Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πασχαλιάτικος τζίρος στο Χρηματιστήριο

Η Μεγάλη Εβδομάδα των Καθολικών επιδρά και στο... ΧΑ με τον τζίρο συναλλαγών σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Υπεραποδίδει η Coca Cola. Κέρδη για ΟΤΕ, Grivalia, MIG. Απώλειες καταγράφουν Εθνική, Eurobank, Alpha, Πειραιώς. Σταθεροποιητικά Μυτιληναίος, ΟΛΠ.

Χαμηλών συναλλαγών, αλλά με ισχυρή... Coca Cola το αρχικό ανοδικό άνοιγμα, αλλά με το Γ.Δ. να καταγράφει μικρή πτώση αργότερα.

Με τη μετοχή της δεικτοβαρούς CC HBC να ενισχύεται έως τα 17,36 ευρώ (3,96%) η ανοδική κίνηση της αγοράς ήταν πιο εύκολη. Στα 6,4 δισ. ευρώ και πάλι η αποτίμηση του ομίλου, με τη μετοχή να έχει αποκτήσει ξεκάθαρη ανοδική φορά τόσο σε εβδομαδιαία μέτρηση όσο και σε απόδοση μηνός. Να σημειωθεί πως για τη συγκεκριμένη μετοχή τα κέρδη από την αρχή του έτους φθάνουν το 10,71%, όταν ο Γενικός Δείκτης χάνει 6,68% στο ίδιο διάστημα.

Επίσης να συνεκτιμηθεί πως η αντίδραση της μετοχής είναι σχεδόν αδιάλειπτη μετά την καταγραφή των χαμηλών 52 εβδομάδων (13,55 ευρώ στις 20/1) με συνεχείς τοποθετήσεις κυρίως αμερικανικών χαρτοφυλακίων.

Με τη συνδρομή της CC HBC ο μεν FT 25 αντέδρασε νωρίτερα έως τις 230,18 μονάδες, ο δε Γενικός Δείκτης μέχρι την περιοχή των 772,41 μονάδων.

Με την αξία των συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα (στα 7 εκατ. ευρώ) στα πρώτα 45΄-50΄περίπου όσο και εχθές. Διαφορετικό στοιχείο από χθες η διάχυση ενδιαφέροντος και συναλλαγών σε μετοχές και εκτός του τραπεζικού κλάδου. Μέχρι τώρα στις τραπεζικές μετοχές έχει αλλάξει χέρια το 56% των συνολικών συναλλαγών έναντι ποσοστού σχεδόν 78% στο αντίστοιχο διάστημα της χθεσινής συνεδρίασης.

Κινητικότητα σημειώνεται, μέχρι τώρα, και στους τίτλους των ΟΤΕ και ΔΕΗ όπου υπερισχύουν οι αγοραστές, σε αντίθεση με τον ΟΠΑΠ όπου πραγματοποιούνται πωλήσεις μέχρι τα 8,75 ευρώ.

Χαμηλός μεν ο τζίρος, όμως οι προσυμφωνημένες πράξεις και τα πακέτα συνεχίζονται σε επιλεγμένους τίτλους. Νωρίτερα πέρασε ένα πακέτο για 51.440 μετοχές της Grivalia στα 7,325 ευρώ συνολικής αξίας 376.798 ευρώ. Στις 11.10 έγινε άλλη μία πράξη για 45.529 μετοχές του ΟΤΕ στα 8,105 ευρώ, συνολικής αξίας 369.013 ευρώ.

Συγκριτικά ικανοποιητικός ο τζίρος στις μετοχές των ΟΠΑΠ, Κύπρου, CC HBC, MIG, EXAE, Μυτιληναίου, ΔΕΗ, ΠΕΙΡτπ, Τιτάν, ΟΛΠ, πάντα στο πλαίσιο μίας στεγνής συναλλακτικά συνεδρίασης.

