Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Η αναμονή… έφαγε το τζίρο

Καθίζηση των συναλλαγών και οριακές κινήσεις εν αναμονή των εξελίξεων στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης. Ανοδος 3% για Πειραιώς και Alpha Bank, κέρδη 11% για τη MIG. Η τεχνική εικόνα για τον FT 25 και ο τρόμος Βαρουφάκη που… δεν βγαίνει στο ταμπλό.

Συνεδρίαση με έντονη την παρουσία της επιφυλακτικότητας και της συναλλακτικής άπνοιας, η προτελευταία της εβδομάδας, με την Αγορά να δείχνει επιφανειακά ψύχραιμη, όμως από την άλλη ήταν εμφανής η έλλειψη διάθεσης προεξόφλησης θετικών εξελίξεων από την σημερινή Σύνοδο Κορυφής στη Ρίγα (20.00 ώρα Ελλάδος).

Κάποια μικρή κινητικότητα σημειώθηκε στον Τραπεζικό κλάδο, καθώς τα Ελληνικά collaterals γλύτωσαν και αυτή την εβδομάδα τον "κουρέα", όμως από εκεί και πέρα τίποτα παραπάνω.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, έδωσε επιπλέον ρευστότητα μόλις 200 εκατ. ευρώ και το όριο του Έκτακτου Μηχανισμού ανήλθε στα 80,2 δισ. ευρώ από 80 δισ. ευρώ, από την άλλη όμως επισήμανε ότι υπάρχει στο τραπέζι το θέμα του "κουρέματος", έστω και αν αυτό αποφεύχθηκε πρόσκαιρα.

Από την άλλη δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει πως αν ληφθούν σοβαρά υπ΄ όψιν οι δηλώσεις των εγχώριων Κυβερνητικών Στελεχών και των Αξιωματούχων, από πλευράς Δανειστών, που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις, η μόνο "σώφρων" λύση, δείχνει αυτή της γενικής εκποίησης των χαρτοφυλακίων και οι τελευταίοι ενεργοί traders να φύγουν τρέχοντας και έντρομοι.

Περισσότερο έντρομοι από τον Γιάνη Βαρουφάκη, όταν διαπίστωσε την κατάσταση της εγχώριας Οικονομίας. Και εδώ είναι το απορίας άξιον: Πως η κατάσταση της Ελληνικής Οικονομίας κατόρθωσε να τρομοκρατήσει τον υπεύθυνο Υπουργό, αλλά δεν μπορεί να τρομοκρατήσει το Ελληνικό Χρηματιστήριο, που παραμένει επιφανειακά ψύχραιμο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εδώ και 17 συνεδριάσεις και πιο συγκεκριμένα από τις 28/4, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. κινείται σε ένα σχετικά στενό εύρος, με χαμηλότερη τιμή τις 780,13 μονάδες (ενδοσυνεδριακό χαμηλό 6/5) και υψηλότερη τις 857,51 μονάδες (ενδοσυνεδριακό υψηλό 7/5), χωρίς να δίνει κίνηση εκτόνωσης προς την μία, ή την άλλη κατεύθυνση.

Πράγμα που σημαίνει ότι έχει ισχυροποιηθεί σημαντικά η στήριξη των 780 μονάδων, αλλά από την άλλη και αν δεν υπάρξει η είδηση - καταλύτης, δεν φαίνεται να απειλείται η πρώτη αντίσταση στην ζώνη 850 - 858 μονάδων. Μένοντας στον Γενικό Δείκτη και για όσους ασχολούνται με τα τεχνικά "κενά", αξίζει να σημειωθεί ότι από την προχθεσινή συνεδρίαση ο Δείκτης έχει αφήσει ένα "gap" μεταξύ 825,45 και 829 μονάδες, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Το ημερήσιο διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Συμπερασματικά, μπορεί η "επανάληψη να είναι μήτηρ μαθήσεως", όμως δεν παύει να είναι και "αδελφή της πλήξης" και αυτό το τελευταίο επαληθεύεται στο Χ.Α. που βαρέθηκε να προεξοφλεί προσδοκίες και αποφάσισε να περιμένει πιο "χειροπιαστές" εξελίξεις.

