Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στάση αναμονής στο Χρηματιστήριο

Καθίζηση τζίρου και ήπιες κινήσεις στην αγορά, με τον Γενικό Δείκτη πέριξ των 840 μονάδων καθώς οι επενδυτές περιμένουν νεότερα από τη Σύνοδο Κορυφής. Σε θετικό έδαφος οι τράπεζες, άνοδος για ΔΕΗ. Διψήφια κέρδη για MIG. Πτωτικά κινούνται Coca Cola, Folli, Viohalco.

Η... μέρα της μαρμότας στο Χ.Α. καθώς συνεχίζεται η συσσώρευση-ταλαιπωρία σε στενό εύρος διακύμανσης.
Με συναλλαγές χαμηλότερες του μέσου όρου των τελευταίων 10 ημερών, με μόλις ένα πακέτο (στη μετοχή της ΤΙΤΑΝ), η αγορά δεν δείχνει να... συγκινείται ιδιαίτερα, προφανώς περιμένοντας τα νεότερα από τη Ρίγα και τις επόμενες ενέργειες των δανειστών.

Σταθεροποιητική η τεχνική εικόνα για τους τρεις βασικούς δείκτες, με τον Γενικό στην περιοχή των 845, τον FT25 πέριξ των 252 με τον τραπεζικό να έχει ως ανώτερη τιμή τις 684,13 μονάδες.

Λίγες οι μέχρι τώρα κινήσεις από τους ξένους παίκτες, μέτριες και από τους Ελληνες παρότι η επόμενη εβδομάδα περιλαμβάνει την ανακοίνωση αποτελεσμάτων σημαντικών εταιρειών, την αναδιάρθρωση δεικτών MSCI αλλά και το χρηματιστηριακό κλείσιμο του Μαΐου.

Μετρημένες οι συναλλαγές από ξένους κι Έλληνες σε επιλεγμένες μετοχές σχεδόν αποκλειστικά του FT25, καθώς το ενδιαφέρον που παρατηρήθηκε στις προηγούμενες συνεδριάσεις για τίτλους του FT Mid Cap και λίγων από τη χαμηλότερη κατηγορία ατόνησε αισθητά.

Κι όμως την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν τα μεγέθη των ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Jumbo, Motor Oil κ.ά., κόβεται το μέρισμα της μετοχής των Ελληνικών Χρηματιστηρίων, αναδιατάσσονται μετοχές του 25άρη στους δείκτες MSCI με τη ΔΕΗ να υποβαθμίζεται στη χαμηλότερη κατηγορία.

Χωρίς δέλεαρ η αγορά, χωρίς κίνητρο προεξόφλησης (κυρίως) οι βραχυπρόθεσμοι δεν δείχνουν να βιάζονται ούτε για... ψηλότερα ούτε για... χαμηλότερα. Μικρές οι συναλλαγές, ο τζίρος στην υποκείμενη αγορά, ανάλογος στα παράγωγα με οριακές πράξεις στο συμβόλαιο του FT25 και στα ΣΜΕ 3-5 εμπορεύσιμων τίτλων.

Για τον Γ.Δ. η μέχρι τώρα μη υπέρβαση των 858-867/868 μονάδων δεν ξεκαθαρίζει τη βραχυπρόθεσμη τάση για το επόμενο διάστημα, παρότι σε αρκετά χρηματιστηριακά γραφεία θεωρούν πιθανή την αντίδραση προς τις 950 μονάδες.

Ενδεικτικές του περιορισμένου ενδιαφέροντος και της συναλλακτικότητας τα μόλις 30 εκατ. ευρώ, προ ολίγου, με μόλις 7 εισηγμένες να έχουν περισσότερες από 1 εκατομμύριο μετοχές και μόνον 9 με αξία που ξεπερνούσε το 1 εκατομμύριο ευρώ.

Και πάλι μία συνεδρίαση με το όποιο ενδιαφέρον να περιορίζεται στις συνήθεις 6-8 εισηγμένες/μετοχές παρά την ελπιδοφόρα μόχλευση για περισσότερες μετοχές που επιχειρήθηκε τις τελευταίες συνεδριάσεις.

Επίσης ενδεικτικό το γεγονός, που σημειώναμε νωρίτερα στον Εκηβόλο, πως για μετοχές του FT Mid Cap όπως είναι τα Πλαστικά Θράκης κι ο ΟΛΘ ο τζίρος δεν έφτανε καν... περιπτέρου της Υμηττού, στο Παγκράτι.

Από τον τραπεζικό κλάδο η μετοχή της Εθνικής στο 1,21-1,25 ευρώ με τη συγκριτικά μεγαλύτερη συναλλακτικότητα και υψηλό τζίρο, και με το 1,22 ευρώ απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνέχεια.

Από τα 8,74 στα 8,54 ευρώ η μετοχή του ΟΠΑΠ με λίγες πωλήσεις τα τελευταία 15-20΄, στα 8,09 με λίγες απώλειες η ΜΕΤΚΑ, στα 2,82 ευρώ η ΤΕΝΕΡΓ.

Η δεικτοβαρής CC/HBC στα 20,46 ευρώ (-1,15%) με ρευστοποιήσεις μετά τις 14.10-14.15 αρχίζει να βαραίνει στον FT25, ενώ τα 20,40 ευρώ θεωρούνται τιμή-στήριξη που δεν θα πρέπει να χαθεί σε κλείσιμο.

Λιγοστές οι μετοχές με αγοραστές σε μεγαλύτερες τιμές, με τη MIG να καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό μεταβολής, τη ΜΟΗ στα 8,60 ευρώ, την Αεροπορία Αιγαίου στα 7,44, την ΤΙΤΑΝ στα 21,10 ευρώ. Σημειώνεται πως στην ΤΙΤΑΝ άλλαξε χέρια ένα πακέτο 113.559 μετοχών στα 21,80 ευρώ.

Με απώλειες έως 0,35-0,40% τα κυριότερα ευρωχρηματιστήρια, πριν από λίγο.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v