Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στη ζώνη των 840 μονάδων το ΧΑ

Μικρά κέρδη στο Χρηματιστήριο με τον τζίρο σε μέτρια επίπεδα. Πτώση μεγαλύτερη του 3% για Motor Oil, ΕΛΠΕ. Ρευστοποιήσεις σε Εθνική, Alpha Bank, Eurobank, Μυτιληναίο. Υπεραποδίδει η Coca Cola, διψήφια άνοδος για Frigoglass. Mε θετικό πρόσημο ΟΠΑΠ, ΟΤΕ.

Διατήρηση δυνάμεων και διεργασίες για τη συνέχεια (και) στο Χ.Α., καθώς συνεχίζεται η μερική κατοχύρωση ή η αναδιάρθρωση θέσεων με το... αφτί στις κυβερνητικές δηλώσεις και το... βλέμμα στο Eurogroup της Δευτέρας.

Στο εύρος των 834,16 - 847,72 μονάδων κυμαίνεται ο Γενικός Δείκτης αφενός επιβεβαιώνοντας τη βραχυπρόθεσμη στήριξη, αφετέρου δοκιμάζοντας την ισχυρή αντίσταση των 850 μονάδων.

Στην αγορά έχει προεξοφληθεί η διαδικασία διεξόδου-λύσης, γεγονός που έχει αποτυπωθεί ήδη στην κίνηση του Γ.Δ. από τις 691 έως τις 850 μονάδες. Σχεδόν βεβαιότητα, καθώς η συμφωνία είναι θέμα πολιτικής βούλησης, όπως αναφέρει η Μαρίνα Μάνη με αφορμή τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θεωρεί (στον Guardian) επαρκές το έδαφος για συμφωνία.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν πως η αγορά έφθασε μέχρι εδώ ακριβώς με αυτήν τη λογική της προεξόφλησης της μη ρήξης, προετοιμάζοντας ήδη την επόμενη κίνηση που θα επιχειρηθεί με αφορμή ίσως μία ενέργεια της ΕΚΤ.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ζητούμενη θα θεωρηθεί η πειστική διάσπαση της αντίστασης και η με αύξηση συναλλαγών κίνηση προς τις 920+ μονάδες.

Προς ώρας στην αγορά πραγματοποιούνται κινήσεις τακτικής και επιλεκτικές ενέργειες σε επιμέρους μετοχές-εισηγμένες.

Σε διαδικασία βραχυπρόθεσμης συσσώρευσης κυρίως ο τραπεζικός κλάδος, με τον δείκτη στις 686,28-705,69 μονάδες, με τις συναλλαγές να παραμένουν αυξημένες στις μετοχές των Εθνικής, Alpha Bank, Πειραιώς και Eurobank, ενώ κινητικότητα παρατηρείται τελευταία και στη μετοχή της Attica Bank για διαφορετικούς λόγους.

Κλειδί (και) για τη βραχυπρόθεσμη τάση ο τραπεζικός κλάδος, ωστόσο καθημερινά βαραίνουν λιγότερο ή περισσότερο συγκεκριμένες δεικτοβαρείς μετοχές με πρώτη και καλύτερη αυτήν της CC HBC. Στα 19,32-19,51 ευρώ η μετοχή με αυξημένες συναλλαγές και σήμερα, ενώ απαρατήρητη δεν θα πρέπει να περάσει η υψηλή συναλλακτικότητα και η αντίδραση της Frigoglass μέχρι το 1,87 ευρώ.

Όπως η CC HBC για τον FT 25 έτσι, αναλογικά, η Frigo για τον FT Mid λειτουργεί υποστηρικτικά σήμερα. Θυμίζοντας τη διόρθωση της CC HBC τις προηγούμενες 2 συνεδριάσεις λειτουργώντας ακριβώς σαν... τροχοπέδη για τον δείκτη. Συνολικά σε CC HBC και Frigoglass η αξία των συναλλαγών διαμορφωνόταν νωρίτερα στο 1,3 εκατ. ευρώ με ενδιαφέρον το ότι ο τζίρος ήταν περισσότερος στη δεύτερη απ' ό,τι στην πρώτη.

Στις τράπεζες συνεχίζεται η συσσώρευση δυνάμεων στο 1,22-1,27 ευρώ για τη μετοχή της Εθνικής, με αρκετές συναλλαγές στο ΕΤΕτπ (0,235 ευρώ), στο 0,336 ευρώ για την Alpha Bank (στο 0,54 ευρώ το ΑΛΦΑτπ), στο 0,464 ευρώ για την Πειραιώς (στο 0,114 ευρώ με 5,54% το ΠΕΙΡτπ) και στο 0,148 ευρώ για τη Eurobank.

Συνολικά στις τράπεζες έχει πραγματοποιηθεί το 60% των συναλλαγών, ενώ υψηλές φθάνοντας τις 600.000 ευρώ είναι στη μετοχή της Attica Bank (με αφορμή την απόφαση του ΤΣΜΕΔΕ να υποστηρίξει την ΑΜΚ).

Στο ΧΠΑ το συμβόλαιο της ΕΤΕ έχει ένα μικρό discount (στο 1,25 ευρώ), το ΣΜΕ της Alpha Bank επίσης (στο 0,334 ευρώ), ενώ ανάλογο είναι για τη Eurobank σε αντίθεση με της Πειραιώς που διαμορφώνεται με οριακό premium.

Στα παράγωγα όπως στην υποκείμενη αγορά επικρατεί η ίδια στάση διατήρησης και αναμονής.

Ειδική αναφορά για τα ομόλογα στον Εκηβόλο, προ ολίγου.

Από τις μετοχές του FT 25, εκτός της CC HBC που κινείται υψηλότερα, με αγοραστές συνεχίζουν στον ΟΤΕ (8,33-8,48 ευρώ) και στον ΟΠΑΠ (8,41-8,64 ευρώ), ενώ συναλλαγές γίνονται και στη ΔΕΗ (5,65-5,93 ευρώ).

Σε Jumbo, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, Frigoglass, Grivalia, CC HBC, Attica Bank, METKA, Viohalco αλλά και σε ΠΕΙΡτπ, Σωληνουργεία Κορίνθου, Αεροπορία Αιγαίου γίνονται συγκριτικά ικανοποιητικές κινήσεις.

Από τον FT Mid, εκτός από τη ΣΙΔΕΝΟΡ και τη Frigoglass που λόγω στάθμισης επηρεάζουν τον δείκτη, κινητικότητα σημειώνεται στις θυγατρικές του ομίλου Viohalco/ΣΙΔΕΝΟΡ, στην Attica Bank αλλά και σε Fourlis, Lamda Development, Intracom, ΕΥΑΘ.

Στις 14.05 η αξία των συναλλαγών είχε φτάσει τα 43 εκατ. ευρώ -αισθητά χαμηλότερη του μ.ο. της εβδομάδας- με 92 εκατ. μετοχές. Στο 45/42 η αναλογία ανοδικών - καθοδικών μετοχών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v