Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διστακτικές κινήσεις στο ΧΑ

Ήπιες διακυμάνσεις στο Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη στα επίπεδα των 765 μονάδων. Κέρδη καταγράφουν Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς, Ελλάκτωρ, Aegean. Απώλειες άνω του 2% για την Εθνική. Στο κόκκινο ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Motor Oil. Μέτριος ο τζίρος.

Σταθεροποιητικά κινείται το ΧΑ, μετά το αρχικά πτωτικό κλίμα σε τράπεζες και στη συνέχεια σε ΟΠΑΠ, ΔΕΗ.

Από τα κύρια χαρακτηριστικά της μέχρι τώρα συνεδρίασης ο μέτριος τζίρος, η αυξημένη μεταβλητότητα κυρίως του τραπεζικού κλάδου, η επιβεβαίωση της αδυναμίας του ft25 να επανακάμψει πέραν των 235 μονάδων.

Επίσης η επιφυλακτικότητα, όπως και η διστακτικότητα κυρίως των βραχυπρόθεσμων κάτι που αποτυπώνεται στην απουσία διάθεσης για ανάληψη κινδύνου εν όψει των κρίσιμων εξελίξεων την επόμενη εβδομάδα.

Ανοδικό το άνοιγμα της συνεδρίασης με χαμηλές συναλλαγές ώθησε βασικούς δείκτες, μετοχές μέχρι τα επίπεδα των πρώτων βραχυπρόθεσμων αντιστάσεων. Με εξίσου περιορισμένες ρευστοποιήσεις η αγορά "γύρισε" χαμηλότερα, ωστόσο μετά τις 11.30 οι αγοραστές επανέκαμψαν.

Στο εύρος των 773,97 έως 757,46 μονάδων ο Γενικός Δείκτης δηλαδή υποχώρησε χαμηλότερα των σημαντικών 759 μονάδων, με ότι αυτό σημαίνει για την τάση που διαμορφώνεται μέχρι και τη συνεδρίαση της Τρίτης 31 Μαρτίου.

Στις 572,56 έως 536,91 μονάδες ο Τραπεζικός Δείκτης, στις 229,91-224,05 μονάδες ο ft25 με τις εν λόγω τιμές να λειτουργούν για σήμερα ως τεχνικά σημεία, αντίστασης-στήριξης.

Από την επιβεβαίωση τους ή όχι (είτε προς τα πάνω είτε προς χαμηλότερες τιμές) θα εξαρτηθεί η συνέχεια στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις του μήνα, οπότε και φαίνεται ότι η ελληνική πλευρά θα υποβάλλει τις προτάσεις/μεταρρυθμίσεις της και οι δανειστές θα αποφανθούν ανάλογα.

Από την στάση των δανειστών, από το αν θα δοθεί η απαραίτητη, περιορισμένη, ρευστότητα προς την Αθήνα θα φανεί εάν για τις τράπεζες οι 580 μονάδες θα αποτελέσουν στήριξη ή υψηλή τιμή σε σχέση με τα "νέα χαμηλά" που πιθανότατα θα καταγραφούν. Από τις τράπεζες, κυρίως από τον κλάδο, εξαρτάται η συνολικότερη εικόνα του ft25 παρά το γεγονός ότι η απόκλιση στην διακύμανση των ft25 και Τραπεζικού Δείκτη καταδεικνύει τις μη τραπεζικές μετοχές που υπεραποδίδουν έναντι τους.

Στις τράπεζες η μετοχή της Εθνικής δέχεται πίεση. Αντίθετα κέρδη καταγράφουν Alpha Bank, Πειραιώς, Eurobank.

Από τις 4 κυρίως σε Πειραιώς και η Eurobank φαίνεται πιθανή η αναστροφή της πτωτικής τάσης. Με πωλήσεις/πιέσεις και νέες απώλειες και τα 3 warrants των ΕΤΕ, Alpha Bank και Πειραιώς. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην Eurobank, όπου θυγατρικές του Fairfax ενισχύουν τις θέσεις τους. Στην ΕΤΕ άλλαξε χέρια πακέτο 300.000 στα 1,12 ευρώ/μετοχή

Από την 3άδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ λόγω αποτελεσμάτων αλλά και εξελίξεων στη μετοχή της Επιχείρησης έχουν ενεργοποιηθεί πωλήσεις από τα 5,59 φθάνοντας νωρίτερα μέχρι τα 5,18 ευρώ. Για να παραμείνει σε ισχύ το βραχυπρόθεσμα ανοδικό ενδεχόμενο η μετοχή επουδενί θα πρέπει να χάσει τα 5 ευρώ. Στα 8,86 ευρώ με αρκετούς αγοραστές ο ΟΤΕ, με πωλητές μέχρι τα 8 ευρώ.

Ανάλογα για τον ΟΠΑΠ δεν θα πρέπει να χαθούν, ει δυνατόν και σε κλείσιμο, τα 8 ευρώ.

Εως τα 16,69 ευρώ η CC/HBC, που όσο ήταν σε θετικό έδαφος οι απώλειες του δείκτη ήταν οριακές για να διευρυνθούν όταν η δεικτοβαρής μετοχή υποχώρησε προς τα 16,51 ευρώ.

Στις 4 συστημικές τραπεζικές μετοχές κατά σειρά η μεγαλύτερη αξία συναλλαγών, έπονται ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ αυξημένες στο warrant της Alpha Bank (χρήζει προσοχής), Jumbo, EXAE, CC/HBC και MIG, Αεροπορία Αιγαίου και το warrant της Πειραιώς.

Συγκριτικά με τελευταίες συνεδριάσεις μέτριος ο τζίρος σε Μυτιληναίο/ΜΕΤΚΑ, αλλά και σε ΓΕΚ/Τέρνα- Ενεργειακή, μέτριος και σε ΕΧΑΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Ελληνικά Πετρέλαια κάτι που δείχνει την- μέχρι τώρα- απροθυμία ακόμη και των βραχυπρόθεσμων παικτών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v