Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη για το ΧΑ στο ξεκίνημα

Άνοδο καταγράφει το ΧΑ στην αρχή της συνεδρίασης. Η προσοχή της αγοράς συνεχίζει να είναι στραμμένη στις διαπραγματεύσεις του πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής. Βαρόμετρο παραμένει ο τραπεζικός κλάδος. Τι αποκαλύπτει η τεχνική εικόνα. Η κίνηση στα παράγωγα.

Το Χ.Α. βλέπει καταρχήν συμφωνία, με καταληκτικό το διάστημα των πρώτων ημερών του Ιουνίου. Στη σημαντική πρόοδο, αλλά με... αστερίσκο ΔΝΤ προσβλέπουν (κυρίως) οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες προκειμένου να κινηθούν ανάλογα, τη στιγμή που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εκτιμά πως η συμφωνία μπορεί να κλείσει εντός 10 ημερών.

Συσσώρευση χαμηλότερα των 858, αλλά σταθερά πάνω από τις 818 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, με συνεχείς κινήσεις στον τραπεζικό κλάδο, κυρίως στην Εθνική (όπου πραγματοποιείται ο υψηλότερος τζίρος), μάζεμα και σε Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank αλλά και μεθοδικές τοποθετήσεις από ΟΤΕ, ΟΠΑΠ μέχρι ΤΙΤΑΝ, ΜΟΗ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Μυτιληναίο κ.ά.

Στο σχετικό θέμα της Μαρίνας Μάνη αναλύονται όλες οι τελευταίες εξελίξεις από το μέτωπο της Ρίγας στον ρυθμό των οποίων θα συνεχίσει να κινείται τις επόμενες ημέρες το Χ.Α. Συνεκτιμώντας πως η επόμενη εβδομάδα είναι η τελευταία του Μαΐου, η τελευταία εν όψει της αναδιάρθρωσης στους δείκτες MSCI και πιθανότατα η εβδομάδα που θα οδηγήσει στην... υβριδική συμφωνία δανειστών - Αθηνών, που κατά πάσα βεβαιότητα ΔΕΝ θα είναι η... έντιμη συμφωνία πακέτο στην οποία αναφερόταν η κυβέρνηση.

Εύλογο συνεπώς το ερώτημα πώς θα αντιδράσει η αγορά την επόμενη ημέρα της υπογραφής των δύο πλευρών, ανάλογα με το περιεχόμενο και το πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, από τη στιγμή που ενδεχομένως να πυροδοτεί νέο γύρο εξελίξεων.

Επειδή συμφωνία από συμφωνία μπορεί να έχει μεγάλες διαφορές με την κάθε μία να οδηγεί σε εκ διαμέτρου αντίθετες κατευθύνσεις, θα πρέπει σταδιακά να βλέπουμε μετά το πρώτο 10ήμερο του Ιουνίου.

Προς ώρας εστιάζουμε κυρίως στη βραχυπρόθεσμη συσσώρευση της αγοράς, στην καλλιέργεια προσδοκιών πως το Χ.Α. μπορεί να κινηθεί με άνοδο με βάση τις τοποθετήσεις που γίνονται αυτήν την περίοδο, στην ανίχνευση των τεχνικών σημάτων και στα περιθώρια κίνησης βασικών δεικτών και μετοχών.

Οπως αναφέρεται σχετικά, ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε την προοπτική εξόδου από την κρίση που θα φέρει μια συμφωνία με μακροπρόθεσμο ορίζοντα και οι δύο ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας κατανόησαν την ανάγκη μια τέτοιας συμφωνίας, ενώ εξέφρασαν τη βούλησή τους να συνδράμουν και προσωπικά αν χρειαστεί ώστε αυτή να ολοκληρωθεί σύντομα.

Στο τραπέζι έπεσαν οι όροι της συμφωνίας αλλά και την επόμενη μέρα οι Μέρκελ-Ολάντ υπήρξαν θετικοί σε επενδυτικό σχέδιο για τη συνέχεια.

Αγκάθι, ωστόσο, φαίνεται πως είναι η επιμονή στην ανάγκη να συμφωνήσει και το ΔΝΤ για να κλείσει η συμφωνία, δεδομένων των απαιτήσεών του σε εργασιακά και ασφαλιστικό.

Στα τεχνικά της αγοράς, όπως σημειώνει ο Γιώργος Α. Σαββάκης, η ευκολία συγκράτησης των τιμών πάνω από την πρώτη ζώνη άμυνας στις 815 - 820 μονάδες δείχνει ότι η βραχυπρόθεσμη τροχιά παραμένει θετική, ενώ και οι πωλητές δείχνουν αδυναμία να κινήσουν την αγορά χαμηλότερα. Βέβαια όλα τα ενδεχόμενα θα εξαρτηθούν από την πορεία των συζητήσεων.

Οσον αφορά τον κλάδο βαρόμετρο, ο δείκτης των τραπεζών, ο οποίος παραμένει δείκτης προεξόφλησης των ειδήσεων, βρίσκει για την ώρα στηρίξεις στην περιοχή των 650-655 μονάδων, ενώ κλειδί είναι η τιμή του εκθετικού κινητού μέσου όρου των 20 ημερών στις 640 μονάδες. Η αντίσταση στις 725-735 μονάδες έχει δυσκολέψει, αφού πλέον έχει προσεγγίσει και το πάνω όριο των Bollinger Bands στις 730 μονάδες.

Στα δύο βασικά make or break σημεία των 249 και των 256 μονάδων εστιάζει ο Ηλίας Ζαχαράκης (Fast Finance) ο οποίος θεωρεί σημαντικές τις 693 μον. για τον Τραπεζικό Δείκτη. Τεχνικά η MIG μετά τη χθεσινή αντίδραση δείχνει να δοκιμάζει τα σημαντικά 0,1590 ευρώ, ο όμιλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ-ΣΙΔΕΝΟΡ συνεχίζει να δίνει απόδοση (σε μητρική και θυγατρικές), η ΜΕΤΚΑ έχει ως σημείο αναφοράς τα 8,35, ενώ για ΟΠΑΠ και ΟΤΕ η επιβεβαίωση των 8,75 ευρώ ανοίγει σε αυτή ή την επόμενη φάση τον δρόμο για την υπέρβαση των 9 ευρώ.

Στα παράγωγα, που τις τελευταίες μέρες παρουσιάζουν σχετική κινητικότητα αυξήθηκαν, ελαφρώς, οι ανοιχτές θέσεις, για τον πρώτο μήνα, στα 38.594 συμβόλαια.

Το συμβόλαιο του ft25 (συνολικά 5.810, 5.787 για τον Ιούνιο και 23 για τον Ιούλιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 253) κινήθηκε μεταξύ 249,75 και 255,25 μονάδων, γυρίζοντας σε υποτίμηση 0,40%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΔΕΗ (465), Alpha Bank (4.541), Εθνική (8.071), Πειραιώς (9.701), Eurobank (4.856), ΟΤΕ (229), MIG (1.161), Σιδενόρ (148), Viohalco (120), Folli Follie Group (112), Ελλ. Πετρέλαια (169), Τιτάν (110).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTASE παρέμεινε στο 65%, ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν ιδιαίτερα περιορισμένος με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στα δικαιώματα αγοράς με 138 τεμάχια, ενώ δεν διαπραγματεύτηκε κανένα δικαίωμα πώλησης.

Να σημειωθεί, τέλος, πως το ADR της ΕΤΕ στο NYSE διαμορφώθηκε στο 1,41 δολ. (2,17%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v