Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κλειδώνουν βραχυπρόθεσμα κέρδη στις τράπεζες

Στη ζώνη των 840 μονάδων παραμένει ο Γενικός Δείκτης, με ρευστοποιήσεις σε τραπεζικούς τίτλους, αλλά και σε ΕΛΠΕ, MOH, Mέτκα. Βάζουν πλάτες Coca Cola και ΟΠΑΠ. Άνοδος 2% για τον FT Mid με κέρδη για Frigoglass, Attica.

Εντείνεται η κατοχύρωση θέσεων, καθώς η εβδομάδα κλείνει με αξιόλογα κέρδη και η επόμενη προμηνύεται εξίσου σημαντική.

Ρευστοποιήσεις και πιέσεις κυρίως στις τράπεζες με τον κλαδικό δείκτη να υποχωρεί και να δοκιμάζει τις 680 μονάδες διορθώνοντας από τις 705, υψηλή τιμή που σημειώθηκε στην αρχή της συνεδρίασης. Από τις 650 ο Τραπεζικός Δείκτης ενισχύθηκε σημαντικά φθάνοντας μέχρι τις 729 μονάδες στη χθεσινή συνεδρίαση.

Η προσέγγιση σημαντικής αντίστασης για τον κλαδικό δείκτη -αναλογικά οι 850 μονάδες για τον Γενικό- κι η ολοκλήρωση της προεξόφλησης των τελευταίων εξελίξεων οδηγούν αρκετούς σε κατοχύρωση των θέσεών τους μέχρι την επόμενη αφορμή που θα δοθεί.

Κλείνοντας την εβδομάδα με μικρότερη ή μεγαλύτερη απόδοση δεν είναι λίγοι αυτοί που προτιμούν να κάνουν και λίγο... ταμείο, περιμένοντας την αγορά λίγο χαμηλότερα. Λίγο ως πολύ αναμενόμενη η κλίση των τραπεζών, καθότι για τις μετοχές του κλάδου σημειώθηκαν ικανοποιητικές αποδόσεις σε εβδομαδιαία μέτρηση.

Για τον Τραπεζικό Δείκτη οι 680 μονάδες είναι μία περιοχή-σημείο στήριξης, που καλό θα ήταν να επιβεβαιωθεί εν όψει όσων μας περιμένουν από τη Δευτέρα. Οπως σημειώναμε νωρίτερα, για έναν επόμενο ανοδικό κύκλο στις τράπεζες απαραίτητη είναι μία ουσιαστική ενέργεια από την πλευρά των δανειστών και της ΕΚΤ, που θα απελευθερώνει σταδιακά ρευστότητα προς την Αθήνα.

Στα χρηματιστηριακά γραφεία διάφορα σενάρια θεωρούνται πιθανά από αυτό της αύξησης του ορίου των εντόκων μέχρι το ξεκλείδωμα μέρους των κεφαλαίων που περιμένει η Αθήνα (από τα 7,2 δισ. ευρώ). Σε κάθε περίπτωση για να ξεκινήσει ένας επόμενος ανοδικός κύκλος με αιχμή τις τράπεζες χρειάζεται ανάλογο δέλεαρ προκειμένου να υπάρξει η απαραίτητη μόχλευση.

Μέχρι τότε δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο πλαγιοκαθοδικής κίνησης του κλάδου, με τις ρευστοποιήσεις να φθάνουν μέχρι το 1,22 ευρώ στη μετοχή της Εθνικής, μέχρι το 0,329 ευρώ της Alpha Bank, το 0,441 της Πειραιώς και το 0,146 ευρώ για τη μετοχή της Eurobank.

Να σημειωθεί πως από τα χαμηλά των 683-685 μονάδων ενεργοποιήθηκαν κάποιες εντολές αγοράς και στις 4 συστημικές αλλά και στα warrants κυρίως της Alpha Bank.

Στυλοβάτης σήμερα η μετοχή της CC/HBC που νωρίτερα αντέδρασε έως τα 19,51 ευρώ που είναι το υψηλό ημέρας, ενώ συνεχίζονται οι αγορές έως τα 1,95 ευρώ στη μετοχή της Frigoglass. Το ενδιαφέρον είναι πως στη Frigoglass έχει ανακοινωθεί η μείωση της θέσης της Capital (στο 4,75% από το 5,09%) την ώρα που "ισχυρά χέρια" απορροφούν την προσφορά και μάλιστα σε υψηλές τιμές.

Λόγω υπεραπόδοσης της Frigoglass αλλά και της ανόδου μετοχών όπως Attica Bank, Fourlis, Ελληνικά Καλώδια, Σωληνουργεία Κορίνθου, ΣΙΔΕΝΟΡ ο δείκτης FT Mid έχει σαφώς καλύτερη πορεία από τους άλλους τρεις. Με 2,05% στις 885 μονάδες καθώς για τις 8 από τις 20 μετοχές του δείκτη η τάση είναι ξεκάθαρα ανοδική.

Στα 8,12-8,20 ευρώ η διακύμανση της ΜΕΤΚΑ, μετά την υποχώρηση της τιμής (λόγω αποκοπής) ενώ στον Μυτιληναίο συναλλαγές γίνονται στα 6,10-6,23 ευρώ.

Στις 15.45 η αξία των συναλλαγών διαμορφωνόταν στα 56 εκατ. ευρώ από τα οποία το 60% στις τράπεζες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v