Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πλήρωσαν «γερά» τα βραχυπρόθεσμα στοιχήματα

Υψηλές αποδόσεις για όσους πόνταραν στο αισιόδοξο σενάριο. Διψήφια κέρδη για Πειραιώς, ΓΕΚ Τέρνα, ΤΕΝΕΡΓ, στο +30% η Αttica. Το «flying start» στο ξεκίνημα της συνεδρίασης και οι νέες στρατηγικές με πρώτο ορόσημο το Eurogroup.

Τα θετικότερα μηνύματα που έρχονται από το μέτωπο των διαπραγματεύσεων και οι "χαραμάδες αισιοδοξίας" που αφήνουν οι ξένοι οίκοι, ενισχύουν την άποψη πως η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελληνικής Κυβέρνησης και Δανειστών είναι κοντύτερα από ποτέ και αυτό προεξοφλείται, από βραχυπρόθεσμα "στοιχήματα" στο ταμπλό του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, με "ταγούς" τις Τραπεζικές μετοχές και τους Τραπεζικούς παραστατικούς τίτλους, αλλά και αρκετές ακόμα Δεικτοβαρείς μετοχές που είχαν πιεστεί περισσότερο από τον μέσο όρο, κατά το προηγούμενο πτωτικό κύμα.

Σε αυτή την φάση η Αγορά δείχνει να "κωφεύει" στις δηλώσεις κάποιων Κυβερνητικών Στελεχών που συνεχίζουν να βλέπουν ρήξη, αλλά και στις συγκρατημένες εκτιμήσεις των "νουνεχών" που θεωρούν ότι η περίοδος της αβεβαιότητας δεν θα τερματιστεί, ακόμα και με την επίτευξη οριστικής συμφωνίας, αλλά μόνο με την συνεχή επίτευξη των στόχων που θα εμπεριέχει η συμφωνία αυτή!

Η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, σαφώς πιεσμένη εδώ και πολλούς μήνες, στην παρούσα φάση επιλέγει να μην επηρεαστεί από το διαφαινόμενο κλίμα διόρθωσης στις διεθνείς Αγορές, με την πτωτική τάση να ενισχύεται και από τις δηλώσεις Yellen, για "υψηλές αποτιμήσεις μετοχών", ούτε να "δανειστεί προβληματισμούς από το μέλλον" και συνέχισε το "ράλι ανακούφισης".

Από την άλλη, δεν πρέπει να περάσει ασχολίαστο το γεγονός ότι οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. τερμάτισαν την συνεδρίαση αρκετά χαμηλότερα από τα υψηλά ημέρας, ενώ απέτυχε και η προσπάθεια των αγοραστών, από τις 16.05 και μετά, να κλείσουν τον Γενικό Δείκτη υψηλότερα από το αποφασιστικό επίπεδο των 850 μονάδων, κάτι που σύμφωνα με τα ημερήσια γραφήματα θα άνοιγε τον δρόμο για κίνηση προς τις 912 και 941 μονάδες.

Επίσης αξίζει να σημειωθεί το εντυπωσιακό "flying start" του τζίρου, καθώς στο πρώτο 10λεπτο, η καθαρή αξία συναλλαγών ξεπερνούσε το 1 εκατ. το λεπτό, για να κατεβάσει σημαντικά στροφές στην συνέχεια, έστω και αν τα υψηλά ημέρας σημειώθηκαν πολύ αργότερα.

Μένοντας στο εντυπωσιακό ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης, αξίζει υποσημείωσης ότι με "ΑΜΕΜ" (Αυτόματος Μηχανισμός Ελέγχου Μεταβλητότητας) ξεκίνησαν αρκετοί τίτλοι του FTSE25 και πιο συγκεκριμένα οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΜΙΓ, ΠΕΙΡ, ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, ΜΟΗ και ΤΕΝΕΡΓ.