Στο εύρος των 556-568 μονάδων η διακύμανση του Τραπεζικού Δείκτη, που απέχει αρκετά από τις πρώτες σημαντικές βραχυπρόθεσμες αντιστάσεις. Πρώτη περιοχή όπου θα πρέπει να δοκιμαστεί ο κλαδικός δείκτης στο ενδεχόμενο αντίδρασης οι 580-610 μονάδες, ενώ το χαμηλό... 29ετίας είναι σε απόσταση λίγων μονάδων στα όρια των 517 μονάδων.

Με απώλειες και οι 4 συστημικές μετοχές αλλά και τα warrants των Εθνικής, Πειραιώς και Alpha Bank. Για το ΑΛΦΑτπ αναρτήθηκε νωρίτερα στον Εκηβόλο ενδιαφέρουσα βραχυπρόθεσμη μέτρηση.

Σε στάση αναμονής η αγορά και... νηστείας η πλειονότητα των επενδυτών, την ώρα που, σύμφωνα με την Αγγελική Παπαμιλτιάδου, σημειώνεται διχασμός στην Ε.Ε. για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας. Είμαστε κοντά σε συμφωνία με τους εταίρους δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ πληθαίνουν και εντός των δανειστών οι φωνές για μία αρχική χρηματοδοτική ενίσχυση προς την Αθήνα με τον Ζ.Κ. Γιούνκερ να πιέζει για την αποδέσμευση 1 δισ. ευρώ.

Οι δανειστές δεν έχουν λόγους να βιάζονται, έτσι και αλλιώς η ελληνική πλευρά είναι καλυμμένη για τον Απρίλιο και όσο περνά ο χρόνος τόσο η Αθήνα ενισχύει και συγκεκριμενοποιεί-ποσοτικοποιεί τα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις που υποβάλλει προς τους 3 θεσμούς. Εάν συνεχιστεί έτσι η ιδιότυπη αυτή διελκυστίνδα με την Αθήνα να συναινεί όλο και περισσότερο, εκτιμάται πως από 14-15 Απριλίου οι συνθήκες θα είναι αρκετά πιο ώριμες για τον λεγόμενο έντιμο συμβιβασμό.

Πάντως, η αγορά δεν δείχνει να συγκινείται ιδιαίτερα, με τους μεν πωλητές φειδωλούς στις ρευστοποιήσεις τους, τους δε αγοραστές σε ευχέρεια να επιλέγουν σε καλές-χαμηλές τιμές. Σε στενό εύρος πραγματοποιούνται οι συναλλαγές, με στήριξη τις 750 και αντίσταση τις 780 μονάδες. Στενό κανάλι κίνησης του Γ.Δ. όπου μεθοδικά γίνονται πράξεις σε αρκετές μετοχές του FT 25. Συσσώρευση δυνάμεων, αλλαγή χαρτοφυλακίων και θεματοφυλάκων, προσεκτικές κινήσεις στα παράγωγα.

Χωρίς σημαντική απόκλιση τα συμβόλαια του FT 25, κοντά στις τρέχουσες τιμές τα ΣΜΕ των τραπεζικών και των τίτλων ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ που παρουσιάζουν κάποια συναλλακτικότητα.

Όπως εκτιμά στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής, από τη στιγμή που δεν ενεργοποιούνται εντολές αγοράς προς τα υψηλά ημέρας πιθανότατα θα χαμηλώσει ο πήχης, θα υποχωρήσουν οι τιμές προκειμένου να προσελκυσθούν αγοραστές. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει οπισθοχώρηση του Γ.Δ. προς τις 760 μονάδες.

Δεδομένης της ανοδικής φοράς της CC HBC, η αγορά θα πιεστεί μέσω των τραπεζών, καθώς εντολές πώλησης ενεργοποιούνται μετά τις 11.20 και στις 4 συστημικές τράπεζες. Απώλειες έως 1,87% για τον κλαδικό δείκτη προς τις 550 μονάδες, με τις πωλήσεις στην ΕΤΕ να φθάνουν μέχρι το 1,07 ευρώ, στην Alpha Bank έως το 0,267 ευρώ, στην Πειραιώς έως το 0,33 ευρώ και μέχρι το 0,108 στον τίτλο της Eurobank.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v