Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στάση αναμονής στο Χρηματιστήριο

Κατεβάζει ρυθμούς το ΧΑ, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει ήπιες απώλειες μετά τα πρωινά κέρδη και τις συναλλαγές να περιορίζονται. Πτωτικά τράπεζες και ΟΤΕ, υπεραποδίδουν MIG, Τιτάν και Viohalco. Πιέσεις για MOH και Aegean.

Χαμηλότερα των 840 μονάδων υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης, καθώς οι ρευστοποιήσεις συνεχίζονται αργά αλλά σταθερά από τις 14.45΄και μετά, που η αγορά "γύρισε" σε αρνητικό πρόσημο.

Η μη υπέρβαση των 858 μονάδων, ως ελάχιστη προϋπόθεση για άμεση συνέχιση της αντίδρασης, η επικράτηση δεύτερων σκέψεων (και λόγω Σαββατοκύριακου) το νέο "χτύπημα" Σόιμπλε στάθηκαν επαρκείς αφορμές για να υποχωρήσουν βασικοί δείτες και μετοχές.

Στο χαμηλότερο σημείο της συνεδρίασης και οι τρεις βασικοί δείκτες βρέθηκαν στο διάστημα 16.45-16.50 με τον ft25 έως τις 250,90 και τον Τραπεζικό Δείκτη μέχρι τις 671,02 μονάδες.

Ωστόσο εν όψει και της επόμενης σημαντικής εβδομάδας θα πρέπει να συνεκτιμηθούν 3-4 λεπτομέρειες, που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να κάνουν την διαφορά.

Κατ΄ αρχήν η κάθε ανοδική αντίδραση υποστηρίζεται από συναλλαγές περισσότερες από κάθε διορθωτική κίνηση, πρακτικά αυτό σημαίνει πως ενώ η αγορά τις τελευταίες ημέρες συσσωρεύει στα χαρτοφυλάκια μένουν πιο πολλές μετοχές αγορασμένες σε υψηλότερες τιμές απ΄ ότι στην πτώση τους. Συνήθως αυτό παρατηρείται, όταν επιχειρείται "εκφοβισμός" των παικτών και μέσω διορθώσεων απορροφώνται μετοχές σε φθηνότερες τιμές.

Εδώ και μερικές συνεδριάσεις η προσφορά απορροφάται σε πολύ στενά εύρη τιμών, κάτι που έχει γίνει εμφανέστερο στις μετοχές του τραπεζικού κλάδου. Ενδεικτική θεωρώ την περίπτωση της Εθνικής , όπου και σήμερα πραγματοποιούνται αυξημένες συναλλαγές (σε τεμάχια και σε αξία) στο εύρος των 1,23-1,30 ευρώ. Στην χθεσινή συνεδρίαση συναλλαγές είχαν γίνει στο εύρος των 1,21-1,27 ευρώ, την Τετάρτη στα 1,20-1,27 ευρώ, την Τρίτη στα 1,23-1,28 ευρώ ξεκινώντας από τα 1,12-1,25 ευρώ της Δευτέρας.

Πρακτικά για μία εβδομάδα, πέντε συνεδριάσεις, στη μετοχή της Εθνικής έχουν γίνει συναλλαγές εκατομμυρίων τεμαχίων συνολικής αξίας πάνω από 50-60 εκατ. ευρώ. Ξεκάθαρο "μάζεμα" με παράλληλη αναδιάταξη θέσεων προφανώς από "ισχυρά χέρια". Το τι μπορεί να προοιωνίζεται αυτό σε μία μετοχή-σηματωρό όχι μόνο του τραπεζικού κλάδου αλλά "κλειδί" και για την τάση του ft25 θα φανεί τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Ανάλογες κινήσεις γίνονται και σε πολλές άλλες μετοχές του ft25, καθώς σε περίοδο αναμονής-συσσώρευσης αλλάζουν χέρια τίτλοι εισηγμένων όπως ΟΤΕ,ΟΠΑΠ-ΔΕΗ αλλά και σηματωρών όπως ΓΕΚ/Τέρνα, Αεροπορία Αιγαίου, ΕΧΑΕ, ΕΥΔΑΠ, Motor Oil κ.α.

Να συνεκτιμηθεί, πως σήμερα επιβεβαιώθηκε η σημασία των 858 μον. για τον ΓΔ, όπως αναλογικά των 257/258 μον. για τον ft25 και για τον τραπεζικό η περιοχή των 705/710 μονάδων.

Πρόκειται για αντιστάσεις που από τη στιγμή που ισχυροποιούνται οι αντίστοιχες στηρίξεις θα επιχειρηθεί να διασπασθούν ανοδικά τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v