Από εκεί και πέρα, δυστυχώς η Σοφοκλέους (έτσι συνηθίσαμε να την λέμε εμείς οι παλιοί) θα συνεχίσει να "ζει" με το άγχος και το εύκολο κέρδος να μοιάζει σημαντικά δύσκολο, αν ληφθούν σοβαρά υπ' όψιν οι δηλώσεις Σόιμπλε, που η Αγορά τις πληροφορήθηκε, κυριολεκτικά, στα "χασομέρια". Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, μιλώντας σε συνέδριο στο Βερολίνο, δήλωσε πως "οι προσδοκίες του από το Eurogroup της Δευτέρας δεν είναι υψηλές. Δεν θα έπρεπε να κάνει κανείς εικασίες για εντυπωσιακά αποτελέσματα", ενώ σημείωσε ότι πριν τη συνεδρίαση της Ευρωομάδας, θα συναντηθεί με τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Με αυτά τα δεδομένα, ένα ερώτημα μπαίνει για την αυριανή συνεδρίαση, που θα κληθεί να δείξει αν το σημερινό μίνι "πάρτι" μπορεί να έχει και συνέχεια, ακόμα και εν μέσω αμφιβολιών και να καταδείξει (για πολλοστή φορά) την "ποιότητα" των ενεργών παικτών!

Παίρνοντας με την χρονική της σειρά την ειδησεογραφία που ακολούθησε το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης, μέχρι και σήμερα, η ΕΚΤ αύξησε το όριο της έκτακτης ρευστότητας (ELA) για τις Ελληνικές Τράπεζες κατά δύο δισ. ευρώ στα 78,9 δισ. ευρώ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό που έχει «απελευθερώσει» η ΕΚΤ τις τελευταίες βδομάδες. Παράλληλα σύμφωνα με πληροφορίες οι κεντρικοί τραπεζίτες- κατά πλειοψηφία- αποφάσισαν να μην αυξήσουν το "κούρεμα" στα Ελληνικά ενέχυρα, μεταθέτοντας τις όποιες αποφάσεις για την συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας.

Σε συνέντευξη του στη Γαλλική εφημερίδα "Le Monde", ο επικεφαλής του Eurogroup Γερουν Ντάισελμπλουμ αναφέρθηκε στο θέμα της επίμαχης διαμάχης με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τονίζει πως "το θέμα της ανακούφισης του Ελληνικού χρέους δεν είναι ταμπού". 

Από την άλλη και σύμφωνα με πηγές κοντά στις διαπραγματεύσεις, τα σημεία σύγκλισης απόψεων είναι, πλέον, πολλά και σημαντικά, αλλά με ορισμένα ζητήματα να παραμένουν ανοιχτά, όπως για παράδειγμα αυτά που άπτονται των εργασιακών και συνταξιοδοτικών θεμάτων. Αύριο αναμένεται ότι θα πραγματοποιηθεί και τηλεδιάσκεψη της ομάδας εργασίας του Eurogroup, η οποία θα πρέπει - καλώς εχόντων των πραγμάτων - να επιβεβαιώσει τη σημαντική σύγκλιση απόψεων, δίδοντας το σχετικό μήνυμα στην υπουργική σύνοδο της ερχόμενης Δευτέρας.

Αρκετοί πιστεύουν πως αν δεν επιβεβαιωθεί η εκτίμηση Σόιμπλε και υπάρξει μία κατ΄ αρχήν συμφωνία, η είδηση θα συνοδευτεί από σημαντικό κύμα ρευστοποιήσεων από όσους "αγόρασαν την προσδοκία και θα πουλήσουν την είδηση", ενώ θα ακολουθήσουν τα επόμενα "στοιχήματα" της Αγοράς γύρω από το πώς και αν θα πετύχει η Κυβέρνηση να περάσει τα μέτρα χωρίς απώλειες στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο.

