Χρηματιστήριο: Νέο φλερτ με τις 850 μονάδες για τον ΓΔ

Βραχύβια η ανοδική κίνηση για τις τράπεζες, που επιστρέφουν σε κόκκινο φόντο μετά τη Moody's. Αγοραστές σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ. Συνεχίζει πτωτικά η ΔΕΗ. Υπεραποδίδει η Viohalco. Στο επίκεντρο ΕΚΤ και Brussels Group. Μέτριες οι συναλλαγές.

Σε θετικό έδαφος περνά και πάλι το Χ.Α., καθώς το γύρισμα των τραπεζών και η ανοδική επαναφορά για τη δεικτοβαρή CC HBC ωθούν τον Γενικό Δείκτη σε τροχιά προς τις 850 μονάδες.

Το γεγονός ότι για τη σημερινή συνεδρίαση είναι η πρώτη φορά που οι δείκτες περνούν στο συν σχολιαζόταν ανάλογα σε χρηματιστηριακά γραφεία, με τους επαγγελματίες της αγοράς να διακινδυνεύουν να κάνουν λόγο για προεξόφληση της απόφασης της ΕΚΤ.

Προφανώς η προσέγγισή μας αρκείται στις μεταβολές που σημειώνονται στο ταμπλό, στην αλλαγή στάσης των διορατικών παικτών και στη συμπεριφορά των λεγόμενων «ισχυρών χεριών» που συνήθως ενεργοποιούνται από τα μέσα και μετά της ημέρας.

Την όποια απόφαση της ΕΚΤ δεν τη γνωρίζουμε, ωστόσο η κοινή λογική θέλει ο Μ. Ντάγκι να μη «σκοτώνει» μία προσπάθεια των Μέρκελ - Ολάντ - Γιούνκερ που πλέον βρίσκεται αρκετά κοντά στην εξεύρεση λύσης-διεξόδου. Με γνώμονα πως ο κεντρικός τραπεζίτης θα ενεργήσει... σολομώντεια πραγματοποιούνται οι περισσότερες συναλλαγές από την αρχή της συνεδρίασης μέχρι πριν από λίγο.

Με αποτέλεσμα την επιβεβαίωση αρχικά και όταν χρειάστηκε των σημαντικών βραχυπρόθεσμων στηρίξεων (κυρίως στις τράπεζες), την ενεργοποίηση εντολών αγοράς σταδιακά από τις 11.30 και μετά, με τους πωλητές να μειώνουν τις συναλλαγές τους αισθητά όταν μετά τις 12.30 άρχισε να διαμορφώνεται τάση επαναφοράς προς τις 255 μονάδες για τον FT 25.

Ούτως ή άλλως πρόκειται για μία μάλλον μέτριων συναλλαγών συνεδρίαση, θυμίζοντας πως ο συνολικός τζίρος έφθασε εχθές τα 100 εκατ. ευρώ, και στις 13.10 ήταν αρκετά χαμηλότερος συγκριτικά.

Από τις 660 στις 688 μονάδες ο Τραπεζικός Δείκτης με διακύμανση που παραπέμπει περισσότερο σε συσσώρευση-αναδιάταξη δυνάμεων, παρά σε αποσαφήνιση κατεύθυνσης είτε για πάνω από τις αντιστάσεις των 705-710 μονάδων είτε για διόρθωση μέχρι τις 600-590 μονάδες.

Στη μετοχή της Εθνικής από το 1,20 έως το 1,25 ευρώ, με στήριξη στο 1,20 και κοντινότερες αντιστάσεις στο 1,26 και στο 1,28 ευρώ. Στο 0,321 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank, στο 0,456 ευρώ της Πειραιώς και της Eurobank με απώλειες στο 0,146 ευρώ.

Η διαφορά βέβαια συντελείται με αφορμή το γύρισμα της CC HBC, που από τα χαμηλά ημέρας των 20,54 ευρώ ενισχύεται σε «νέο υψηλό» καθώς οι αγορές έφθασαν έως τα 20,83 ευρώ. Προηγούμενο «υψηλό» σημειώθηκε στα 20,62 ευρώ στη χθεσινή συνεδρίαση.

Εκτός από τη CC HBC συνεχίζεται η αντίδραση της Frigoglass στα 2,30 ευρώ, ενώ η διοίκηση της εισηγμένης διαψεύδει διάφορα σενάρια που κυκλοφόρησαν τις τελευταίες ημέρες. Στα 115,8 εκατ. ευρώ η αποτίμηση της Frigoglass και αν μη τι άλλο είναι προφανής η σπουδή του ομίλου να απεγκλωβιστεί από τα τελευταία χαμηλά, να βελτιώσει και χρηματιστηριακά τη θέση του.

Με αγοραστές ΟΤΕ και ΟΠΑΠ σε κοντινές τιμές (8,75 και 8,71 ευρώ αντίστοιχα), ενώ η ΔΕΗ εδώ και καιρό ακολουθεί αποκλίνουσα διαδρομή. Να συνεκτιμηθεί η από τις 13/5 γνωστή απόφαση για 3 διαγραφές και 1 υποβάθμιση στην εξαμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών MSCI. Οι αλλαγές ισχύουν από τη συνεδρίαση της 29ης Μαΐου και θυμίζω πως επιφύλασσαν μία δυσάρεστη έκπληξη για τη ΔΕΗ, καθώς η υποβάθμιση είχε θεωρηθεί απρόσμενη από τους περισσότερους.

Στα 4,54-4,70 ευρώ η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων, στα 8,50-8,71 ευρώ η Motor Oil, στο 1,77-1,85 ευρώ η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Στις 13.15 η αξία των συναλλαγών δεν ξεπερνούσε τα 37 εκατ. ευρώ, ενώ δεν είχε γίνει ούτε ένα πακέτο. Στο 42/44 η σχέση ανοδικών προς καθοδικές μετοχές με σημαντική απόδοση για Viohalco, Centric, Attica Bank, ΠΕΙΡτπ, Intracom.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v