Άλλωστε ο σημερινό τζίρος (ο χαμηλότερος των τελευταίων 27 συνεδριάσεων) ασφαλώς και δεν αφήνει περιθώρια για εξαγωγή "ασφαλών" συμπερασμάτων.

Σε αυτό το συμπέρασμα οδηγήθηκαν και οι εμπλεκόμενοι στην Αγορά Παραγώγων, που κατεβάζοντας αισθητά τις συναλλαγές, στο συμβόλαιο του δείκτη, επέλεξαν να ακολουθήσουν την κίνηση της spot Αγοράς, χωρίς να πάρουν ιδιαίτερες "πρωτοβουλίες".

Αντίθετα, μερική επιστροφή των πωλητών παρατηρήθηκε στην Αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα την αύξηση των αποδόσεων για τους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους: 10ετες (10,87%), 5ετες (15,95%) και 3ετες (22,33%).
Πενιχρή, αλλά δεικτική της επικρατούσας κατάστασης, πριν την Σύνοδο Κορυφής, η τρέχουσα ειδησεογραφία:

"Το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας θα μπορούσε να παραταθεί ως το Φθινόπωρο", αναφέρει σε άρθρο της η Γερμανική εφημερίδα "Sueddeutsche Zeitung". Επικαλούμενη υψηλόβαθμο στέλεχος του Eurogroup, η εφημερίδα σημειώνει ότι θα μπορούσε να αποδεσμευθεί μέρος της τελευταίας δόσης προς την Αθήνα, ύψους σχεδόν 4 δισ. ευρώ, με αντάλλαγμα την εφαρμογή από την Ελληνική Κυβέρνηση μέρους του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας. Σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε αλλαγές στο καθεστώς του ΦΠΑ, ενώ οι μεταρρυθμίσεις στην Αγορά Εργασίας και στο Συνταξιοδοτικό θα πάρουν παράταση.

"Όλοι εργάζονται πάνω στο χρονοδιάγραμμα που έχει συμφωνηθεί από το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου", τόνισε η εκπρόσωπος της Κομισιόν κληθείσα να σχολιάσει σενάρια παράτασης.

"Δεν μπορεί να αποκλειστεί χρεοκοπία της Ελλάδας, όμως το θέμα είναι στα χέρια της Ελληνικής Κυβέρνησης", δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στο Reuters. Όπως ανέφερε, "η αισιοδοξία στην Αθήνα για την επίτευξη συμφωνίας, σύντομα, δεν στηρίζονται από την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς, ενώ οι εικασίες για μια πολιτική λύση στο θέμα δεν δικαιολογούνται".

Μια τετράμηνη παράταση του τρέχοντος Ελληνικού προγράμματος βρίσκεται στο τραπέζι και πιθανότατα θα συζητηθεί ανάμεσα στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και στην Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ σήμερα το βράδυ στη Ρίγα, σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian.

Απόλυτα ενδεικτική η ατάκα παλαιού παράγοντα της Αγοράς, όσον αφορά την κρατούσα κατάσταση στην εγχώρια Οικονομία: "ο Ιδιωτικός Τομέας ζει τη λίθινη εποχή, όσον αφορά τη ρευστότητα, ενώ οι μισθοί συνεχίζουν να καταβάλλονται ανελλιπώς στο Δημόσιο". "Σε περίπτωση επίτευξης συμφωνίας, είναι λογικό να περιμένουμε έντονη ανοδική αντίδραση στις τιμές του Χ.Α. Το θέμα, όμως, είναι τι γίνεται από κει και πέρα. Οι επενδύσεις χρειάζονται κλίμα εμπιστοσύνης και τελευταία έχουμε φροντίσει να εξαντλήσουμε κάθε απόθεμα εμπιστοσύνης που είχαν 'δικοί και ξένοι' στην Ελλάδα. Απόδειξη η συνεχής εκροή καταθέσεων και η παντελής έλλειψη επενδύσεων. Ελπίζουμε ακόμη στην ποσοτική χαλάρωση του Draghi και το πακέτο Junker, όμως και αυτά θα χρειαστεί να στηριχτούν και τελικά να μεταφραστούν σε επενδύσεις στον ιδιωτικό τομέα. Το Χρηματιστήριο θα μπορούσε να δώσει 'καύσιμα' στην προσπάθεια ανάτασης της Οικονομίας, αν οι Κυβερνώντες πάψουν να το βλέπουν σαν παρασιτικό μηχανισμό".