Επίσης η Αγορά θα κληθεί να αξιολογήσει τη συμφωνία και κυρίως τη βιωσιμότητα και εφαρμοσιμότητά της και θα προσαρμοστεί σε επίπεδα που να αντικατοπτρίζουν τα νέα δεδομένα.

Αξιοπρόσεκτες συναλλαγές και κινήσεις "stop loss" από τους "short" στην Αγορά Παραγώγων, ενώ αλλαγή κλίματος σημειώθηκε και στην Αγορά ομολόγων, με την αξιοπρόσεκτη υποχώρηση των αποδόσεων για τους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους: 10ετες (10,46%), 5ετες (13,9%) και 3ετες (19,95%).

Επιστρέφοντας στην σημερινή συνεδρίαση και στις λίγες αρνητικές ενδείξεις, εκτός από την υποχώρηση των βασικών δεικτών από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά (ο ΓΔ αναρριχήθηκε μέχρι τις 847,51 μονάδες, +4,97% και ο ΔΤΡ μέχρι τις 729,53 μονάδες, +12,8%) και τα λίγα "κόκκινα σημάδια" που εμφάνισε το ταμπλό του FTSE25 στο κλείσιμο (Τιτάν -0,49%, Folli Follie Group -1,87%), ενώ αμετάβλητη τερμάτισε την συνεδρίαση η μετοχή της Grivalia.

Το ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Παρά το γεγονός ότι ενδοσυνεδριακά αρκετοί τίτλοι του 25αρη έφθασαν σε διψήφιες αποδόσεις (ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ, ΤΕΝΕΡΓ), το "κουδούνι της λήξης βρήκε μόλις τρεις τίτλους με κέρδη μεγαλύτερα του 10% και πιο συγκεκριμένα τους Πειραιώς (+14,11%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+13,58%) και Τέρνα Ενεργειακή (+10,27%)

Από εκεί και πέρα και επειδή ο Τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να μονοπωλεί το ενδιαφέρον των traders, αξίζει να σημειωθούν κάποια τεχνικά σημεία τα οποία μπορεί να αποδειχθούν ιδιαίτερης σημασίας.

Στην περίπτωση της Alpha Bank (+9,46%), αποφασιστικές αντιστάσεις θεωρούνται τα 0,3550 και 0,3680 ευρώ, για την Εθνική (+6,78%) τα 1,27 και 1,30 ευρώ, για την Eurobank (+9,36%) τα 0,1570 και 0,1730 ευρώ και για την Πειραιώς (+14,11%) η ζώνη 0,4880 - 0,50 ευρώ.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Μετά το "pullback" προς τις 780 μονάδες, ο Γενικός Δείκτης πήρε τις απαραίτητες δυνάμεις και έτμησε εκ νέου ανοδικά το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων παίρνοντας στην πορεία και το σημείο των 810 μονάδων, επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος.

Το διαγραμματικό αυτό γεγονός άνοιξε το κατάλληλο πεδίο για να έρθει ο Γενικός Δείκτης σε αντιπαράθεση με την ισχυρή αντίσταση των 847 μονάδων. Περιοχή, όπου εάν διασπαστεί ανοδικά με αυξημένο τζίρο συναλλαγών θα πρέπει να δώσει το κατάλληλο νέο για να περάσει "με μιας" από τη ζώνη των πολυσύνθετων γραμμικών αντιστάσεων, που εκτείνονται από τις 850 έως τις 875 μονάδες, καθώς οποιαδήποτε αδυναμία, ή κωλυσιεργία διαπέρασης, θα σπρώξει αρκετούς επενδυτές σε κατοχύρωση κερδών με πιθανό αντίκτυπο τον επανέλεγχο των 820 με 810 μονάδων.

Γενικά είναι πολύ κρίσιμο σε αυτή τη φάση της Αγοράς να περάσει ο Γενικός Δείκτης πάνω από τις 875 μονάδες για να μπορέσει να δώσει στόχο και στα εβδομαδιαία διαγράμματα άνω των 920 μονάδων.

