Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Τροχάδην» για συμφωνία ως τα μέσα Μαΐου

Να κλείσει η διαπραγμάτευση πριν τις 11 Μαΐου θέλει η κυβέρνηση. Οι κινήσεις για «επιτάχυνση» με κοινές «υποχωρήσεις». Στα χέρια του πρωθυπουργού η τελική φάση του παζαριού. Ποια μηνύματα από τους δανειστές κάνουν αισιόδοξη την Αθήνα.

«Τροχάδην» για συμφωνία ως τα μέσα Μαΐου

Το παράθυρο αισιοδοξίας για συμφωνία πριν από τις 11 Μαΐου μισάνοιξε, οι δύο πλευρές δείχνουν έτοιμες να τρέξουν κατοστάρι τις επόμενες ημέρες και ώρες, ενώ ο πρωθυπουργός παίρνει πάνω του την τελική φάση της διαπραγμάτευσης.

Αυτό το μήνυμα στέλνει το Μαξίμου μετά τις διαδοχικές συναντήσεις που είχε χθες ο Αλέξης Τσίπρας με την Άγκελα Μέρκελ, τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Φρανσουά Ολάντ.

Αλλιώς, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, ο κίνδυνος να γυρίσει το δημοσιονομικό σε αρνητικό πρόσημο είναι υπαρκτός «και αυτό δεν θα το χρεωθεί μόνο η χώρα...».

Η «καλή» δήλωση

Παρότι οι συνεργάτες του δεν έκρυβαν την ικανοποίησή τους μετά τη συνάντηση με την Α. Μέρκελ, την «καλή είδηση» την έδωσε η ίδια η Γερμανίδα καγκελάριος αργά τη νύχτα και, μάλιστα, στις επίσημες δηλώσεις της: "Ολα θα πρέπει να γίνουν προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος να μείνει η Ελλάδα από χρήματα πριν υπάρξει η συμφωνία".

Λίγο αργότερα, ο κ. Τσίπρας, σε δική του επίσημη δήλωση, είπε (πρωτοφανώς χαμογελαστός) ότι στις συναντήσεις επισημάνθηκε από κοινού ότι:
* υπάρχει ουσιαστική πρόοδος στη διαπραγμάτευση,
* καλύφθηκε μεγάλο μέρος της απόστασης,
* σύντομα θα καταγραφεί και επισήμως αυτή η πρόοδος.

Επιτάχυνση-συμφωνία-ρευστότητα

Το ακριβές περιεχόμενο της συζήτησης Τσίπρα-Μέρκελ δεν έγινε γνωστό καθώς και οι δύο τήρησαν τη συμφωνία περί μυστικότητας. Ωστόσο, αξιόπιστες κυβερνητικές πηγές μεταφέρουν τις λέξεις-κλειδιά: επιτάχυνση, συμφωνία, ρευστότητα.

Το... μυστικό, λένε, κρύβεται στη λέξη "επιτάχυνση". Η ελληνική πλευρά επικαλείται τα σημαντικά βήματα που έκανε (όπως διαπιστώθηκε στο Brussels Group) και εξηγεί ότι το υπόλοιπο της διαδρομής πρέπει να το καλύψουν από κοινού οι δανειστές και η κυβέρνηση, όπως προβλέπει η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου.

Όπερ σημαίνει "να βρούμε κοινά αποδεκτές λύσεις στα ζητήματα που παραμένουν σε εκκρεμότητα". Συμπεριλαμβανομένων και πτυχών του ασφαλιστικού (πρόωρες συντάξεις) και του εργασιακού (χρονική μετάθεση της επαναφοράς του κατώτατου μισθού και των συλλογικών διαπραγματεύσεων), προκειμένου να αντιμετωπισθούν στο σύνολό τους αργότερα.

Το παίρνει πάνω του ο Τσίπρας

Προς επιβεβαίωση των πληροφοριών του Euro2day.gr, ο Αλέξης Τσίπρας παίρνει πάνω του την τελική προσπάθεια προς το φίνις (σε συνεχή επαφή με τον Γιάνη Βαρουφάκη) τόσο στα πρακτικά (για να τρέξει κάθε υπουργείο ξεχωριστά και η κυβέρνηση ως σύνολο) όσο και επικοινωνιακά, για να εξηγηθεί στην ελληνική κοινή γνώμη "πού βρισκόμαστε και τι περιμένουμε".

Κυβερνητικά στελέχη παραδέχονται ότι γίνονται αποδέκτες της αγωνίας που επικρατεί στους πολίτες από την εσωτερική στάση πληρωμών και την πολύμηνη παράταση της εκκρεμότητας.

Δεδομένων της κατάστασης και της τήρησης της δέσμευσης ότι η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί μειώσεις σε μισθούς-συντάξεις και νέα φοροεπιδρομή, η εκτίμηση είναι ότι ο έντιμος συμβιβασμός δεν θα προκαλέσει αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας και της... κυβέρνησης, καθώς –συν τοις άλλοις– θα συνοδευθεί από την έναρξη της «μεγάλης» συζήτησης του Ιουνίου για το «νέο αναπτυξιακό συμβόλαιο» και την απομείωση του χρέους.

Σε μία τέτοια εξέλιξη, κάθε συζήτηση για δημοψήφισμα ή εκλογές, που επιτείνει την αβεβαιότητα και την αγωνία, «απλώς θα διαγραφεί από το λεξιλόγιό μας».

Σε διαφορετική περίπτωση, όλα θα βρεθούν στον αέρα...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v