Τεχνικά και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 258 μονάδων θα δώσει κίνηση προς τις 270 μονάδες. Το 249 είναι κοντινή στήριξη και "stop" για τους "long" που διάσπαση μπορεί να μας φέρει στο 246 ή και στο 241.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Tα περιθώρια στενεύουν για τον Γενικό Δείκτη, καθώς το συνεχόμενο "φλερτ", δίχως ανοδική ανταπόδοση, με την πολύ σημαντική αντίσταση της περιοχής των 850 μονάδων, έχει αρχίσει, ήδη και προκαλεί αμφισβητίες στο αν υπάρχει, ή όχι, ο αξιόλογος καταλύτης ώθησης προς το επόμενο επίπεδο αντίστασης των 920 μονάδων, επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος.

Ναι μεν η συνεχόμενη τριβή πέριξ των 840 μονάδων θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως πάτημα συσσώρευσης και διαγραμματικής εκτόξευσης, αλλά η εκτενής κωλυσιεργία και η συνεχιζόμενη αδυναμία μπορεί να αντιστρέψει τα πράγματα και να επιφέρει στο τέλος επενδυτικό εκνευρισμό και καθοδική εκτόνωση έως τις 785 μονάδες.

Το καλύτερο σενάριο θα ήταν η γρήγορη ανοδική διαφυγή, με αυξημένο τζίρο συναλλαγών και ημερήσιο κλείσιμο άνω των 870 μονάδων, για να μπορέσουμε να εκφέρουμε και από τεχνικής ανάλυσης, την άποψη της ανοδικής συνέχειας προς τις 920 με 945 μονάδες, με πιθανό μεσοπρόθεσμο στόχο την προσέγγιση του ψυχολογικού ορίου των 1000 μονάδων.

Επίσης οι περισσότερες ενδείξεις, που συρρέουν από αρκετούς τεχνικούς ταλαντωτές, συνθέτουν το "πάζλ" ενός επερχόμενου έντονου ανοδικού άλματος, αλλά όπως και τα δανειακά διαθέσιμα της Χώρας είναι απολύτως φθαρτό και η παραμικρή αφαίρεση ενός κομματιού θα επιφέρει άμεση κατάρρευση.

Στις 250 μονάδες εντοπίζεται η ανάλογη περιοχή αντίστασης με αυτή των 850 μονάδων του Γενικού Δείκτη για το δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Επίπεδο, όπου έχει ήδη διαρραγεί ανοδικά με την ευγενική "χορηγία" της "βαρύτατης" Coca- Cola HBC (ΕΕΕ). Από εκεί και έπειτα θα πρέπει να επιβεβαιώσει μια ανοδική τμήση των 260 μονάδων για να μπορέσουμε να θέσουμε ως επόμενη στάση τις 280 μονάδες.