Με τον 100άρι απλό κινητό μέσο φλερτάρει ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης, στις 250 μονάδες. Εδώ, σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου του τμήματος ανάλυσης και επενδυτικής κατεύθυνσης της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ, η επιβεβαιωμένη ανοδική διάσπαση με τρία τουλάχιστον "daily close" πάνω από εκεί, θα ισχυροποιήσει το σενάριο πιθανής αλλαγής της μεσοπρόθεσμης τάσης από καθοδική σε ανοδική, τοποθετώντας ως διαγραμματικό στόχο το επίπεδο αντίστασης των 280 με 300 μονάδων.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Σε "κόκκινο φόντο" ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές, με τις μεγαλύτερες απώλειες να σημειώνουν οι δείκτες Shanghai (-2,77%), Hang Seng (-1,27%), Nikkei (-1,23%).

Προσπάθεια αντίδρασης από τις ρευστοποιήσεις των τελευταίων ημερών σε Ευρώπη και Wall Street.

Πιέζονται χαμηλότερα, χρυσός, πετρέλαιο (από τα υψηλά τρέχοντος έτους) και ευρώ (από τα υψηλά διμήνου, έναντι του δολαρίου).

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, η Morgan Stanley υποβάθμισε τις Κινεζικές μετοχές για πρώτη φορά τα τελευταία επτά χρόνια, σε "equal weight" από "overweight", καθώς η Αγορά έχει γίνει πιο ακριβή μετά την άνοδο των τιμών και την πτώση της κερδοφορίας στο χαμηλότερο επίπεδο από την παγκόσμια ύφεση το 2009.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, η Αμερικάνικη Κυβέρνηση ανακοίνωσε πως την εβδομάδα που έληξε στις 2 Μαϊου οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 3.000 στις 265.000. Οι αναλυτές του Reuters προέβλεπαν ότι οι αιτήσεις θα αυξηθούν στις 280.000.

Επιστροφή στο ΧΑ

"Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει επιταχύνει τις διαπραγματεύσεις της με τους Θεσμούς προκειμένου να ολοκληρωθεί μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία μέχρι τα τέλη Μαΐου/αρχές Ιουνίου", αναφέρει σε έκθεσή της η NBG Securities. "Θα υπάρξει συμβιβασμός για τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2015 (χαμηλότερα του 3% του ΑΕΠ που ζητούσαν οι Πιστωτές πρωτύτερα), σε αντάλλαγμα για πρόοδο στις Μεταρρυθμίσεις σε Ασφαλιστικό και Εργασιακά καθώς και εκτέλεση ώριμων projects Ιδιωτικοποιήσεων κατά τη διάρκεια του 2015. Το Eurogroup στις 11 Μαϊου του 2015 θα μπορούσε να αναγνωρίσει αυτήν την πρόοδο και πιθανότατα να πυροδοτήσει μια σειρά ενεργειών για την άμβλυνση των πιέσεων στην ρευστότητα της Ελληνικής Οικονομίας".

Σύμφωνα με την NBG Securities, τα εταιρικά κέρδη για τις εταιρείες με εγχώρια έκθεση (Τράπεζες, Κατασκευές και Λιανικό Εμπόριο) θα είναι πολύ αδύναμα το 2015. Θα υπάρξουν αρνητικές ενδείξεις το α' τρίμηνο του 2015 όμως θα επιβεβαιωθούν το β' τρίμηνο. Τα ισχυρά επιχειρηματικά μοντέλα (ΟΤΕ, Grivalia, Jumbo) θα επηρεαστούν λιγότερο από το πιο δυσμενές εξωτερικό κλίμα. Όσοι βγάζουν κέρδος σε δολάρια και οι Επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό (Frigoglass, FFGroup, Motor Oil, ΕΛΠΕ, Μυτιληναίος, Aegean Airlines και Σαράντης) θα εμφανίζουν τις καλύτερες επιδόσεις το 2015 σε επίπεδο κερδοφορίας.

