Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στάση αναμονής στο Χρηματιστήριο

Ήπιες διακυμάνσεις στο ΧΑ, με τον ΓΔ στην περιοχή των 840 μονάδων. Απώλειες μεγαλύτερες του 2% για Εθνική, Πειραιώς, Alpha, Eurobank. Στο κόκκινο ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή. Υπεραποδίδει η Coca Cola. Άνοδος για ΟΠΑΠ, ΟΤΕ.

Σε δοκιμασία οι 840 μονάδες, καθώς κυρίως βραχυπρόθεσμοι επενδυτές κατοχυρώνουν μέρος των θέσεών τους σε μετοχές του τραπεζικού κλάδου.

Μέτριες συναλλαγές στην πρώτη ώρα της συνεδρίασης, με στροφή ορισμένων και στα επιμέρους των εισηγμένων καθώς συνεχίζεται η ανακοίνωση αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου, η διανομή - αποκοπή μερίσματος, οι αναλύσεις ξένων και ελληνικών οίκων.

Από πολλές απόψεις θα ήταν χρήσιμη μία συσσώρευση της αγοράς στην ευρύτερη ζώνη πέριξ των 850 μονάδων προκειμένου να αναδιαρθρωθούν θέσεις, να γίνει ταμείο, να προσελκυσθούν νέα κεφάλαια απαραίτητα στην περίπτωση που επιχειρηθεί ένας επόμενος ανοδικός κύκλος.

Από τις 705 έως τις 686 μονάδες η διακύμανση για τον Τραπεζικό Δείκτη, με τον ft25 να υποχωρεί χαμηλότερα των 250, σε αντίθεση με τον FT Mid που μέχρι πριν από λίγο έδειχνε περισσότερες αντιστάσεις.

Η μη άμεση προσπάθεια υπέρβασης των 850 μονάδων λογικά θα φέρει περισσότερες πωλήσεις κυρίως σε τραπεζικές μετοχές, ενώ δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο πωλήσεων και σε επιμέρους τίτλους-σηματωρούς.

Στο Χ.Α. και στη διάρκεια της τελευταίας ανοδικής αντίδρασης φαίνεται πως έχουν προεξοφληθεί πολλά από αυτά που αναφέρονται από τον Χρήστο Κίτσιο στον λεγόμενο "οδικό χάρτη" και εν όψει της Δευτέρας.

Στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής εκτιμούσε πως ένας πιθανός καταλύτης για έναν επόμενο ανοδικό κύκλο με οδηγό τις τράπεζες θα μπορούσε να είναι μία ουσιαστική κίνηση της ΕΚΤ (προφανώς σε συνεννόηση με τους δανειστές) προς την κατεύθυνση της χαλάρωσης/σταδιακής ενίσχυσης της ρευστότητας.

Από αυτήν την άποψη το Eurogroup της 11ης/5 θα μπορούσε να έχει και ουσιαστική σημασία για τον τραπεζικό κλάδο και την αγορά ευρύτερα.

Συν τω χρόνω θα πρέπει να παρακολουθούνται η εικόνα στις αγορές παραγώγων, ομολόγων και ασφαλίστρων κινδύνου, η πορεία των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων και τα επιμέρους των εισηγμένων.

Στις ευρωαγορές το αποτέλεσμα των βρετανικών εκλογών έχει ήδη θετικό αντίκτυπο στο νόμισμα και στο χρηματιστήριο, με ενδεικτική τη σημαντική άνοδο του FTSE100 προς τις 7.000 μονάδες.

Χωρίς σημαντικές διακυμάνσεις η αγορά ομολόγων (εστιάζοντας στην ευρωπεριφέρεια) με την απόδοση των ελληνικών σε ψηλά μεν, αλλά σταθερά επίπεδα.

Κλίμα αναμονής και αναδιάταξης δυνάμεων με τους Έλληνες να έχουν διευρύνει τα μερίδιά τους (και με βάση τα στοιχεία Απριλίου) καθώς σε ορισμένες εισηγμένες ενισχύεται η θέση βασικών μετόχων, επιχειρηματιών αλλά και επενδυτικών πόλων που (υπο)στηρίζουν τα συμφέροντά τους.

Κλαδικά κατ΄αρχάς στις τράπεζες, όπου πραγματοποιούνται και σήμερα αυξημένες συναλλαγές (πάνω από το 60%), με την Εθνική και τη Eurobank να συγκεντρώνουν τις περισσότερες. Στο 1,22-1,27 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, που θα χρειαστεί και νέες τοποθετήσεις (ίσως προς το 1,20 ευρώ) προτού επιχειρηθεί η προσπάθεια υπέρβασης του 1,32 ευρώ.

Από την 3άδα ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ αλλαγή... ρυθμού σήμερα με πωλητές στη ΔΕΗ και αγοραστές σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ που θα πρέπει να κατοχυρώσουν οπωσδήποτε σε κλείσιμο τα 8,50 ευρώ για τη συνέχεια.

Στα 22,21-22,88 ευρώ η μετοχή του ΤΙΤΑΝΑ με τον όμιλο να ανακοινώνει εχθές τα μεγέθη τριμήνου, συγκεκριμένα δε αύξηση τζίρου 12,7% και κέρδη 6,6 εκατ. ευρώ από ζημίες το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο.

Στα 8,12-8,25 ευρώ η μετοχή της ΜΕΤΚΑ, μετά την προσαρμογή της τιμής λόγω αποκοπής (0,50/μτχ.) με αγοραστές να έχουν ενεργοποιηθεί από τα χαμηλά των 8,12 ευρώ.

Στα 2,42-2,51 ευρώ η Viohalco, στο 0,932-0,952 ευρώ η ΣΙΔΕΝΟΡ με τον Στέφανο Κοτζαμάνη να εστιάζει στην αντεπίθεση του ομίλου, στη βελτίωση μεγεθών των Σωληνουργείων Κορίνθου (για το 2015) αλλά και στις δηλώσεις των Νικόλαου Μαρίου και Απόστολου Παπαβασιλείου στο πλαίσιο της παρουσίασης στην Ενωση Θεσμικών.

Χρηματιστηριακός αναλυτής σημείωνε πως εκτός από το μείζον θέμα της διαπραγμάτευσης-συμφωνίας δανειστών- ελληνικής πλευράς στο ΧΑΑ καταγράφονται αξιόλογες κινήσεις σε επιμέρους τομείς και εταιρείες, που χρήζουν της προσοχής μας.

Από την αναφορά του Χαμαιλέοντα για τη συγχώνευση ΒΙΟΧΑΛΚΟ-ΣΙΔΕΝΟΡ και τους μιμητές, μέχρι τις διεργασίες σε κλάδους (λ.χ.λιανικής) την καταγραφή των αντοχών των επιχειρήσεων, τις ενέργειες ανταμοιβής των επενδυτών σημειώνονται αξιόλογες εξελίξεις.

Στα τεχνικά της μέχρι τώρα συνεδρίασης για τον ft25 οι 231 μονάδες θεωρούνται (σύμφωνα με τη μέτρηση του φίλου Αντώνη) κρίσιμο όριο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v