Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Νέα προσπάθεια για τις 850 μονάδες

Μικρή άνοδος για το Χρηματιστήριο με τον FT 25 στην περιοχή των 255 μονάδων. Κέρδη υψηλότερα του 2% για Πειραιώς, Ελλάκτωρ, Viohalco. Με θετικό πρόσημο Εθνική Τράπεζα, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ. Στο +7% η Frigoglass. Απώλειες καταγράφουν ΕΛΠΕ, Folli.

Ακόμη μία επιχείρηση κατάληψης της περιοχής των 850 μονάδων επιχειρείται στο Χ.Α., με αφορμή τη... σημαντική πρόοδο που μεταδίδεται ότι επιτεύχθηκε στη Ρίγα, με μοχλό τον τραπεζικό κλάδο και την πλειονότητα των επενδυτικών δυνάμεων να ακολουθούν άμεσα.

Ανοδικό το ξεκίνημα, υψηλότερα οι αγοραστές στη συνέχεια καθώς προεξοφλείται η εξεύρεση λύσης/διεξόδου. Το αν θα επιβεβαιωθούν οι πρωινοί αγοραστές ή θα εγκλωβιστούν στη συνέχεια και τη Δευτέρα θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις που θα τρέξουν το Σαββατοκύριακο.

Το ενδιαφέρον, σύμφωνα με χρηματιστηριακούς παράγοντες, είναι η έκθεση των αγοραστών στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας σε αντίθεση με ό,τι κατά κόρον συνέβαινε μέχρι τώρα. Ο κανόνας ήθελε στις συνεδριάσεις της Παρασκευής να μειώνεται η έκθεση σε ρίσκο, να κατοχυρώνονται θέσεις λόγω της ρευστότητας κι αβεβαιότητας που επικρατεί στις επαφές δανειστών - Αθηνών.

Εάν στη σημερινή συνεδρίαση όντως αναληφθεί μεγαλύτερο ρίσκο και πραγματοποιηθούν μέχρι το κλείσιμο τοποθετήσεις σε ανώτερες τιμές πιθανότατα τα ισχυρά χέρια να προεξοφλήσουν θετικά βήματα μέχρι τη Δευτέρα, που θα επισπεύδουν την εξεύρεση λύσης-διεξόδου.

Εως τις... παρυφές των 858 μονάδων νωρίτερα ο Γενικός Δείκτης με την εν λόγω τιμή να αποτελεί σημαντικό σημείο αναφοράς για πολλούς, ενώ πλειστάκις έχει αναφερθεί τις τελευταίες ημέρες στα σχόλια του Εuro2day.gr

Εως τις 704,09 μονάδες ο Τραπεζικός Δείκτης δηλαδή οριακά χαμηλότερα της τιμής των 705 μονάδων, όριο που έχει τεθεί ως ελάχιστη προϋπόθεση για ισχυροποίηση της φοράς αντίδρασης του κλάδου. Οι 705-710 μονάδες είναι για τον ΔΤΡ το σημείο αναφοράς κυρίως για όσους κινούνται βραχυπρόθεσμα.

Περισσότερες από εχθές οι συναλλαγές και ο τζίρος, πλησιάζουν και πάλι τα επίπεδα του μέσου όρου των προηγούμενων 10 ημερών, γεγονός που υπό προϋποθέσεις μπορεί να αποτελέσει σήμα νέας ανοδικής δοκιμής των 258 μονάδων για τον ft25.

Το παράδοξο, κυρίως για όσους παρακολουθούν την αγορά και με γνώμονα την τεχνική ανάλυση, είναι το ότι και οι τρεις βασικοί δείκτες (Γ.Δ., ft25, ΔΤΡ) πλησίασαν οριακά τις αντιστάσεις από την υπέρβαση (ή όχι) των οποίων θα κριθεί η συνέχεια.

Εμφανείς οι σχηματισμοί διπλών και τριπλών κορυφών, γεγονός που επιβεβαιώνει το ότι οι συναλλαγές γίνονται βάσει προγραμμάτων πράξεωνσε συγκεκριμένες τιμές (αγοράς-πώλησης) βάσει και της τεχνικής ανάλυσης.

Σχεδόν παράλληλη η κίνηση και στα παράγωγα, καθώς τα συμβόλαια τρέχοντος μηνός (Ιουνίου) πραγματοποιούνται με μικρή ανοδική απόκλιση/premium χωρίς ωστόσο να αυξάνεται σημαντικά ο απόλυτος αριθμός ΣΜΕ. Κάποιοι ρισκάρουν, κάποιοι προσβλέπουν υψηλότερα, αλλά μέχρι τώρα πρόκειται για μεμονωμένες κινήσεις παρά για συντονισμένη λήψη ανοδικών θέσεων/long.

Από τις τράπεζες ενδιαφέρον παρουσιάζει η μετοχή της Εθνικής, καθώς νωρίτερα έπιασε και το 1,30 ευρώ, δηλαδή πάνω από το σημαντικό 1,26 και 1,28 ευρώ, τιμές που αναφέρονται σταθερά τις τελευταίες ημέρες.

Με αγοραστές και οι άλλες 3 συστημικές, κινητικότητα στα warrants της Alpha Bank και Πειραιώς όπου τις τελευταίες συνεδριάσεις έχουν καταγραφεί κινήσεις και ξένων χαρτοφυλακίων.

Σταθερά πάνω από τις 850 μονάδες συνεχίζονται οι όποιες κινήσεις μετά τις 11.20 με ικανοποιητικές συναλλαγές στην πλειονότητα των μετοχών του ft25 και αρκετών από τον FT Mid Cap.

Η δεικτοβαρής CC/HBC αντέδρασε νωρίτερα σε νέα κορυφή με αγοραστές έως τα 20,97 ευρώ, την ώρα που η Frigoglass ανακοίνωνε την πώληση του κλάδου υαλουργίας.

Εως τα 8,25 ευρώ η μετοχή της ΜΕΤΚΑ, με πειστική βραχυπρόθεσμη φορά, έως το 1,90 ευρώ η μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, έως τα 5,65 ευρώ των ΕΧΑΕ. Αγοραστές στα 8,65 ευρώ για τη ΜΟΗ, στα 6,25 για τον Μυτιληναίο, στα 21,31 ευρώ για την ΤΙΤΑΝ.

Mέχρι το 0,153 ευρώ η μετοχή της MIG, στο 1,84 της ΤΕΡΝΑ, στα 8,13 ευρώ της Grivalia.

Από τον FT Mid Cap την παράσταση κλέβει η Frigoglass (θα αναφερθούμε στη συνέχεια στον Εκηβόλο...) καθώς αντέδρασε έως τα 2,61 ευρώ. Από τον δείκτη κινητικότητα σε Ιντρακόμ, Attica Bank, ΑΝΕΜΟΣ.

Στα 29 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών (στις 12.00) με το 57% στις τράπεζες και αυξημένες στις μετοχές των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Frigoglass, FF Group, ΤΙΤΑΝ, ΕΧΑΕ αλλά και σε ΠΕΙΡ τπ, ΑΛΦΑ τπ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v