Όσον αφορά, τέλος, τον Τραπεζικό δείκτη φαίνεται να έχει κοντοσταθεί, διαγραμματικά, κάτω από το όριο αντίστασης των 700 μονάδων. Το σημείο αυτό και σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου του τμήματος ανάλυσης και επενδυτικής κατεύθυνσης της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς εάν τμηθεί ανοδικά, μπορεί να βάλει ισχυρές βάσεις για μια άνοδο έως τις 880 μονάδες, περίπου.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Για μία ακόμα συνεδρίαση, οι μικτές τάσεις επικράτησαν στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, όπου τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσε η Shanghai (+1,87%) και τις μεγαλύτερες απώλειες ο Hang Seng (-0,22%). Κινήσεις πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος για τους Ευρωπαϊκούς δείκτες, αλλά και το ξεκίνημα της συνεδρίασης στο NYSE.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη και την Ευρωζώνη, σύμφωνα με τα στοιχεία του Markit, ο σύνθετος δείκτης PMI υποχώρησε στο 53,4 τον Μάιο, από 53,9 τον προηγούμενο μήνα, και έναντι του 53,8 που ανέμεναν οι αναλυτές. Παρέμεινε ωστόσο για 23ο συνεχόμενο μήνα πάνω από το όριο του 50, που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. Ο δείκτης PMI του τομέα Υπηρεσιών διαμορφώθηκε στο 53,3 από 54,1 τον Απρίλιο και έναντι του 53,9 που προέβλεπαν οι αναλυτές, ενώ ο δείκτης PMI μεταποίησης αυξήθηκε στο 52,3 από 52 τον προηγούμενο μήνα, το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2014.

Από την άλλη, υποχώρησε το Μάιο η καταναλωτική εμπιστοσύνη, συμπληρώνοντας δύο διαδοχικούς αρνητικούς μήνες, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση της Κομισιόν, ο δείκτης υποχώρησε στο -5,5 από -4,6 τον Απρίλιο. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires τοποθετούσαν τον δείκτη στο -4,8.

Στην "άλλη πλευρά του Ατλαντικού" και όπως έδειξαν τα πρακτικά Απριλίου της Fed, οι Αξιωματούχοι της Κεντρικής Τράπεζας αμφέβαλαν ότι θα είναι έτοιμοι να αυξήσουν τα επιτόκια ως τα μέσα του έτους.

Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτημα για επίδομα ανεργίας ενισχύθηκε την περασμένη εβδομάδα. Το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι την εβδομάδα που έληξε στις 16 Μαϊου, οι νέες αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 10.000, στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 274.000. Οι αναλυτές του Reuters προέβλεπαν ότι οι αιτήσεις θα αυξηθούν στις 271.000.

Οι μεταπωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ σημείωσαν απροσδόκητη πτώση τον Απρίλιο. Με βάση τα στοιχεία της Αμερικάνικης Ένωσης Μεσιτών (NAR) οι μεταπωλήσεις υποχώρησαν κατά 3,3% στο εποχιακό προσαρμοσμένο μέγεθος των 5,04 εκατομμυρίων. Οι αναλυτές του Reuters προέβλεπαν ότι θα αυξηθούν στα 5,25 εκατομμύρια.

Επιστροφή στο ΧΑ

Η άρνηση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για έναν συμβιβασμό που "αγγίζει" τις "κόκκινες" γραμμές είναι ο βασικός λόγος που δεν έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του Ελληνικού προγράμματος, τονίζει η Bank of America - Merrill Lynch. Εάν δεν υπάρξει στροφή 180 μοιρών από τους βουλευτές της Κυβέρνησης, υπάρχουν σημαντικά ρίσκα για την Αθήνα, τις επόμενες εβδομάδες, με κυριότερο το ότι στερεύει από χρήματα, υπογραμμίζει ο οίκος.

Στα 52,4 εκατ. ευρώ θα ανέλθουν τα καθαρά κέρδη του ΟΠΑΠ, το α΄τρίμηνο, καταγράφοντας άνοδο 5,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, προβλέπει η IBG. Η ΑΧΕ επαναδιατυπώνει την τιμή-στόχο των 10 ευρώ και τη σύσταση "Accumulate" για την μετοχή. Η εταιρεία ανακοινώνει αποτελέσματα στις 26 Μαϊου.

Επιστροφή στα κέρδη βλέπει για την Motor Oil η IBG σε σχετικό report. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της χρηματιστηριακής τα κέρδη της εταιρείας το πρώτο τρίμηνο θα ανέλθουν στα 42 εκατ., έναντι ζημιών 8,2 εκατ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Τα EBITDA εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 101,7 εκατ. ευρώ. Η Motor Oil ανακοινώνει αποτελέσματα α΄ τριμήνου στις 27 Μαϊου.

