσει 24,91% σε μηνιαία μέτρηση, όταν για τον ft25 οι απώλειες είναι σχεδόν στο... μισό.

Οπως σημειώνεται σχετικά για την Αθήνα επόμενο κρίσιμο ορόσημο είναι αυτό της 8ης Απριλίου, όταν σύμφωνα με πληροφορίες ο ΟΔΔΗΧ προτίθεται να διενεργήσει δημοπρασία εντόκων για τη...μετακύλιση τίτλων που λήγουν στις 14 του μήνα.

Το ύψος τους φτάνει το 1,4 δισ. ευρώ. Το πρόβλημα; Ποσοστό κοντά στο 50% ή 700 εκατ. ευρώ είχαν καλυφθεί στην αντίστοιχη δημοπρασία από ξένους, οι οποίοι τώρα είναι «άφαντοι» και οι ελληνικές τράπεζες είναι νομικά δεσμευμένες από την ΕΚΤ να μην αυξήσουν την έκθεσή τους σε ελληνικό κρατικό χρέος.

Κουτσά στραβά, οι επόμενες ημέρες θα κυλήσουν. Είναι απολύτως σαφές, όμως, ότι αν δεν κλείσει εποικοδομητικά (με τρόπο δηλαδή που θα απελευθερώνει ποσά από τους εταίρους προς την Ελλάδα) αργά ή γρήγορα η χώρα θα βρεθεί σε ταμειακό αδιέξοδο.

Το πρόβλημα για το ΧΑ είναι πως εκτός των εγγενών προβλημάτων και της ρευστότητας, αβεβαιότητας που επικρατεί στο εσωτερικό στις διεθνείς αγορές έχει επανακάμψει αρνητικά ο "γεωπολιτικός παράγοντας" λόγω των επιδεινούμενων εξελίξεων με αφορμή την Υεμένη.

Οι συνέπειες εμφανείς σε αγορές, εμπορεύματα, συναλλαγματικές ισοτιμίες αλλά και στην επανάκαμψη των ανησυχιών ισχυρών ξένων κέντρων για τη συνέχεια. Τις τελευταίες ημέρες και αμέσως μετά την καταγραφή των "νέων ιστορικά υψηλών" για τον DAX στην Φραγκφούρτη εστιάζουμε στο ενδεχόμενο διόρθωσης του γερμανικού χρηματιστηρίου χαμηλότερα (αρχικά) των 11.800 μονάδων.

Στη χθεσινή συνεδρίαση "πύκνωσαν τα σύννεφα" πάνω από το μεγαλύτερο χρηματιστήριο της ηπειρωτικής Ευρώπης, καθώς ο DAX μπορεί μεν να "έκλεισε" στις 11.843,68 πλην όμως στην διάρκεια της ημέρας είχε υποχωρήσει έως τις 1.619,72 μονάδες.

Για τον DAX απαιτείται ακόμη ενεργότερη παρακολούθηση, όπως για τον S&P 500 στην Wall Street.

Στα δικά μας, όμως. Νέο δραματικό άδειασμα στον τραπεζικό κλάδο, που εάν πραγματοποιούνταν με περισσότερες συναλλαγές και πωλήσεις από συγκεκριμένα αμερικανικά χαρτοφυλάκια θα μας προβλημάτιζε ακόμη περισσότερο.

Με...βύθιση έως τις 560 μονάδες ο Τραπεζικός Δείκτης, βγαίνοντας εκτός του εύρους των 630-580 μονάδων εμφάνισε αποθαρρυντική έως ανησυχητική εικόνα. Κλείσιμο οριακά στα χαμηλά ημέρας, με το ερώτημα να αφορά στην στάση όσων ρευστοποιούσαν -στην πλειονότητα τους- με σημαντικές απώλειες. Αυτό γιατί όπως εκτιμούσε στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής εδώ και εβδομάδες πωλούν και ξένοι (ή και...ξένοι) που είχαν συμμετάσχει στον δεύτερο κύκλο αυξήσεων μ.κ των 4 συστημικών τραπεζών.

Σε αυτή την περίπτωση οι πωλήσεις θέσεων στα 1,12 ευρώ της Εθνικής, στα 0,305 της Alpha Bank, στα 0,321 της Πειραιώς και στα 0,095 ευρώ της Eurobank πραγματοποιούνται με υψηλότατες υποαξίες. Σύμφωνοι αρκετοί παίκτες, που μπορεί να είναι στον κλάδο, έχουν αυξημένες θέσεις στα Παράγωγα με τα short Συμβόλαια να καλύπτουν μέρος των απωλειών ή ακόμη και να αποφέρουν θετική απόδοση.

Ωστόσο η υπέρ πίεση του κλάδου, η εξαντλητική παραμονή του στα χαμηλότερα επίπεδα 29ετίας καταδεικνύει πως το αδιέξοδο υφίσταται. Θα αρθεί, εν μέρει, εάν γίνει αποδεκτός από τους δανειστές ο κατάλογος των μέτρων/μεταρρυθμίσεων που υποχρεούται να υποβάλλει η ελληνική πλευρά? Πιθανότατα αλλά μόνον τότε και μόνον θα είμαστε πιο σίγουροι για το τι μέλλει γενέσθαι.

Αναζητώντας 1-2 ενθαρρυντικές ενδείξεις από το χθεσινό τραπεζικό άδειασμα θα αναφερθούμε κατ΄ αρχήν στον μάλλον μέτριο τζίρο.

Περί τα 44,5 εκατ. ευρώ άλλαξαν χέρια στις τραπεζικές μετοχές (και στα warrants) που πρακτικά σημαίνει, πως θα πρέπει να αποτιμήσουμε και σήμερα τον κλάδο, σε διακύμανση, επιβεβαίωση (ή όχι) στηρίξεων και βεβαίως συναλλαγές, σύνθεση πωλητών- αγοραστών. Μετά την σημερινή συνεδρίαση θα απομένουν δύο, πολύ κρίσιμες, για να ολοκληρωθεί χρηματιστηριακά ο Μάρτιος αλλά και ο λογαριασμός του πρώτου τριμήνου για το 2015.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v