Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικρά κέρδη για το ΧΑ στην αρχή της συνεδρίασης

Ήπια άνοδο καταγράφει το ΧΑ στο ξεκίνημα. Τα μηνύματα από τη διαπραγμάτευση θα καθορίσουν την πορεία προς τις 950 ή την επιστροφή στις 790 μονάδες. Τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και τα μηνύματα από τη Φρανκφούρτη. Οι παρακαταθήκες της χθεσινής συνεδρίασης.

Στον ρυθμό των ραγδαίων εξελίξεων (και) το Χ.Α. την ώρα που τα χρονικά περιθώρια όπως και αυτά της ρευστότητας εκπνέουν.

Ζωτικό χρόνο μέχρι το πρώτο 10ήμερο του Ιουνίου παραδέχονται πλέον εντός και εκτός συνόρων εμπλεκόμενοι στη διαπραγμάτευση, τη στιγμή που στο Μαξίμου προσβλέπουν στις συναντήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού με τους ομολόγους του στη Ρίγα.

Σε αυτό το περιβάλλον και στο Χ.Α. οι κινήσεις των βραχυπρόθεσμων περιορίζονται σε στενό εύρος, που ειδικότερα για τον Γενικό Δείκτη κυμαίνεται στις 818-858 μονάδες.

Η κατεύθυνση της αγοράς, είτε προς τις... 950 είτε προς τις 790 μονάδες, θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη των επαφών και από το ενδεχόμενο εύρεσης λύσης-διεξόδου. Σε κάθε περίπτωση ο χρόνος που απομένει έχει περιοριστεί σε οριακό βαθμό.

Κλάδος-βαρόμετρο παραμένει ο τραπεζικός, με αυξημένη μάλιστα βαρύτητα μετά τις χθεσινές εξελίξεις. Αφενός από το μέτωπο της ΕΚΤ αφετέρου από τους ξένους οίκους που διαπιστώνουν τα προφανή και προειδοποιούν για τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε βάθος χρόνου.

Οπως σημειώνει η Αναστασία Παπαϊωάννου, ο Μάριο Ντράγκι έστειλε διπλό μήνυμα: πρώτον ότι υπάρχει στο τραπέζι το θέμα του κουρέματος (χαρακτηριστική η σημείωση από πηγές της Φρανκφούρτης ότι συζητήθηκε) και δεύτερον δίνοντας μόλις 200 εκατ. ευρώ αύξηση ορίου υπενθύμισε ότι στόχος της ΕΚΤ είναι η στήριξη των τραπεζών και όχι η έμμεση χρηματοδότηση του Δημοσίου μέσω της άντλησης ρευστότητας από καταθέσεις φορέων (την οριακή αύξηση του ELA είχε προαναγγείλει το Euro2day.gr προ ημερών).

Από την άλλη σε αρνητικό από σταθερό υποβαθμίζει το outlook για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα η Moody's.

Οπως αναφέρει ο ξένος οίκος, η κίνηση αυτή αντανακλά τη σημαντική επιδείνωση στη χρηματοδότηση και στη ρευστότητα των τραπεζών από το Δεκέμβριο του 2014. Εκτιμά ότι οι εκροές καταθέσεων στο πεντάμηνο έχουν ξεπεράσει τα 30 δισ. ευρώ (ή το 18% των συνολικών καταθέσεων). Τονίζει ότι οι πιέσεις αυτές δεν αναμένεται να περιοριστούν τους επόμενους 12-18 μήνες και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα επιβολής κεφαλαιακών περιορισμών και παγώματος των καταθέσεων.

Και σε αυτό το ασφυκτικό περιβάλλον η Ελενα Λάσκαρη μετρά τη δραματική μείωση των διαθεσίμων καθώς στο τέλος Δεκεμβρίου του περασμένου έτους το ελληνικό δημόσιο είχε ταμειακά διαθέσιμα 2,574 δισ. ευρώ. Περασμένα μεγαλεία... Στις 31 Μαρτίου, τα ταμειακά διαθέσιμα ήταν 796,5 εκατομμύρια. Σήμερα;

Στα του... ταμπλό, στη χθεσινή συνεδρίαση δοκιμάστηκε για τρίτη φορά η περιοχή-αντίσταση των 258 μονάδων χωρίς ο ft25 να τη διασπάσει. Εκλεισε με απώλειες στις 252,23 μονάδες, με τις τράπεζες να υποχωρούν 1,81% προς τις 669 μονάδες και τις δεικτοβαρείς ΟΤΕ, ΔΕΗ επίσης να υποχωρούν. Ειδικότερα για τη μετοχή της Επιχείρησης οι εκτιμήσεις δεν είναι και τόσο... ευοίωνες και λόγω της επικείμενης αναδιάρθρωσης των δεικτών MSCI από τη συνεδρίαση της Παρασκευής 29 Μαΐου.

Ωστόσο συνεχίστηκε η μόχλευση σε μετοχές του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ-ΣΙΔΕΝΟΡ, στον ΟΠΑΠ τα 8,70 ανοίγουν τον δρόμο για τα 8,40, ενώ διαγραμματικά ενδιαφέρουσα είναι η απεικόνιση των ΜΕΤΚΑ, Frigoglass κ.ά. από τον ft25 και τον FT Mid.

Κινητικότητα και εχθές στα παράγωγα, παρότι μειώθηκαν, ελαφρώς, οι ανοιχτές θέσεις, για τον πρώτο μήνα, στα 37.460 συμβόλαια. Το συμβόλαιο του ft25 (συνολικά 7.432, 7.261 για τον Ιούνιο και 171 για τον Ιούλιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 253) κινήθηκε μεταξύ 250 και 259,25 μονάδων, γυρίζοντας σε premium 0,30%. σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΔΕΗ (944), Alpha Bank (7.173), Εθνική (16.458), Πειραιώς (11.518), Eurobank (12.464), ΟΠΑΠ (143), ΟΤΕ (427), MIG (328), Frigoglass (239), ΓΕΚ (209), Σιδενόρ (227), Viohalco (413).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE Large Cap διατηρήθηκε στο 65%, ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν στα 419 δικαιώματα (407 calls και 12 puts).

Ενώ σύμφωνα με τη SOLIDUS ΑΕΠΕΥ τα discount των ΣΜΕ του FTSE 25 Ιουνίου κυμάνθηκαν στο 0,19% και μεταξύ των 250 και των 259,25 μονάδων.

Oι συναλλαγές μειώθηκαν στα 7432 συμβόλαια όσον αφορά τα ΣΜΕ του FTSE 25, ενώ οι ανοιχτές θέσεις μειώθηκαν στα επίπεδα των 38.424 συμβολαίων.

Στα μετοχικά ΣΜΕ οι συνολικές συναλλαγές μειώθηκαν στα 51.216 συμβόλαια, ενώ ξεχώρισε η ΒΙΟΧΑΛΚΟ με κέρδη της τάξεως του 4,22%.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v