Οι μετοχές του εγχώριου Λιανεμπορίου (και οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας) θα μπορούσαν να επωφεληθούν της εφαρμογής ενός (χαμηλότερου) εναρμονισμένου ΦΠΑ. Ο Τραπεζικός Τομέας σύντομα θα γίνει ένα "play" μόχλευσης για μια οικονομική ανάκαμψη από το 2016. Πρέπει α) ο ELA να αρχίσει να μειώνεται, πιθανότατα από το γ' τρίμηνο του 2015 και β) να υπάρξει στον κλάδο μεγαλύτερη αποδοτικότητα κόστους. Οι τράπεζες διαπραγματεύονται (κατά μέσο όρο) περίπου το 50% των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων του 2014 όμως οι τάσεις επιδεινώθηκαν γρήγορα κατά τη διάρκεια του α' εξαμήνου του 2015.

Η NBG Securities θεωρεί πως η επιβεβαίωση μιας συμφωνίας θα οδηγήσει σε ράλι της Αγοράς ομολόγων. Στην αγορά μετοχών, το διεθνές μοτίβο θα είναι η "αγαπημένη" επιλογή βραχυπρόθεσμα από τους μακροπρόθεσμους επενδυτές. Όπως αναφέρει, θα εμμείνει στα ονόματα αυτά για ακόμα 1-2 μήνες. Τα αδύναμα αποτελέσματα θα έχουν προεξοφληθεί μέχρι τις αρχές του Καλοκαιριού. Από εκεί και πέρα, το Ελληνικό θέμα θα είναι το "αγαπημένο" της Αγοράς. Η NBG σημειώνει πως θα αγόραζε Grivalia, Jumbo, Φουρλή, Ελλάκτωρα και ΔΕΗ.

Για την Τράπεζα Πειραιώς σημειώνει πως είναι η φθηνότερη από τις 4 συστημικές Τράπεζες σε επίπεδο P/TE. Αναφέρει επίσης πως τέσσερις μετοχές εκτός χρηματοπιστωτικού τομέα, τις οποίες παρακολουθεί, είναι σήμερα φθηνότερες σε σχέση με τον Μάιο του 2012 (ΕΥΔΑΠ, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ Τέρνα και ΕΛΠΕ).

Στα 52 εκατ. ευρώ θα ανέλθουν τα καθαρά κέρδη του ΟΤΕ, καταγράφοντας πτώση 6,2% σε ετήσια βάση, εκτιμά η Alpha Finance. Τα έσοδα του Οργανισμού προβλέπεται ότι θα ανέλθουν στα 945 εκατ. σημειώνοντας πτώση 2% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η χρηματιστηριακή διατηρεί την τιμή-στόχο των 11 ευρώ και τη σύσταση "outperform" για τη μετοχή της εισηγμένης. Ο ΟΤΕ ανακοινώνει αποτελέσματα α΄ τριμήνου στις 13 Μαΐου.

Με τιμή-στόχο στο 0,2 ευρώ και σύσταση "hold" ξεκινά κάλυψη για τον τίτλο της Τρ. Κύπρου η ΗSBC σε έκθεσή της στην οποία, ωστόσο, σημειώνει ότι η απόδοση ιδίων κεφαλαίων της Τράπεζας θα χρειαστεί χρόνο για να ανακάμψει. Ο οίκος εκτιμά ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα αρχίσουν να υποχωρούν σταδιακά, μετά και τη νομοθεσία της Κυπριακής Βουλής για τα "κόκκινα" δάνεια. Η HSBC προβλέπει απόδοση ιδίων κεφαλαίων 7% το 2017 ενώ σημειώνει ότι η ανάκαμψη των κερδών θα αποτελέσει μια "αργή διαδικασία".

