Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Μικτά πρόσημα και προβληματισμός

Χωρίς ιδιαίτερο αποτέλεσμα η προσπάθεια αντίδρασης του ΧΑ, μετά τη χθεσινή «βουτιά». Μικτές τάσεις στα blue chips με κέρδη για Πειραιώς, Eurobank, Αlpha, Folli, Μυτιληναίο, Aegean. Απώλειες για Εθνική Τράπεζα, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ. Μέτριος ο τζίρος.

Επιχείρηση προεξόφλησης με μέτριο τζίρο πλην όμως στοχευμένο στις τράπεζες. Συντηρείται η ήπια ανοδική κίνηση στο ΧΑ, μετά το τελευταίο ανοδικό "γύρισμα" του τραπεζικού κλάδου (λίγο μετά τις 12.35-12.40), την επαναφορά των περισσότερων ευρωπαικών χρηματιστηρίων σε ανοδική φορά.

Αλλαγή στάσης, μεταβολή τάσης που αποτυπώνεται στην ελληνική αγορά και στα "ασφάλιστρα κινδύνου" ενώ στην Ευρώπη ο DAX είναι αυτός ου οδηγεί την επαναφορά του CAC 40 αλλά και δεικτών όπως ο Euronext 100.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες αποδίδουν την εικόνα της αγοράς στην προσδοκία ορισμένων "ισχυρών χεριών" πως παρά την αρνητική ειδησεογραφία, τις δηλώσεις ξένων και ελλήνων για το ενδεχόμενο της ρήξης εν τέλει θα υπάρξει κατ΄αρχήν αποδοχή των ελληνικών προτάσεων/μεταρρυθμίσεων.

Πρόκειται για ανθρώπους της αγοράς, που εκτιμούν πως θα υπάρξει θετική εξέλιξη στο Eurogroup (όταν αυτό πραγματοποιηθεί), ότι ο Μάρτιος θα κλείσει τελικά με απολογισμό που θα δημιουργεί ελπίδες για τη συνέχεια, τον επίσης δύσκολο Απρίλιο.

Την τελευταία ώρα αυτή η «ομάδα» παικτών έχει πετύχει να απορροφήσει την προσφορά (που παρέμεινε σε χαμηλά- μέτρια επίπεδα ακόμη και στην χθεσινή... εφιαλτική για τις τράπεζες συνεδρίαση), να ισορροπήσει τις τράπεζες και σταδιακά να βγάλει σε υψηλότερες τιμές τις 3 πλην της Εθνικής, συστημικές μετοχές.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της επιχείρησης προεξόφλησης παραμένει επικεντρωμένο στον τραπεζικό κλάδο, σε πολύ υψηλά ποσοστά, ξεπερνώντας πριν λίγο το καταλυτικό 70% με ότι αυτό σημαίνει για τη συνέχεια (μέχρι και τη συνεδρίαση της Τρίτης, 31 Μαρτίου - λήξη μήνα, κλείσιμο πρώτου τριμήνου 2015).

Οι υψηλότερες συναλλαγές πραγματοποιούνται στη μετοχή της Εθνικής της μόνης από τις 4 συστημικές που ακόμη πριν λίγο υποχωρούσε με σταθερές ρευστοποιήσεις θέσεων. Εως τα 1,04 ευρώ η μετοχή της ΕΤΕ που σταδιακά ανέκαμψε έως τα 1,10 ευρώ, θυμίζοντας πως σημείο αναφοράς παραμένουν τα 1,20 και stop για τις short θέσεις τα 1,18 ευρώ).

Ωστόσο ενθαρρυντική είναι εδώ και ώρα η αντίδραση στις μετοχές των Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank σημειώνοντας πως... σηματωρός της αντίδρασης ήταν για ακόμη μία συνεδρίαση το warrant της Alpha Bank.

Στα 0,34 ευρώ η μετοχή της Πειραιώς, στα 0,307 της Alpha Bank, στα 0,096 της Eurobank ενώ κινητικότητα εκτός από το ΑΛΦΑ τπ παρατηρείται και στο ΠΕΙΡ τπ.

