Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξεθωριάζουν «κόκκινες γραμμές» για τη συμφωνία

Εξετάζεται ενδιάμεση λύση για την 13η σύνταξη, το ΦΠΑ αλλά και τις υψηλές επικουρικές. Φραγή στις πρόωρες συντάξεις. Ποια είναι τα σενάρια της κυβέρνησης για ασφαλιστικό, ιδιωτικοποιήσεις και ΦΠΑ. Τι συζητείται στο Brussels Group.

Ξεθωριάζουν «κόκκινες γραμμές» για τη συμφωνία

Νερό στο κρασί της φέρεται διατεθειμένη να βάλει η κυβέρνηση στη σκιά των ασφυκτικών πιέσεων των δανειστών και με στόχο να κλείσει το συντομότερο δυνατό τη συμφωνία, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Σε μια σειρά καυτά μέτωπα, όπως το ασφαλιστικό, το εργασιακό αλλά και το θέμα των συντελεστών του ΦΠΑ, από τις πλέον προσβεβλημένες κόκκινες γραμμές, το κόκκινο όπως όλα δείχνουν μπορεί σύντομα να γίνει… ροζ.

Στο θέμα του ασφαλιστικού, πληροφορίες αναφέρουν ότι η επαναφορά της 13ης σύνταξης την οποία έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά για τον Δεκέμβριο, μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης για να μην τιναχτεί η συμφωνία στον αέρα. Θα μπορούσε για παράδειγμα ο Δεκέμβριος να μην είναι του 2015, να μην αφορά τους συνταξιούχους κάτω των 700 ευρώ, αλλά «μικρότερους» ή να μη χορηγηθεί συνολικά μία ακόμα σύνταξη, αλλά μισή. Λύσεις υπάρχουν, ανάλογα με τα δημοσιονομικά περιθώρια. Το θέμα δεν έχει φύγει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά δεν είναι πια κόκκινη γραμμή, με την αρχική της μορφή.

Εν αναμονή των κρίσιμων αποφάσεων η κυβέρνηση διαμηνύει στους εταίρους ότι δεν μπορεί να λύσει τώρα το ασφαλιστικό. Είμαστε κυβέρνηση τριών μηνών, όταν η Γερμανία πει τι θα κάνει με το ασφαλιστικό της τότε θα πούμε και εμείς, τονίζεται συχνά-πυκνά σε ανεπίσημες συζητήσεις με κυβερνητικά στελέχη, αλλά παράλληλα αναγνωρίζεται ότι είναι τραγικό 9 στους 10 που κάνουν αίτηση για πρόωρη σύνταξη να είναι κάτω των 60, ειδικά στις τράπεζες. Οι πρόωρες συντάξεις θεωρούνται ήδη κομμένες. Σε αυτό το μέτωπο η στρατηγική της κυβέρνησης φαίνεται πώς είναι να προστατεύσει τα «δύσκολα» επαγγέλματα στα οποία θα εξασφαλίζεται πρόωρη συνταξιοδότηση, αλλά σε καμία περίπτωση να μην παίρνει σύνταξη στα 55 ένας τραπεζικός.

Βήματα πίσω διαφαίνονται και στο θέμα των επικουρικών συντάξεων όπου το ψαλίδι κάθε άλλο παρά θα πρέπει να αποκλείεται ιδίως για όσους λαμβάνουν επικουρικές άνω των 300 ευρώ, ενώ και βήματα πίσω διαφαίνονται και στο θέμα των συλλογικών συμβάσεων. Η κυβέρνηση κατά πληροφορίες δεν συζητά πλέον για πλήρη επαναφορά στο παλαιό νομικό καθεστώς, αλλά σε συνεργασία με τον ILO αναζητά μέσες λύσεις.

Στην καυτή πατάτα των συντελεστών του ΦΠΑ, το θέμα είναι ορθάνοιχτο για τον ερχόμενο Ιούνιο. Η κυβέρνηση εμφανίζεται ανοικτή στις συζητήσεις για το ΦΠΑ, με ορισμένα κυβερνητικά στελέχη να εμφανίζονται υπέρ του ενιαίου συντελεστή π.χ. 15%, όχι όμως σε τρόφιμα, φάρμακα, βιβλία.

