Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Επιθετικότερες οι διαθέσεις των πωλητών

Πτώση στο ΧΑ με τον ΓΔ στην περιοχή των 825 μονάδων. Απώλειες άνω του 3% για ΕΤΕ, ΟΠΑΠ, Πειραιώς, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Ανοδικά κινούνται Eurobank και Alpha Bank. Στο κόκκινο ΔΕΗ, Μυτιληναίος. Στήριξη από Coca Cola, ΕΛΠΕ και Τιτάνα. Η προσοχή στον MSCI.

Μουδιασμένο ξεκίνημα στο Χ.Α., προσπάθειες σταθεροποίησης στα πρώτα λεπτά, πτώση αργότερα και μεικτές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Με ιδιαίτερα προσεκτικές κινήσεις, όπως αναμενόταν άλλωστε, ενεργοποιήθηκαν οι πρώτες εντολές σε τράπεζες και μετοχές-σηματωρούς του ft25, σε ένα περισσότερο αναγνωριστικό και αρκούντως ψύχραιμο 10-15λεπτο.

Αύξηση των ρευστοποιήσεων σταδιακά μετά τις 10.45, σημαντικές πωλήσεις στον ΟΠΑΠ με πιέσεις και απώλειες μεγαλύτερες του 3% (στις 10.50), μέσα σε μάλλον βαρύ και επιφυλακτικό κλίμα.

Πωλητές στην πλειονότητα των μετοχών του ft25, με τον δείκτη να υποχωρεί έως τις 249 μονάδες (-1,15%) - οι πωλητές είχαν τον πρώτο λόγο για τις 22 από τις 25. Σταθερή η ΤΙΤΑΝ, με αγοραστές Viohalco, Grivalia (μόλις 11 μετοχές στις 10.55), προβληματίζει η πίεση-υποχώρηση της μετοχής του ΟΠΑΠ. Λίγο ως πολύ αναμενόμενες οι ρευστοποιήσεις στη μετοχή της ΔΕΗ, άμυνες σε ΕΧΑΕ, Jumbo, Τέρνα Ενεργειακή, FF Group, Motor Oil.

Στα 23 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών (λίγο πριν από τις 11.30) με το 49% στις τράπεζες. Στα περίπου 2,6 εκατ. ευρώ ο τζίρος στη μετοχή της Εθνικής.

Μεικτές εντολές στις 4 συστημικές τραπεζικές μετοχές, με αγοραστές σε Alpha Bank, Eurobank και πωλητές σε Εθνική, Πειραιώς ενώ ανάλογη εικόνα διαμορφωνόταν στους τίτλους των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και CC HBC.

Στα 20,50-20,29 ευρώ η δεικτοβαρής μετοχή της CC HBC, λειτουργεί σαν φρένο στις πιέσεις-υποχώρηση των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Πειραιώς με τους πωλητές να αποκτούν ελαφρύ προβάδισμα μετά τις 10.40.

Οι συναλλαγές αρχικά λίγες, αυξήθηκαν όταν στη συνέχεια ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε χαμηλότερα προς τις 830 μονάδες (-0,63%) που πρακτικά σημαίνει πως υπάρχει προσφορά για να πιεσθεί η αγορά αλλά σχεδόν την ίδια στιγμή με αφορμή μία φήμη, μία διαρροή θα μπορούσε να μεταστραφεί σε ζήτηση.

Μεταβλητότητα από τις πρώτες κιόλας εντολές, και για τους τρεις βασικούς δείκτες αλλά και τις μετοχές-σηματωρούς που και σήμερα θα καθορίσουν την τάση. Να συνεκτιμηθεί πως σήμερα τελευταία συνεδρίαση του Μαΐου υπολογίζεται πως θα ολοκληρωθούν οι κινήσεις όσων έχουν θέσεις σε μετοχές που επηρεάζονται από την αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI.

Στο επίκεντρο η μετοχή της ΔΕΗ με συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές και σημαντική πίεση-διόρθωση έως 2,25% χαμηλότερα προς τα 4,84 ευρώ. Ανοδικά κινούνται, αντίθετα Eurobank και Alpha Bank.

Στη μετοχή της Επιχείρησης είχαν γίνει νωρίτερα οι περισσότερες συναλλαγές από κάθε άλλη μη τραπεζική μετοχή. Το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών επικεντρώνεται και σήμερα στις μετοχές του τραπεζικού κλάδου, με τη... μερίδα του λέοντος στην Εθνική όπου μετά και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου έχει εκδηλωθεί σημαντική προσφορά.

Στο 1,15-1,19 ευρώ η μετοχή της ΕΤΕ, που θα πρέπει να μην χάσει σε κλείσιμο το 1,14 ευρώ προκειμένου να μην ακυρωθεί το ενδεχόμενο της επαναφοράς προς το 1,26-1,28 ευρώ.

Σημαντικές πωλήσεις, που εντάθηκαν λίγο μετά τις 10.50 στις μετοχές των ΟΠΑΠ και ΟΤΕ, παραπέμπουν στη μείωση θέσης (μάλλον) ξένου (ή ξένων) επενδυτή. Εως 3,51% στα 8,52 ευρώ η μετοχή του Οργανισμού, επίσης με απώλειες 2,13% στα 8,26 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v