Γυρίζοντας, εκ νέου, στην σημερινή συνεδρίαση και στον Γενικό Δείκτη, που όπως προαναφέρθηκε κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, στις 17.00 βρέθηκε στις 844,86 μονάδες (+3,42%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 841,54 με κέρδη 3,01%.

Ο τζίρος, ο υψηλότερος των τελευταίων 27 συνεδριάσεων ανήλθε στα 127,9 εκατ., ενώ διακινήθηκαν, συνολικά, 237579522 τίτλοι, από τους οποίους οι 216915189 είναι στο ταμπλώ του FTSE25.

Να σημειωθεί ότι μόλις έξι μετοχές (ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ) απέσπασαν το 70% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του 25αρη, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, ήλθαν σε επαφή το αρνητικό πρόσημο οι ΑΡΑΙΓ, ΓΡΙΒ, ΕΕΕ, ΜΟΗ, ΟΤΕ, ΤΙΤΚ, ΦΦΓΚΡΠ). Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η Motor Oil και στο χαμηλό ημέρας η ΕΧΑΕ.

Στα "χαμηλότερα στρώματα" του ταμπλώ, συνεχίστηκε η "αντεπίθεση" από Fourli και Αττικής, κινητικότητα σε Ικτίνο, Ιντρακάτ, Revoil και θυγατρικές του ομίλου Viohalco, ενώ για τους "λάτρεις της αδρεναλίνης" υπάρχει και ο Δρομέας.

Προσοχή στον Καρέλια, αν έχουν ολοκληρωθεί οι ελάχιστες πωλήσεις, καθώς ο τίτλος έχει υποχωρήσει σημαντικότατα από τα πρόσφατα υψηλά.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση υψηλών κερδών, μέρος β', έστω και αν το τελικό κλείσιμο ήταν χαμηλότερο από τα υψηλά ημέρας και στην Αγορά Παραγώγων.

Σημαντική η νέα αύξηση των συναλλαγών τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (133.043 συμβόλαια).

Αυξήθηκαν οι ανοιχτές θέσεις, για τον πρώτο μήνα, στα 52.099 συμβόλαια.

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 15.713, 12.967 για τον Μάιο, 2.576 για τον Ιούνιο και 170 για τον Ιούλιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 256,5) κινήθηκε μεταξύ 249,25 και 261,5 μονάδων, αυξάνοντας την υπερτίμηση στο 1,8%.

Παρέμεινε ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (16.067 Alpha Bank, 56.900 Πειραιώς, 400.000 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΔΕΗ (902), Alpha Bank (20.905), Εθνική (22.753), Πειραιώς (35.330), Eurobank (45.902), ΟΠΑΠ (437), ΟΤΕ (1.207), MIG (592), ΓΕΚ (1.119), Μυτιληναίο (280), Ελλάκτωρα (749), Viohalco (268), ΕΧΑΕ (221), Jumbo (305), ΕΥΔΑΠ (232), Ελ. Πετρέλαια (231), Σιδενόρ (103), Μέτκα (477), Frigoglass (522), Motor Oil (115).

Να σημειωθεί ότι τα αναγραφόμενα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών αφορούν όλους τους μήνες, ενώ ο πίνακας στο τέλος του σχολίου αναφέρεται μόνο στα συμβόλαια επί μετοχών του πρώτου μήνα.

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTASE Large Cap υποχώρησε στο 59%, με τον όγκο να παραμένει μικρό στα συνολικά 258 δικαιώματα (240 δικαιώματα αγοράς και μόλις 18 δικαιώματα πώλησης).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank (64.694.845 τεμ.), Eurobank (29.382.645 τεμ.), Πειραιώς (26.668.245 τεμ.), Εθνική (8.477.174 τεμ.), Folli Follie Group (1.152.460 τεμ.), ΔΕΗ (1.190.733 τεμ.).

Πηγή: Alpha Finance

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v