Στοιχεία, που θα πρέπει να συνεκτιμηθούν βραχυπρόθεσμα το "κλείσιμο" του discount στα Συμβόλαια του ft25 για τον Απρίλιο αλλά και η σταθερότητα στα ασφάλιστρα κινδύνου/CD S.

Με αυτά τα δεδομένα η μέχρι τώρα συνεδρίαση εξελίσσεται σε σαφώς διαφορετικό κλίμα απ΄ ότι η χθεσινή όπου με αφορμή τα ...γνωστά- άγνωστα σενάρια έγινε άλλη μία "επίθεση" στις μετοχές κυρίως του τραπεζικού κλάδου.

Τραπεζικό "άδειασμα" που όπως σημειώναμε επίμονα στο προσυνεδριακό σχόλιο μας έγινε με χαμηλό- μέτριο τζίρο.

Ικανοποιητική η μέχρι τώρα ροή συναλλαγών (πωλήσεων- αγορών) σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ με τον ΟΤΕ από το αρχικά υψηλό των 8,95 να υποχωρεί νωρίτερα στα 8,80 ευρώ. Ανοδικά επανήλθε η μετοχή του ΟΠΑΠ καθώς από τα 8 ενισχύθηκε έως τα 8,31 ευρώ.

Ανάλογη εικόνα για τη μετοχή της ΔΕΗ από τα αρχικά 5,59 στα χαμηλά των 5,18 και νωρίτερα στα 5,39 ευρώ.
Ενθαρρυντικό το ότι σε μετοχές-σηματωρούς υπερισχύουν οι αγοραστές.

Συνεπικουρούμενοι από τις δηλώσεις της διοίκησης οι αγοραστές έχουν τον πρώτο λόγο στη μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου. Στο εύρος των 7,30-7,51 ευρώ οι συναλλαγές.

Στα 5,48-5,77 ευρώ η μετοχή του Μυτιληναίου, που θέλει μία θετική αφορμή για να επανέλθει υψηλότερα των 6 ευρώ. Και σήμερα με πωλήσεις λίγο χαμηλότερα στα 8,72 ευρώ η ΜΕΤΚΑ.

Με αγοραστές στα 1,62 και 2,34 ευρώ ΓΕΚ/Τέρνα και ΤΕΝΕΡΓ, στα 4,94 ευρώ η μετοχή των ΕΧΑΕ, στα 1,79 ευρώ του ΕΛΛΑΚΤΩΡα.

Να σημειωθεί, πως για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση στη μετοχή του Νηρέα καταγράφεται διψήφιο ποσοστό αντίδρασης (με αφορμή την υπογραφή συμφωνίας για την αναδιάρθρωση δανείων).

Λίγο μετά τις 13.45 η συνολική αξία των συναλλαγών μόλις ξεπερνούσε τα 40 εκατ. ευρώ. Εκτός από τις τράπεζες, όπου και η... μερίδα του λέοντος, συγκριτικά αυξημένες ήταν για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ αλλά και για Jumbo, FF Group, CC/HBC, το warrant της Alpha Bank, τον Μυτιληναίο, τα ΕΧΑΕ, την Αεροπορία Αιγαίου, τον ΤΙΤΑΝΑ, την Κύπρου, τον ΕΛΛΑΚΤΩΡα.

Στην Φραγκφούρτη ο DAX σε ανοδική φορά, και πάλι, απομακρυνόταν από τις κρίσιμες 11.800 μονάδες. Πριν λίγο στις 11.912 θυμίζοντας πως στην χθεσινή συνεδρίαση είχε υποχωρήσει μέχρι τις 11.619,72 μονάδες προκαλώντας ανησυχίες για την βραχυπρόθεσμη πορεία του.

Στα νέα πονταρίσματα των ταύρων στην Ευρώπη, αναφέρεται ο Γιώργος Α. Σαββάκης αποτιμώντας την πορεία των αγορών και με αφορμή την πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v