Το Brussels Group

Σε επίπεδο θεσμών στο επίκεντρο είναι δύο θέματα: ο καλύτερος συντονισμός των διαφορετικών ομάδων ώστε να υπάρξει ροή πληροφόρησης άμεση και σε πραγματικό χρόνο. Παράλληλα, δίνεται έμφαση στα τεχνικά κλιμάκια. Οι εταίροι από την αρχή ήθελαν να έρθουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα για να δείξουν ότι συνεχίζεται η παρουσία της τρόικας στην Ελλάδα για πολιτικούς λόγους.

Ένα δεύτερο θέμα αφορά την εντατικοποίηση φορολογικών ελέγχων και το πώς θα κωδικοποιηθεί νομικά. Υπό το βάρος του ασφυκτικού χρονοδιαγράμματος, σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο για τους «ελεγκτές-κατάσκοπους» αποσύρεται, αλλά η Αθήνα θα επανέλθει.

Πέραν αυτών η κυβέρνηση προωθεί μέτρα σύμφωνα με τα οποία:

- Για τις καταθέσεις στο εξωτερικό όποιος θέλει πληρώνει τον φόρο και παίρνει αμνηστία. Παράλληλα θα ενεργοποιηθούν «αλγοριθμικοί έλεγχοι» ώστε να υπάρχει εικόνα της κίνησης των λογαριασμών και της μεταφοράς από ένα λογαριασμό σε άλλον με ταυτόχρονη διασταύρωση των δηλώσεων. Ο φόρος αναμένεται να είναι κάτω του 15%

- Η ΓΓΔΕ γίνεται τελείως ανεξάρτητη και θα δίνει λόγο στη Βουλή. Συγκεκριμένη διακομματική επιτροπή θα επιλέγει το Δ.Σ. που αυτό θα ορίζει τον επικεφαλής. Μία δεύτερη επιτροπή θα ελέγχει το Δ.Σ. Το προσωπικό θα είναι από το Δημόσιο τομέα και θα επιλέγεται από το ΑΣΕΠ, αλλά το Δ.Σ. θα τοποθετεί σε συγκεκριμένες θέσεις υπαλλήλους και στελέχη.

- Πλειστηριασμοί: Οι αποφάσεις θα ληφθούν αύριο. Η Αθήνα επιμένει ότι και μόνο η συζήτηση για πλειστηριασμούς δημιουργεί πρόβλημα στην κεφαλαιοποίηση των τραπεζών και εκφράζει φόβους ότι οι θεσμοί δεν ενδιαφέρονται για την ελληνική οικονομία αλλά για την διατήρηση των αρχών τους.

- Στο τραπέζι βρίσκονται μέτρα για το λαθρεμπόριο.

- Ιδιωτικοποιήσεις: Μένουν τα «όχι» για ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ. Οι σιδηρόδρομοι εξετάζονται υπό το πρίσμα της ανάγκης να γίνουν επενδύσεις. Εκτιμάται ότι η συμφωνία είναι κοντά σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στη σύμβαση του ΟΛΠ (διάθεση 51% και όχι 67%) αλλά και του ΟΛΘ. Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση είναι κάθετα ενάντια με την σύμβαση για το Ελληνικό, με απόλυτο όμως σεβασμό της απόφασης του ΣτΕ.

Ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ

Με αφορμή τις παραπάνω πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση. «Η κυβέρνηση πράγματι καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες, και επιδεικνύει μεγάλη ευελιξία, ώστε η διαπραγμάτευση να οδηγήσει άμεσα σε μια έντιμη, ενδιάμεση συμφωνία στο Eurogroup και, κατόπιν, σε μια συμφωνία-συμβόλαιο με τους εταίρους μας που θα αφορά την μετά τον Ιούνιο εποχή και την πραγματική ανάκαμψη και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας», υποστηρίζει.

«Οι κόκκινες γραμμές παραμένουν, π.χ. ο ΦΠΑ στα νησιά κατά τη διάρκεια της φετινής περιόδου (όπως επανειλημμένως έχει δεσμευτεί ο Υπουργός Οικονομικών και από το βήμα της Βουλής), οι επικουρικές συντάξεις, η απόρριψη από την κυβέρνηση του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και, βεβαίως, τα εργασιακά».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v