Στα 75 εκατ. ευρώ θα ανέλθουν τα καθαρά κέρδη εννεαμήνου της Jumbo για την χρήση 2014-2015, καταγράφοντας άνοδο 8%, προβλέπει η BETA Sec. Tα EBITDA εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 111 εκατ., καταγράφοντας άνοδο 9%. Η χρηματιστηριακή διατηρεί την τιμή-στόχο των 11 ευρώ και τη σύσταση "overweight" για τη μετοχή της εισηγμένης. Τονίζει ότι η τιμή-στόχος θα μπορούσε να αυξηθεί στα 12,3 ευρώ αν εφαρμοστεί ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ στο 18%. Η εταιρεία ανακοινώνει αποτελέσματα στις 25 Μαϊου.

Πρόβλεψη για οριακή πτώση στα κέρδη της ΔΕΗ το α' τρίμηνο, στα 59 εκατ. ευρώ από 61 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, καταθέτει η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος, σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί τιμή-στόχο στα 6,2 ευρώ και σύσταση "neutral". 

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 835,94 (-0,53%) και 848,73 μονάδων (+0,98%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 844,5 μονάδες (+0,49%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 845,73 με ημερήσια κέρδη 0,63%.

Ο τζίρος προσγειώθηκε στα 60,7 εκατ. από τα οποία τα 3,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΤΙΤΚ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΠΕΙΡΤΠ).

Σχετικά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 62 ανοδικές μετοχές, έναντι 46 πτωτικών, ενώ 20 τίτλοι τερμάτισαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 4%, οι περισσότεροι με ελάχιστες συναλλαγές.

Από το ταμπλώ του FTSE25, δεν ήλθα σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι Eurobank, MIG, ΔΕΗ. Αντίθετα, δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι Grivalia, Viohalco, Μυτιληναίος. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε η Τέρνα Ενεργειακή και στο υψηλό ημέρας οι Alpha Bank, Eurobank, EEE και Πειραιώς.

----XΠΑ

Ακόμα μία συνεδρίαση εναλλαγής προσήμων και στην Αγορά Παραγώγων, που συνδυάστηκε με νέα σημαντική μείωση των συναλλαγών, τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (30.185 συμβόλαια), παρά το κλείσιμο σχετικά κοντά στα υψηλά ημέρας.

Αυξήθηκαν, ελαφρώς, οι ανοιχτές θέσεις, για τον πρώτο μήνα, στα 38.594 συμβόλαια.

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 5.810, 5.787 για τον Ιούνιο και 23 για τον Ιούλιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 253) κινήθηκε μεταξύ 249,75 και 255,25 μονάδων, γυρίζοντας σε υποτίμηση 0,40%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΔΕΗ (465), Alpha Bank (4.541), Εθνική (8.071), Πειραιώς (9.701), Eurobank (4.856), ΟΤΕ (229), MIG (1.161), Σιδενόρ (148), Viohalco (120), Folli Follie Group (112), Ελ. Πετρέλαια (169), Τιτάνα (110).

Να σημειωθεί ότι τα αναγραφόμενα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών αφορούν όλους τους μήνες, ενώ ο πίνακας στο τέλος του σχολίου αναφέρεται μόνο στα συμβόλαια επί μετοχών του πρώτου μήνα.

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTASE παρέμεινε στο 65%, ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν ιδιαίτερα περιορισμένος με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στα δικαιώματα αγοράς με 138 τεμάχια, ενώ δεν διαπραγματεύτηκε κανένα δικαίωμα πώλησης.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank (67.442.435 τεμ.), Eurobank (36.086.637 τεμ.), Πειραιώς (17.387.186 τεμ.), Εθνική (6.902.174 τεμ.), Folli Follie Group (1.202.460 τεμ.), ΔΕΗ (1.553.798 τεμ.).

Πηγή: Alpha Finance

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v